Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marta&Marek schody pasują do całości domu idealnie. Już się powtarzam ale świetny klimat stworzyliście w swoim Orionku. Pozostaje życzyć samych szczęśliwych chwil. Marto zakup do ogrodu zrobiony? Miałaś się pochwalić....:) Pozdrawiam...

Czesc Justynko:) Dziekuje, ciesze sie ze Tobie rowniez sie podoba:) Jesli chodzi o ogrod...no coz z przykroscia musze stwierdzic,ze przemily lokator musi jeszcze poczekac na swoja kolej:(:( Przed nim czekaja firanki, struktura elewacyjna i polbruk....:(:( Pozniej biore sie za ogrod....wizja jest juz w mojej glowie:):)Gorzej z jej materialna realizacja:(:( Pozdrawiam serdecznie

Pomóżcie! Będziemy mieć piec gazowy, nie chcemy szpecić dachu stopniami kominiarskimi chociaż z gazówką nic nie powinno się dziać ale na wszelki wypadek wolimy dmuchać na zimne. Jakie zastosować wyjście do komina? Myślimy o oknie uchylno-obrotowym ale jest drogie :-(

My mamy 2 wylazy i 1 laweczke kominiarska (przy kominie "kotlowianym")

Dziękuję za te wyczerpujące numeracje Jednak pomęczę Cię dalej Pablitoo, chciałabym żebyś jednak spróbował mimo, że jesteś mężczyzną:)) To może żonę zapytaj:)) pozdrawiam.

Prześlij mi proszę na pw swój adres do korespondencji - wyślę Ci przesyłką pocztową mój wzornik - juz nie jest mi potrzebny - a Tobie sie przyda :D

Witam, jesteśmy na etapie więźby

czy obniżaliście sufit w pokojach na poddaszu po podniesieniu ścianki kolankowej? Jeżeli tak, to jakim sposobem - jętki montowaliście niżej, czy sufit podwieszany? Zmienialiście przekrój słupów z 12x12 na więcej?

Boję się ,że jak zaczniemy kombinować z jętkami, to konstrukcyjnie wyjdzie coś nie tak. Musiałabym wtedy prosić architekta o przeprojektowanie dachu, wykonanie ponownych obliczeń, bo wątpię czy cieśla da mi gwarancję.

Dziękuję za pomoc - wyłaz dachowy dużo tańsze rozwiązanie.

Edytowane przez anula25

Marta&Marek- macie przepiękne schody - gratulacje!!!

Asia&Zbyszek- aż miło popatrzeć jak się mury pną do góry :)

My aktualnie jesteśmy na etapie szalunków pod wylanie stropu nad parterem. Mam pytanie do wszystkich budujących i mieszkających:napiszcie proszę, 1-w jakiej odległości są usytuowane wasze filary – względem siebie oraz względem ściany frontowej?

2- jaki duży okap robiliście – od frontu – wokół filarów (przód i boki) lub prościej – jak duże są wasze balkony – „na gotowo”?

3- jak daleko macie wysunięte okapy przy pozostałych balkonach?- interesuje mnie odległość od ściany, a koniec balkonu.

Sprawa jak zwykle pilna. I jak zawsze będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Pozdrawiam wszystkich oriono-forumowiczów.

Edytowane przez zdenka

Ja mam pytanie odnośnie kilku kwestii a mianowicie:

Jaki komin wybrać murowany z cegieł tak jak w projekcie czy gotowy firmy schiedel na jaki namawia mnie wykonawca??

strop na poddaszu gęsto żebrowy czy monolityczny?? Jakie macie u siebie i dlaczego??

Na razie postępy w budowaniu wyglądają tak:

http://images40.fotosik.pl/994/0c1a5d011be3d22amed.jpg

Wiam, mam problem.

Zamówiliśmy więźbę ciętą komputerowo. Ścianke kolankową podnieśliśmy o 30cm, w związku z tym chcieliśmy wydłużyć krokwie o jedną dachówkę-mamy Koramic L15. Okazało się że Panowie zrobili mi krokwie długie na 7,56 (w projekcie są 7,54), tym samym okap po ociepleniu wyszedł 73,6cm - a dlatego tak żeby nie docinać dachówek, których średnia długość krycia to 36cm. Więc wychodzi na to że krokwie nic nie zostały wydłużone. Jak powiedziałam, że to mało, to mogą mi wydłużyć o jedną dachówkę wtedy okap po ociepleniu będzie 101,2cm.

Boje się czy to nie za dużo, czy nie będzie się uginać - przekrój krokwi mamy 8x20 ??

Jak to wyglądało u Was, docinaliście dachówki, bo jak każę wydłużyć okap np. o 15cm, to trzeba będzie dociąć ???

Nie mam już siły do nich. W końcu jaką długość krokwi wziąć?

Marta&Marek- macie przepiękne schody - gratulacje!!!

Asia&Zbyszek- aż miło popatrzeć jak się mury pną do góry :)

My aktualnie jesteśmy na etapie szalunków pod wylanie stropu nad parterem. Mam pytanie do wszystkich budujących i mieszkających:napiszcie proszę, 1-w jakiej odległości są usytuowane wasze filary – względem siebie oraz względem ściany frontowej?

2- jaki duży okap robiliście – od frontu – wokół filarów (przód i boki) lub prościej – jak duże są wasze balkony – „na gotowo”?

3- jak daleko macie wysunięte okapy przy pozostałych balkonach?- interesuje mnie odległość od ściany, a koniec balkonu.

Sprawa jak zwykle pilna. I jak zawsze będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Pozdrawiam wszystkich oriono-forumowiczów.

Witaj

Ad. 1 - Filary mamy zgodnie z projektem

Ad. 3 - tego jeszcze nie mamy, walczymy z krokwiami (pisałam na poprzedniej str.) - zależy jaką będziesz mieć wysoką ściankę kolankową, większość ma ok. 1 metra. Powiem, że dach to dla mnie jak do tej pory najgorszy etap, bo nie wiadomo jak będzie prezentował się domek po położeniu więźby (długość krokwi), a poprawić już się nie da.

Pozdrawiam

Edytowane przez anula25

Jeżeli chodzi o kominy, to my radziliśmy się kominiarza.

Kominkowy mamy Schiedel Rondo, nie chcieliśmy ryzykować że fachowcy w murowanym coś zepsują.

Piec gazowy, więc daliśmy kanał wentylacyjny i w to wprowadzimy rurę kwasówkę.

Pozdrawiam

A jak kwota Wam wyszła za ten kominkowy jeśli można wiedzieć?? Czy to nie wychodzi dużo drożej od murowanego?? Też bym chciał mieć wszystko najlepsze ale wiadomo z czym to się wiąże;) Opcja jest bardzo fajna chociażby ze względu na minimalne ryzyko tak jak mówisz zepsucia czegokolwiek ale cena wśród gotowych kominów najwyższa co również idzie w parze z jakością z tego co czytałem.

A jak kwota Wam wyszła za ten kominkowy jeśli można wiedzieć?? Czy to nie wychodzi dużo drożej od murowanego?? Też bym chciał mieć wszystko najlepsze ale wiadomo z czym to się wiąże;) Opcja jest bardzo fajna chociażby ze względu na minimalne ryzyko tak jak mówisz zepsucia czegokolwiek ale cena wśród gotowych kominów najwyższa co również idzie w parze z jakością z tego co czytałem.

Za obydwa kominy, tj. 1 spalinowy i 4 wentylacyjne zapłaciliśmy 3700zł. Wieczorem napiszę dokładnie ile za samego Schiedla. Murowany od razu odrzuciliśmy i nawet nie robiliśmy cenowego porównania.

Powiem, tak jeżeli chodzi o koszty z budową naszego domu, to nie chcieliśmy oszczędzać na murach, kominach, dachu i oknach - wolimy te rzeczy mieć z wyższej półki, a np. kupić tańsze płytki do kuchni, łazienek.

Ile osób tyle opinii, nistety każdy musi podjąć jakąś decyzję :-)

Pozdrawiam

Edytowane przez anula25

Za obydwa kominy, tj. 1 spalinowy i 4 wentylacyjne zapłaciliśmy 3700zł. Wieczorem napiszę dokładnie ile za samego Schiedla.

Powiem, tak jeżeli chodzi o koszty z budową naszego domu, to nie chcieliśmy oszczędzać na murach, kominach, dachu i oknach - wolimy te rzeczy mieć z wyższej półki, a np. kupić tańsze płytki do kuchni, łazienek.

Fakt masz rację zawsze można płytki po kilku latach wyrzucić i położyć nowe ale z kominem czy z murami będzie zdecydowanie gorzej:)

Wiam, mam problem.

Zamówiliśmy więźbę ciętą komputerowo. Ścianke kolankową podnieśliśmy o 30cm, w związku z tym chcieliśmy wydłużyć krokwie o jedną dachówkę-mamy Koramic L15. Okazało się że Panowie zrobili mi krokwie długie na 7,56 (w projekcie są 7,54), tym samym okap po ociepleniu wyszedł 73,6cm - a dlatego tak żeby nie docinać dachówek, których średnia długość krycia to 36cm. Więc wychodzi na to że krokwie nic nie zostały wydłużone. Jak powiedziałam, że to mało, to mogą mi wydłużyć o jedną dachówkę wtedy okap po ociepleniu będzie 101,2cm.

Boje się czy to nie za dużo, czy nie będzie się uginać - przekrój krokwi mamy 8x20 ??

Jak to wyglądało u Was, docinaliście dachówki, bo jak każę wydłużyć okap np. o 15cm, to trzeba będzie dociąć ???

Nie mam już siły do nich. W końcu jaką długość krokwi wziąć?

Tutaj masz moją galerię fotek:

https://picasaweb.google.com/DrakeJ11/Ambrozja?authkey=Gv1sRgCKajgaD_tJC_AQ

Co prawda projekt Ambrozja, a nie Orion, ale front skopiowany z Oriona ;)

Podbitka ma 79 czy 80cm. Ściana kolankowa podniesiona o 24cm. Moim zdaniem przy takim przekroju krokwi spokojnie możesz wydłużyć do 100cm.