Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drake bardzo ładny Twój domek. My nie będziemy mieć podbitki, dlatego tak się martwię bo nie mam czym wydłużyć. Nie chcę dachem zepsuć całego wyglądu.

Konstruktor powiedział że mogę mieć okap 100cm ale nie wiem czy nie będzie to za dużo.

Przy podniesieniu dachu o 30cm względem oryginalnego projektu brak podbitki lub podbitka po krokwiach jeszcze bardziej podniesie wizualnie dach... Moim zdaniem ryzykowne ;)

Przy podniesieniu dachu o 30cm względem oryginalnego projektu brak podbitki lub podbitka po krokwiach jeszcze bardziej podniesie wizualnie dach... Moim zdaniem ryzykowne ;)

Też tak uważamy ale te 100cm mnie trochę przeraża. Chcieliśmy zrobić tzw. nadbitke ale w tej sytuacji chyba zrezygnujemy.

Drake a możesz mi napisać jaką masz wysokość ścianki kolankowej na surowo i o ile wydłużałeś krokwie? Kąt nachylenia dachu macie też 40stopni?

Też tak uważamy ale te 100cm mnie trochę przeraża. Chcieliśmy zrobić tzw. nadbitke ale w tej sytuacji chyba zrezygnujemy.

Drake a możesz mi napisać jaką masz wysokość ścianki kolankowej na surowo i o ile wydłużałeś krokwie? Kąt nachylenia dachu macie też 40stopni?

Na wcześniejszych zdjęciach w albumie możesz sobie popatrzeć na ściankę: 2,5 pustaka x 24cm + wieniec 24cm + murłata 16cm + krokwie 8x18cm.

Zdjęcia z samym klejem (jeszcze szare ściany) od strony ogrodowej prezentują brak podbitki.

Krokwie chyba standardowe z projektu (nie pamiętam), coś koło 8m były zamawiane, ale na pewno coś skracane przy konstruowaniu więźby też było. Kąt to 40stopni.

Zawsze możecie sobie zrobić nadbitkę, a jak wyjdzie lipnie, to najwyżej podbitkę zaaplikujecie ;)

A jakie macie długie krokwie i jaką wysoką ściankę kolankową? Może jakieś zdjęcia?

Wiedziałam, że będę mieć problem z dachem, trudno najwyżej dotną mi ostatnią dachówkę.

Hej,

nie jestem w stanie na bierzaco udzielac informacji poniewaz nie ma mnie w Pl przy budowie domku, ale zawsze moge sie dowiedziec od meza:-)

Z tego co mi powiedzial to okna balkonowe sa na wysokosci ok. 2,15m czyli troche wyzej niz w projekcie, poniewaz jest podwyzszona wylewka i 4 cm styropianu.

Scianki kolankowej nie podnosilismy, a jesli chodzi o dlugosc krokwii to zamowilismy dluzsze o 50 cm i zostaly przyciete. Krokwie mamy rzezbione a wiec dlatego sa wydluzone i beda wystawaly od sciany o 129cm (do tego dojdzie 12 cm ocieplenia na scianie, wiec w rzeczywistosci beda wystawaly o 117cm).

Co do podbitki to jej nie bedziemy mieli.

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Edytowane przez Asia & Zbyszek

Hej,

nie jestem w stanie na bierzaco udzielac informacji poniewaz nie ma mnie w Pl przy budowie domku, ale zawsze moge sie dowiedziec od meza:-)

Z tego co mi powiedzial to okna balkonowe sa na wysokosci ok. 2,15m czyli troche wyzej niz w projekcie, poniewaz jest podwyzszona wylewka i 4 cm styropianu.

Scianki kolankowej nie podnosilismy, a jesli chodzi o dlugosc krokwii to zamowilismy dluzsze o 50 cm i zostaly przyciete. Krokwie mamy rzezbione a wiec dlatego sa wydluzone i beda wystawaly od sciany o 129cm (do tego dojdzie 12 cm ocieplenia na scianie, wiec w rzeczywistosci beda wystawaly o 117cm).

Co do podbitki to jej nie bedziemy mieli.

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Dziękuję za informacje.

Wymiar 117cm, który mi podałaś jest mierzony w poziomie od ściany?

Witajcie,

możecie napisać czy wydłużaliście ściankę pomiędzy kuchnią a wiatrołapem i przesuwaliście ją w stronę kuchni żeby wiatrołap powiększyć? Jeżeli tak to o ile?

Witaj

My powiększaliśmy wiatrołap - z tego co pamiętam to o pół metra przesunęliśmy ściany wiatrołapu w stronę kuchni i hallu.

Witam ponownie:) Widze, ze wszyscy sa mocno zapracowani i nie maja czasu na pisanie.... Czytam i czytam wasze posty ale nic mi sie nie rozjasnilo w moich rozterkach-moze cos przegapilam??? Pomozcie, prosze!!! Czy ktos z Was ma druga lazienke na poddaszu? My jestesmy dopiero na etapie szalunkow do 1-szej plyty w Orionie I i moze wreszcie doczekamy sie stanu 0 !!!~Pogoda nam nie dopisuje w tym roku, wiec ciezko o przyspieszenie prac budowlanych.

Wciaz mysle nad zagospodarowaniem poddasza. Garaz powiekszylismy o 1m wiec strych chcemy przeznaczyc na duza lazienke z garderoba z wejsciem od naszej sypialni. Z duzej lazienki jak w projekcie chcemy zrobic mniejsza a te reszte powierzchni wykorzystac na garderobe. Moze macie jakis pomysl jak to ciekawie rozplanowac???: A tak poza tym to nasz Orionek bedzie wykonany w technologii szkieletu drewnianego ale z zewnatrz bedzie wygladal tak samo :D Pozdrawiam.

Pierwszy sezon zimowy już za nami. Zaczęliśmy palić w listopadzie i o ile dobrze pamiętam skończyliśmy sezon w kwietniu -zużyliśmy 3 tony. Na nadchodzącą zimę kupiliśmy 4 tony, w tym roku sezon grzewczy rozpoczniemy wcześniej . Mamy zamiar wprowadzić się z końcem sierpnia.

Rozumiem, że palicie ekogroszkiem? Czy wode tez ogrzewacie groszkiem? Czy te 3 tony Wam poszły, jak jeszcze nie mieszkaliście? Ja juz zakupiłem 3 tony i myslalem o jeszcze 2 :)

Dziekuje za informacje. Miłego dnia.

Witam wszystkich

Jutro mija 2 tygodnie od zalania stropu nad parterem :) ;) :) jest CUDNIE (pochwalę się fotkami - jak tylko nauczę się je wstawiać :( )

mariusz.marta U nas część garażowa - zwężona jest o jakieś 20 cm - chcieliśmy się zlicować z sąsiadami, a i tak garaż będzie pomieszczeniem gospodarczym. A wracając do wątku dodatkowej łazienki... my z kolei obniżyliśmy strop nad "garażem" (by zwiększyć funkcjonalność pomieszczeń). Planujemy zrobić tam garderobę - do której wejście będzie z sypialni i dalej przejście do przysypialnianej łazienki. Jutro startujemy z dalszym murowaniem.

Wszystkim życzę pogody ducha i sprzyjającej aury. :)