Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zmiany zaproponowane przez Ciebie są podobne do tych które chciałem zrobić i tak:

Poszerzam budynek o 1,5 m (buduję bez garażu).

ja też poszerzyłem o 132 cm - wchłaniając boczny wykusz - zastanaów sie nad tym (ja nie pomyślałem), bo dom jest symetryczny względme wejścia jesli poszerzysz tylko po stronie kuchni to tą symerię psujesz - ja własnie tak zrobiłem ale wpadłem na to za późno :-) i zastanawiam jak to będzie wyglądać

Likwiduję wykusz w pokoju. Będzie to chyba nie wykorzystane miejsce no i pokój nie ustawny

heheh też tak chciałem i poszedłem już do wybudowanego Orionka i wykusz wrócił na swoje miejsce.... moim zdaniem rewelayjnie załamuje dłuższą ścianę salonu i dodaje rewelacyjnego doświetlenia - zamin zmienisz może odwiedź orionka

Zmieniam ustawienie schodów, aby na górze wykorzystać balkon od strony wejścia. Zrobię tam pokój. Zmienię góra na taką samą jak w ProtonI.

też tak robię tzn zmieniam bieg schodów tak aby zlikwidować korytarzyk (ja to mówię poczekalnia do kibla) na rzecz pokoju

zwróć uwagę że jeśli zmieniasz bieg schodów musisz zmienić wymiary otworu w stropie i przesunąć ten otwór, tak aby zachować ilość schodów

i żeby nie uderzać głową w strop przy wchodzeniu - adaptujący projekt na to nie wpadł - ja mam to gdzieś rozrysiowane

No i oczywiście nie będzie dwóch filar od strony wejścia. Przód będzie jak w Szmaragdzie.

hehhee też tak zrobiłem w projekcie tak mam wydane pozwolenie i poszedłem znów do orionka no i słupy wracają na swoje miejsce

słupy i balkonikii których nie lubię jak psów dodają uroku orionkowi i są ładnym elementem architektonicznym

to tyle zrobisz jak będziesz uważała

mnie od niektórych zmian odwiódł widok prawie gotowego Orionka

(Dzięki Szymon :-))

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam !

Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT.

Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco:

I. Układ rodzajowy kosztów:

- materiały,

- energia (en. elektr., woda),

- usługi sprzętowe i transportowe,

- usługi budowlane,

- pozostałe usługi,

- wynagrodzenia,

- koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe),

- pozostałe koszty

II. Koszty wg. miejsc powstawania:

A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy,

B. Koszty budowy fundamentów,

C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami,

D. Koszty stropu,

E. Koszty dachu,

F. Koszty instalacji

G. koszty wykończenia

Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Jacek Zahorski

Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK

67-200 Głogów ul. Parafialna 11

tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl

e-mail: [email protected]

Prymasek mielismy oboje to szczescie ze widzielismy Orionka juz postawionego...nam tez to duzo pomoglo i odwiodlo od niektorych zmian na rzecz pozostaniawienia niektorych szczegolow z projektu..:)))

masz juz schody?? moge jakas fotke zobaczyc??

pzdr

aga

schody mam mocno wyryte w wyobraźni ale jakoś nikt jeszcze nie wymyślił

złącza do mózgu :D (oprócz matrixa)

moi magicy wyleźli z ziemi jutro zasupują fundamenty :-)

Witam !

Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT.

Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco:

I. Układ rodzajowy kosztów:

- materiały,

- energia (en. elektr., woda),

- usługi sprzętowe i transportowe,

- usługi budowlane,

- pozostałe usługi,

- wynagrodzenia,

- koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe),

- pozostałe koszty

II. Koszty wg. miejsc powstawania:

A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy,

B. Koszty budowy fundamentów,

C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami,

D. Koszty stropu,

E. Koszty dachu,

F. Koszty instalacji

G. koszty wykończenia

Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Jacek Zahorski

Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK

67-200 Głogów ul. Parafialna 11

tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl

e-mail: [email protected]

ktoś nas chyba obraża....

I jeszcze jedna uwaga dla przyszlych budowniczych orionka

Wydluzenie domu z obu stron jest jak najbardziej wskazane zwlaszcza ze wzgledu na ustawnosc w kuchni i salonie. Widzialem oriona w oryginalnych proporcjach i od razu zdecydowalem sie na ta zmiane. Jednak lekko przecholowalem bo wydluzylem z obu stron o 1,5m. Dol z kuchnia i salonem jest ok. wieksze pomieszczenie gospodarcze, ale na gorze pomieszczenia sa za duze (zwlaszcza lazienka z ktorej musialem wydzielic dodatkowe pomieszczenie na garderobe).

Najlepszym rozwiazaniem byloby wydluzenie oriona tylko od strony kuchni(nierealne bo dom staje sie niesymetryczny)

Stad przyszli orionowcy powiekszajcie dom ale max o 1m z kazdej strony.

I jeszcze jedna uwaga dla przyszlych budowniczych orionka

Wydluzenie domu z obu stron jest jak najbardziej wskazane zwlaszcza ze wzgledu na ustawnosc w kuchni i salonie. Widzialem oriona w oryginalnych proporcjach i od razu zdecydowalem sie na ta zmiane. Jednak lekko przecholowalem bo wydluzylem z obu stron o 1,5m. Dol z kuchnia i salonem jest ok. wieksze pomieszczenie gospodarcze, ale na gorze pomieszczenia sa za duze (zwlaszcza lazienka z ktorej musialem wydzielic dodatkowe pomieszczenie na garderobe).

Najlepszym rozwiazaniem byloby wydluzenie oriona tylko od strony kuchni(nierealne bo dom staje sie niesymetryczny)

Stad przyszli orionowcy powiekszajcie dom ale max o 1m z kazdej strony.

ja zrobiłem z jednej strony i dom będzie niesymetryczny hehehe

teraz zastanawiam sie jak to będzie na pocieszenie zostaje fakt

że mam podwójny garaż, który robi metry po jednej stronie

Poczytałam wasze rozważania nad zmianami do projektu i zdziwiło mnie dlaczego w ogóle wybraliście Oriona skoro chcecie zlikwidować najbardziej charakterystyczne elementy tego projektu? Przecież jest tyle projektów co nie mają wykuszy ani ganków z kolumienkami.

Rozumiem, że ktoś miał za wąską działkę i nie było miejsca na wykusz, ale w salonie?

Wykusze świetnie doświetlają i naprawdę stanowią ozdobę pomieszczenia. Wymagają na pewno poprawnego wykonania balkonów i ocieplenia stropu nad nimi, ale cała budowa tego wymaga.

Oczywiście każdy zrobi co będzie chciał i może kiedyś uda się porównac wersje Orionowe.

Pozdrawiam

Prymasek no widzisz...to ja juz Twoj domek zobaczylam oczami wyobrazni;)

co do okienk to tez mamy ( zamowione )drewniane w kolorze orzech meranti prawie pod kolor dachowki no i podbitka bedzie w tym samym kolorze:) w lazience polaciowe dalismy takie z lepsza ochorna przed wilgocia i przez to oba beda troche o 20 cm mniejsze.... a zeby bylo proporcjonalnie to i w pokoju nad kuchnia tez zmneijszylismy polaciowke

Poczytałam wasze rozważania nad zmianami do projektu i zdziwiło mnie dlaczego w ogóle wybraliście Oriona skoro chcecie zlikwidować najbardziej charakterystyczne elementy tego projektu? Przecież jest tyle projektów co nie mają wykuszy ani ganków z kolumienkami.

Rozumiem, że ktoś miał za wąską działkę i nie było miejsca na wykusz, ale w salonie?

Wykusze świetnie doświetlają i naprawdę stanowią ozdobę pomieszczenia. Wymagają na pewno poprawnego wykonania balkonów i ocieplenia stropu nad nimi, ale cała budowa tego wymaga.

Oczywiście każdy zrobi co będzie chciał i może kiedyś uda się porównac wersje Orionowe.

Pozdrawiam

ja wybraem oriona ze względu na funkcjonalność wnętrza.

i zmiana - poszerzenie np była spowodowana zwiekszeniem funkcjonalności kuchni

wykusz z tytłu u kolumienki - chodziło o koszty

przy czym tak jak napisałem - zmieniłem zdanie gdy zobaczyłem gotowca

Pozdrawiam wszystkich zapracowanych :D.

Miałam poprzestać na dachu w tym roku, ale pokuszę się jednak o te okna. Moje wcześniej zebrane oferty straciły na aktualności i zaczynam od początku :-?. Podpowiedzcie coś w temacie okien i pochwalcie się jakie macie u siebie.

Agana, jak na razie nie mam jeszcze dobrego rozeznania w temacie okien, ale zauważyłam, że w domach budowanych w pobliżu mają połaciowe "Roto" a zwykłe "Aluplasta". Do łazienki podobno najlepsze są "Veluxy" - bdb chronią przed wilgocią. Oczywiście jest jeszcze kwestia ceny... tez pomału zaczynam się interesować tym tematem. Pozdrawiam serdecznie :D

Pozdrawiam

Jestem tego samego zdania. Wykusze to właśnie jest to, co mi się w tym projekcie najbardziej podoba i uważam, że one bardzo dodają uroku temu domkowi i odróżniają go od innych. Ja osobiście nie zmieniam w projekcie nic (jak dla mnie jest prawie idealny) oprócz podwyższenia ścianki kolankowej i dołożenia okna połaciowego w pokoju nad kuchnią, ze względu na wymiary kuchni będę zmuszona zrezygnować ze spiżarni, choć bardzo tego żałuję :( Pozdrowionka

Olimpia robie tak samo:) dokladnie tak samo:) + moze jeszcze ze 3 zmiany( proponuje poszerzyc lazienke na dole bo nawet jak to zrobilismy nie jest za duza, pom gosp tez zamknelismy drzwiami...na tej samej wysokosci co drzwi do lazienki) ... wczoraj sie okazalo ze przez to ze obudowalismy komin cegla, musimy przesunac belke konstrukcyjna wiezby, bo nijak sie nie da wejsc do pokoju i drzwi do lazienki poszly troche bardziej na srodek;) reszta jest super.... poki co oczywiscie :)

Witajcie, ja tam robie tylko te zmiany które sa konieczne żeby zwiększyc funkcjonalność domku, podwyższenie ścianki kolankowej to konieczność, jeśli chodzi o estetyke rozkład pomieszczeń to Orion odpowiada mi w 99 proc. jedynie brakuje mi takiego pomieszczenia za garazem jak ma projekt Virgo, baaardzo przydatne żeby trzymać oponki czy węże ogrodowe a tu tego nie ma :(, wykusze to jest to czego szukałem i w życiu nie dam sie namówć na ich usunięcie, w ogóle Orion szczególnie od strony ogrodu jest taki jak go sobie wymarzyłem, cały czas sie jednak zastanawiam czy garaz nie jest za wąski dla 2 samochodów. ludzie jesli macie orionka z podwojnym garazem powiedzcie mi czy możecie wysiąść swobodnie z samochodu zakładając że obok stoi drugi i nie obijacie drzwi???????? :):):)