Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zima, cisza u budujących, a ci co już mieszkają grzeją się w swoich domach i ciągle coś dłubią. Przynajmniej my tak mamy. Kiedy będzie koniec? Nie wiem. Jak skończymy wykańczanie i meblowanie to trzeba będzie robić remont. Mam takie przeczucie, że mój syn o to zadba. ;) Obecnie najfajniejsze zabawki są w szufladach w kuchni. A jak zdobędzie taki rondelek do super nim stukać w cokolwiek, byle zrobić hałas! Ten, kto wymyślił blokady do szuflad powinien dostać nobla :)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jestem pierwszy raz na forum. Od ok. pół roku pomieszkuję z Orionie (projekt bez garażu). I właśnie teraz zimą wyszła pewna poważna usterka w naszych instalacjach. Otóż mamy kominek z płaszczem wodnym sprzężony z piecem gazowym. TZN. to miało być ze sobą sprzężone, a właśnie się okazało, że nie jest do końca. Otóż w momencie, gdy pracuje piece gazowy, to niepotrzebnie ogrzewa on wodę z płaszcza w kominku, i na odwrót. Skutek tego jest taki, że nie wszystkie grzejniki w domu są ciepłe, albo tylko częściowo. Temperatura nie jest komfortowa po prostu. Jestem laikiem kompletnym w tej kwesti. Czy ktoś z Was jest w stanie coś doradzić w tym temacie, bo śledzę forum i wiem, że wybieraliście takie roziązania ogrzewania.

Witam, jestem pierwszy raz na forum. Od ok. pół roku pomieszkuję z Orionie (projekt bez garażu). I właśnie teraz zimą wyszła pewna poważna usterka w naszych instalacjach. Otóż mamy kominek z płaszczem wodnym sprzężony z piecem gazowym. TZN. to miało być ze sobą sprzężone, a właśnie się okazało, że nie jest do końca. Otóż w momencie, gdy pracuje piece gazowy, to niepotrzebnie ogrzewa on wodę z płaszcza w kominku, i na odwrót.(...)

Witaj

Opisz dokładnie w jaki sposób masz połączony układ grzewczy kominka z układem kotła gazowego.

Czy układy masz połączone przez wymiennik płytowy ? , czy może przez bufor ?

Witam

Odnośnie instalacji to układy są połączone poprzez wymiennik. Rozmawialam z hydraulikiem, który robił tę instalację, twierdzi że 2 zawory zwrotne powinny rozwiązać problem. Ale czy na pewno?:( Zaznaczę, że kominek ma 21kW, co jest chyba aż nadto jak na powierzchnię oriona. W momencie pracy pieca gazowego, gdy manualnie przekrecam zawór odcinający układ kominka, grzejniki na 2 na termostatach są gorące. Natomiast w drugą stronę, tj., gdy pracuje sam kominek, grzejniki sie nie dogrzewają (w 3 pokojach). Sa bardzo letnie, chyba że pozakręcam grzejniki w kilku innych pokojach. No i idea samoczynnego załaczania sie pieca gazowego po wygaśnieciu kominka padła. Bo owszem on się załącza, ale nie jest ciepło, no i są duże straty energii na grzanie układu kominka. Mogę sama ręcznie przekręcać zawór, ale nie taka była idea:(((

Witam!

Wielu z Was mieszka już w swoich Orionach, więc z pewnością będziecie mogli mi odpowiedzieć na pytanie jaką kolejność zadań zastosować, żeby prace posuwały się bez przeszkód i żeby fachowcy nie blokowali się wzajemnie. Obecnie mam stan surowy zamknięty i na wiosnę chciałbym ruszyć pełną parą, żeby jak najszybciej i bez komplikacji się wprowadzić. Jeżeli chodzi o te zadania, czy jest jakiś schemat, czy może ktoś doświadczył że np. elektryk blokował hydraulika albo odwrotnie itp.

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam

Witam!

Wielu z Was mieszka już w swoich Orionach, więc z pewnością będziecie mogli mi odpowiedzieć na pytanie jaką kolejność zadań zastosować, żeby prace posuwały się bez przeszkód i żeby fachowcy nie blokowali się wzajemnie. Obecnie mam stan surowy zamknięty i na wiosnę chciałbym ruszyć pełną parą, żeby jak najszybciej i bez komplikacji się wprowadzić. Jeżeli chodzi o te zadania, czy jest jakiś schemat, czy może ktoś doświadczył że np. elektryk blokował hydraulika albo odwrotnie itp.

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pozdrawiam

Witaj

Jeszcze nigdy nie blokowałem hydraulika :D - tzn - dobry elektryk nigdy nie będzie blokował hydraulika :D Nawet podczas równoległej pracy.

Po stanie surowym - w zimie - najlepiej wykonać jest instalacje wewnętrzne - elektryczną, alarmową, hydrauliczną ( c.o. i c.w.u ) i kanalizacyjną.

Witam

Odnośnie instalacji to układy są połączone poprzez wymiennik. Rozmawialam z hydraulikiem, który robił tę instalację, twierdzi że 2 zawory zwrotne powinny rozwiązać problem. Ale czy na pewno?

Zawory zwrotne powinny rozwiązać problem.

21 kW to ogromna moc dla Oriona :D

Samoczynne załączanie kotła w przypadku braku pracy kominka jest możliwe tylko przy buforze. Temperatura wody w buforze jest kontrolowana przez kocioł gazowy - jak kominek nie pracuje temp w buforze spada i załącza się kocioł. Jak kominek pracuje - ładuje bufor i temp w buforze jest wysoka i kocioł nie musi się załączać.

Witam Wszystkich.

Jesteśmy na etapie planowania oświetlenia w naszym Orionie. Czy osoby już mieszkające mogą napisać jakieś rady, np. które pomieszczenia trzeba bardziej doświetlić? Czy w salonie wystarczy jedno główne oświetlenie w centralnym punkcie sufitu, czy dać dwa? Jak to wygląda u Was?

Zastanawiamy się nad umiejscowieniem telewizora, czy gdyby postawić go na ścianie przy wyjściu na taras, a kanapa na ścianie przeciwnej, to czy tak będzie wygodnie, czy odległość do oglądania nie jest za duża?

Witaj

Ciężki temat do doradzania :D - oświetlenie jest bardzo indywidualnym aspektem każdego domu ...

W salonie u nas dwa główne oświetlenia - dwa żyrandole - jeden w geometrycznym środku wykuszu, drugi nad stolikiem kawowym przy ścianie. Dodatkowo kinkiet na ścianie naprzeciw wyjścia na taras.

Telewizor u nas wisi na ścianie przy wyjściu na taras - stolik i kanapy - przy ścianie po przeciwnej stronie. Odległość nie jest za duża - zresztą - to jest kwestia wielkości telewizora :D

Dziękuję Pablitoo za odpowiedź.

To prawda, że oświetlenie to indywidualna sprawa każdego - absolutnie nie chcę wnikać w szczegóły :-)

Anula,u nas swiatel jest duzo bo lubimy:) W salonie mamy 2 duze zyrandole, 2 kinkiety na scianie przy wyjsciu na taras i przeciwlegla scine rowniez doswietlona 3 oczkami :)(mozesz obejrzec sobie zdjecia w mojej stopce) . Jesli chodzi o rady, ktorych nie uwzglednia projekt to my mamy wyprowadzone gniazda na zewnatrz na balkoniku nad wejsciem i wykuszu z tylu domu....rewelacyjna sprawa jesli chodzi o lampki swiateczne:) W kuchni zostawilismy wszystkie zrodla swiatla (nad stolem, przy meblach i prze wyjsciu) Nie zapalamy wszystkich naraz tylko kombinujemy w zaleznosci od potrzeb i sytuacji:) Ponadto mamy kinkiet na balkonie nad wejsciem do domu:)

Witajcie po dlugiej przerwie ;) Mam pytanie do tych co maja w dolnej lazience kabine 80.Jak ona wyglada pod wzgledem funkcjonalnosci,czy nie jest ciasno podczas kapieli.Co do naszych prac to mamy juz prawie gorna lazienke i kominek zdjecia soon.

Ja mam taką kabinę. Nie ma tragedii. JEsli już chcesz taka montować, to radzę kwadratową, a nie polokrągłą.