Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Czy możecie napisać jakie tynki wewnętrzne położyliście u siebie - gipsowe czy cementowo-wapienne?

Oriona wybudowaliśmy z porothermu, będzie ocieplony wełną mineralną i dowiedzieliśmy się że najlepiej w takiej sytuacji zastosować tynki cementowo-wapienne i gładź wapienną (aby mieć korzystny mikroklimat).

Jak to jest u Was?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich.

Czy możecie napisać jakie tynki wewnętrzne położyliście u siebie - gipsowe czy cementowo-wapienne?

Oriona wybudowaliśmy z porothermu, będzie ocieplony wełną mineralną i dowiedzieliśmy się że najlepiej w takiej sytuacji zastosować tynki cementowo-wapienne i gładź wapienną (aby mieć korzystny mikroklimat).

Jak to jest u Was?

Pozdrawiam

Ja właśnie skończyłem cementowo wapienne-nakładane maszynowo.Wynegocjowałem 22 zł za metr z materiałem. W sumie wyszło 820m (Orion II z powiększonym garażem oraz piwnica pod całością). Tynki wyglądają rewelacyjnie. Jak przyjadą okna trzeba będzie ładnie obrobić no i trochę gładzi położyć.

Pzdr

Witam Wszystkich.

Jak to jest u Was?

Pozdrawiam

Hej

My położyliśmy tez jak Ziajus cementowo- wapienne też wyszły elegancko dzięki super ekipie i fajnemu piaseczkowi. Kierownik budowy stwierdził, że prawie nie trzeba robić gładzi. U nas Orion III jak w projekcie i wyszło Majstrowi 540 m2, po 13,5 za metr.

Pozdrawiam

Arek

Dziekuję za szczegółowe informacje. My budujemy Oriona III.

A gdzie budujecie, może gdzieś w wojew. lubuskim? Chętnie wzięłabym poleconą ekipę.

Ziajus nie wstawiałeś jeszcze okien? - gratuluję odwagi w robieniu instalacji bez nich. My najpierw okna, obawiamy się gdyż budujemy w nieznanej okolicy.

Witam.

Zapewnie wielu z was ma ogrzewanie podłogowe. Czy możecie podpowiedzieć jak było kładzione i ile cm? U nas ogrzewanie podłogowe będzie na całym parterze oprócz gabinetu. Planujemy 10-12 cm styropianu.

Czy na chudziak kładzie się papę termozgrzewalną czy wystarczy folia? Na to styropian w jednej warstwie czy np. 2 x 5cm. Ile cm jastrychu, dać zbrojenie z siatki? Jaką dać wylewkę cementową czy anhydrytową? A może lepiej w łazienkach, kuchni dać cementową ze względu na wilgotność ?

Na poddaszu będziemy układać panele (tylko łazienka z podłogówką) co dać pod panele? Folia, korek lub pianka i dopiero panel?

Robiliśmy pomiary okien i musimy podać wysokość wykończonej podłogi ze względu na osadzenie okien balkonowych i tarasowego, a nie mam pojęcia ile co zajmuje.

Edytowane przez anula25

Nie mam Okien do dzisiaj:)) Budujemy w bardzo bezpiecznej i spokojnej dzielnicy mimo że praktycznie w środku lasu to ziemi czekała na nas prawie 20lat w związku z tym jesteśmy ostatnimi którzy budują w tej okolicy a sąsiedzi i ich psy są bardzo czujni:) Okna braliśmy z Oknoplastu Kraków w zimowej promocji więc przyjdą 30 marca zgodnie z umową i od razu z montażem. Ja buduję w Warmińsko-mazurskim więc nie pomogę.

Pozdrawiam

Dziekuję za szczegółowe informacje. My budujemy Oriona III.

A gdzie budujecie, może gdzieś w wojew. lubuskim? Chętnie wzięłabym poleconą ekipę.

Ziajus nie wstawiałeś jeszcze okien? - gratuluję odwagi w robieniu instalacji bez nich. My najpierw okna, obawiamy się gdyż budujemy w nieznanej okolicy.

Ale cisza na forum. Co do okien to jestem ciekaw, ponieważ w piątek zamówiłem do mojego Orionka okna z KNS profil z Veki Libris Plus kolor Makore. Cena nawet przystępna, ale po doliczeniu za dwustronny kolor i dodatkowo szprosy to już się trochę uzbierało :( Jeszcze trzy tygodnie i powinny być wstawione (oprócz tego największego z łukiem na którego muszę poczekać około 6 tygodni).

Czyli okienka już założone. Czekamy na fotorelację :)

Tak okna już są ale z każdej strony jest folia na ramach więc nie wiem czy jest sens zamieszczać zdjęcia chyba że Ci to nie przeszkadza.Mimo wszystko efekt jest powalający szczególnie dla mnie! Sam fakt zamiany folii na szyby to był szok!

Witam

Ziajus bardzo ładnie- powiedz jaka cena za okna bo u nas oknoplast policzył sobie grubo ponad 45 tysięcy- szok co?

Pozdro

Arek

Ja zamawiałem w promocji zimowej okna Platinium Evolution 2 w obustronnej okleinie Winchester. Niski próg balkonowy, klamki itd. Cały komplet 24 tyś zł brutto!

Twoja cena to faktycznie jakiś szok!

Witam.

Ziajus pięknie wygląda z oknami.Pościągaj tą folię jak najszybciej bo później będzie problem.

Balcerek te 45tyś to kosmiczna cena..

Pozdrawiam.

Myślałem żeby zdjąć folię dopiero gdy dokończą obróbkę okien. Folia jest gruba więc chyba nic się nie stanie. Ile można max ją trzymać na ramach żeby w miarę łatwo potem odkleić????????

Ziajus jak tam chcesz ale świeci słoneczko im dłużej będzie folia na oknach tym trudniej będzie się jej pozbyć a przede wszystkim kleju... Ja zostawiłam na trzy miesiące przy bramie i teraz była masakra...:)

za nasze okna kolor obustronny + rolety z silniczkami zapłaciłam we wrześniu zeszłego roku 28tyś Firma Variant

Balcerek jakiś czas temu pytałeś o wyceny instalacji kocioł, piec, podłogówka, kominek-Ile to wyszło u Ciebie??

Ile wyszły u was grzejniki brutto ??(u mnie 14 sztuk)

ile instalacje kanalizacji -piony, poziomy itd?

A wię tak:

Cała instalacja około 38 tysięcy- parter cały w podłogówce plus trzy grzejniki na wszelki wypadek, miał być kominek z płaszczem wodnym ale będzie zwykły więc jeszcze coś odejdzie z tej ceny, mają być wyprowadzone rurki pod solary- narazie myślę czy to się opłaca dla dwóch osób. Na poddaszu łazienka i korytarz też podłogówka reszta grzejniki, do tego wyprowadzenie na ogród wody. Instalator pracuje na systemie TECE, a kocioł wyceniał Vaillant.

Acha okna w końcu też wzieliśmy z Varianta wszystkie z roletami dwustronny kolor złoty dąb bez szprosów a szkło dwukomorowe zewnętrzna szyba laminowana -całość około 28 kpln

Pozdrawiam

Arek