Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A wię tak:

Cała instalacja około 38 tysięcy- parter cały w podłogówce plus trzy grzejniki na wszelki wypadek, miał być kominek z płaszczem wodnym ale będzie zwykły więc jeszcze coś odejdzie z tej ceny, mają być wyprowadzone rurki pod solary- narazie myślę czy to się opłaca dla dwóch osób. Na poddaszu łazienka i korytarz też podłogówka reszta grzejniki, do tego wyprowadzenie na ogród wody. Instalator pracuje na systemie TECE, a kocioł wyceniał Vaillant.

Acha okna w końcu też wzieliśmy z Varianta wszystkie z roletami dwustronny kolor złoty dąb bez szprosów a szkło dwukomorowe zewnętrzna szyba laminowana -całość około 28 kpln

Pozdrawiam

Arek

Kotłownia gazowa:

wkład kominnowy koncentryczny

-rury kształtki, zawory ,izolacje

-pompa ładująca

-pompa cyrkulacyjna -robocizn

kocioł kondens Buderus GB 072/24kw

CAŁOŚĆ 11tys

INSTALACJE C.O./Grzejniki:

-grzejniki buderus 14szt

-grzejnik łazienkowy enix Aster 2szt

-głowice termostatyczne

-zawory multiflex

-złączki zaciskowe-rura Pex-Al-Pex

-izolacje,uchwyty

-rozdzielacze,szafki-robocizna

CAŁOŚĆ: 14,900-;

INSTALACJA C.O/podłogówka:

-rura Pex-Al-Pex

-rozdzielacze, szafki

-zawory regulacyjne,przepływomierze

-złączki,odpowietrzniki,uchwyty do rur

-grupa pompowa z głowića termost.

-tasma przyścienna, folia

robocizna

CAŁOŚĆ 6,200-;

U nas kominek będzie ostatecznie z płaszczem z szyba z przodu i z boku bez ram. (całkowity koszt-komplet z robocizna 10tyś)

Zamiast solarów propozyjcja pompy ciepła typu powietrze-woda do cwu Buderus WPT 270 -Całość z montazem 7,900

CO WY NA TO???????????

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratuluje:):)!!Najbardziej podoba mi sie kuchnia....oczywiscie reszta tez pomyslowa:) Czy plyte i piekarnik macie na scianie z wykuszem (tak jak jest w projekcie) czy przeniesliscie ja na druga strone? A gdzie zlew?

Dawno nic nie pisalem,ale bacznie sledze wasze poczynania.Nasza budowa dobiega konca jeszcze tylko pare rzeczy do zrobienia i przeprowadzka :)

Oto pare wizualizacji jak co bedzie wygladalo

[ATTACH=CONFIG]110695[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]110696[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]110697[/ATTACH]

Edytowane przez Marta&Marek-

Gratuluje:):)!!Najbardziej podoba mi sie kuchnia....oczywiscie reszta tez pomyslowa:) Czy plyte i piekarnik macie na scianie z wykuszem (tak jak jest w projekcie) czy przeniesliscie ja na druga strone? A gdzie zlew?

Tak piekarnik jest na scianie z wykuszem a zlew tez jest ;) w rogu po drugiej stronie

Witam wszystkich Orionowiczów!

Mam pytanie głównie chyba do pablitoo:) odnośnie zastosowania grzejników aluminiowych do centralnego ogrzewania przy piecu kondensacyjnym, czy to prawda że lepiej sprawują się grzejniki płytowe stalowe ze względu na większą zawartość wody wewnątrz?, tak twierdzą przynajmniej moi instalatorzy- czy to prawda? jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Co myślicie na temat pieca który ma zasobnik wody w sobie na ok. 50-60l czy zda to egzamin w naszym Orionie?

Balcerek i Ziajus dlaczego zdecydowaliście się na tynki cementowo-wapienne, a nie gipsowe?

Nam tynki cementowo-wapienne wycenili na kwotę 15.900 zł (30zł za metr), a gipsowe 11.000 zł.

Cz ktoś ma wentylację mechaniczną? Jaki był jej koszt?

Edytowane przez anula25

Witam wszystkich Orionowiczów!

Mam pytanie głównie chyba do pablitoo:) odnośnie zastosowania grzejników aluminiowych do centralnego ogrzewania przy piecu kondensacyjnym, czy to prawda że lepiej sprawują się grzejniki płytowe stalowe ze względu na większą zawartość wody wewnątrz?, tak twierdzą przynajmniej moi instalatorzy- czy to prawda? jakie macie doświadczenia w tym temacie?

Co myślicie na temat pieca który ma zasobnik wody w sobie na ok. 50-60l czy zda to egzamin w naszym Orionie?

Witaj

No nie wiem czy do mnie :)

Jak zwykle zdania są podzielone. większa ilośc wody w układzie c.o. skutkuje dłuższym czasem nagrzewania całości i dłuższym czasem regulacji układu, tzn dłuższym czasem reakcji na zmianę temperatury, mniejsza ilośc zładu wodnego w instalacji powoduje szybsze nagrzewania układu i szybszy czas reakcji układu regulatora. Ale, uważam że nie tutaj trzeba szukać różnic - różnica w pojemności wody w grzejnikach stalowych a aluminiowych jest niewielka.

Różnica ta jest ogromna gdy porównujemy starego typu grzejniki stalowe a nowoczesne grzejniki płytowe ...

Tutaj jest zasadnicza różnica, natomiast porównywanie grzejników aluminiowych do płytowych stalowych, ze wzgl na pojemność wody nie ma sensu ...

Drugie pytanie, czy zastosowanie wbudowanego zasobnika c.o. 50l w kotle ma sens ?

Oczywiście analizujemy TYLKO kocioł którego zasobnik ma możliwość podłączenia cyrkulacji, bo bez cyrkulacji instalowanie układu c.w.u nie ma sensu ... ( to jest moje zdanie ).

Wszystko zależy od ilości osób korzystających i ilości poborów ciepłej wody ... Zasobnik 50l nie daje dużego komfortu przy jednoczesnym korzystaniu kilku osób z ciepłej wody ... Kocioł rownież nie pracuje wówczas oszczędnie gdyż 50 l szybko sie zużyje i wtedy kocioł zaczyna grzać wodę przepływowo ...

Balcerek i Ziajus dlaczego zdecydowaliście się na tynki cementowo-wapienne, a nie gipsowe?

Nam tynki cementowo-wapienne wycenili na kwotę 15.900 zł (30zł za metr), a gipsowe 11.000 zł.

Hmm ja zdecydowałem się ze względu na trwałość, mikroklimat w domu i przede wszystkim bo miałem do tynków sprawdzonych wykonawców, a cena to 13,5 za m2 i wyszło 540m2 naszemu majstrowi ( w tym też szczyty na strychu)

Pozdrawiam

Arek

Hmm ja zdecydowałem się ze względu na trwałość, mikroklimat w domu (...)

Pozdrawiam

Arek

Witaj

Hmmm, mikroklimat ? A o jaki mikroklimat chodzi ... ?

Zawsze myślałem że właśnie cement jako taki z racji składników z których jest produkowany, czyli między innymi z dodatkami popiołów hutniczych, pyłów, granulatu żużla wielkopiecowego (cement hutniczy, portlandzki, żużlowy, anhydrytowy) jest raczej materiałem który dobrego mikroklimatu nie gwarantuje ... ( cement hutniczy klasy III/C zawiera do 95% pyłów i żużla wielkopiecowego ) ...

Poza tym cement z racji swojego składu po związaniu jest całkowicie antyhigroskopijny, czyli nie potrafi wchłaniać lub oddawać wilgoci do/z otoczenia ...

Co znakomicie robi gips regulując naturalnie wilgotność w pomieszczeniach ...

:)

Edytowane przez pablitoo

Witaj

Hmmm, mikroklimat ? A o jaki mikroklimat chodzi ... ?

Zawsze myślałem że właśnie cement jako taki z racji składników z których jest produkowany, czyli między innymi z dodatkami popiołów hutniczych, pyłów, granulatu żużla wielkopiecowego (cement hutniczy, portlandzki, żużlowy, anhydrytowy) jest raczej materiałem który dobrego mikroklimatu nie gwarantuje ... ( cement hutniczy klasy III/C zawiera do 95% pyłów i żużla wielkopiecowego ) ...

Poza tym cement z racji swojego składu po związaniu jest całkowicie antyhigroskopijny, czyli nie potrafi wchłaniać lub oddawać wilgoci do/z otoczenia ...

Co znakomicie robi gips regulując naturalnie wilgotność w pomieszczeniach ...

:)

Nie podejmuję polemiki ja wybrałem cementowo- wapienne może błednie, ale jestem zadowolony z efektów.

Witam wszystkich miłośników ORIONA :)

Od pewnego czasu śledzę forum i przyznam że Wasze wypowiedzi są bardzo pomocne. Sam rozpoczynam budowę Oriona II w maju i pytanie z mojej strony czy ktoś budował kominy systemowe, jakiej firmy a jeśli już mieszka w Orionie to jak się te kominy sprawują ?

Ja postawiłem na tradycje oraz ze względu na twardość gdyż obecnie mam gipsowe i każde uderzenie nawet niewielkie ( przy małych dzieciach zdecydowanie często:)) pozostawia w ścianie dziury które są irytujące a poza tym mieliśmy sporą zniżkę i zrobiliśmy te tynki taniej niż gipsowe.

U Ciebie zdecydowanie za drogo. Negocjuj cenę koniecznie. Myślę że 20% będzie w sam raz!

Tu na temat tynków:

http://file.favore.pl/store/2012/1/15/8/386119_1326614002513.pdf

Pozdrawiam

Edytowane przez ziajus