Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybkie pytanko dla mających już instalację elektryczną. Ile macie rozdzielnic i jak duże. Ile mniej więcej puntów, czy macie na zewnątrz gniazdo siłowe i czy ktoś ma wyjście na zasilanie awaryjne (jak to jest rozwiązane). Proszę o szybką odpowiedź.

Witaj

Na szybko :

- jedna główna rozdzielnica

- nie pamietam dokładnie ale coś około 150

- nie mam na zewnątrz gniazda 3f

- oczywiscie mam wykonane przyłączenie do zasilania awaryjnego

Witam Wszystkich baaardzo serdecznie ;)

Pomimo ciągłego zabiegania i zamieszania, które z pewnością towarzyszy każdemu "inwestorowi"... starałam się solidnie sczytywać Wasze posty, które jak już kiedyś pisałam są skarbnicą "orionkowej" wiedzy :), a tą z kolei czerpałam garściami :) a oto efekt:

pracowaliśmy nań caaaały zeszły rok (stan na grudzień ub.r).

A przed nami kolejne wyzwania:

1. okna - wybór parametrów, koloru, dodatków, składanie ofert i wreszcie podjęcie decyzji.

1a. jak okna, to i rolety, a zatem: elektryczne, czy ręczne?

2. elektryka - przeanalizowanie każdego punktu (lokalizacja, rozmieszczenie wtyczek, kontaktów) wewnątrz budynku, jak i na zewnątrz, uwzględniając np. bramę, ogród, oświetlenie zewnętrzne domu ...

3. hydraulika - problematyka podobna, jak w pkt. 2

4. tynki... cementowo-wapienne czy gipsowe? (pomimo obszernej lektury na forum i poza nim - wciąż nie możemy podjąć decyzji)

5. odwodnienie od strony podwórka

I to tylko część pobożnych życzeń na ten rok... a najważniejsze życzenie - duuuużo zdrowia i... pieniędzy, czego sobie i Orionowiczom życzę

P.S. wszelkie sugestie odnośnie ww punktów mile widziane :)

Proszę o pomoc w podjęciu decyzji co do dzielenia okien - w kuchni, "frontowej" łazience, czy salonie - dzielić (na pół), czy wstawiać całe szyby??? jak Waszym zdaniem będzie lepiej wyglądało?

P1030304.jpg

P1030307.jpg

P1030320.jpg

P1030333.jpg

P1030365.jpg

Czy możecie doradzić jak prawidłowo wykonać wentylację grawitacyjną żeby się sprawdziła? Jak dostarczacie powietrze do pomieszczeń, macie kratki w ścianie czy rozszczelniacie okna? (zimą każdy chce zaoszczędzić na opale po to montujemy dobre okna, drzwi i dobrze ocieplamy budynek). Jak to wygląda u Was mieszkających w Orionie?

anula25, ja mam zrobione miejsce na zamontowanie kratek. nie mieszkam jeszcze, więc niewiele mogę doradzić :( ja teraz też mam dylemat - np. co do rodzaju tynków (cementowe, czy gipsowe) i jakości okien (dwuszybowe, trzyszybowe... dzielone, nie dzielone) ehhhh - spać po nocach nie mogę, ale przypuszczam, że nie ja jedna :) pozdrawiam.

gosia099 - ja z niecierpliwością czekam na wasze zdjęcia dotyczące oświetlenia i instalacji ;)

Pytanie do reszty: rozmawiałem ostatnio z elektrykiem i zaproponował mi rozprowadzenie instalacji w podłodze. Plusy: mniejsze zużycie kabla, brak szpecących puszek w ścianie i można wiercić w każdym miejscu na ścianie bez obaw o breakdanca. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?

gosia099 - ja z niecierpliwością czekam na wasze zdjęcia dotyczące oświetlenia i instalacji ;)

Pytanie do reszty: rozmawiałem ostatnio z elektrykiem i zaproponował mi rozprowadzenie instalacji w podłodze. Plusy: mniejsze zużycie kabla, brak szpecących puszek w ścianie i można wiercić w każdym miejscu na ścianie bez obaw o breakdanca. Czy ktoś spotkał się z takim rozwiązaniem?

Hej

Oczywiscie, bardzo często tak wykonuje instalacje - właśnie w podłodze ...

Mniejsze zużycie kabla w takim typie wykonania instalacji - jak najbardziej , ale brak "szpecących" puszek w ścianach to już bzdura, od bardzo dawna przy wykonywaniu instalacji elektrycznych podtynkowych nie stosuje sie puszek łączeniowych - tych pod sufitem, wszystkie łączenia obwodów wykonuje sie w pogłębianych puszkach łączników lub gniazd. Niezależnie od sposobu wykonania instalacji, czy to w podłodze, czy wkuwana w ściany, czy też bezpośrednio podtynkowa.

Kolejna sprawa to stwierdzenie : można wiercić w każdym miejscu" na ścianie bez obaw uszkodzenia kabla ;)

To stwierdzenie to małe nadużycie, bowiem niezależnie w jaki sposób sie wykonuje instalacje, jeżeli sie stosuje do przepisów branżowych dotyczyących układania kabli to nigdy nie ma możliwości przewiercenia kabli pod tynkiem :)

Są zasady w jakich odleglosciach od sufitów i podłóg, od krawędzi otworów drzwiowych i okiennych prowadzi sie kable, i jeżeli elektryk do nich sie stosuje, to nigdy nie ma możliwości wystąpienia breakdance ;)