Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Tak łazienka powiększona o kotłownie, a piec na ekogroszek w piwnicy:) Pozdrawiam

Piękne wnętrza :), gratulacje.

Kocioł w piwnicy, bardzo rozsądne i ekonomiczne, wiecej wówczas przestrzeni na poziomach mieszkalnych domu ...

My już w naszym Orionie mieszkamy 4 lata, u nas piwnica pod połową domu i uwierzcie mi, jedyną rzeczą którą bym po tych wszystkich latach w naszym domu zmienił to właśnie piwnica ... pod całym budynkiem :)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam pytanie dotyczace podatkow. Czy wy po ukonczeniu budowy placiliscie do Urzedu Skarbowego i do Urzedu Gminy podatek od nieruchomosci? Dziwne poniewaz jeszcze tej nieruchomosci nie zamieszkujemy i nadal nie jest to planie, a tu jakies podatki??? Jak wy to rozwiazaliscie?

Witajcie

Podatek od nieruchomości płaci sie dopiero po wybudowaniu domu i po wykonaniu odbioru budynku w PINB. Wówczas po zgłoszeniu tego faktu w swojej gminie , gmina zaczyna naliczać podatek od nieruchomosci. Do tego czasu płaci sie tylko podatek gruntowy właściwy dla danej gminy.

Fakt mieszkania w domu czy nie, nie ma znaczenia. Ważny jest odbiór budynku w PINB.

Informacje powyższe przekazuję z autopsji :)

• 2 weeks później...
Czy ktoś ma bramę WIŚNIOWSKIEGO?? Mam problem gdyż u mnie wymiary otworu na bramę wynoszą 5000x 2350 przedstawiciel Wiśniowskiego twierdzi że może zamontować typową bramę Brama 5000 x 2250 te pozostałe 10 cm wypełnić pod nadprożem styropianem w przeciwnym wypadku brama o wymiarach 5000x 2350 bedzie o 1000 zł droższa! Czy to jest normalne????? Nie wiem co robić??Pomóżcie please!

Czy ktoś ma bramę WIŚNIOWSKIEGO?? Mam problem gdyż u mnie wymiary otworu na bramę wynoszą 5000x 2350 przedstawiciel Wiśniowskiego twierdzi że może zamontować typową bramę Brama 5000 x 2250 te pozostałe 10 cm wypełnić pod nadprożem styropianem w przeciwnym wypadku brama o wymiarach 5000x 2350 bedzie o 1000 zł droższa! Czy to jest normalne????? Nie wiem co robić??Pomóżcie please!

Witam! My mieliśmy identyczny problem! Musieliśmy niestety wypełnić nadproże styropianem bo dopłata była dla nas zbyt droga za niestandardowy wymiar bramy! Jeśli zaś chodzi o samą bramę to jesteśmy zadowoleni choć nieobeszło się bez problemów spowodowanych złym montażem i złym wyregulowaniem bramy ponadto jesteśmy niezadowoleni z pilotów do bramy (dwukanałowych), jeden z nich popsuł się po tygodniu i niechciano nam go wymienić, bardzo delikatne trzeba na nie uważać! To tyle w temacie bramy! Pozdrawiam

Witam! My mieliśmy identyczny problem! Musieliśmy niestety wypełnić nadproże styropianem bo dopłata była dla nas zbyt droga za niestandardowy wymiar bramy! Jeśli zaś chodzi o samą bramę to jesteśmy zadowoleni choć nieobeszło się bez problemów spowodowanych złym montażem i złym wyregulowaniem bramy ponadto jesteśmy niezadowoleni z pilotów do bramy (dwukanałowych), jeden z nich popsuł się po tygodniu i niechciano nam go wymienić, bardzo delikatne trzeba na nie uważać! To tyle w temacie bramy! Pozdrawiam

To dziwne byłem przekonany że Wiśniowski robi i montuje w lepszym standardzie ale być może to jedynie marketing.Przedstawiciel innej firmy polecił nam brame firmy Krispol i za taki wymiar nie trzeba nic dopłacać! może ktoś coś słyszał o tej firmie??

... ktoś coś słyszał o tej firmie??

Tak, słyszałem i widziałem ... robiłem instalacje w domu gdzie właściciele zamontowali całą automatykę ( brama, rolety ) Krispolu.

Generalnie nie miałem zastrzeżeń . Aczkolwiek to moje prywatne zdanie - do Wiśniowskiego, czy do Hormanna to jednak trochę im brakuje.

Tak, słyszałem i widziałem ... robiłem instalacje w domu gdzie właściciele zamontowali całą automatykę ( brama, rolety ) Krispolu.

Generalnie nie miałem zastrzeżeń . Aczkolwiek to moje prywatne zdanie - do Wiśniowskiego, czy do Hormanna to jednak trochę im brakuje.

Nie wiem co im brakuje a czego im nie brakuje:) my mamy krispola i jestem zadowolony brama sie otwiera i zamyka bez problemu (bo oto chyba chodzi) wykonanie solidne.Nie mam sie do czego doczepic

Chcę zainstalować w moim Orionie alarm. Czy 3 tys.zł za zwykłą instalację (CA 10 Satel + 12 czujek PIR) części + montaż, to drogo? Czy możecie coś podpowiedzieć w temacie alarmu. Niestety (lub stety ;) ) w pobliżu budowy nie mam sąsiadów i planuję wykupić na czas budowy monitoring firmy ochroniarskiej. Jestem jeszcze przed tynkami więc teraz najlepszy czas na położenie okablowania. Podpowiecie coś?

Chcę zainstalować w moim Orionie alarm. Czy 3 tys.zł za zwykłą instalację (CA 10 Satel + 12 czujek PIR) części + montaż, to drogo? Czy możecie coś podpowiedzieć w temacie alarmu. Niestety (lub stety ;) ) w pobliżu budowy nie mam sąsiadów i planuję wykupić na czas budowy monitoring firmy ochroniarskiej. Jestem jeszcze przed tynkami więc teraz najlepszy czas na położenie okablowania. Podpowiecie coś?

Hmmmm

Mało danych, centrala Satelowska CA10 to delikatnie mówiąc już zabytek ...

Teraz Satel proponuje w lepszych cenach lepsze , nowsze produkty, i przede wszystkim nowocześniejsze ... jak choćby VERSA lub INTEGRA ...

napisz wiecej o proponowanej konfiguracji wówczas będzie można coś wiecej napisać.

Jaki i ile manipulatorów, ile modułów roszerzeń ( CA 10 ma tylko 8 wejšć na płycie , a Ty piszesz o 12 czujkach PIR ), jaka obudowa, zasilacz, akumulator , sygnalizatory, inne czujki czy moduły etc ...

1. Procesor CA 10 Satel -1

2. Manipulator KLED CA 10 Satel -1

3. Obudowa CA 10 Satel - 1

4. Akumulator 12V/7Ah -1

5. Czujka PIR LC–100-P16 -12

6. Sygnalizator zewn. SPL 5010 -1

7. Radiolinia DWB 100H 2 – kan - 1

8. Przewód YTDY 6x0,5 -150

9. Rura karbowana 16/11 - 50

10. Materiały montażowe -

11. Wykonanie systemu

12. Moduł nadawczy

Edytowane przez bikkers

Hmmmm, nie rozumiem idei tej konfiguracji, jak napisałem uprzednio, na płycie CA10 jest tylko 8 wejść , ty masz w ofercie 12 czujek, plus jedno wejście na styk sabotażowy obudowy. To daje 13 potrzebnych wejść , centrala oferuje tylko 8, manipulator 2, więc jest do dyspozycji 10 wejść. A gdzie reszta ?, czyżby wykonawca chciał łączyć czujki szeregowo ? Przy montażu czujek w konfiguracji dwuparametrycznej to jest niedwykonalne ...

Napisz do mnie na pw, podam Ci numer GG do mnie lub gmailowego VToka, pogadamy :)

No i jeszcze jedno, a gdzie w systemie cześć techniczna instalacji ? Gdzie czujki dymu, temperatury, ognia, zalania, gazu czy czadu ?

To równie ważna, jak nie ważniejsza części nowoczesnego systemu alarmowo-technicznego.

Zawsze powtarzam, jak mantrę, system alarmowy chroni dobytek, podczas Waszej nieobecności lub w nocy, chroni po zazbrojeniu systemu gdy wyjezdzacie na wakacje, weekendy, narty czy będąc w pracy.

A cześć techniczna chroni Was, domowników, przez całą dobę, czuwa nad Waszym bezpieczeństwem, zdrowiem i życiem we dnie i w nocy, cały czas czuwa i alarmuje jak coś złego zaczyna się dziać, a zagrożeń i niebezpieczeństw w domu jest mnóstwo.