Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No tak....na tym zdjeciu te lane wygladaja bardzo okazale....ale nie ma szans na przeniesienie ich do orionka.....niestety moim zdaniem Twoi znajomi maja racje.....obawiam sie, ze lane schody moga przede wszystkim zabrac duzo swiatła.....dlatego ja postawilam na drewniane i koniecznie azurowe.....jestem z nich bardzo zadowolona.....bardzo lubie jasne wnetrza i faktycznie te w ogole nie zaciemniaja....bylam w orionku z lanymi schodami i dla mnie okropnie wygladal taki ciemny zakamarek pod schodami...inwestorzy zrobili tam sobie schowek na odkurzacz i miotly....dla mnie dramat wizualny.....przepraszam ale takie jest moje zdanie...jesli chodzi o te drugie.....sa piekne....tylko jesli zalezy Wam na taniej budowie to od razu Ci mowie, ze drewno giete jest duzo drozsze od normalnego.....ja tez robiac wycene lekko sie zdziwilam:(:( Jesli moge jeszcze cos podpowiedziec to rodzaj schodow warto wybrac przed wylaniem stropu.....bo ja pozniej wpadlam na pomysl, ze chce miec schody krecone....ale do nich musiala byc dziura w ksztalcie kola a nie kwadratu....:(

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak....na tym zdjeciu te lane wygladaja bardzo okazale....ale nie ma szans na przeniesienie ich do orionka.....niestety moim zdaniem Twoi znajomi maja racje.....obawiam sie, ze lane schody moga przede wszystkim zabrac duzo swiatła.....dlatego ja postawilam na drewniane i koniecznie azurowe.....jestem z nich bardzo zadowolona.....bardzo lubie jasne wnetrza i faktycznie te w ogole nie zaciemniaja....bylam w orionku z lanymi schodami i dla mnie okropnie wygladal taki ciemny zakamarek pod schodami...inwestorzy zrobili tam sobie schowek na odkurzacz i miotly....dla mnie dramat wizualny.....przepraszam ale takie jest moje zdanie...jesli chodzi o te drugie.....sa piekne....tylko jesli zalezy Wam na taniej budowie to od razu Ci mowie, ze drewno giete jest duzo drozsze od normalnego.....ja tez robiac wycene lekko sie zdziwilam:(:( Jesli moge jeszcze cos podpowiedziec to rodzaj schodow warto wybrac przed wylaniem stropu.....bo ja pozniej wpadlam na pomysl, ze chce miec schody krecone....ale do nich musiala byc dziura w ksztalcie kola a nie kwadratu....:(

No własnie tylko jesłi pogoda będzie sprzyjająca to strop powsatnie zanim się obejrzymy..... a ja dalej nie wiem jakie chcę schody. No ale skoro kolejna osoba potwierdza ze te piekne lane w naszym Orionku wcale takie piękne nie będą to chyba zostaniemy przy drewnianych.

Marta&Marek aż boję sie zapytac ....ale ile powiedzieli Wam za te kręte schody?

No własnie tylko jesłi pogoda będzie sprzyjająca to strop powsatnie zanim się obejrzymy..... a ja dalej nie wiem jakie chcę schody. No ale skoro kolejna osoba potwierdza ze te piekne lane w naszym Orionku wcale takie piękne nie będą to chyba zostaniemy przy drewnianych.

O cene kretych nie zdazylam zapytac bo Pan od razu powiedzial, ze u mnie sprawa jest juz zamknieta z uwagi na kwadrat w stropie....cena drewnianych z gietego drewna byla powyzej 20 tys.....

Ja robiłam wycenę w firmie Marchewka . Za gięte schody 29.000:yes:

Dokładne wymiary filarów są w projekcie. Ja zrobiłem kwadratowe z cegły i zalane w środku betonem. Skosy i obwódkę będę miał wykończoną styropianem podczas ocieplania. Jak już pewnie przeczytałaś są różne techniki i różne opinie dotyczące wykonania. Ja zrobił bym teraz filary od razu na gotowo ze zwykłej cegły. Murarze przekabacili mnie, że będzie lepiej jak zrobią kwadraty, bo później i tak trzeba wykończyć styro :(

Niezgadzam sie w sprawie schodow, my mamy betonowe-lane, oblozone drewnem z kuta balustrada i wygladaja pieknie. Moim zdaniem sa duzo bardziej praktyczne. O ile mi sie uda umieszcze zdjecia.

To ciekawe....a na czym niby polega większa praktyczność schodów lanych?? Albo mniejsza drewnianych.....jakie to ma znaczenie? Oczywiscie kazdy chwali to co ma.....ja nigdy w zyciu nie zamienilabym drewnianych na betonowe....i za swoje dalam jakies 8300.....watpie aby byla tak ogromna roznica miedzy lanymi....biorac pod uwage cene betonu, pretow.....i drewna oczywiscie....podejrzewam, ze ceny sa zblizone....

W moim Orionku mam schody lane, a nawet całą klatkę schodową (jest oooooooogromna). Pod całym domem mam piwnicę i razem ze schodami na górę mam zejście do piwnicy. Budując drugi raz zdecydował bym się na ładniudkie drewniane wykrętasy.

A czy jest szansa zobaczyc zdjecia z Twoich schodow? My rowniez mamy piwnice pod calym domem i wejscie do piwnicy w tym samym miejscu ale nie umie sobie wyobrazic tego zejscia w dol pod schodami. Bylabym wdzieczna za jakies fotki.

Tego typu schody sa duzo tansze a wygladaja naprawde dobrze-29 tys zloty to ogromna suma jak za schody biorac pod uwage wydatki jakie sie ma przy budowie domu;)

Nie wiem dlaczego sądzisz, że schody lane są o wiele bardziej praktyczne niż drewniane?

Lane tańsze? No licząc wszystko po kolei, nie wiem czy wyjdą dużo taniej niż drewniane . Musiałaś zapłacić za: zbrojenie, szalunek,cement, robocizna za wylanie schodów, drewno na obłożenie stopni i robocizna stolarza, no i kuta balustrada to kolejny wydatek. Ja za drewniane zapłaciłam 11.000.

Ta wycena , którą podałam wcześniej, to z firmy Wiśniowski. Mają drogo, ale moim zdaniem to takie "porsche" wśród schodów drewnianych. Nawet zaślepkę po wkrętach ciężko na konstrukcji znaleźć. Zdjęcia na ich stronie, nie są tak ładne, jak schody w rzeczywistości. Ja byłam zachwycona, ale po rozpatrzeniu za i przeciw, zdecydowaliśmy, że robimy tańszą opcję, która zresztą bardzo mi się podoba. Zamieniłam to "porsche" na schody, kuchnię i górną łazienkę:)

W nawiązaniu do filarów, nasi fachowcy chca zrobić najpierw okrągłe słupy wylane betonem a potem na te słupy nałożą szablon i znów zaleją betonem by wyszły takie jak w projekcie....w koncu to fachowcy to chyba wiedza co mają robić???Mam nadzieje ze wyjdą ładnie.

Nie wiem po co tyle kombinowania.

U nas od razu zrobiony był szalunek z desek, o docelowym kształcie, w środku zbrojenie i to zalane betonem. :yes: