Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale temat spadł. Nie mogłam znaleźć :( A takie oczy :o zrobiłam jak zobaczyłam kosztorys stanu surowego: 120.000 (dach: tylko odeskowanie i pokrycie papą). W przyszlości (zaczynam myśleć, że dalekiej) będziemy decydować się na dachówkę cementową W tej chwili czekamy na wycenę jeszcze dwóch firm, a w międzyczasie pytamy w hurtowaniach, pomimo braku czasu. Można "zjechać" z ceny rzeczywiście, ale to wciąż drogo wychodzi, a jak dodać jeszcze papierologię, to wciąż mało i mało. Jak tam okna? Stytropian, czy wełna? My styropian, bo taniej. Co robicie z kolumnami, zostawiacie w tej wersji, czy zmieniacie na gotowe? Wykonawca straszył kosztem :o

No i pozdrawiam.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z rana dostałam naganę, że pogoda się wyklarowała na budowę, a ja chora leżę. W poniedziałek materiały przyjadą, wiec musze być w gotowości., ale roboty to juz po swiętach ruszą. Z kosztami u nas jakoś wyszło za stan surowy 70tys, tez na razie deskowanie i papa. Za papiery lacznie z projektem ok. 5,5tys, fundament ok.13tys. Okna białe pvc, a kolumny jak w projekcie murowane z cegły. W pon. tez pierwsza wycena okien. Kuchenne jednak zmniejszymy do 150 x 120, ale wykusze zostawimy jak w projekcie, wczesniej mielismy dopasować je do typowych, nieduza róznica w cenie.

Pozdrawiam

No, Ewa, to Ty dziewczyno zdrowiej :D , bo pogoda ładna. Słuchaj, my ciągle liczymy i teraz spieramy się, czy Twój koszt (ten stan surowy), te 70.000, to są materiały z robocizną (już z fundamentem?), czyli całość? Nam to wycodzi wciąż drożej, przez obecny koszt materiałów. Budujemy z bloczków betonu komórkowego. Życzę zdrowia :D

Dziękuję, bardzo przyda się. Zakładam, że dzisiaj jest 5ty i ostatni dzień leżenia.

Nasze wydatki: fundament 76mb: 11394, projekt, adaptacja, uzgodnienia:5400; wyliczenia: materiały na ściany, kominy i strop:19000 plus cement, piasek, stal (zbroimy ściany) ok.3tys, drewno 4tys, robocizna ok.13000, okna 15tys; styropian, i in: 6500

Tak to w przybliżeniu wyglada. Na razie :wink:

Pozdrawiam, mam nadzieję, już zdrową. Dzięki za dane, wychodzi na to, że mój wykonawca przesadza :evil: -właśnie na materiałach. Im dalej brniemy, tym więcej wątpliwości. Przerażają mnie ewentulane samodzielne zakupy: czas i znajomość branży, ktora nie jest mi bliska :o .

Powodzenia przy szukaniu okien do ORIONA. Napisz o wynikach. My zrezygnowaliśmy z wyjśca na taras z tzw. gabinetu (zwykłe okna). pomniejszyliśmy okno w kuchni, po jednym na strychu i w garażu. Wykusze na razie bez zmian.

Nareszcie piekna pogoda na budowanie. Wczoraj przyjechaly do nas materialy, dzisiaj piasek. Niestety przegapilismy cegłę, cegielnia wyprzedala caly zapas i musimy kupic gdzie indziej i na pewno drozej. Dostalismy wycene okien i miescimy sie w zalozonych 15tys, czekamy na jeszcze jedna oferte. Nie mozemy zrezygnowac z drugiego wyjscia na taras, a nawet bedzie to okno przesuwane.

Ja tez nie mam rozeznania w branzy, ale na szczescie mam pomocnika, ktory okresla sie "najlepszym fachowcem w mieście" i naprawde bez jego pomocy i namowy dopiero bym sie przygotowywała do fundamentów, a tak to w połowie kwietnia zalejemy strop. Pozdrawiam

Witam :D Niezły pomysł z pomocnikiem. Też wpadliśmy na to. Chcemy znaleźć człowieka, który będzie reprezentował nasze interesy, tzw. inspektor nadzoru, a za dodatkową kasę (drożej niż samodzielnie, ale na pewno taniej niż firma) zajmie się zakupem materiałów, bo ta koncepcja przez firmę przerasta nas niestety :cry: finasowo. Życzę udanej pogody na prace. Poinformuj o postępach. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Nareszcie mogę powiedzieć, że budujemy dom. Dzisiaj rano stawiła sie ekipa murarska na miejsce i prace nabieraja tempa. Mąz wziął wolne i nadzoruje roboty. Co troche dzwonię i pytam się co zrobili. Ciekawa jestem jak szybko wymurują. Na 16tego zamówiliśmy materiały na strop.

A jak postępy robót przy innych Orionach?

Pozdrawiam

Pozdrawiam :D Ależ to muszą być emocje. Widok pierwszych prac. Też jestem ciekawa ich tempa. Do moich jeszcze trochę. Chciałam zanim dostanę pozwolenie podciągnąć wodę, ale gość od tych prac mówi, że trzeba wytyczyć budynek, a z kolei projekty wszystkie u architekta, który je składa w tym tygodniu. Nie wiem, czy wszystkie egzemplarze, bo niby na jakiej podstawie geodeta wytyczy dom? Nie wiem też, czy może przed uzyskaniem pozwolenia na budowę? I tak w kółko. Wiem, że nic nie wiem. No cóż, Ty jesteś już na innym etapie. Powiedz, jaki masz strop. My zostaliśmy przy gęstożebrowym. Powodzenia w pracach. A jak zakupy okienne się udały?

Pierwsze emocje były przy fundamencie, teraz idą ściany.

My korzystamy z pomocy sąsiadów: od jednego mamy prąd, od drugiego wodę. Architekt wrysowała budynek na mapę, zrobiła z tego ksero i geodeta wytyczył, w międzyczasie dokumenty poszły do uzgodnień i pozwolenia, a my mieliśmy co robić.

Strop jak w projekcie, pustaki keramzytowe. Jutro znów idziemy oglądac okna. do tego samego producenta, ale inny profil. Tamte już prawie zamówilismy, ale nie bardzo podobał nam się ten profil od zewnatrz budynku. Pojeździłam poprzyglądac się domkom i znalazłam takie profile i ostatecznie moze być, ale zobaczymy co przygotował nam jutro.

Dzięki z podpowiedź. Zadzownię jutro do architekta, żeby zrobił ksero i podziałamy w takim razie z geodetą i przyłączami w oczekiwaniu na pozwolenie. Ekipę wybraliśmy, ale jeszcze nie podpisaliśmy umowy, bo musimy ustalić szczegóły. Chodzi o narzędzia. Oni zdaje się nie mają zagęszczarki, stemple też po naszej stronie itd. To jest ważne, bo koszty rosną. A Wam niech rosną mury :D

http://nowydom.onet.pl/_i/projekty/2854/small.jpg

ja tez chcialam zrobic przylacza przed pozwoleniem, ale okazalo sie to dosc skomplikowane. Z tego co pamiętam to potrzebny by był projekt przyłacza to granicy działki, uzgodnienia na ZUDzie i oczekiwanie na realizacje.Z woda to nawet szybko by poszło, ale na ZE trzeba by było trochę poczekac, bo im się płaci za wykonanie przyłącza, a oni zwlekaja zeby zrobić je we własnym zakresie. Na czas budowy mają dużo wyższe stawki za pobór energii. Potem ponownie chcieliby projekt przyłaczy od granhicy do domu, czyli kolejna robota i koszty. Jakos tak to było, a my potrzebowaliśmy szybko zrobić fundament bo zima nadciagała. Teraz myzlę, żeby juz złożyć wniosek, czy co potrzeba na przyłącza.

W czwartek mam sie zglosic po stemple. Jutro z rana musze byc po deski w tartaku, bo okazaly sie potrzebne, a myslalam ze na pewien czas mam wszystkie materialy zorganizowane. No, ale zachcialo mi sie domu.

Też czasami się obawiam myśli, że zachciało się domu. Ale przecież to z założenia wiadomo, że nie będzie łatwe. Własnie z powodu tych nieoczekiwanych sytuacji na budowie (a to czegoś zabrakło, a to trzeba jeszcze dokupić materiały), wzięliśmy człowieka do zakupów i "patrzenia na ręce ekipie". Jeśli chodzi o te przyłącza to musimy się jeszcze dobrze zastanowić, żeby nie narobić sobie kłopotu. Jak możesz to zamieszczaj sukcesywnie zdjęcia, jak ORION rośnie. Pozdr.

Całkiem niezłe tempo prac. W 1-ą rocznicę od zakupu stan surowy. :D Dobry wynik. My kupiliśmy 29 kwietnia 2004 r., a więc rocznica tuż, tuż, a nasz architekt dopiero składa projekt, także jeszcze z miesiąc czekania i chyba 2 tygodnie na uprawomocnienie. Maj nie nasz. Może końcówka. WZ dostaliśmy szybko, bo zapłaciliśmy urbaniście (500). W gminie zasugerowano, że tak będzie szybciej.

To wrażenie niewielkiego salonu już gdzieś się chyba powtarzało. Ktoś wspominał o nieustawności. My, aby zyskać na ustawności lewej ściany likwidujemy z niej wyjście na taras i robimy je z wykusza. Powodzenia na dalszym etapie prac. Miło będzie czytać dalsze info z budowy. Pozdr.

Troche mnie tu nie bylo, ale to nie znaczy ze sie obijalem :)

Ruszylem w koncu z budowa mojego (naszego) Orionka :)

30.03 wytyczenie, dzien pozniej wykop potem lawy i fundamenty a dzisiaj mam zalany poziom zero i obsypane fundamenty.

Teraz tylko material na sciany przywiezc na budowe i stawiac mury.

Dla niezdecydowanych rada - niezastanawiajcie sie i budujcie smialo orionka.

p.s.

mam zdjecia, ale nie wiem jak je zamiescic - pomocy !!!