Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No fakt, że dużo zależy od sposobu użytkowania pomieszczenia. U nas telewizor znajduje się w salonie i oczywiście wszyscy właśnie tam chcą przebywać najczęściej. Taki pokój telewizyjny to fajna sprawa, ale u nas by sie nie sprawdził. Natomiast zgodze sie z Tobą co do garażu-dwustanowiskowy jest nie za duży, a co dopiero jednostanowiskowy. My budujemy odrębny garaż dwustanowiskowy z pomieszczeniem gospodarczym i wiatą.Niby duży budynek, ale już miałabym tam co wstawić.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki ela.gral. Niestety do książkowej budowy troszkę brakuje :) A ci fachowcy to dwóch murarzy ja jako pomocnik i z doskoku dwóch dziadków (mój tata i teściu :) Plusy są takie, że jeżeli coś jest skopane to o tym wiem i nie jestem zły na nikogo tylko sam na siebie :)

A masz już zrobione schody?u nas wylaliśmy z betonu jest pięć stopni), bo miały być wykładane kamieniem...ostatecznie mąż obłożył palisadą i wyłożył kstkę.Wyszło na prawdę ładnie i teraz żałujemy, że od razu nie zrobiliśmy ich z kostki,byłoby taniej.

• 2 weeks później...

Witam. Ponieważ sam szukałem informacji na temat budowy piwnicy na różnorakich forach, podzielę się dotychczasowymi wrażeniami i danymi z budowy. Ruszyliśmy początkiem września 2012, w połowie października stan zero.

Pełne podpiwniczenie (także pod garażem), ok 100m. pow. użytkowej. Ściany piwnicy lane z betonu B20: grubość 25cm, wysokość 235cm. Lałem wszystkie ściany, również te wewnętrzne. Strop monolityczny 15cm plus taras.

Koszty:

Robocizna 20.000 (robocizna zawiera w sobie koszt wypożyczenia i transportu szalunków stalowych).

Materiały i pozostałe koszty 40.000 (pozycja ta zawiera wszystkie koszty: tyczenie budynku, koparkę, stal, styrodur, rury drenarskie, żwir i piasek, papę, dysperbit, deski, oczywiście beton i wszystkie duperele typu gwoździe, wkręty itp.). Tak więc całość piwnicy pod domem Orion, z drenażem, kosztowała mnie ok 60.000 PLN.

Fotorelacja:

Zarys Oriona (ławy i chudziak)

SAM_4503.jpg

Ściany wylane

sam_4748.jpg

Stan zero

sam_5034.jpg

Piwnica, pomieszczenie pod kuchnią i jadalnią

SAM_5244.jpg

Piwnica - hol

SAM_5240.jpg

Pozdrawiam. ;)

Edytowane przez mrozin

...

Tak więc całość piwnicy pod domem Orion I, z drenażem, kosztowała mnie ok 61.000 PLN.

...

No właśnie. Moja piwnica kosztowała mnie pół z tego. Co prawda ja buduję Oriona III, większość prac systemem gospodarczym i piwnicę stawiałem daaaawno temu (2009r), ale czy tak czy tak proponuję dla osób które mają zamiar stawiać piwnicę wybudować ich z bloczków betonowych. Oczywiście to tylko moje skromne zdanie, wybór jest indywidualny.

Mrozin oglądając twoje zdjęcia muszę pochwalić fachowców. Widać, że solidna robota :) Okolica też ładna. Życzę powodzenia i czekamy na fotki z pozostałych etapów :)

No właśnie. Moja piwnica kosztowała mnie pół z tego. Co prawda ja buduję Oriona III, większość prac systemem gospodarczym i piwnicę stawiałem daaaawno temu (2009r), ale czy tak czy tak proponuję dla osób które mają zamiar stawiać piwnicę wybudować ich z bloczków betonowych. Oczywiście to tylko moje skromne zdanie, wybór jest indywidualny.

Mrozin oglądając twoje zdjęcia muszę pochwalić fachowców. Widać, że solidna robota :) Okolica też ładna. Życzę powodzenia i czekamy na fotki z pozostałych etapów :)

Pobieżne porównywanie kosztów pomiędzy budowami jest bezcelowe, istotne są bowiem detale. Przypuśćmy że wykonuję ściany murowane a nie lane, nie wykonuję drenażu (opcjonalny), stosuje zwykły styropian a nie XPS, nie powiększam ław fundamentowych, odpadają mi koszty materiałów i robocizny za piwnice pod garażem. W efekcie schodzę z kosztami lekko o 10.000.

Poza tym trudno wyobrazić mi sobie budowę piwnicy pod Orionem za 30.000 gdy koszt samych materiałów to ok. 40.000. Wszystko jest kwestią świadomych decyzji i rozwiązań które wybieramy.

Ściany piwnic lane z betonu są droższe od murowanych, ale ściana zewnętrzna jest monolityczna, pozbawiona spoin. Przy odpowiednim zazbrojeniu i prawidłowym połączeniu izolacji pionowej z poziomą mamy gwarancję suchej i cholernie solidnej piwnicy, co szczególnie istotne jest przy domach wkomponowanych w mniejsze lub większe zbocza.

Dzięki za opinie i Pozdrawiam.

Edytowane przez mrozin

• 3 weeks później...

Witam wszystkich Orionowiczów! Jestem stałym bywalcem Forum od dobrych kilku lat i dzieki Wam skorzystałam z wielu cennych rad, uwag i spostrzeżeń. Byliście też wsparciem w trudnych chwilach, których -ojjj - było wiele :)

Teraz mieszkamy już w naszym ukochanym Orionku i chciałabym pochwalić się naszymi wnętrzami, które może będą pomocą dla innych (tak jak Wasze zdjęcie były nieocenione dla mnie). Parę rzeczy zmieniliśmy w stosunku do Projektu, ale domek zachował swój charakter.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim - Pablitoo, DanceF, Marta&Marek...i innym. I pozdrawiam wszystkich Orionowiczów.

P11305171.jpg

P11305271.jpg

P11305341.jpg

P11305311.jpg

P11305161.jpg

Ola 3 k ogladalam zdjecia z waszego domku, fajnie wyglada. Bardzo dobry pomysl z ta wysepka w kuchni, sluzy zapewne jako dodatkowy stol. Gratuluje, jestescie szczesliwcami ze juz mozecie sobie mieszkac. My nadal na ten moment czekamy.:rolleyes:

Dzięki :)

My też bardzo się cieszymy i musze powiedzieć że Orion naprawdę fajnie sprawdza się w praktycznym użytkowaniu. To dobry projekt.

Co do wyspy - to dodatkowy blat roboczy (mam w niej gniazdko, więc mogę podłączyć mikser, maszynkę itd) no i szafki pod nią. A jak mamy imprezę, to zasłania trochę moją krzątaninę przed Goścmi :)

Życzę szybkiej przeprowadzki!

Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wpis.

Planuje wraz z żoną wybudować Orionka, bo bardzo nam się ten projekt podoba. Szukam kogoś z Dolnego śląska, kto ma taki domek i chciałby nam go pokazać . Czekam zniecierpliwością na odpowiedz ;) Pozdrawiam

witam,

ja mieszkam pod Świdnicą.

[email protected]

Pozdrawiam, Ola

Ola3k......bardzo, bardzo piękne wnetrza.....jestem pod wrazeniem.....swietne zmiany, niebanalne rozwiązania....widać duzo pracy, wyczucia, wytrwalosci i smaku.....efekt powalający:):) Salon i schody sa moimi faworytami:):) Uwielbiam takie zestawienia kolorystyczne:) Bardzo przyjemnie zwiedza sie Wasz domek.....czuje niedosyt:):)

Pozdrawiam

Ola3k......bardzo, bardzo piękne wnetrza.....jestem pod wrazeniem.....swietne zmiany, niebanalne rozwiązania....widać duzo pracy, wyczucia, wytrwalosci i smaku.....efekt powalający:):) Salon i schody sa moimi faworytami:):) Uwielbiam takie zestawienia kolorystyczne:) Bardzo przyjemnie zwiedza sie Wasz domek.....czuje niedosyt:):)

Pozdrawiam

dziękuję bardzo, Wasz domek to oczywiście Klasa :)

u nas jeszcze dużo mamy do zrobienia (mieszkamy od miesiąca), karnisze, firanki, obrazki itd. Wczoraj przyszedł żyrandol nad schody. Jak trochę podgonimy ostatnie szlify, to postaram się wkleić zdjęcia. A na wiosne wykańczamy na zewnątrz - elewacja kolor plus balkony, taras, wejście główne...

A propos firanek - u nas też będą białe upinane :) Wasze wyglądają pięknie

dziękuję bardzo, Wasz domek to oczywiście Klasa :)

u nas jeszcze dużo mamy do zrobienia (mieszkamy od miesiąca), karnisze, firanki, obrazki itd. Wczoraj przyszedł żyrandol nad schody. Jak trochę podgonimy ostatnie szlify, to postaram się wkleić zdjęcia. A na wiosne wykańczamy na zewnątrz - elewacja kolor plus balkony, taras, wejście główne...

A propos firanek - u nas też będą białe upinane :) Wasze wyglądają pięknie

Dziękuję:) Spokojnie, my tez przez rok mieszkalismy w szarym domku, bez schodow, tarasu, ogrodzenia etc. Wszystko bedzie w swoim czasie....przynajmniej mozna sie cieszyc zmianami stopniowo:):) Czekam na zdjecia gory:):) Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Marta&Marek pamiętasz może na jaką szerokosc macie zrobione obrączki wokół filarów?

Czesc:) Szczerze....byly robione na oko....zaufalam majstrom, mialo byc symetrycznie i proporcjonalnie:) Jesli chcesz wiedziec dokladnie to zmierze.....ale moze nie dzisiaj bo u nas leje deszcz i jest zimno:)