Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich,:)

W przeciwieństwie do większości forumowiczów niestety nie jestem na tak zaawansowanym etapie, bo dopiero czekam na warunki zabudowy.

Ale projekt który na 99% będe chciał zakupić to Orion II, z tym że myslę o wprowadzeniu kilku zmian, i tu jest moje pytanie:

Ile podnieść ściankę kolankową żeby nie zaburzyć bryły budynku??myślałem o 3pustakach i wieniec (tylko przy żelbetowych skosach)

tak naprawdę podoba mi się tak jak jest u użytkownika Pablito tylko po zdjęciach ciężko określić ile jest podniesione.

"przleciałem" już chyba wszystkie 400stron tego tematu ale dalej niewiem co zmienić w projekcie, napewno chcę poszerzyć i podpiwniczyć garaż.

co więćej to niewiem cały czas przerabiam różne opcje. Czy mogli by sie wypowiedzieć użytkownicy którzy juz mieszkają i jest coś co im przeszkadza i gdyby zaczynali budowę jeszcze raz to napewno by to zmienli.

pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bartku, temat zmian jest na pewno u kazdego indywidualny...zalezy od potrzeb, wielkosci rodziny etc:)

U nas:

1. ścianki podniesione ( docelowo sa 4 pustaki i 1 wieniec)

2. aby zachowac proporcje budynku przedluzone krokwie

3. rezygnacja ze spizarki (polowa na rzecz kuchni, polowa na rzecz wiatrołapu)

4. rezygnacja z garderoby i powiekszenie lazienki i kotlowni)

5. adaptacja strychu na pokoj multimedialny, do ktorego korytarz utworzono miedzy lazienka a sypialnia

6. drzwi w garazu z wyjsciem na ogrod oraz umywalka do mycia rak po grillu:)

To chyba tyle

Jesli moglabym cos zmienic po prawie 2 latach mieszkania to na pewno powiekszenie garazu o jakis 1-1,5 m.

my już mieszkamy ponad rok czasu , ale dopiero teraz wychodzi co dobrze zrobiliśmy a co zle , czyli dobre to - podnieśliśmy sciane kolankowa o 50 centymetrów to jest bardzo dobra decyzja pokoje na górze teraz sa spore - poszeżyliśmy garaż o 50 centymetrów , zmieniłem miejsce okien i dodane zostały drzwi z tyłu bardzo dobre rozwiązanie - obniżłem garaż o 20 cm ze względu na tenen działki - zrezygnowanie z drzwi w pokoju na dole obecnie okno jest -powiększona łazienka na dole nie dużo 40 cm ale to zawsze coś - zmiana położenia łazienki na górze zostałw przeniesiona do pokoju obok schodów a w miejsce łazienki zrobiłem salon na górze - z pralni na górze zrobiona została sypialnia . A wady niemam zbytio dużo to są tylko drobne nie wpływające na utrudnienie w mieszkaniu

platyna54 dom zapowiada się bardzo ładnie. Dlaczego zdecydowałeś się zrobić wejście do kotłowni tylko z zewnątrz?

Wejście z zewnątrz dlatego, że mamy kocioł na paliwo stałe i chcieliśmy całkiem odizolować ją od reszty domu. Wiadomo, że kotłownia w domu to jeden wielki kurz, czasem coś się zakopci... Mamy piec na ekogroszek, więc do kotłowni wchodzę raz na 48h zeby wysypać popiół z popielnika i tyle, nie ma tam potrzeby tak jak dawniej latać do co 2 godziny...

Też mam kocioł na eko-groszek i mogę wszystkich zapewnić ,że mi się w chałupie nie kurzy. Odpowiednie drzwi do kotłowni to podstawa. Poza tym, do pieca nie zagląda się, tak jak kiedyś, bo tak jak napisałeś, nie ma potrzeby. Zaglądam sprawdzić, czy nie robią się spieki, jak nawiew nie chodzi i nic się wtedy nie kopci. U nas najbrudniej w kotłowni, przy czyszczeniu popielnika. Taka przeróbka może być jednak dobra, gdy ktoś stawia Oriona bez garażu. Widzę, że u Ciebie garaż jest, ale kotłownię masz chyba w piwnicy?

Ilu użytkowników tyle przeróbek. :yes:

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów tak obszernego forum.

Podobnie jak wiele osób z tego forum urzekł nas projekt Orion w wydaniu I.

Sam domek z zewnątrz urzekł nas już dawno gdyż jest on wybudowany w naszym bezpośrednim sąsiedztwie ale patrząc na niego z zewnątrz nie wiedziałem iż spełni on moje wymagania odnośnie zmian, które jestem zmuszony wykonać w projekcie gotowym aby potrzeby mej rodziny i mych rodziców były spełnione. I tak poszukując projektów w internecie pod kątem możliwych zmian które można dokonać znalazłem domek, który od kilku lat cieszy me oczy w sąsiedztwie czyli domek Orion II który idealnie spełnia nasze czyli moje i żony wizualne zalety domu gdyż jest idealny ale myślimy o wariancie mniejszym czyli Orion I. A upewniłem się w dniu dzisiejszym iż wymarzony dom z sąsiedztwa i znaleziony w internecie to to samo. Czyli wreszcie strzał w dziesiątkę. Do tego tak obszerne forum w którym mieści się tyle świetnych pomysłów inwestorów z których można czerpać tak wspaniałe inspiracje na prawdę pełen szacunek dla was wszystkich którzy w tak super sposób sobie pomagacie.

Stąd moja prośba czy ma ktoś informacje na temat jakiegoś biura projektowego w pomorskim które w miarę logicznych pieniądzach przygotowało by mi zmiany do projektu o których poniżej, gdyż kwota 9000 złotych za samą piwnicę i parę zmian na parterze zaproponowana przez "Dobre domy" naprawdę mnie przeraziła przecież to tylko zmiany a gdzie adaptacja, koszt projektu i inne sprawy związane z pozwoleniem na budowę.

A teraz zmiany których chcę dokonać w projekcie.

1. Całkowite podpiwniczenie domu i umieszczenie w niej garażu pod garażem który jest oryginalnie w projekcie, podobnie kotłownia na paliwo stałe również w piwnicy;

2. W miejscu obecnego garażu, i gabinetu na parterze osobne małe mieszkanie z łazienką w miejscu kotłowni i osobnym wejściem z prawej strony projektowego garażu dla mych rodziców gdyż chcę aby rodzice wstępnie przez okres zimowy później na stałe byli bliżej nas, gdyż dzieli nas odległość 100 km. pomiędzy ich miejscem zamieszkania a miejscem gdzie planujemy budowę, a to daleko żeby zareagować gdyby była taka potrzeba.

3. Kolejne zmiany to już zmiany do których skłoniła mnie lektura forum a mianowicie podniesienie ściany kolankowej o ile jeszcze nie wiem, i zmiany które dokonał forumowicz pablitoo czyli poszerzenie wykuszy i lukarn, poza tym przepiękne kolory domu i proporcje najpewniej tego typu rozwiązania i kolorystykę zastosujemy w naszym domku. Kolego pablitoo naprawdę chapeau bas za piękny domek chociaż są też inne domki na forum z których warto czerpać inspirację wśród tego forum. Mam nadzieję iż mój niegdyś będzie wyglądał podobnie jak któryś z tych które widzę na waszych zdjęciach.

Mam nadzieję iż pomorze nam ktoś z was w naszych początkach przygody z Orionem jak i dalszych trudach związanych z budową, którą niestety rozpoczniemy pewnie dopiero w okolicach października bądź przyszłej wiosny nasze kochane urzędy i formalności z nimi związane...., ale chciałbym się już do niej przygotowywać.

Pozdrawiamy

Agnieszka i Daniel

Edytowane przez dangaw

Facet zna sie na rzeczy, rozrysowal nam piwnice pod calym domem i wprowadzilismy kilka malych poprawek. Co najwazniejsze nie zdarl z nas skory. Dom sobie stoi, jestesmy zadowoleni-z piwnicy szczegolnie.

Wiesz myślałem wstępnie o kimś z pomorskiego bo nie wiem jak wyglądało by nabycie i ustalenie szczegółów takiego projektu poprzez drogę mailową bo do brodnicy z trójmiasta miałbym kawałek:). Ale dzięki za odpowiedź jeśli nie znaleźlibyśmy kogoś lokalnie to poproszę o ten kontakt i spróbuję z nim coś ustalić.

A tak z innej beczki kojarzy ktoś kto zbudował piwnicę w Orionie lub Orionie 1 ile bloczków jeżeli ktoś z nich korzystał i ile zbrojenia było potrzebne do stanu zero czyli na ławy, ściany piwnicy schody i strop, ponieważ chciałbym wykorzystać okres zimowy na zakupy materiałów

Orionowicze, krótkie pytanie. Czy ktoś ma schody lub taras zrobiony z kostki?

Stoję przed wyborem: kostka, czy beton.

Zdecydowanie kostka.

Mamy taras i schody na taras z kostki. Gdybym nie miała schodów wejściowych, też zrobiła bym z kostki. Na pewno taniej. Wygląda też całkiem przyjemnie.

....................

Jeżeli chodzi o koszty to ciężko mi teraz wyliczyć ten kawałek. Palisady poszło ok 300 szt z tego 30 szt na klomb przed domem. płaciłam 11 zł za sztukę. Reszta to koszt kostki i jej ułożenia. Cena uzależniona jest od tego, ile metrów kwadratowych będzie miał taras i jaką kostkę wybierzesz.

Edytowane przez justa*