Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Okien nie wstawiam. Boje sie że nie doczekają „otwarcia”.

Zabije otwory deskami na zimę. Bedzie lepsza wentylacja. Jeszcze nie zdecydowałem tez jakie kupimy okna. Wiem że będziemy mieli okiennice, które to podobaja sie mojej żonie. Wiec ...... na pewno bedą.

Jestem zmeczony, ale jest swiatełko w tunelu. Za tydzień pierwszy od dwóch lat urlop. W przyszłym tygodniu jeszcze tylko końcówka dachu i może kamień na kominy. A potem..... jak nie bedzie tynkarzy, nie będzie tez instalacji. Poczekam do wiosny. W zimę –tę łagodna część zimy może ocieplę sam poddasze. Szkoda mi na to pieniędzy , bo i robota łatwa.

Pozazdrościć urlopu. Ja kończę :( swój najdłuższy urlop. Mała już nie jest taka mała :D , bo ma pół roczku. Co do ocieplenia poddasza może jeszcze coś w tym roku zadziałamy. Jedna robota ciągnie kolejną. Mieliśmy poprzestać na dachu, a tu jeszcze okna i myślimy po cichu o tym ociepleniu poddasza. Niestety sami nie wykonamy tego. Hmm, "łatwa robota" :roll:

Tak rosna nasze dzieci. Jeszcze niedawno były takie maleńkie. Az cięzko uwierzyc. Nasz maluszek ma ju 7 miesiecy i od dzisiaj ma czym gryźć.

WEŁNA NA STROPIE:

Wykonuje sie szablon do cięcia wełny tj. Musi byc możliwość cięcia pasów wełny odpowiedniej szerokości. Pasy ucina sie zawsz ok.2cm szersze. Wtedy wełna po włozeniu między krokwie trzyma sie sama. Przed włozeniem wełny wbija sie małe gwózdki w krokwie co ok.15 cm. Po włożeniu wełny oplatamy gwoździe zyłką, ruchem zygzakowatym (raz na jednej krokwi raz na drugiej). I ...wełna jest zamocowana. Acha gwózdki trzeba powbijac do końca, bo moga podziurawic folię, jesli ktos nie daje drugiej wastwy wełny.

Trudniejsze jest ułozenie warstwy wełny na krokwiach-2-ga warstwa, jeśli ktos ja daje (ja daje 5 cm). Wtedy trzeba wypuścic wcześniej odpowiednio wypoziomowane marki do mocowania karton gipsu.

Mam nadzieję, że powyzsza instrukcja jest używalna biorac pod uwagę fakt, że może byc niezrozumiała i przez to nieuzywalna.

Witajcie kochani! Po dłuższej przerwie pragnę podzielić się naszymi dokonaniami budowlanymi. Poszło w miarę sprawnie ale dużo drożej niż wcześniej zakładaliśmy,przede wszystkim ze względu na ceny materiałów . Budowa ruszyła w czerwcu i teraz jesteśmy na etapie układania dachówki, u nas ciemnobrązowa cementowa IBF. W tym roku chcemy jeszcze założyć okna i zrobić instalacje i może tynki. Szukam elektryka i ekipy do tynków. może polecicie kogos kto nie rzuca na dzień dobry cen z górnej półki?

Agana! Chris! Tyle nas łączy :) Również mamy słodkie siedmiomiesięczne maleństwo w domu. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę dużo dobrego!

Hej! Widzę, że wszyscy jesteśmy na podobnym etapie, nie tylko budowlanym :D ja jestem sobie jeszcze na dłuższym urlopiku, bo nasze maleństwo ma dopiero 3,5 miesiąca, starsze natomiast ma już 2 latka :D Domek będzie zaludniony hi,hi. Oj, jak ten czas leci...

A co do kosztów, to my do tego etapu wydaliśmy na razie ok. 100 tys. wliczając koszty administracyjne, przyłącza mediów oraz zakupioną dachówkę z akcesoriami, bez wełny mineralnej, drewna i ułożenia dachówki. Nas natomiast prawie nic nie kosztowało postawienie murów parteru włącznie ze stropem. W tym roku planujemy zrobić jeszcze instalacje, tynki, posadzki oraz położyć dach. Pozdrawiam Was Wszystkich serdecznie.

Widzę-dużo nas młodych rodziców. Pozdrawiam również.

Przed urodzeniem się naszego synka, przyznaje się, nie byłem w stanie przewidzieć wszystkich rzeczy: że będę musiał spędzać na budowie tyle czasu, ze bede tak tęsknił za maluszkiem i rodziną.

Często się ostatnio zastanawiałem, czy tylko ja jestem takim „oszołomem” (wiecie:praca, budowa, dziecko, firma), że porywam sie na to wszystko, ale widze że nie jestem sam. Ciesze się, ze nie wszyscy dzisiaj stawiaja na wygodnictwo. Trzymajcie sie i wytrwałości. Dom to jest Dom i koniec. Zadne tam kwadraty na 10-tym pietrze.

Witam wszystkich budujących Oriona. Buduję bardzo podobny domek do waszego a jest nim Szmaragd. Chciałbym wykorzystać kilka rozwiązań z waszego Oriona.Bardzo podobają mi się schody wejściowe,jak również rozwiązanie naroży budynku. Mam gorącą prośbę, jeżeli ktoś z was mógłby przesłać mi rysunki z wymiarami schodów i naroży to byłbym bardzo wdzięczny. Mam jeszcze pytanie do rufio

Ja mam drewniane (mahon meranti) okna od producenta spod Opola w kolorze Ambrozja+domieszka red brawn. Cena byla nizsza od najtanszych plastikow z podwojna okleina zloty dab. Teraz zlozylem zamowienie u tego samego wykonawcy na drzwi wejsciowe i wewnetrzne.

gdzie kupiłeś okna? Buduje dom blisko Opola i jestem na etapie wyboru okien byłbym wdzięczny za namiary producenta okien, o których wspominasz.

Pozdrawiam Zbyszek

:wink:

A ja z 2 tygodnie sie wprowadzam (!!!!!!) :D

Od kilku tygodni zylem sobie w przekonaniu, ze nic na forum sie nie dzieje bo nie dostaje powiadomien a tu masz ..... 3 strony tekstu maczkiem. Milo popatrzec jak wszyscy sie uwijaja.

Zostala mi do wycyklinowania podloga na parterze i drobne prace malarskie. No i sprzatanie tych ton pylow. Jezdze tez regularnie na dzilke proszac trawe aby szybciej kielkowala. Moj 2 letni potomek wnosi mi bloto tonami do domu z ogrodu - licze wiec, ze trawa temu zapobiegnie.

Dla tych co licza koszty. Jesli na etapach "surowych" i instlacyjnych udawalo wam sie trzymac kosztorysu z nieznaczna odchylka to przy wykonczeniowce .... :o :o :o ..... juz dzis robcie rozeznanie w rodzinie od kogo ile mozecie pozyczyc :wink:

O zmieczeniu budowa nic nie napisze bo nie chce przynudzac.......

:roll:

Szymon!!! Gratulacje, Jesteś pierwszy!!! Kiedy zapraszasz nas na parapetówę? :D A tak poważnie. Zamieść zdjęcia swojego Orionka. Słuchaj, to na ile mamy się przygotować jeszcze, my ludzie ze stanem surowym zamkniętym :o . Od instalacji po tynki, ocieplenie domu. Nie mówię oczywiście o wykończeniu typu podłogi, kuchnia, bo tu już można szaleć indywidualnie.

Pozdrowienia dla wszystkich zmęczonych budową. Trzeba być jednak optymistą, a nie jakieś tam kwadraty na 10-ym, jak już wspomniał Chris.

Parapetowka? - zapraszam wszystkich !!! :wink:

Pytania o koszty naleza do najtrudniejszych. Prymasek juz wie jak cienkim ksiegowym jestem i odpuscil. Trudno mi odpowiedziec na pytanie "ile kosztuja instalacje czy elewacje" gdyz najwieksze niespodzianki wyskakuja przy rozwiazaniach indywidualnych.

Np. Hudraulik powie Ci, ze bieze X zl za punkt co po ponozeniu przyz Y punktow daje ci kwote Z. Tak tez bralem do kosztorysu. Dopiero przy wykonaniu okzuje sie, ze chcesz miec trojnik przy grzejniku drabiknowym z grzalka ktorego kalkulacja nie uwzgledniala, w miedzyczasie podrozaly grzejniki i nie byl liczony bialy montaz. W ten sposob z 16tys za hyraulike zrobilo sie 20tys.

Podobnie z elewacja. Latwo zsumowac pootrzebne metry styropianu, kleju, robocizny i tynku. Mi wyszlo 6 tys i tak przyjalem do kosztorysu. Jednak nie wzialem pod uwage, ze ty bede chcial luk, tu wyszlo wiecej kleju na wyrownanie filarkow a tu brakuje kawalek opierzenia...itp. Wychodzi 8tys.

Takie historie moge dopisac do kazdego etapu (ogrodzenia, bruki, kuchnia, itp). Za kazdym razem to tysiac, dwa na gorke. Mozna oczywiscie zaoszczedzic gyby odpuszczac sobie te dodatkowe trojniki, luki, opierzenia bo bez tego tez dom bedzie stal - pytane czy warto.

Zdjecia zamieszcze jak zdejma rusztowania.