Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziekuje wszystkim za informacje i porady.

Dylemat mam spory, bo gaz i podłogówka to całkowity odwrót tego co pierwontnie planowaliśmy. Budynek mam podpiwniczony i planowałem kotłownie na ekogroszek. Teraz pojawiła sie mozliwość podłączenia do gazu, jestm zdecydowany na gaz ale szkoda mi troche tej piwnicy, mógłbym tam wstawić nawet jakiś zwykły kocioł na drewno/węgiel i połączyć z kotłem gazowym ale wówczas podrażam i komplikuję sobie instalacje, mieszacze, bufory itp. Sam nie wiem co lepsze: sam gaz i prosta instalacja ale i ryzyko dużych rachunków, czy dwa kotły ale droższa i skomplikowana instalacja a nie ma gwarancji że nakłady kiedykolwiek sie zwrócą. Do końca zimy muszę się okreslić.:)

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Instaluj gaz i nie myśl o węglu/drewnie.

Ja mam całą instalację robioną pod kocioł gazowy i bez problemu dało się wstawić do tego dodatkowo kocioł na groszek (wcinasz się w zasilanie i powrót i na tym cała ingerencja polega). Zawsze możesz sobie wypuścić wyjście do kotła na paliwo stałe na przyszłość.

Tu masz statystyki zużycia ekogroszku w moim domu (kubatura jak w Orionie):

https://esterownik.pl/statystyki/4218

O ile się dobrze orientuję to małe znaczenie ma to czy przy podłogówce piec gazowy czy na inne paliwa. Bo wyznacznikiem podłogówki jest temperatura zasilania. agakaz83 potwierdziła to co napisałem wcześniej. Ułożyć na wszelki wypadek instalację pod grzejniki i schować w ścianie żeby nie szpeciła. Jeśli jest potrzeba dokonania zmiany rozkuwasz tylko kawałek ściany wypuszczasz peksa szpachlujesz, wieszasz grzejnik zmieniasz obiegi (bo przy kaloryferach musisz mieć inny obieg wody) i jedziesz. Ja musiałbym teraz rozkuwać podłogi i strop żeby zrobić kaloryfery więc odpuszczam sobie walcząc dalej z ogrzewaniem żeby to optymalnie ustawić. Co do gazu popytaj znajomych w Twojej okolicy, jeśli są szczerzy pokarzą Ci rachunki za gaz. Pamiętaj że to też nie jest wyznacznik. Ja palę peletem i jak słyszę że komuś idzie 1,5 worka na dobę nie mam powodów mu nie wierzyć bo na to że tak jest mają wpływ różne warunki. Ale ja jestem pewien że do takiego zużycia w życiu nie dojdę bo nie zamierzam siedzieć w lodówce.

My też mamy dodatkowo grzejniki w pokojach na górze. W tym sezonie jeszcze nimi nie grzaliśmy. Podłogówka w zupełności wystarcza, ale to co napisała Agakaz 83 to fakt. Przy podłogowym kilka razy dziennie "latam" na mopie. Jest zima, nie wychodzimy na dwór, okna pozamykane, a nieustannie zbierają się drobinki kurzu. Przy alergicznym dziecku to prawdziwa zmora.

Przyznam się, że jakoś nie zauważyłem unoszącego się kurzu w pomieszczeniach z ogrzewaniem podłogowym, ale nie mam małych alergików w domu (moje nieuczulone dzieciaki nie reagują w żaden negatywny sposób na podłogówkę, a głowy mają kilkadziesiąt cm ponad powierzchnią podłogi.

Czy na pewno macie dobrze wyregulowane ogrzewanie podłogowe? Temperatura podłogi nie powinna przewyższać 29 stopni w pokojach dziennych, a najlepiej jakby miała ze 24.

Kocur34, jakie notujesz średnie zużycie paląc pelletem? Jaki jest koszt tony tego paliwka?

Ja kupuję pellet po 800 zł. za tonę. Średnie zużycie jak na tą chwile wychodzi mi 45 kg na dobę (3 worki). Nie opanowałem jeszcze ustawień pieca i podłogówki. Albo mam za ciepło albo za zimno. Kurna dwa różne rodzaje podłóg to trochę zabawy. Na terakocie szybko odczuwa się że podłoga grzeje a na panelach nie, dlatego cały czas walczę z ustawieniami. I pewnie jeszcze trochę powalczę. Co do kurzu to ja specjalnie różnicy pomiędzy kaloryferami a podłogówką nie widzę. I w jednym i w drugim przypadku zwłaszcza tam gdzie rozkłada się i składa pościel jak przejedziesz ręką to kurzu nie brakuje.

Dziekuje wszystkim za informacje i porady.

Dylemat mam spory, bo gaz i podłogówka to całkowity odwrót tego co pierwontnie planowaliśmy. Budynek mam podpiwniczony i planowałem kotłownie na ekogroszek. Teraz pojawiła sie mozliwość podłączenia do gazu, jestm zdecydowany na gaz ale szkoda mi troche tej piwnicy, mógłbym tam wstawić nawet jakiś zwykły kocioł na drewno/węgiel i połączyć z kotłem gazowym ale wówczas podrażam i komplikuję sobie instalacje, mieszacze, bufory itp. Sam nie wiem co lepsze: sam gaz i prosta instalacja ale i ryzyko dużych rachunków, czy dwa kotły ale droższa i skomplikowana instalacja a nie ma gwarancji że nakłady kiedykolwiek sie zwrócą. Do końca zimy muszę się okreslić.:)

Witaj

My mamy dwa piece jeden na eko groszek w piwnicy drugi kondensat na gaz.Przez 1.5 roku palilismy w piecu na eko bo nie mielismy gazu ,ale odkad nam podlaczyli gaz ogrzewamy juz tylko gazem.W domu mamy tylko podlogowke + dwie drabinki w lazenkach.W piwnicy mamy grzjniki ale pozakrecane bo nie ma potrzeb otwierac Jesli moge cos doradzic to bym dradzil gaz

A no I rachunki mamy o 400 w sezonei zimowym do 700 miesiecznie temperatra w domu 22

Pozdrawiam

Tomek

Bard13 nie sądzę że wc od frontu to zły pomysł, wszystkie techniczne pomieszczenia są od frontu, może projektant założył że tu będzie strona północna, poza tym łatwiej podłączyć instalacje jak pomieszczenia typu wc, kotłownia, kuchnia są w jednej lini. Kibelek jest tak usytowany że tronu nie widać z zewnętrz ;)

• 2 months później...

Straszna cisza nastała na forum. Nie wiem, czy tu jeszcze zaglądacie, ale pochwalę się schodami, których się wreszcie doczekaliśmy

http://images68.fotosik.pl/725/4bc24e998dc03ee8med.jpg

http://images69.fotosik.pl/725/198e2634f80233b8med.jpg

http://images67.fotosik.pl/727/4f485c739b9663c8med.jpg

http://images66.fotosik.pl/725/7e39a6f1d6a14e83med.jpg

Edytowane przez carino2

• 2 weeks później...