Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A ja z 2 tygodnie sie wprowadzam (!!!!!!) :D

Od kilku tygodni zylem sobie w przekonaniu, ze nic na forum sie nie dzieje bo nie dostaje powiadomien a tu masz ..... 3 strony tekstu maczkiem. Milo popatrzec jak wszyscy sie uwijaja.

Zostala mi do wycyklinowania podloga na parterze i drobne prace malarskie. No i sprzatanie tych ton pylow. Jezdze tez regularnie na dzilke proszac trawe aby szybciej kielkowala. Moj 2 letni potomek wnosi mi bloto tonami do domu z ogrodu - licze wiec, ze trawa temu zapobiegnie.

Dla tych co licza koszty. Jesli na etapach "surowych" i instlacyjnych udawalo wam sie trzymac kosztorysu z nieznaczna odchylka to przy wykonczeniowce .... :o :o :o ..... juz dzis robcie rozeznanie w rodzinie od kogo ile mozecie pozyczyc :wink:

O zmieczeniu budowa nic nie napisze bo nie chce przynudzac.......

:roll:

dawno coś do Ciebie nie przyjechałem z jakąś rodzinką więc nikt Ci nie przeszkadzał hehehhee

GRATULACJE

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Parapetowka? - zapraszam wszystkich !!! :wink:

Pytania o koszty naleza do najtrudniejszych. Prymasek juz wie jak cienkim ksiegowym jestem i odpuscil. Trudno mi odpowiedziec na pytanie "ile kosztuja instalacje czy elewacje" gdyz najwieksze niespodzianki wyskakuja przy rozwiazaniach indywidualnych.

Np. Hudraulik powie Ci, ze bieze X zl za punkt co po ponozeniu przyz Y punktow daje ci kwote Z. Tak tez bralem do kosztorysu. Dopiero przy wykonaniu okzuje sie, ze chcesz miec trojnik przy grzejniku drabiknowym z grzalka ktorego kalkulacja nie uwzgledniala, w miedzyczasie podrozaly grzejniki i nie byl liczony bialy montaz. W ten sposob z 16tys za hyraulike zrobilo sie 20tys.

Podobnie z elewacja. Latwo zsumowac pootrzebne metry styropianu, kleju, robocizny i tynku. Mi wyszlo 6 tys i tak przyjalem do kosztorysu. Jednak nie wzialem pod uwage, ze ty bede chcial luk, tu wyszlo wiecej kleju na wyrownanie filarkow a tu brakuje kawalek opierzenia...itp. Wychodzi 8tys.

Takie historie moge dopisac do kazdego etapu (ogrodzenia, bruki, kuchnia, itp). Za kazdym razem to tysiac, dwa na gorke. Mozna oczywiscie zaoszczedzic gyby odpuszczac sobie te dodatkowe trojniki, luki, opierzenia bo bez tego tez dom bedzie stal - pytane czy warto.

Zdjecia zamieszcze jak zdejma rusztowania.

nie zapraszj wszystkich bo jestem gotów sie pojawić hehhee

a pozatym i tak mi sporo pomogłeś więc to poddanie raczej jest efektem tego że zacząłem i mam mało czasu jakby

to zalezy.... :)

Zalezy co chcesz klasc. Faktycznie podloga nie schnie zbyt szybko i warto poczekac min. 2 miesiace przed polozeniem czegokolwiek. Najwczesniej mozna klasc plytki bo nie sa wrazliwe na wilgoc. Jesli polozych predzej tez nie odpadna ale jak mowia fachowcy predzej czy pozniej wilgoc gdzies wyjsc musi - jak nie podloga to scianami.

Gorzej z drewnem na podlodze. Ja posadzki wylewalem w kwietniu i wymagana wilgotnosc <3% osiagnelem w sierpniu. Pewnie mozna by szybciej ale specjalnie nie mialem mozliwosci wietrzenia (musialem zamykac okna ze wzgledu na alarm). Zreszta podlogi byly przykryte materialami roznej masci co ograniczalo przeplyw powietrza.

Prymasek - zaproszenie faktycznie nie dotyczylo Ciebie. Jak juz zycie pokazalo Ty go nie potrzebujesz :D :wink: Uwazaj jednak prosze jak bedziesz znowu obchodzil i obmierzal moj dom na swierzo zasiana trawe :wink:

GRATULACJE SZYMON. Miłego odpoczynku w nowym domu. A może marzy Ci się juz następny?

U mnie dokladnie jest tak jak mówil Szymon. Umawiana cena to jedno, a praktyka to drugie. Za ulozenie dachowki na dachu umówiłem sie na 8tys. W sumie wyniosło mnie 9.5 tysiaca. Bo mi sie zachciało wiekszej ilości okien no i ........ ekipa, która wykonywała więźbę popełniła kilka błędów. Krokwie nad lukarnami trzeba było przerabiać a jednego okna nie można było wogóle zmieścić. Nie dopilnowałem tego, bo mnie nie było 3 dni na budowie i trzeba było przerabiać.

Mnie stan surowy z dachem (dachówka cementowa PRODACH) i 8szt. okien połaciowych wyniósł 133 tys. W cene sa wliczone: wykonanie ogrodzenia, zjazdu na działkę i przyłącza: woda, swiatło oraz oczywiscie robocizna.

Dzięki za gratulacje. Nasz Orionek nie jest jeszcze skończony, brakuje tynku na wykuszach ale zostanie nałożony po ułożeniu płytek na balkonach. Czeka nas też dużo pracy w środku i wokół domu. 8) Chętnie obejrzałabym wasze Orionki w środku :p Zwłaszcza Szymona bo jest już na finiszu-gratulacje! :D

POZDROWIONKA DLA WSZYSTKICH :wink:

Gratulacje Szymon!!! :lol: super, że się już wprowadzasz

Pochwal się jakimiś zdjęciami jak wygląda Twój Orionek.

Yogga, gratulacje również dla Ciebie!! Domek jest super :lol: Pewnie niedługo też będziesz się wprowadzać?

...och, jak pomyślę ile jeszcze pracy trzeba włożyć, żeby doprowadzić

Orionka do takiego stanu...

Pozdrowionka :D

Witam wszystkich!!!

To mój pierwszy post, ale mam nadzieje ze niedługo bede tu stałym bywalcem :). No ale bez owijania w bawełnę:

Mam juz kupiony projekt Orionka (I) i jak wszystko dobrze pójdzie w przyszłym roku zaczynam budowę! Domek jest świetny! Od niedawna śledze to co sie dzieje na forum - przeczytałem chyba wszystkie posty (a było ich troche) i obejrzałem mnustwo zdjątek.

...i oczywiście mam małą prośbę :) szczególnie do budujących w okolicach Poznania.

Czy byłaby mozliwość zobaczenia Orionka na żywo? Na podstawie projektu cieżko sobie niektóre rzeczy zwizualizować, szczególnie w środku jesli chodzi o wielkość pokoi, wysokość poddasza itd. Warto przed rozpczęciem czegokolwiek uwzględnić konstruktywne uwagi bardziej doświadczonych budujących forumowiczów :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdr.

Witam wszystkich!!!

To mój pierwszy post, ale mam nadzieje ze niedługo bede tu stałym bywalcem :). No ale bez owijania w bawełnę:

Mam juz kupiony projekt Orionka (I) i jak wszystko dobrze pójdzie w przyszłym roku zaczynam budowę! Domek jest świetny! Od niedawna śledze to co sie dzieje na forum - przeczytałem chyba wszystkie posty (a było ich troche) i obejrzałem mnustwo zdjątek.

...i oczywiście mam małą prośbę :) szczególnie do budujących w okolicach Poznania.

Czy byłaby mozliwość zobaczenia Orionka na żywo? Na podstawie projektu cieżko sobie niektóre rzeczy zwizualizować, szczególnie w środku jesli chodzi o wielkość pokoi, wysokość poddasza itd. Warto przed rozpczęciem czegokolwiek uwzględnić konstruktywne uwagi bardziej doświadczonych budujących forumowiczów :)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Pozdr.

zapraszam serdecznie

przy czym jestem na etapie ścian....

odezwij sie na priv

Widzę że na więcej zdjęć nie ma co liczyć. No trudno, mam pytanie ile zużyliście szt. mat. na ściany? Ja chcę zastosować porotherm 25,jeżeli budowaliście z czegoś innego to też proszę o informację (przeliczę sobie).

Pozdrowienia!!!

kupiłem 42 palety po 60 sztuk 25

i 6 palet po 100 sztuk 11,5

tylko że nie wiem ile jest potrzebne bo jeszcze nie skończyłem - tyle mi wyszło z wyliczeń

mój jest z podwójnym garażem i 1,3m poszerzony