Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budujemy w Krośnie , zmiany w projekcie :

1.Korytarzyk na górze między łazienką a pokojem ( w pomieszczeniu nad garażem będzie garderoba i chodziło nam o bezproblemowe wejście dla wszystkich domowników )

2.Podniesiona została ścianka kolankowa o dwa bloczki

3.Nie ma przejścia do garażu z domu

4.Powiększona o "ciut" łazienka na dole

5.Zlikwidowane wyjście na taras z pokoju przy salonie - duże okno zamiast

6.Zrobiliśmy wejście do garażu od strony ogrodu

Zapraszamy do nas .Pozdrawiamy

yogga, a dużo juz wybudowaliście?

Jak sie przymierzałam do budowania to np. radzono własnie nie robić przejscia z domu do garazu. A nawet postawic osobny garaz bo mozna to zrobic duzo taniej niz budujac go razem z domem.

prymasek, nie mam teraz dostepu do faktur, a nie pamietam ile tej welny zakupilsmy. stoi i czeka, ale przed zima ma byc uzyta. Poniewaz u nas wyszedl wyzszy stryszek, nie bedziemy ocieplac calego dachu, tylko uzytkowe poddasze. Rozgryzam ten temat na razie, ale ponoc wyzej jak nieogrzewane to ma sie wentylowac.

Jakos strasznie powoli u nas ta budowa w tym roku. Ale w końcu mamy kuchnię zamontowaną i zaraz będą drzwi wewnetrzne. Chcemy jeszcze zrobic podklad pod tynk i ocieplenie poddasza w tym roku.

Pozdrawiam

czy to błąd w projekcie??

drzwi do salonu i gabinetu są obok siebie

na ścianie pomiędzy salonem i gabinetem

trzeba oprzeć 4 sztuki L19

(dwie nad drzwiami do salonu a dwie nad drzwiami do gabinetu)

wg projektu wszystkie belki mają być podparte w jednym miejscu

(styk otworu gabinetu i salonu)

nie da sie ukryć że tak sie nie da....

hej!

Prymasek - my na etapie welny bedziemy za jakies 2 tygodnie, wiec nie pomoge poki co:( a jezeli chodzi o ten blad.... to faktycznie nie do konca ktos tam pomyslal... my zrezygnowalismy z drzwi do salonu, wiec problem samoistnie sie rozwiazal

Olimpia - my wydluzylismy dach, ale to juz chyba pisalam;)

a jezeli chodzi o przejscie z garazu do domu... to powiem szczerez ze miedzy innymi dzieki temu budujemy Orionka, bo zalezalo nam na tym przejsciu:) a i koszta sa mniejsza gdy garaz jest przyklejony do bryly budynku, odchodza media, koszta 1 sciany, fundamentow, wiezba jest inczej liczona.... no chyba ze sie az tak myle :)

jakby ktos chcial zobaczyc nasz domek, to fotki moge podeslac na maila, piszcie na priv:) a ja lece zobaczyc ile dachowki udalo im sie dzisiaj polozyc:)

pozdrawiam

Czejść

Agana, Ewa, Chris, Szymon, Prymasek i cała reszto dzielnych orionowiczów

jeszcze żyje,

nie dawałem znaku życia

wybaczcie!?

po wywaleniu nieudaczników, którzy nie potrafili wykonać nawet wykopu znalazłem fantastycznego murarza z ekipą. Po miesiącu wylewamy strop.

Tak, tak to już w sobotę.

Znaleźliśmy kilka niedoróbek w stropie. Największa fuszerka jest nad wykuszem w salonie.

mam pytanie. Czy jak podnosiliście ścianę kolankową to robiliście ekstra wieniec czy murłata też (jak w oryginale) opierała się na słupach tylko wyższych? Czy konsultowaliście to z jakimś konstruktorem?

Szymon chętnie wpadnę (jak już zapraszasz) miło byłoby Was wszystkich zobaczyć.

pozdrawiam

i do zobaczenia

mam nadzieję, że już częściej

P.S.

Niech się Wasze dzieci rakiet nie czepiają.

:lol: Ja też, ja też!!! planuję się wprowadzić na lato/jesień 2007 :lol: już nie mogę się doczekać. A styropian na stropie planujemy zrobić 3 cm.

ja też ja jeż

w projekcie stropu są miejsca, gdzie belki zbrojeniowe wystają z podłogi na jakieś 7 centymetrów. Czy po prostu zalewaliście to cienką szlichtą do równego poziomu?

pzdr

Witajcie prawie po miesiacu przerwy, ale za to jakiej owocnej, :))) formalnosci wszystkie zalatwione, pozwolenie na budowe w kieszeni, w sobote wchodzi geodeta wytyczyc dom a od poniedzialku, maszyna rusza palna para, :D, jedyny problem to prad, jak narazie biegam po sasiadach i szukam moze ktos sie zlituje i pozwoli sie przylaczyc, w najgorszym przypadku zostaje agregat :(. Tezet dawno Cie nie bylo, sluchaj czy Ty budujesz w Wesolej swojego Orionka? bo ten nasz kierownik co podejrzewam ze jest tez twoim kierownikiem powiedzial nam gdzie powstaje ten 2 orion ale jak bylismy zobaczyc to byly tylko fundameny, czyzby od tamtego czasu doszli juz do stropu? BRAWO :D bardzo chcielibyśmy z zona obejrzec jakies Orionki z okolic warszawy, moze ktos zaprosi nas na herbate? ;) Trzymam kciuki. Do zobaczenia

Witaj Tezet.Fajno ze sie odzywasz.

Z tym podciagiem kolo wykusza to rzeczywiscie niedopatrzenie. Ja dolozylem tam 2 dodatkowe prety fi 20 ( akurat takie mialem) i zwiekszylem wysokosc podciagu.

Jesli chodzi o scianke kolankowa to podnioslem ja o jednego pustaka -ok.23 cm. Nie robilem wienca. Nie konsultowalem. W literaturze jest ze do 80cm mozna stosowac tylko slupki w rozstawie ok. 1.5m. Ja zrobilem u siebie slupki co ok. metr-jak zreszta w projekcie.

Jesli ktos ma ochote zobaczyc mojego Oriona to zapraszam, ale w przyszlym tygodniu, bo w tym jeszcze mnie nie ma. Skonczylem na etapie dachówki z oknami polaciowymi i dalej raczej dopiero na wiosne-nie moge znalezc tynkarzy.

pozdrawiam.