Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czejść

Agana, Ewa, Chris, Szymon, Prymasek i cała reszto dzielnych orionowiczów

Witaj, witaj Tezet :D . Fajnie, że nie zapomnialeś o nas. A odnośnie dzieci i rakiet,

Niech się Wasze dzieci rakiet nie czepiają.
to też lubiłam komiksy.

Z tym podciagiem kolo wykusza to rzeczywiscie niedopatrzenie

:o To jakie szkoły skończył ten architekt.

Odnośnie ścianki kolankowej to konsultowaliśmy temat z konstruktorem na etapie adaptacji projektu, ale nic dodatkowo nie zalecił.

Pozdr. dla wszyskich.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szkoda Vippero, ze dopiero teraz sie dogadalismy. Tydzien temu podpisalem umowe na tynki w marcu, ale dziękuję za info.

Napisz do mnie maila. Wymienimy sie telefonami i dogadamy na przyszly tydzien. Buduję koło Błonia.

Wiesz Agana Architekci przedmioty konstrukcyjne maja w bardzo ograniczonym zakresie. Oni pocą się na Historii Sztuki i Kresce. Słabo wiedzą co to Wytrzymałka i Mechanika Budowli, ale pewnie maja tam w biurze jakiegos konstruktora.

A może to my próbujemy byc madrzejsi niż jesteśmy.

Chociaz jeżeli Tezet to zauważył i ja to zauważyłem to równie dobrze oni mogli czegoś nie zauważyć.

Cześć Wszystkim,

witaj Tezet :D, odnośnie ścianki kolankowej - konsultowaliśmy z architektem będącym jednocześnie właścicielem firmy wykonawczej (praktyk), który nam wcześniej adoptował projekt - podnieśliśmy ściankę kolankową o 30 cm, czyli o mała cegłę z zaprawą + wieniec 25 cm. Zmianę zanotowaliśmy w Dzienniku Budowy.

Pozdrowienia

Vippero

tak tak kierownik ten sam

mieliśmy sporo śmiechu gdy okazało się, że ma taki sam dom w Markach. Polecam się z dotychczasowym doświadczeniem. ... a wracając do kierownika to bardzo porządny fachowiec. Dopilnuje i pogoni. U mnie zna się z ekipą a ekipa z nim więc nie mam żadnych problemów.

ściany już stoją więc jest już co oglądać, Zapraszam

Jeśli chcielibyście przejść się po salonach, z komentarzem, to musimy się umówić.

Ad. projektantów.

Ja ma dobrego murarz i to on to znalazł. Powiedział, że tak jak jest w projekcie to on nie zrobi bo się wszystko zawali. Mam takie same rozwiązanie jak Chris (belka wysunięta i wzmocniona).

PROJEKT TRZEBA CZYTAĆ

Dzieki za info ze ścianką kolankową. Zaczynamy się łamać i chyba ją w końcu podniesiemy o jeden bloczek.

jutro oglądamy dachówki.

tynkarzy sprawdzonych poszukujemy

Heja wszystkim, jutro wielki dzien a w poniedzialek jeszcze wiekszy :) jutro geodeta wbije paliki gdzie ma byc dom a w poniedzialek wchodzi ekipa i beda juz robic wykop pod fundamenty :D. Tezet, niezly numer z tym kierownikiem, ciesze sie ze go chwalisz bo juz sie zaczynalem zastanawiac jak kazal nam wykopac cala ziemie w obszarze prostokata i dopiero robic w wykopie fundamenty a wiem ze tesc robil inaczej ale teraz wiem ze sa rozne metody wszystko zalezy od gruntu a my najlatwiejszego nie mamy, zreszta niech sie on z ekipa juz dogaduje i wybieraja najlepsza metode :roll:, dzieki za zaproszenie, chetnie sie wybierzemy i przejdziemy po salonach :)))))))), oczywiscie jak u nas cos juz bedzie widac to tez zapraszamy, Mozemy sie zreszta wtedy jakos wszyscy umowic, Chris, Ty, My moze ktos jeszcze jest z Warszawy (okolic)?? chetnie sie wymienimy doświadczeniami. Milego weekendu do zobaczyska. :)

Witamy serdecznie!

Mieszkamy obecnie w Krośnie a nasz domek Orion I budujemy w okolicy Krosna (15 km).

Własnie zaczynamy kopać fundamenty.

Fajowo, że tak wiele osób buduje wg tego projektu i można troche oprzec się na ich doświadczeniach. No i nawet chyba mamy jednego ziomala (mamy nadzieje że z podkarpackiego :-? ).

Bylismy oglądać wczoraj Oriona wybudowanego w Besku.

Właściciele muszą jescze tylko pomalować ściany, zrobić podłogi, wnieść meble.

Już wygląda bosko więc cieszymy się z wyboru projektu.

Pozdrawiamy.

Kasia i Rafał

Ja rozprowadzilem powietrze do wszystkich pomieszczen na gorze i do gabineu. We wszystkich przpadkach zdalem sie na grawitacje. Piec ryr spiro prowadzi powietrze do sufitu. Dalej przechodza w kanaly plaskie 150x50 i w posadzce rozchodza sie do pomieszczen. Staralem sie aby wyloty bylu pod oknami ale wazniejsza okazala sie zasada aby kanaly poziome byly jak najkrotsze wiec nie wszedzie sie udawalo. Czy zadziala...... pewnie w tym roku juz sie nie dowiem.

Ja rozprowadzilem powietrze do wszystkich pomieszczen na gorze i do gabineu. We wszystkich przpadkach zdalem sie na grawitacje. Piec ryr spiro prowadzi powietrze do sufitu.

gdzie dokładnie wykonałeś przejście przez strop? z przodu czy z boku komina?

Dalej przechodza w kanaly plaskie 150x50 i w posadzce rozchodza sie do pomieszczen.

Czyli rozgałęzienia (centralka) wykonałeś w stropie?

Staralem sie aby wyloty bylu pod oknami ale wazniejsza okazala sie zasada aby kanaly poziome byly jak najkrotsze wiec nie wszedzie sie udawalo.

Czyli jak długie? To chyba całkiem sporo metrów?

Czy zadziala...... pewnie w tym roku juz sie nie dowiem.

Mam nadzieję czego Tobie i sobie życzę.

dzięki za zainteresowanie

pozdrawiam

Kanaly wykonalem przed kominem. Zostana przykryte czopuchem nad kominkiem. Nie ma jako takiej centralki. Kazdemu z plaskich kanalow odpowiada jedna rura sporo. To ma zapobiec, ze jedne pomieszczenie bede wysysaly powietrze kosztem drugich - tak moze sie stac gdy nie ma wymuszenia w postaci turbiny. Wszystkie elementy kupilm w DARKO. najdluzszy kanal ma ok 4m w poziomie i wychodzi w lazience pomiedzy kabina a umywalka.

może wyręczę trochę szymona bo widziałem jak miał to zrobione

szymon mnie ewentualnie sprostuje lub uzupełni

nad planowanym kominkiem ze stropu

zwisało u szymona kilka rur

rękawów z foli aluminiowej (prawdopodobnie tyle ile pomieszczeń)

przechodziły one przez strop i były rozprowadzone kanałami płaskimi

po pomieszczeniach

- nie było żadnego rodzielacza

domniemuję że kominek będzie zgóry obudowany jakimś pleksi czy czymś

i do tego "okapu" będą podłączone rękawy aluminiowe

a tak na marginesie fajni by było jakbys szymon sprawdził bo chce powielić Twój patent :-)

Powiedzmy, ze mieszkam. Gonie pomiedzy praca a ta sterta kartonow. Lozko juz odkopalismy wiec przynajmniej jest sie gdzie zdrzemnac :wink:

Wyprobuje kominek jeszcze w tym roku specjalnie dla was. Potrzebuje tylko jakies 10tysiakow ale mysle, ze to nie jest dla Was problemem (przynajmniej dla tych co sa jeszcze na etapach "surowych". Moj numer konta na mejla :wink: