Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To i ja się pochwalę. Mamy okna. Znowu o krok bliżej do zamieszkania. :D

o ile podniosłaś ściankę kolankową??

u mnie wygląda tak

wieźba czeka

cieśla umówiony na 30 października

chłopaki właśnie kończą mury poddasza

na razie 2-3 tygodnie opóźnienia do co tegorocznych planów :-)

witam Szanownych Astronomów :)

Chciałbym się zapisać do waszego towarzystwa, gdyż zafascynowała mnie bryła i funkcjonalność najpiękniejszego gwiazdozbioru, czyli Oriona. Jestem właśnie na etapie szukania działki, z uwzględnieniem, że chciałbym aby na niej stanął właśnie Orion. Niestety, koszty o jakich wspominacie, czyli z pobieżnych wyliczeń około 300t. za stan "do zamieszkanie" jest kwotą dość sporawą. Mi jeszcze dojdzie zakup działki, co w chwili obecnej w okolicy Wrocławia graniczy z cudem i samobójstwem w jednym (min. 100 złm2), czyli licząc pobieżnie 4 stówki trzeba mieć :(. Z drugiej strony nie chciałbym rezygnować z niczego co daje Orion na rzecz cięcia kosztów, bo dom wtedy traci na uroku.

W każdym razie chciałbym prosić szanownych forumowiczów o podanie aktualnych stanów budowy wraz z kosztami - jakaś średnia pewnie wyjdzie, a z niej decyzja, czy będzie za co się wybudować.

Może ktoś z Was ma namiary na działki w okolicach Radwanic lub Siechnic (koło Wrocławia)? Za wszystkie informacje będę bardzo wdzięczny.

Miało być powitanie, a wyszła mała łiszlista. Jeszcze raz pozdrawiam i mam nadzieję, że wkrótce będę stałym i pełnoprawnym uczestnikiem tego formum.

Witamy w grupie. :D Poza tym bardzo oryginalnie

witam Szanownych Astronomów... najpiękniejszego gwiazdozbioru, czyli Oriona

Mój stan to surowy zamknięty, a więc jeszcze daleko do zamieszkania. Sama zastanawiam się nad dalszymi kosztami, a wszystko raczej będzie się działo już w przyszłym roku. Ja rówież założyłam na wstępie koszt do zamieszkania rzędu około 300. :(, z tym, że ja już miałam działkę, a teraz rzeczywiście ceny wzrosły. Powodzenia w znalezieniu kawałka swojej własnej ziemi :D

Witam po dlugiej przerwie, my jeszcze walczymy z papierami do pozwolenia na budowe.Mam nadzieje,ze zaczniemy wiosna 2007 :) poki co dalismy Orionka (z podwojnym garazem) kilku ekipom budowlanym do wyceny.jak na razie jedni za postawienie murów zycza sobie 46 tys, a inni 30 tys. niezla rozbieznosc :roll: ,co o tym myslicie, duzo czy malo ?

pozdrawiam

Magda

Witam po dlugiej przerwie, my jeszcze walczymy z papierami do pozwolenia na budowe.Mam nadzieje,ze zaczniemy wiosna 2007 :) poki co dalismy Orionka (z podwojnym garazem) kilku ekipom budowlanym do wyceny.jak na razie jedni za postawienie murów zycza sobie 46 tys, a inni 30 tys. niezla rozbieznosc :roll: ,co o tym myslicie, duzo czy malo ?

pozdrawiam

Magda

Witam serdecznie - i ja zaczynam prace przy budowie Orinoka- ale jak moge Wam juz cos podpowiedziec to- Orion jest zaprojektowany aby go zbudowac z ytonga -zwróccie uwage na brak osiowosci w fundamentach-

jeżeli uzyjecie innego materiału do budowy to sprawdzcie grubosci ocieplenia ścian fundamentowych i scian budynku aby wszystko grało i aby nie zabierac centymetrlow z powierzchni mieszkalnej. ja buduje z Maksa 30 i musialem budowac scianke fundamentowa z bloczka na 24 cm zawis maksa po 3 cm z kazdej strony ocieplenie scianki fundamentowej 10 cm a sciany budynku 12 cm to pozwala na obłozenie z płytki klinkierowej cokoliku i odpowiednie dopasowanie grubosci sciany wzgledem scianki fundamentowej tak aby to sciana budynku była grubsza od sciany fundamentowej - powstaje ten bardzo wazny uskok aby woda mogła swobodnie spływać po scianie .

jestem z Wrocka i mam do biura projektowego dosłownie kilka kroków - moj inspektor nadzoru prosił ich aby dodatkowo zwymiarowali fundamenty -bo przy szczegułowej analizie brak jest tam kilku wymiarów oraz podanych katow nachylenia fundamentów przy wykuszach

jeżeli chodzi o cene to moj orionek z jednym garażem cenia na 46 tysiecy ale z robocizna za dach .

Pozdrawiam serdecznie

W każdym razie chciałbym prosić szanownych forumowiczów o podanie aktualnych stanów budowy wraz z kosztami - jakaś średnia pewnie wyjdzie, a z niej decyzja, czy będzie za co się wybudować.

Ja juz sie wprowadzilem (co nie znaczy, ze budowac skonczylem). Obecny stan konta 0zl 0gr :cry:

ten stan konta jest łatwo policzyć hehhehe

Ceny materiałów i wykonawstwa znacznie wzrosły i możliwe, że teraz jest trudno znaleźć porzadnę ekipę co taki dom poniżej 30 tys wybuduje. Dwa lata temu wyceny jakie dostalismy były z przedziału 18 - 50tys. Sama robocizna stan surowy otwarty, ta ostatnia cena z ułożeniem więźby.

Juz prawie mieszkamy, powoli zwozimy graty i na bieżąco sami robimy różne prace, więc idzie to dosyć wolno. Dół jest prawie wykończony, a górę może przez zimę zrobimy.

Zostawiliśmy dokończenie elewacji, czyli tynki i jakieś opaski na przyszły rok. Podobnie ogrodzenie i obsadzenie ogrodu.

Gratulacje dla tych co się już wprowadzili i pozdrowienia dla wszystkich budujących!

my za robocizne razem z dachem placimy 25 tys... ale nasz pan budowlaniec mowi ze musielismy go niezle zakrecic skoro zgodzil sie za tyle;) budujemy od 20.04... i w sobote schodza "juz ". Mieszkali na placu budowy, a to byl duzy plus... mieszkac beda gdzies do grudnia, bo rozpoczeli domek u naszej sasiadki a ne chca sie przenosci z calym majdanem.:)

milego weekendowania!!

p.s. MAMY OKNA!!!!!

i tu znowu uklon w strone Benkola... uprzedzil zeby okna nad wejsciem to polokragle odsunac od elewacji zew. Nasi panowie oczywisicie nie pomysleli o tym i zaczynali wstawiac na sztywno wlasnie do zew.... a wtedy drzwi nie otworzylyby sie!!! pamietajcie o tym zeby osadzic je mniej wiecej w polowie grubosci sciany:)

witajcie

prymasek co za zbieżność

ja zaczynam stawiać więźbę 30.10.

Moi cieśle (jak nie będzie padać) to może uwiną się do pierwszego.

Prymasek, mój majster radził poczekać z mocowaniem murłat aż kotwy dobrze osadzą się w betonie. (chociaż 3 dni)

pozdrowienia

cieśle dziś zaczęli :-)

silna ekipa sztuk 2 hehehhe ale widziałem jak sobie radzą więc cool

kotwy osadzone conajmniej tydzień temu więc luz

martwi mnie jednak to że zimno sie zrobiło a ja mam podbitkę nie pomalowaną i nie zaimpregnowaną...

za welne placilismy 7 zl za metr, panowie zrobili w 2 dni:)

Ojej, a co to za cena? Wydawało mi się, że płacilismy coś koło 14 zł.

Sami wzięliśmy sie za ocieplanie i mamy zamiar do końca tygodnia je wykonać. Ogólną koncepcję wykonania już mamy ale się jeszcze zapytam:

Przy pełnym deskowaniu, jak/na co układaliście wełnę, żeby zachować szczelinę wentylacyjną między deskami i wełną?

a nei wiem, taka ekipe udalo nam sie znalezc i jestesmy zadowoleni z wykonania:)

"Przy pełnym deskowaniu, jak/na co układaliście wełnę, żeby zachować szczelinę wentylacyjną między deskami i wełną?" nie mam pojecia ;))) musze sie meza zapytac moze on bedzie wiedzial;) od strony wew domu to welna "lezy" jakby na takiej pejeczynie ze sznurka, wiazanej ósemkami :)

AGA, to się zgadujemy, ty o cenie położenia wełny, ja o cenie samej wełny. Ale miało być o robociźnie, nie o materiałach.

Chodzi mi o to, że najpierw są deski, potem ta szczelina, a potem wełna. I jak ją połozyć, żeby tą szczelinę zachować, a nie wypełnić wełną. Niektórzy stosują gwoździe trzcinowe, do nich wiążą sznurek na ósemki i na to wełnę, inni nabijają łaty równolegle do krokwi i na to wełnę.