Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

za welne placilismy 7 zl za metr, panowie zrobili w 2 dni:)

Ojej, a co to za cena? Wydawało mi się, że płacilismy coś koło 14 zł.

Sami wzięliśmy sie za ocieplanie i mamy zamiar do końca tygodnia je wykonać. Ogólną koncepcję wykonania już mamy ale się jeszcze zapytam:

Przy pełnym deskowaniu, jak/na co układaliście wełnę, żeby zachować szczelinę wentylacyjną między deskami i wełną?

szczecina wentylacyjna musi być koniecznie!!!

Hej Wszystkim! dawno mnie tu nie było. Pogoda ostatnio nie za bardzo nam dopisuje..., jutro dekarze mają nam zacząć zakładać folię na dach ale boję się, że przez tą pogodę nie zdążą w tym roku położyć dachówki i mury mi się przez zimę zawilgocą i mróz rozsadzi przez zimę ściany. A jak to u Was wygląda, też macie ostatnio postoje na budowie, czy robota wre? pozdrawiam

No i leje :( . Zmokłam, ale po ostatniej śnieżycy wybrałam się, aby przed następną ochronić cisy. W kwestii budowy chyba w piątek podpiszemy umowę na dalsze prace, ocieplenie poddasza, tynki itd.

Pozdr. i powodzenia na froncie budowlanym, a nie jest lekko. Wszyscy powariowali z cenami. :( Brakuje nawet materiałów.

dwie uwagi

1. przy więźbie dachowej.

rada dla tych co nie zaczęli jescze dachu - zmuście kierownika budowy lub kogoś znającego sie na rzeczy aby odchudzić zarówno przekroje jak i ilosć drewna - wydaje mi się że jest tego miejscami stanowczo za dużo i rozsądne wyliczenia mogą dać sporo oszczędności.

poza tym uwaga co do krokwi przy lukarnach - one nie wystają poza obrys budynku

2. uwaga ogólna dotycząca produktu Super Wood Stain do impregnacji drewna - trzeba uważać co się kupuje bo na początku roku była rewicja kolorów i bez zmian w oznaczeniach zmieniły sie barwy tego produktu

- ja np mam część desek pomalowanych jednym kolorem a część drugim :evil:

Jeśli chodzi o mnie to zaglądam na tę stronkę codzień i z utęsknieniem czekam na zdjęcia Szymonowskiego Orionka od środka..... (innych rónież) a tak pozatym mój mąż stwierdził, że jestem uzależniona od tej stronki.

U nas cieśla "wystrugał zapałki" ;) , więc dach powolutku, ale rośnie.

Pozdrowionka!!!

moi cieśle w liczbie 2 skończyli stawiać więźbę. strasznie się ociągali bo pogoda, bo równocześnie 3 dachy, bo już zmęczeni jak stawiają 87 dach w tym sezonie. itd.

na szczęście już skończyli

1. przy więźbie dachowej.

rada dla tych co nie zaczęli jescze dachu - zmuście kierownika budowy lub kogoś znającego sie na rzeczy aby odchudzić zarówno przekroje jak i ilosć drewna - wydaje mi się że jest tego miejscami stanowczo za dużo i rozsądne wyliczenia mogą dać sporo oszczędności.

to prawda

ja mam założony dodatkowy podciąg JEST KONIECZNY!!!

dołożone krokwie żeby wygodniej montować podbitkę + dwie krokwie na ewentualną wymianę (zostały) a przekroje krokwi pod ciężką dachówkę (na wszelki wypadek)

całość wyniosła 5m3

w kosztorysie jest chyba 7,5 m3

przeliczcie z cieślą przed zakupem

PS

pierwesze zdjęcia w poniedziałek

pzdr

w kosztorysie

moi cieśle w liczbie 2 skończyli stawiać więźbę.

moi jeszcze nie skończyli ale to może dlatego że mam elemnty heblowane - krokwie mają byc na wirzchu

ja mam założony dodatkowy podciąg JEST KONIECZNY!!!

ja nie ma i jakoś koniecznosci nie widzę heheheh

fajnie by było jakbyś napisał gdzie to masz....

dołożone krokwie żeby wygodniej montować podbitkę + dwie krokwie na ewentualną wymianę (zostały) a przekroje krokwi pod ciężką dachówkę (na wszelki wypadek)

przecie w projekcie są już przekroje po zbóju.... jeszcze je zwiększałeś

przeliczcie z cieślą przed zakupem

no ja nie przeliczyłem i jest zgodnie z projektem - wyszło zdecydowanie więcej niż 5m3 ale mój jest z podwójnym garażem i jest poszerzony o 1,3m[/url]

Witam

Właśnie przebrnęłam przez calutkie forum Orionkowe i wiem już bardzo dużo, ale mam jeszcze kilka pytań i wątpliwości. Zacznę od przedstawienia się. Orionka wybraliśmy z mężem pół roku temu, ale dopiero teraz będziemy zamawiać projekt. Będziemy się budować w przyszłym roku koło Piaseczna. Mamy dopiero umowę przedwstępną na działkę, ale dzisiaj już oglądaliśmy dęby w lesie i decydowaliśmy, które wyciąć na parkiet. Niezły początek,co?:). A co do Orionka, to mam następujące wątpliwości:

- czy schody są wygodne? (dziwi mnie, że nikt o to nie pytał)

- czy dałoby radę wydłużyć o 30cm ściankę oddzielającą wiatrołap od spiżarni (co wtedy z wejściem na schody?)

- czy w kuchni jest szansa zrobić jeszcze jeden zakręt z szafek, tzn. szafkę narożną przed wykuszem, żeby powstał a'la barek odzielający kuchnię od jadalni?

- czy stryszek należy ocieplać? ogrzewać? (chciałabym mieć tam suszarnię i część przerobić na garderobę dostępną z sypialni)

Bardzo także liczę, że Ci z szczęśliwcy, któży już mają Orionka powiedzą jakie ma on wady i co by zmienili. Nie żeby nas zniechęcić - ale umożliwić poprawki. Pozdrawiam wszystkich. MagdaC[/url]

drogi Prymasku

-krokwie 6x18 co by dachówkę położyć jak nam straczy kaski

-ja mam heblowane jętki (też będą widoczne od środka)

-podciąg wydaje mi się konieczny ale każdy inwestor zrobi jak chce.

Mój cieśla tłumaczył, że dach będzie sztywniejszy bo krokwie długie itd.

O ile pamiętam co najmniej jeden z Orionów naszych szanownych "seniorów" też ma taki podciąg. (Ewa? Szymon?)

- jest mocowany nad jętkami

- nie mam za to belki kalenicowej (sorry, nie sprawdzę w projekcie bo zimno i wychodzić z łóżka mi się nie chce)

- mój orionek jest dłuższy o metr

już widzę :o koniec w tym sezonie.

ścisk :wink:

witaj Magdo C

To spory wysiłek przebrnąć przez cały ten wątek. Zawsze zniechęcały mnie wątki z większą liczbą stron niż 10.

Służę moim skromnym doświadczeniem i postaram się trochę Ci pomóc:

-schody to cichy temat (jak sama zauważyłaś). Są chyba najsłabszym ogniwem tego domu. (no cóż, coś za coś). Można jedak zminimalizować niewygodę. Ja na przykład powiększyłem otwór i będę mieć ciut niższe stopnie lub trójkątny spocznik w połowie biegu.

- ścianki działowe możesz dowolnie aranżować a decyzję podejmować prawie w ostatniej chwili.

- to samo tyczy się zabudowy kuchni. Jak ktoś będzie miał fantazję to nawet postawi wyspę na środku. Kuchni jest całkiem spora (po przedłużeniu domu o wykusz w kuchni).

- stryszek czyli to nad garażem? W projekcie jest ocieplony można go ogrzewać.

życzę powodzenia

tezet

Magdac - schody sa wygodne. Powiekszenie wiatrolapu nie powinno wplynac na wygode korzystania z nich (wyhamujesz spokojnie :wink: )ale moze spowodowac trudnosci z przenoszeniem wiekszych mebli, itp.

Jedyna niewygoda polega na niemozliwosci wniesienia wiekszych mebli i lozek do gory. j ana szczescie nie mialem (i nadal nie mam) balustrady nad balkonikiem nad wejsciem co pozwolilo wciagnac co wieksze bezposrednio na gore z dworu. Mysle, ze dobrym rozwiazaniem jest aby ta balustrada byla latwo demontowalna (lub wrecz otwierlna) na wszelka okolicznosc.

AgataSG - mam oficjalny zakaz (wydany przez zone) publikowania zdjec wnetrza z panoszacymi sie nadal kartonami, brakiem firan, brakujacymi wykonczeniami tapet, itp .... :wink: hehehe. Postaram sie jednak cos wymyslec - nie sadzilem, ze ktos jeszcze o tym pameta.

AgataSG - mam oficjalny zakaz (wydany przez zone) publikowania zdjec wnetrza z panoszacymi sie nadal kartonami, brakiem firan, brakujacymi wykonczeniami tapet, itp .... :wink: hehehe. Postaram sie jednak cos wymyslec - nie sadzilem, ze ktos jeszcze o tym pameta.

i bardzo dobrze nie rób zdjęć wnetrza bo nie może tak być że wszyscy będą mieć takie schody jak WY i MY hehehhe

:D