Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Magda, moje uznanie za cierpliwość w czytaniu wątku Orionowego!

- nie mamy jeszcze schodów i może w tym tygodniu cos w ich sprawie ustalimy. Zmartwił mnie kierbud, ze musza być zrobine do odbioru budynku, bo to element konstrukcyjny, wiec trzeba je postawic. No i odpowiem ci jak wymierzę.

- planowałam schody dwuzabiegowe ze spocznikiem po całości, szer stopnia 90-100 cm, ażurowe, Szymon a ty jakie masz?

- ściana przy wykuszu w kuchni u nas ma ca. 225 cm - 60 cm na blat pod oknem - szer barka = musisz to sobie wyliczyc i wyrysowac. Barek można ustawić, ale moze być ciasno wewnątrz, i jak z otwieraniem szafek dolnych, włożeniem czegokolwiek. Zależy gdzie ustawisz zlew, zmywarke, gotowanie i pieczenie. Kombinacji jest sporo, chociaz ja sie za bardzo nie wysilałam i mam całą kuchnię otwartą.

http://images3.fotosik.pl/170/cf45b1b2bfcc6cb0.jpg (nie skończona, zaraz po montażu, ale widać całą wnękę)

- stryszek, czyli pomieszczenie nad garażem, trzeba i docieplic i ogrzewać.

Trudno jest mówić o wadach, bo każdy przerabiał projekt do swoich potrzeb, żeby wyeliminowac to co mu się nie podobało.

Pozdrawiam, podobno ma być ładna pogoda do połowy grudnia :wink:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oczywiście, że projekt oriona jest najlepszy

ale powierzchnia na schody jest bardzo mała

jeśli chodzi o aranżacje to wydaje mi się, że jest trochę wcześnie na rozmowę. O ścianach działowych myśleliśmy dopiero po zobaczeniu całej powierzchni pomieszczeń.

Do budowania podeszliśmy dopiero, jak wszystko zostało zaplanowane, Ale budowa i tak wszystko pozmieniała. Najlepiej jest obejrzeć oriona już zbudowanego. My nie mieliśmy takiej okazji.

U mnie zapowiedział się dyslokator, który jeszcze projektu nie kupił a już wie gdzie co będzie zmieniał.

Dlatego pytałem czy ktoś go zna.

zabieram się za zdjęcia

Oj jak sie milusio zrobilo:) i tloczno:)

Magda witamy w Orionowej rodzinie:)

jezeli chodzi o schody w naszym wykonaniu to caly zas si edo nich przymierzamy:) wiatrolap pozostal bez zmian, zrezygnowalismy ze spizarni, zostala tylko scianka ktora" zamknie" lodowke... meble beda szly w U ( podobnie jak u Ewy) a i tak jakos malo miejsca mi sie wydaje:) sciana ma 263 ( kawalek dorabialismy ) to z oknem ok 400 i ta od wiatrolapu 130. projekt jest, zobaczymy jak to wyjdzie w praniu...na 15.01 maja montowac:)

a jezeli chodzi o zmiany to pewnie sie powtorze ale;) :

- podniesienie gore o scianke kolankowa

- dodatkowe okno w pokoju nad kuchnia - nie widac go jeszcze na zdjeciach bo bylopozniej montowane

- wyburzylismy scianke miedy salonem a jadalnia

- przedluzylismy dach proporcjonalnie o podniesienie sciany

- zrobilismy komin wentylacyjny w kuchni zeby podpiac pod niego okap - wychodzi na dachu

- pomieszczenie nad garazem oczywisicie ocieplamy... poniewaz mamy 2 garaze, to to wyjdzie najwieszy pokoj... planowany na "rozrywkowy" .... ale to dalekie plany ;)

- powiekszylismy dolna lazienke, ale to chyba wszyscy zrobilismy:)

- przesunelismy troszke drzwi w strone skosu w lazience u gory, zeby na tej sciance pelnej zmiescic toalete i bidet

... i chyba wiecej grzechow nie pamietam, ale skoro czytalas cale forum;) to jestes na biezaco... jak cos to pytaj, chetnie odpowiem:

a tu nasz domek

http://foto.onet.pl/0,22146693,1246973,8459071,user.html#ih8465229

... jeszcze od zewnatrz bo w srodku etap kabelkow:)

p.s. Szymon dziekujemy za oczekwiane fotki, Ewa nono Ty tez juz blizej jak dalej

- planowałam schody dwuzabiegowe ze spocznikiem po całości, szer stopnia 90-100 cm, ażurowe, Szymon a ty jakie masz?

- ściana przy wykuszu w kuchni u nas ma ca. 225 cm - 60 cm na blat pod oknem - szer barka = musisz to sobie wyliczyc i wyrysowac. Barek można ustawić, ale moze być ciasno wewnątrz, i jak z otwieraniem szafek dolnych, włożeniem czegokolwiek. Zależy gdzie ustawisz zlew, zmywarke, gotowanie i pieczenie. Kombinacji jest sporo, chociaz ja sie za bardzo nie wysilałam i mam całą kuchnię otwartą.

http://images3.fotosik.pl/170/cf45b1b2bfcc6cb0.jpg (nie skończona, zaraz po montażu, ale widać całą wnękę)

Spocznik po całości raczej się nie zmieści w projekcie w miejscu spocznika jest aż 6 stopni, przy wysokości 19 cm na stopień to jest ponad metr wysokości.

Szymon schody ma fajne zrobione układem tak jak w projekcie.

ja o swoich nie mówie bo ich na razie nie mam ale będą miały zmieniony bieg będą sie rozpoczynały naprzeciwko gabinetu

jedna uwaga dla zastanawiających się co z kuchnią na Twoim zdjęciu nie ma z tego co widzę spiżarki. dobrze widzę?? to dośc ważne przy planowaniu rozkładu w kuchni

Oj, dziękuję Wam wszystkim bardzo - jestem bardzo mile zaskoczona takim odzewem na mój skromny pościk. Jednak Orionka wybierają sami fajni ludzie!:)

Szymon - słuszna uwaga o tym wnoszeniu mebli - nie pomyślałam o tym w ogóle! Masz właśnie taki barek w kuchni jak ja bym chciała! I zmieścił się, to super!!! Mam nadzieję, że to przy nie zmienionym wymiarze ściany? (tej z okapem).

Ewa - dzięki za zdjęcie - piękna jest ta Twoja kuchnia! Ale nie ma spiżarki. Ja mam pewien pomysł, ciekawa jestem co Wy na to. Załącze, jak mi się uda.

Tezet - chętnie bym obejrzała Orionka - widziałam jednego w Zgorzale, ale był jeszcze w trakcie budowy i niewiele można było stwierdzić. A może ktoś z Was go tam buduje?

Agata - jak dorobiliście tą ścianę - znaczy zlikwidowaliście wykusz?

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Magda

http://magdac.wrzuta.pl/obraz/9TcTDjPdy0

Witam serdecznie wszystkich wielbicieli ORIONKA 1, to mój pierwszy post, mam nadzieję być tu częściej. Mamy działkę pod Warszawą a dokładniej pod Piasecznem - 20 km od Wawy, zdecydowani jesteśmy na Oriona 1 z małymi zmianami. Czy byłaby możliwość zobaczenia Orionka na żywo?

Prosimy was - doświadczonych budowniczych o pomoc, na co zwracać uwagę, jak nie dać się oszukać i przeliczyć.

Z góry dziękuję za pomoc.

witajcie

na naszą budowę powoli wkracza zima. Czas zamykać sezon budowlany. Od sierpnia, kiedy zaczął się cały ten cyrk z budową, tempo było całkiem duże.

Teraz zwalniamy.

zdjęcia pokazują wszystkie etapy budowy i stan obecny. Jeszcze trochę pracy zostało (deskowanie z papą, ściany działowe, może poddasze?).

http://foto.onet.pl/CCVWbFV+U2QCMFFhU2cDMQYyBzhRZgUsA2EBPFAzATpVMwVrVDcFLg0zACQB

pozdrawiam wszystkich

Spocznik po całości raczej się nie zmieści

Nie zmieści się. Nie będzie spocznika po całosci.

nie ma z tego co widzę spiżarki

Nie ma.

W takiej spiżarce mozna np. zamknąć lodówkę. Moja ciotka tak ma.

Albo przedłuzyć sciankę kończącą wiatrołap i zrobić tam zabudowę wnękową. Z lodówką np.

Mówię Dzień Dobry Wszystkim Wiernym Orionowi!!!

po przeczytaniu całego postu orionowego postanowiłam się przyłączyć. Zaczęliśmy budowę oriona koło Wrocławia. Pozwolenie mamy od maja, ale cała reszta okazuję się być smutną godziną. Brak ekipy do budowania. Usłyszałam Pani teraz to do Afryki po ludzi bo wszyscy powyjeżdżali. Ale Wy to wiecie. Jestem Wam wdzięczna za wszystkie informacje tu zamieszczone. Przyzam ze tak długo szukałm projektu, który bedzie spełniał nasze marzenia, ,ze nie chcę nic zmieniać w Orionie. Ale zaczęłam się zastanawiać nad podniesieniem śnianki kolankowej. Wczoraj mieli zalewać fundamenty, ale jest tak mokro, ze nie masz szans na wjazd.

Bardzo miło i rodzinnie tu u Was. Więc może zechcecie mnie przyjąć do klubu Orionowiczów. Pozdrawiam Aneta