Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

pozdrawiam Szuna

szczególnie żeś wrocławianka :D

my nad ścianką zastanawialiśmy się długo. W końcu podnieśliśmy, nie żałujemy. Gdybyśmy nie podnieśli to pewnie też byśmy nie żałowali.

Masz szansę być jedyną, która postawiła oriona bez zmian.

Chociaż ja widziałem Oriona, bodajże bez garażu (w Koczargach pod Warszawą). Postawiony bez widocznych zmian. - nie zrobił na mnie aż takiego wrażenia.

pozdrawiam

tezet

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Wszystkich! Ja też długo nie byłam na naszej stronie i za głowę się złapałam jak zobaczyłam ile tu czytania! Prawdę powiedziawszy nie mam czasu, żeby dziś wszystkie Wasze wypowiedzi przeanalizowac. Przeglądnęłam tylko zdjęcia; Ewa - bardzo ładna kuchnia! Szymon - gdzie te Twoje schody?

Nie otwiera się ta strona, a bardzo bym je chciała zobaczyc. Reszta zdjęc też mi się podoba chociaż bardziej teraz interesują mnie wnętrza. U nas w tym tygodniu (mam nadzieję) wylewki!

Pozdrawiam wszystkich życząc pogody odpowiedniej do prowadzenia dalszych prac. Szymon, czekam na Twoje schody!!!

Ale tu się sympatycznie zrobiło na forum, trochę mnie nie było a tyle się wydarzyło :D również gratuluję Wszystkim ładnych domków, wszystkie są piękne. Ewa, gratulacje, masz bardzo ładną kuchnię, fajnie zgrana kolorystyka. Również Tobie Szymon gratuluję, fajnie wyszła Ci kuchnia z barkiem, też planuję zrobić barek i bardzo się cieszę, że się bez problemu zmieścił. Z wielkim żalem zrezygnowałam ze spiżarni, no ale muszę gdzieś wstawić lodówkę (a nie chcę do spiżarni). Więc zgrzewki wód mineralnych będę chyba ustawiać na półkach w pom.gosp. Tylko nie wiem jeszcze za bardzo gdzie poustawiam sprzęt gosp.dom. typu mikrofala, robot kuch., frytkownica... Magdoc, jeśli chodzi o Twój projekt kuchni, to muszę Ci powiedzieć, że myślałam początkowo o podobnym rozwiązaniu do Twojego z narożnym "kominem" w prawym rogu (taka namiastka spiżarni) ale stwierdziłam, że będę miała za mało blatów roboczych i raczej się nie zdecyduję na to rozwiązanie.

A u nas jutro zaczną kłaść dachówkę, już się nie mogę doczekać kiedy zobaczę naszego Orionka w czapeczce :wink: Pozdrowienia dla Wszystkich i witam serdecznie nowych miłośników tego uroczego domku jakim jest Orion.

ponieważ jeszcze nie mam kuchni i jej wyobrażenia podziwiam Wasze. zastanawia mnie jedno nikt z Was nie myślał o wyspie? ja zawsze takową chciałam mieć i będę się bardzo starać. A spiżarnia dla mnie na wagę złota, bo jestem maniaczką przetwarzania 1000 rzeczy i zawsze mam tego pełno. miłego dnia

czeœć wszystkim

jesteœmy na etapie zmian (przed kupnem projektu), Orionek nam się podoba ale małe zmiany w nim sš konieczne.

- chcemy poszeżyć garaż o 60 cm,

- zlikwidować taras poszeżajšc gabinet i garaż (robišc tam kotłownię węglowš),

- taras chcemy zrobić od strony kuchni i salonu - tam jest u nas południe,

- chcemy też poszerzyć korytarzyk i łazienkę,

- na piętrze zrobić korytarzyk do strychu gdzie będzie 4 pokoik - sypialnia,

- lekko przebudować dach ale tylko z tyłu domu,

- powiększyć balkonik (nad kuchniš i salonem),

chyba to wszystko

te zmiany wyniknęły z naszych potrzeb, ale także po przeczytaniu postów dotyczšcych zmian w waszych projektach

a co wy na to - tezet podaj jeżeli możesz dokładny adres twojej budowy lub jeœli ktoœ buduje w okolicach Warszawy.

nasza budowa będzie w Lesznowoli k/Piaseczna

pozdrawiam wszystkich

moi zdaniem wyspa poprostu nie wejdzie, kuchnia na prawde do najwiekszych nie nalezy, a do tego trzeba pamietac o schodach...ale moze Wam sie uda:) o spizarke tez dlugo walczylam.... ale jak juz byly sciany... to nie zrozumialam ze to nie ma sesnu bo i kuchnia bedzie malutka a i spizarka to chyba nie to co bysmy chcieli bo wychodzi poporsto taka duza szafka, wiec przetwory wyladuja pewnie garazu, albo w szafkach ;)

Prymasek moj maz z cala stanowczoscia uwaza ze wieżba jest zgodnie z projektem:)

powodzenia

wyspa z kuchenką gaz./elektr. lub zlewozmywakiem ładnie wygląda w katalogach jest mało praktyczna w użytkowaniu. W kuchni naszej wielkości kuchenka na środku jest b. niebezpieczna zwłaszcza, gdy w domu są małe dzieci, natomiast przekładając np. warzywa do mycia na wyspę chlapie się podłoga. U mnie wyspa mogłaby służyć jedynie jako blat roboczy - to nie jest głupi pomysł, ale trzeba by jeszcze sprawdzić, czy nie będzie trzeba jej omijać przy przechodzeniu.

oooooo. .... dyslokator ......

witaj oficjalnie

zapraszam na naszą budowę. Część proponowanych przez ciebie zmian dokonaliśmy w naszym projekcie. Kiedy?

Prymasek.

Dzisiaj dokładnie obejrzałem więźbę przy lukarnie. Rzeczywiście słupy nie są oparte na krokwiach (w świetle balkonów) tylko krokwie są oddalone od słupa i całe reszty dokładnie o grubość deski calówki. Dzięki temu są conajmniej trzy korzyści:

-nie ma kłopotu z obrubką dachu prze ścianie lukarny

-nie ma kłopotu z balkonowymi balustradami

- łatwo obić boki lukarn

wyspy?

chyba tylko w ciepłych morzach.

Prymasek moj maz z cala stanowczoscia uwaza ze wieżba jest zgodnie z projektem:)

ja tylko mówię co widzę na kilku zdjęciach i że mi sie wydaje :-)

kłócić sie nie będę hehehe bo to nie moja sprawa :-)

idzie to sprawdzić licząc ilość krokwi między krokwią K19 a lukarną idąc w przeciwnym kierunku niż garaż

jest krokiew K16, która nie wystaje poza obrys budynku na której stoi słup S3

później jest taka mała krokiew K8 idąca tylko do kosza a tak ściślej do wymiany W5

a poźniej jest K19

na tych zdjęciach wydaje mi się

że została zlikwidowana krokiew K8

i przedłużona krokiew K16 - ma ona takie same wymiary na zdjeciach jak każda inna i dlatego jej koniec jest w świetle balkonika z przodu co mniejsza jego wymiary...

tak mi sie wydaje że tak jest jak patrzę na zdjęcia

jak będzie mój dach zrobię zdjęcia i porównamy :-)

Prymasek.

Dzisiaj dokładnie obejrzałem więźbę przy lukarnie. Rzeczywiście słupy nie są oparte na krokwiach (w świetle balkonów) tylko krokwie są oddalone od słupa i całe reszty dokładnie o grubość deski calówki. Dzięki temu są conajmniej trzy korzyści:

-nie ma kłopotu z obrubką dachu prze ścianie lukarny

-nie ma kłopotu z balkonowymi balustradami

- łatwo obić boki lukarn

obrabianie ściany zawsze wygląd atak a samo ocieplenie opierzenie i gotowe obojętnie jak przebiegają krokwie

a co mają do tego balustrady balkonowe???

poaz tym gdy słup na krokwi a na górze masz na słupie płatew

robi się ładny trójkat właśnie do obicia lukarny - czyli jakby nic trudnego

spokojnie spokojnie

ja tylko chciałem się podzielić własnymi obserwacjami

każdy z nas chce przecież jak najlepiej

dla wszystkich szacuneczek i respect

:oops:

dzięki za słońce

:)

ukłony

tezet

przepraszam jesli zapisało sie agresywanie

spieszyłem się i nie miałem czasu na ozdobniki :-)

dociekam tego bo zastanawiam sie czy mój cieśla czegoś nie pokićkał...