Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czeœć wszystkim ! Po waszych rozmowach sšdzę, że wszyscy jesteœcie już nieŸle zaawansowani - my dopiero zaczynamy. Oczywiœcie od razu kłody pod nogi ! Pomimo, że obok naszej działki jest już prawie pełna zabudowa to elektrownia doszła do wniosku, że nie opłaca się podłšczyć nam pršdu. Wyliczyli nam koszty na ponad 70 tysięcy !!! Na szczęœcie wygraliœmy z nimi potyczkę, ale za to musimy czekać na pršd 3 lata .

Może ktoœ wie czy możemy się ubiegać o pršd budowlany? Czy to jest sens, czy lepiej grzecznie czekać (chociaż czekanie jest okropne, jeœli podjęło się już decyzję o budowie). Z góry dziękujemy za wszelkie informacje.

Chcieliœmy też jeszcze raz podziękiować TEZETOWI za zaproszenie nas na swojš budowę!

Może ktoœ z was też może nam pokazać swojego Orionka, bardzo chętnie się spotkamy na budowie.

Przez ten pršd na razie możemy tylko pooglšdać sobie inne budowy. Ale jest to miłe, gdyż nasz projekt staje się wtedy bardziej realny.

Serdecznie pozdrawiamy !!!

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

prymasek

końcówka jest nerwowa

właśnie zabrakło mi desek i robota stanęła na 4 dni. a tu takie słońce.

zrobię zdjęcia więźby przy lukarnie to porównasz ze swoją. Moja więźba nie jest zrobiona dokładnie z projektem. Wprowadziliśmy kilka zmian, które wydały nam się korzystne.

prymasek

poza tym to ja Cię bardzo serdecznie zapraszam do nas

trzymajcie się ciepło

tezet

prymasek

u mnie wygląda to mniej więcej tak

może Ci to pomoże lub wyjaśni

pozdrawiam

trzymam kciuki

tezet

bok lukarny

http://foto.m.onet.pl/_m/2e1aac90b525a2f41a1b61c55d282558,21,19,0.jpg

przekrój

http://foto.m.onet.pl/_m/34f241bb7cb3972c59dd5b01ee4769ff,21,19,0.jpg

podciąg

http://foto.m.onet.pl/_m/bf95de8a010bef9f3bb1b96e89c2eee4,21,19,0.jpg

witam

szczególne ukłony do dyslokatora, bo przechodziliśmy podobne problemy z prądem. okazało się, ze energetyka nie podłączy nas do istniejącego transformatora, bo juz sa spadki napięć i trzeba pobudowaqć nowy.

czas oczekiwania 3 lata..............

na dzień dzisiejszy nic się nie zmieniło choć nawet oddajemy im kawałek ziemi pod transformator.

ale z nimi nie wygramy.

słońce ponoć ma być do połowy grudnia, więc budujemy nowy dom, jeszcze jeden nowy dom... :D

Magdoc, widzę, że masz jakiś programik do projektowania. Mogę wiedzieć co to? też bym się chętnie pobawiła w ustawianie mebli :wink:

Pozdrowionka

Ano mam. Bardzo wciąga, więc radzę Ci uważać:) Programik nazywa się pro100, jest polski i bardzo fajny. Można go pobrać ze strony, ale tylko demo w którym nie można nic zapisać. Ja radzę sobie tak, że jak już coś zrobię to sobie robię "print scrin" i zapisuję w paincie. Oczywiście można jeszcze kupić:) Dobrej zabawy. Pzdr.

z poznania jestem

a ja myślałem, że z Nienacka

mam ciocię w Nienacku a to całkiem niedaleko

:wink:

u nas pojawiły się kolejne pomysły na aranżację.

Miejsca nad jętkami jest całkiem sporo. Nasze chłopaki zyskają dzięki temu swoje tajemne miejsce do zabawy.

Czy ktoś z Was myślał o wykończeniu skosów na poddaszu panelami ścinnymi (jakies miłe drewno) zamiast płytami GK?

Witaj Agana!

Przyznam szczerze, że śledziliśmy Wasze posty na temat Orionka od samego początku wyboru projektu tj od XI 2005r., a budowę zaczęliśmy w kwietniu 2006r., jednakże byliśmy na tyle pochłonięci tą budową gdyż przyjęliśmy dość szalone tempo prac poza tym oczekiwaliśmy wtedy na naszego synka który niedawno się urodził, że zawsze brakowało nam czasu.Jak na razie udało nam sie dojść do etapu w którym pozostało nam pomalować wnętrza, położyć kafle i panele na podłogach i 2 łazienki do wykończenia oraz zamontować piec i kaloryfery które juz wybraliśmy.Na parterze zrobiliśmy ogrzewanie podłogowe poza pokoikiem z wyjściem na taras. Nasz orionek został nieco zmodyfikowany tzn., symetrycznie poszerzony, również garaż do 4 m szer. i 6,30 dł., nad garażem podzieliliśmy całość na pół gdzie powstała pralnia (za łazienką) oraz garderoba (za sypialnią). Zmieniliśmy również samo wejście do domu, powiększając balkon z filarami z przodu domu przez co patrząc z boku filary te stały sie bardziej wyeksponowane a zarazem balkon stał się bardziej funkcjonalny.Zapomniałabym- w salonie doszło jeszcze jedno okno na ścianie przeciwległej do wyjścia na taras.Myślę , że w niedługim czasie zamieszczę kilka zdjęć (muszę się tylko tego nauczyć i znaleźć jakiś album w necie) tym bardziej, że właśnie kończymy ocieplenie i za tydzień będziemy kłaść tynki silikatowe na elewację (w kolorze żółtym z jasnymi opaskami wokół okien i drzwi). Tymczasem pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie naszych orionków.