Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

lepiej wyglądają schody od strony gabinetu-

A dlaczego?

Jest to sprzeczne z moją wizją schodów w tym domu, ale ponieważ jeszcze ich nawet nie zamówiliśmy, koncepcja może się zmienić.

Własnie siedze w jadalni i sobie je wyobrażam, i wydaje mi sie, ze zabiorą więcej przestrzeni w takim układzie.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lepiej wyglądają schody od strony gabinetu-

A dlaczego?

Jest to sprzeczne z moją wizją schodów w tym domu, ale ponieważ jeszcze ich nawet nie zamówiliśmy, koncepcja może się zmienić.

Własnie siedze w jadalni i sobie je wyobrażam, i wydaje mi sie, ze zabiorą więcej przestrzeni w takim układzie.

patrz 3. punkt

"BOOOOOOOOOOOOOO TAAAAAAAAAAAAAAK" hehehehe

nie ma dobrej odpwiedzi dlaczego coś lepiej wygląda :-)

jednym podobają się schody w lewo innym w prawo

gusta gusta i guściki

Ja chcę zmienić bieg schodów ponieważ chcę pogłębić przedsionek i jednocześnie kuchnię (wydłużyć ściankę pomiędzy przedsionkiem, a spiżarką). No i wydaje mi się, że to bardziej logiczne rozwiązanie - wejście na schody będzie blisko salonu i kuchni, a nie tak jak w projekcie, gdzie idąc z salonu trzeba całe schody okrążyć. No i zupełnie zmienia to układ pokoi na górze - pozwala włączyć wykusz nad wejściem do pokoju.

Miśka01, jeśli mogłabyś zamieścić fotki swoich schodów, byłabym niezmiernie wdziączna. A czy zmiana biegu schodów była uwzględniona u Ciebie w adaptacji projektu? Jakie zmiany odnośnie szerokości ścianki "kominkowej" i kształtu dziury w stropie to za sobą pociąga?

według mnie taki układ schodów jaki jest w projekcie jest zdecydowanie bardziej reprezentacyjny, przy wejściu schody widać od przodu, a z jadalni widać bok schodów. Przy zmianie biegu schodów w jadalni widać ich tył, co jest na pewno mniej korzystne. Ale to oczywiście kwestia gustu.

pytanie co to znaczy tył schodów :-)

kwestia gustu i priorytetów. ja np niecierpię rozwiązań typu

poczekalnia do kibelka na górze hehhe

No i zupełnie zmienia to układ pokoi na górze - pozwala włączyć wykusz nad wejściem do pokoju.

właśnie tak zrobiłem :-)

A czy zmiana biegu schodów była uwzględniona u Ciebie w adaptacji projektu? Jakie zmiany odnośnie szerokości ścianki "kominkowej" i kształtu dziury w stropie to za sobą pociąga?
,

ja przesunąłem otwór w stropie aby zachować szerokośc przejścia między gabinetem a schodami

ale fala protestów... wreszcie coś się zaczęło dziać na tym forum :D

jeśli kogoś uraziłam to sorry, nie chciałam, w końcu każdy dostosowuje domek do własnych potrzeb, a pomysły niezłe, szczególnie to rozwiązanie z powiększeniem kuchni i przedsionka.

...tylko że mnie się akurat ta "poczekalnia do kibelka" podoba, hi, hi, hi :D

choć mam nadzieję, że nie będę musiała oczekiwać,

a jaki piękny widok się stamtąd roztacza przez to wspaniałe duże okno

i każdy z domowników będzie mógł na piętrze zobaczyć co się dzieje od frontu, np. czy gość nie jedzie, hi, hi :D :D :D

no tak

jak napisałem tysiąc postów temu

schody są słabym punktem tego projektu

wszyscy mnie wtedy zbesztali

nadal uważam, że schody są kiepsko rozplanowane i mało wygodne a ta burzliwa dyskusja tylko to potwierdza

u nas jest powiększona dziura o jeden stopień (27 cm) więc może się zmieści mały spocznik. Zastanawiamy się nad zmianą biegu schodów. Dzięki temu powstanie większa przestrzeń wspólna na górze (może z telewizorem, może z książkami).

Bez tego na górze robi się wagon kolejowy gdzie każdy ma swój przedział.

a komornik zawsze przychodzi po wykończeniówce

a jaki piękny widok się stamtąd roztacza przez to wspaniałe duże okno

widok sie nadal roztacza :D

owszem ale tylko dla właścicieli pokoju od frontu, a tak oczekując można sobie podziwiać zamiast stać w ciemnym korytarzu :)

i każdy z domowników będzie mógł na piętrze zobaczyć co się dzieje od frontu, np. czy gość nie jedzie, hi, hi :D :D :D

gość albo komornik :evil:

precz! :evil:

ja przesunąłem otwór w stropie aby zachować szerokośc przejścia między gabinetem a schodami

Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale ten otwór trzeba przesunąć, tzn poszerzyć w stronę jadalni? I wtedy trzeba poszerzyć ściankę z kominkiem?

nie wiem jak trzeba zrobić ale ja zrobiłem tak

1. obróciłem otwór tak jak obracam schody

patrząc od strony gabinetu

2. poszerzyłem go trochę po to aby schody były wygodniejsze

3. przesunąłem w stronę jadalni o 27 cm czyli o jedne stopień aby zachować przejście 120 cm między schodami a gabinetem i fakt że pierwszy schodek jest poza światłem otworu

WITAM!!!!!!!!!!!!!!

PODNOSIMY ŚCIANĘ KOLANKOWA I PO ROZMOWIE Z KIEROWNIKIEM BUDOWY SIE ZAŁAMAŁAM BO ZYCZY SOBIE ZA TĄ PRZYJEMNOŚĆ KOLEJNE 200 ZL. CHYBA ILOSC WZIĘTEGO KREDYTU NIE WYSTARCZY. :lol:

JESLI KTOŚ Z WAS BUDUJE W OKOLICACH POZNANIA TO MOZE CHCIAŁBY POKAZAC SWÓJ DOMEK?!

NASZE MURY SA CORAZ WYZSZE BO JUZ 2 METRY!!!!!!!!!!!!! POGODA NAM DOPISUJE, ALE Z NART W TYM ROKU TO CHYBA NICI! :cry:

POZDRAWIAM

WITAM!!!!!!!!!!!!!!

PODNOSIMY ŚCIANĘ KOLANKOWA I PO ROZMOWIE Z KIEROWNIKIEM BUDOWY SIE ZAŁAMAŁAM BO ZYCZY SOBIE ZA TĄ PRZYJEMNOŚĆ KOLEJNE 200 ZL. CHYBA ILOSC WZIĘTEGO KREDYTU NIE WYSTARCZY. :lol:

a za co?? będzie to przeliczał??

jesli nie podnosicie za dużo to nie ma co przeliczać jesli jednak chcecie

podnieść sporo to ktoś na forum pisał że zrobił po prostu wieniec pod murłatę i już

JESLI KTOŚ Z WAS BUDUJE W OKOLICACH POZNANIA TO MOZE CHCIAŁBY POKAZAC SWÓJ DOMEK?!

oczywiście zapraszam do mnie :-)

dach własnie się robi

gdzie dokładnie budujecie??