Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My fundamenty mamy na szczęście już za sobą, niby nic wielkiego ale do przodu :) .Fundamenty wyniosły nas 25400zł (ławy,bloczki B20, izolacja, osieplenie styrodur,częściowa wymiana gruntu z zagęszczeniem, hydraulika, bez ''chudziaka'') szczerze mówiąc liczyłem na ok.18000zł :( Sądzę że 50000zł jest uzasadnione gdy występują np.ciężkie warunki terenowe.U nas było ok a jednak parę tysięcy dodatkowo trzeba było wydać.

W przyszłym roku chcemy co najmniej wykonać mury,strop, więźbę+deskowanie z papą. Mamy umówioną ekipę na kwiecień koszt robocizny wycenili na 20500zł, z materiałem liczę na ok 55000zł :wink: (pewnie wyjdzie ok. 70000zł) :cry:

Pozdrawiamy!!!

A to wspomnienie lata:

http://republika.pl/blog_wk_490249/2617536/tr/na_forum1.jpg

Okno w kuchni 180 x 120 a w łazience i w pomieszczeniu gosp. po 90 x 120. Ja wstawiam okna zgodnie z projektem. Większe okno w kuchni zmniejszyłoby jej funkcjonalność, niektórzy zmniejszają nawet okno w kuchni aby zyskać trochę powierzchni na szafki wiszące. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie :D

Okno kuchenne w projektowych wymiarach jest bardzo duże bardzo

Okna do łazienki i pom. gosp. ostatecznie zmniejszyliśmy o 20 cm. dzięki temu pomieszczenia są bardziej ustawne.

dzisiaj zdałem sobie sprawe, że nasz orion ma same okna. kto to ogrzeje? :-?

czy ktoś wstawiał ciepłe okna MS?

zamkneliśmy budowę na zimę

wszystkie roboty murarskie skończone

ten etap już za nami

ze strachem myślimy o wykańczającej wykończeniówce

pozdrawiam

wesołych zdrowych spokojnych świąt

tezet

a dach ???

u mnie dachowcy cały czas siedzą na górze.

elektryk kończy

tynkarze zasuwają w środku

pogoda jest praca wre :-)

Ulala ale sie porobilo, witajcie :p

Oj dawno, dawno mnie nie bylo ale za to ile sie zrobilo :lol:

U nas już stoją mury, szykujemy się do przerwy świątecznej, dachu w tym roku nie zdażyliśmy zrobić ale jeśli pogoda dopisze to po nowym roku będziemy ozdabiać Oriona czapeczką :roll:

U nas zmieniliśmy trochę rzeczy m.in wyciągnelismy garaż o 80 cm, podnieśliśmy scianke kolankową z 45 cm do 1,20 cm więc swobodnie mozna podejść do samej ściany, powiększyliśmy łazienke na dole i kotłownię, kosztem wnęk na korytarzu przed nimi, zlikidowalismy wyjście balkonowe z gabinetu pozostawiając oczywiście okno :lol: , zmniejszyliśmy okno w kuchni żeby zmieściła się duuuuuża lodówka obok spiżarki :D, zrobiliśmy okienko w tej ściance pomiędzy jadalnią i salonem, skróciliśmy schody wydłużając je na górze ale nie zmieniając ich biegu co dało nam więcej miejsca na dole, i większy pokój na górze, schody wyszły śliczne betonowe, majster się wykazał :D. My nie ocieplalismy fundamentów ponieważ nie robiliśmy podpiwniczenia i jak dla nas to zbędny koszt ...

Rady dla budujących: oczywiście to jest indywidualna sprawa każdego co mu jest potrzebne ale to co mógłbym poradzic to poszerzenie CALEGO domu o ok 80 cm po krótszym boku, my wyciągając tylko garaż potem zauważyliśmy że gdyby wyciągnąć również sciane frontową to powiększyła by się kuchnia co umożliwiłoby swobodne zaprojektowanie mebli a tak nie ukrywam.... jest ciasnawo. wydłuzyłaby się również kotłownia i łazienka na dole, nie mowie już o pomieszczeniach na piętrze ....

Tezet czy mowił Ci kierownik budowy że u nas juz nie pełni tej zaszczytnej funkcji?? Czy jest szanasa żebysmy się umówili na jakieś oglądanie wnętrz u Ciebie, bo jak ostatnio byliśmy to były same fundamenty :lol: a chyba się wiele zmieniło...

Przy okazji że tu się pojawiłem, zapytam czy ktoś może wie czy do "stanu surowego otwartego" wlicza się przygotowanie podłoża i wylanie chudziaka na parterze??? Bo chyba ziemia zamiast podłogi to troche mało :wink:

Mamy propozycję dla wszystkich, ustalmy sobie jeden dzień w roku na ZLOT ORIONOWICZÓW co roku w innym mieście, było by fajowo pogaduchać LIVE nie ONLINE, co wy na to???????

Pozdrowionka trzymajcie sie ciepło i jak by mnie dopadł znowu "brak czasu" i mielibyśmy sie nie zobaczyć juz w tym roku to Wesołych Świąt i życzę wszystkim aby po nowym roku ceny materiałów spadły o połowe ekipy same pukały do drzwi a pogoda żeby byla przez cały rok taka jak teraz :D

ps. nie wiem jak zamieścic zdjątka bo bym się chetnie pochwalil ale cosik mi nie wychodzi .........

życzę wszystkim aby po nowym roku ceny materiałów spadły o połowe ekipy same pukały do drzwi a pogoda żeby byla przez cały rok taka jak teraz

Oby tak było :D i koniecznie pochwal się zdjęciami, szczególnie ciekawią mnie schody.

jeden dzień w roku na ZLOT ORIONOWICZÓW co roku w innym mieście, było by fajowo pogaduchać LIVE nie ONLINE, co wy na to???????

Musiałoby to odbywać się poza sezonem budowlanym, a więc głęboką zimą :D , chybaże uporamy się z Orionami w przyszłym roku, a wtedy kolejne terminy o dowolnej porze roku :wink:

A na razie zbliżamy się wielkimi krokami do Świąt, więc i ja życzę wszystkim wytrwałości w dalszej przygodzie z Orionem oraz wielu szczęśliwych chwil pod jego dachem.

Co do zlotów to jestem na duze TAK!!! U nas zalewają strop i powoli umawiam się co do dachu. zupełnie jeszcze nie mam wybranego koloru dachówki. pochwalcie się jaki kolor głowy maja orioneczki i czy to już uwzględnialiście z elewacją.

Pewnie jeszcze zajrzę ale już teraz życzę Wam spokojnych świąt. Dużo wytrwałości w szukaniu uczciwych i pracowitych, którzy pomogą nam spełnić nasze marzenie o własnym domku. Oczywiście tanich!! :lol:

WYJĄTKOWYCH ŚWIĄT :D :D :D :D :D :D :D

prymasek napisł

a dach ???

jest pełne deskowanie i papa

przez zimę wystarczy a na wiosnę pomyslimy o czymś ostatecznym

nie mam ochrony więc elektryk też poczeka na tynkarzy

powiem szczerze, że trochę należy nam się odpoczynek

trzeba nadrobić zaległości w pracy

vippero

Tezet czy mowił Ci kierownik budowy że u nas juz nie pełni tej zaszczytnej funkcji?? Czy jest szanasa żebysmy się umówili na jakieś oglądanie wnętrz u Ciebie, bo jak ostatnio byliśmy to były same fundamenty a chyba się wiele zmieniło

Kierownik coś wspominał. Przemyślałeś brak ocieplenia fundamentów?

My powiekszyliśmy +95 jadalnia i +60 garaż. Nie żałujemy.

Na oględanie Orionka zapraszamy

trzeba tylko dogadać termin

pozdrowienia dla wszystkich

Przykryliśmy Orionka dachem i na tym byłby koniec na ten rok, wreszcie trochę przerwy :D I ja zamieściłam kilka zdjęć na: http://foto.onet.pl/pxr8,vuwgicvl4c1u,u.html

Życzę Wam również spokojnych Świąt, dużo odpoczynku, zabójczo niskich cen na materiały oraz dobrych i tanich fachowców na wykończeniówkę :D

Ja poszerzyłem garaż o 60 cm głównie ze względu na to że umieszczam w nim piec na węgiel. Teraz wymyśliłem, że w garażu zrobię jedno wąskie pomieszczenie aby oddzielić piec od samochodu. Zrobię tam jeszcze mały składzik na węgiel.

Witam wszystkich Orionowiczów,

Chris, czy zmiany wymiaru garazu nie powodowały perturbacji przy układzie dachu- tak nad samym garażem jaki i dachem garazu w stosunku do dachu budynku?

Czy ktoś może wydłuzał garaż? I czy nie było z tym problemów?

Pytam, bo wydaje mi się, że garaz jest stosunkowo mały a chciałbym go wykorzystywac również jako takie quasi-zaplecze gospodarcze.

Witam wszystkich orionowiczów!

Właśnie zrobiłam kilka zdjęć naszego orionka- mam nadzieję że uda mi się je Wam pokazać-pozdrawiam i życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, dużo wytrwałości i satysfakcji z Naszych orionków które powstają z dnia na dzień.

http://picasaweb.google.pl/Konrad1306/NASZDOMEKORIONEK