Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

M 3 Napisał:

Czy ktoś może wydłuzał garaż? I czy nie było z tym problemów?

Pytam, bo wydaje mi się, że garaz jest stosunkowo mały a chciałbym go wykorzystywac również jako takie quasi-zaplecze gospodarcze.

Witam !

Poszerzyliśmy garaż o 90 cm.ponieważ znajduje się w nim wejście do piwnicy.Nasz projektant dał jednak plamę i poszerzył tylko do tyłu :( ,wyszło więc nieproporcjonalnie względem dachu budynku głównego.

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich!

Właśnie dziś zrobiłam kilka zdjęć naszego orionka i spróbuję Wam je pokazać-mam nadzieję że się wyświetlą.

http://picasaweb.google.pl/Konrad1306/NASZDOMEKORIONEK

pozdrawiam

:-) te ozdoby na końcach krokwi robili cieśle na budowie czy kupowałaś krokwie po frezowaniu???

początkowo tez takie chciałem ale widziałem później dach gdzie krokwie kończyły się zwykłą strzałką i tak zostało co nie zmienia faktu że Wasze rozwiązanie się bardzo mi się podoba

Witam!!! tak Prymasek ma rację ,lepiej wyglądają schody od strony gabinetu-my też tak zrobiliśmy.Schody już mamy tylko czekają az nas do gazu podłączą-więc nawet nie wiem jak wyglądają,mam nadzieje ze jeszcze przed swietami je zobaczymy. :wink:

Witam wszystkich!

MISKA a zapodaj pls jakieś fotki. Chętnie bym zobaczył to rozwiązanie funkcjonuje.

Witam Wszystkich!

MIŚKA01 bardzo ładny masz domek, ale chętnie zobaczyłabym środeczek. Właśnie zaczęliśmy wykończeniówkę i to mnie teraz interesuje.

Olimpia! a do Ciebie mam pytanie: czy pokoje na górze nie są za ciemne, jeśli nie ma w nich okien dachowych; że nie wspomnę o łazience?

Jak już wspomniałam, u nas trwają prace wykończeniowe tzn. na dole pan zaczyna układać płytki, następna ekipa obudowuje kominek, a trzecia kończy na górze sufity z karton-gipsu. no ale teraz przerwa świąteczna, więc ja też życzę wszystkim ORIONOWICZOM zdrowia, radości i ciepła rodzinnego na całe ŚWIĘTA, a w Nowym Roku wytrwałości w budowaniu, cierpliwości do kolejnych ekip oraz duży worek pieniędzy, żeby na wszystko wystarczyło!

Trzymajcie się!!!

200 zł? za położenie tych kilku cegieł więcej?

My np. w ramach podniesienia ścianki kolankowej zrobiliśmy wieniec 25 cm.

Szuna, zapraszam do nas, właśnie kończymy układać dachówkę.

Pozdrawiam

To sem ja! :-)

Co znaczy: "zrobić wieniec"? - w ramach podniesienia ścianki kolankowej.

Myslałem, że aby podnieść ścianke kolankową to trezba dołożyć trochę materiału by ściana była wyższa. Nie wiem niestety o rozwiązaniu jw. A moze to prostsze, tańsze :-) ....

M3,

zamiast dokładać dodatkową warstwę pustaków dla podwyższenia ścianki kolankowej, na dwie warstwy cegieł Porotherm położyliśmy wąskie cegły ok. 5 cm (aby tylko trochę podnieść nimi ściankę) a następnie na tym zrobiliśmy wieniec tzn. zrobiliśmy zbrojenie prętami oraz wylaliśmy beton. Czy to tańsze? :roll: raczej nie, chyba porównywalne cenowo ale podobno solidniejsze rozwiązanie, bo wieniec wiąże mury. Dzięki temu też dobrze osadzone są śruby do krokwi - zostały wlane w ten beton.

Yogga,

okna dachowe zamontujemy zgodnie z projektem :D, nie jesteśmy kretami :D :D To byłby łakomy kąsek dla złodzieja... Na zimę ułożyliśmy dachówki i dogadaliśmy się z dekarzami, że je zdejmą na wiosnę i zamontują okna.

Apropo's okien dachowych, czy Waszym zdaniem jest sens dopłacić i kupić Velux GGL z klapą wentylacyjną i 2x lakierowane czy też te najtańsze okna Velux GZL z modułem wentylacyjnym i 1x lakierowane są wystarczająco dobre dla naszego Orionka? w łazience to pewnie te o zwiększonej odpor. na wilgoć... Na które okna Wy się zdecydowaliście?

Pozdrawiam Wszystkich świątecznie :wink:

wielkie dzięki wszystkim ,ale my sami sie zachwycamy naszym domeczkiem-narazie tylko na zewnątrz bo w środku nie ma jeszcze za bardzo czym, gołe ściany.Do konca stycznia planujemy przeprowadzkę(trzymajcie kciuki :lol: )My zrezygnowaliśmy z pom.gospodarczego na rzecz łazienki-a pomieszczenie gospodarcze zrobiliśmy na górze w pralni,no i garaż powiększyliśmy-tak wogóle to cały dom jest powiększony.

Witam wszystkich!!!

Dawno mnie nie było ale czytam w wolnych chwilach nasze forum ORIONA. Wpadłem ponownie aby podać adres swojej strony z fotkami którą wkońcu udało mi się złożyć, a na niej oczywiście ORION w moim wydaniu.

Zapraszam do obejrzenia całej przygody z budowy ORIONA na: http://domekorion.fotosik.pl/. (wystarczy kilknąć na zdjęcię z lewej ekranu)

Korzystając z okazji życzę wszystkim szczęśliwym posiadaczom projektu ORION - łatwiej, szybkiej, taniej budowy ORIONA w nadchodzącym roku 2007-ym.

Pozdrawiam !!!

http://images2.fotosik.pl/307/3e7b44b6b09ae6cb.jpg

witam,

widze ze rosna nam orionki jak grzybki po deszczu:) kazdy niby taki sam, a tak na prawde kazdy jest inny i kazdy jaki ladniutki:) Gratuluje wszytskim dzielnym budowniczym:) Miska elewacja bardzo ladna, tez nam sie pdobaja takie wykonczenia wokol okien... i teraz tylko sie potwierdza ze to bedzie dobra decyzja, chociaz realizowana dopiero na wiosne:) myslimy nad sztukateria jakas delikatna, prosta w formie... a jak je robiliscie, styropianem czy wlasnie gipsowa gotowizna??

Prymasek...ladna dachoweczka, tez mamy pfleiderera ceramiczna ...i jestesmy z niej baaardzo zadowoleni.

i przylaczam sie do prosb ogolu... prosimy o fotki wnetrz:)

NO TAK TYLKO JEST MAŁY PROBLEM :cry: my dzisiaj wyjeżdżamy i wracamy po Nowym Roku

no to w Nowym Roku w sobotę o 11:00

jak będzies gotowa :-)

i będziesz mogła to rzuć terminem najlepiej sobotnio niedzielnym za widności

i a chętni do oglądania wyślą Ci na priv prośbę o adres i już

co TY na to??