Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Coprawda rzadko daję znaki sojego istnienia, ale śledzę wątek Oriona baaardzo często.

Do rzeczy.... jesteśmy na etapie wyboru okien i mam pytanie dotyczące tematu okien. Mamy w planie zamówić okna z okleiną imitaującą drewno, czy uważacie, że lepiej zamówić okna zewnątrz brąz, a w środku białe, czy też z obu stron brąz...czy ta druga opcja tzn brąz w środku nie pomniejsza pomieszczeń, bo salon chyba jest i tak jak dla mnie troszkę za mały.

I jeszcze jedno pytanie, czy moglibyście zdradzić ile płaciliście za robociznę dachu (więźba,położenie dachówki bez ocieplenia).

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Serdecznie pozdrawiam. :)

Witam !

Też rzadko wypowiadam się na forum,ale czytam codziennie.Wybraliśmy okna złoty dąb ,a od środka białe,ponieważ jast to kolor uniwersalny i pasuje do wszystkiego.Była to też rada architekta który sugeruje również wykonanie schodów ,drzwi i mebli kuchennych w jednym kolorze drewna.Co do dachu to nie podpowiem ,bo jedna ekipa robiła cały dom bez rozbicia na elementy.

Pozdrowienia

Ps.Życze wytrwałości w budowaniu

Jeśli chodzi o okna, to nie pozostaje mi nic innego. jak zacytować Benkola

Wybraliśmy okna złoty dąb ,a od środka białe,ponieważ jast to kolor uniwersalny i pasuje do wszystkiego
.

Kosztu dachu też nie mam rozbitego, bo jedna ekipa robiła stan surowy do opapowania dachu i płaciliśmy za całość, a inna ekipa już kładła dachówkę.

W zasadzie tu także mogłam zacytować Benkola. :lol:

Już mam ocieplone poddasze i prąd. :D :D :D. Zastanawiam się teraz jak oświetlić "klatkę" i schody, co do których nie mam jeszcze do końca koncepcji. :roll:

Pozdr.

Wiatajcie!

Dziś dołączamy do zwolenników Oriona! Jesteśmy jeszcze na etapie projektowania w właściwie doprojektowywania-ze względu na ukształtowanie terenu dodajemy piwnicę pod tylną częścią domu. Bierzemy też pod uwagę wiele wskazówek użytkowników forum. Od dziś będziemy każdego dnia śledzić budowę Waszych Orionów i czekać na pomocne uwagi.

Pozdr

Roman

Witam wszystkich w Nowym Roku!

Mam pytanie odnośnie wiatrołapu - czy ktoś pozbył się go i czy to był dobry pomysł? Albo czy może ktoś go trochę powiększył? Ile można by było go wydłużyć w stronę schodów tak żeby było do rzeczy (tzn czy nie byłby za blisko schodów), oczywiście wtedy razem ze ścianą w kuchni, nie wiem czy dobrze to określiłam ale zależy mi na tej wiedzy ponieważ patrząc na projekt nie bardzo umiem sobie wyobrazić te odległości a wiatrołap w takiej formie jak jest w projekcie nie bardzo mi się podoba...

Druga rzecz do budujących oriona z podwójnym garażem czy macie jedną bramę czy dwie pojedyncze, albo jakie planujecie? Mąż chce dwie a ja się zastanawiam czy nie bedzie za ciasno?

A poza tym zakupiliśmy porotherm i dachówkę Robena i myśleliśmy, że wczesniej zaczniemy a tu zima ma być :(

Pozdrawiam

Witaj Agade!

wzajemnie wszystkiego najlepszego! Jeśli chodzi o wiatrołap, to co prawda nie mam jeszcze schodów ale patrząc na wnętrze wydaje mi się, że przesuwając ścianę wiatrołapu w ich stronę wypadnie ona za blisko schodów i będzie za mało przestrzeni w holu. Niektórzy przesuwają ściankę działową w stronę kuchni, ja tego nie zrobiłam, gdyż zależy mi na większej kuchni.

Nie wiem jak to wypada przy ewntl.zmianie biegu schodów, może niech się wypowiedzą Ci, którzy zmienili.

A rezygnacja z wiatrołapu? jak chcecie, ale z doświadczeń innych widzę, że wiatrołap chociażby mały jest przydatny, bo dzięki niemu w domu jest cieplej w zimie (w końcu nie każda zima jest taka jak tegoroczna), stanowi jak sama nazwa wskazuje :wink: barierę dla wiatru oraz zapewnia większą intymność w domu. Znam ludzi, którzy zrezygnowali z wiatrołapu, a teraz żałują i planują jednak go dorobić.Garaż mam pojedynczy, więc się nie wypowiadam.

Witam

Na wiosnę ruszamy z budową Oriona, okolice Bielska-Białej. Od dawna śledzimy forum. W związku z tym, że ze względu na ukształtowanie terenu będzie podpiwniczona część domu, mam prośbę do Romana (Romarc). Również podpiwniczamy tylną część domu, może skontaktujemy się mailowo i wymienimy uwagi. Nasz poprawiony projekt ma być gotowy do końca miesiąca. Chcielibyśmy się dowiedzieć, jakie zmiany w projekcie planujecie i chętnie opowiemy o naszych.

Pozdrawiam

a ja chcialam budowac Saturna, ale przerazily mnie koszty dachu, a Orion byl na 2 miejscu :oops:

watek czytam od kilku dni, ogladam foty i mam po tej lekturze metlik w glowie :roll:

Chcialam sie Was spytac, ile funduszy pochlonie mi Orion w wersji bez garazu?? Jak narazie po wstepnych ogledzinach razem z architektem nie wprowadzam zmian (zobaczymy co przyniesie rzeczywistosc :wink: ).

Mam dzialke uzbrojona, ktora prosi sie o domek i drzewko oraz potomka :lol:

Biore kredyt na 220 000 i chcialabym za ta kwote sie wprowadzic choc na parter, a moje plany sa takie:

-budowa z ytonga

-dachowka lub blachodachowka

-okna ze szprosami pcv(jezierski, ale pewnie to Wam nic nie mowi :) ) w kazdym razie za okna jak z hurtowni, bo to znajomy

-dach bedzie kladziony przez wujka, ktory robi dachy i inne (nie pytalam o te inne)

-szpachla, malowanie, itd... robi moj maz oraz jesli bedzie trzeba inny wujek

-zainstalowanie kanalizacji, ogrzewania: piec gazowy + kaloryfery tez jeszcze inny wujek

-planuje robic ogrzewanie podlogowe, ale nie mam pojecia jakie to koszty??

-czytalam na temat pompy ciepla, ale tez czekam na koszty orientacyjne

-kominek, ale bez bajerow, raczej w scianie jak obrazek-czyli nowoczesnosc :) i wszystko na temat ogrzewania sie rozwiaze, jak bede znala koszty-co sie bardziej oplaca i co taniej wychodzi, w gre wchodzi tez kominek z plaszczem wodnym

-w lazienkach nie bede miec kafelkow na scianach, tylko tam gdzie wanna i prysznic i oczywiscie na podlogach

-podlogi gres

-gora-panele

-meble-szafy wnekowe, do kupienia tylko kuchnia i sypialnia-inne meble moga poczekac, ale nie bedzie ich za wiele, bo narazie jest nas dwoje, a ja mebli nie lubie, wiec tylko jakas komoda w duzym pokoju

-inne roboty beda prowadzone przez majstrow, albo male firmy

-kierownik budowy bedzie, ale znajomy

-architekt wezmie albo bardzo malo albo nic-znajomy

-"roboty" geodezyjne odpoadaja jesli chodzi o koszty, bo moj maz jest geodeta

-reszte znacie, bo wiekoszosc z Was ma juz domek prawie postawiony :)

moze cos pominelam, tzn. na pewnmo pominelam, bo ja budowlancem nie jestem, ale czy ja sie zmieszcze w tych 220 000??? :-? gore moge robic stopniowo, zwlaszcza, ze tam tylko panele i szafy wnekowe, bo sypialnia bedzie narazie na dole-kwestia przeniesienia

aha-schody raczej drewniane, ale do tego jeszcze nie doszlam, wiec nie wiem

no moze teraz troche sie rozjasnilo??? tylko prosze-nie smiejscie sie ze mnie, bo dopiero zaczynam i jestem zielona :oops: :oops: :oops:

aha-czy moglabym prosic o jakies fotki, bo baaardzo duzo sie nie otwiera i mam tylko 4-5 fotek :(

i na koniec ostatnie pytanie: czy Orion wyglada tak samo w rzeczywistosci jak na projekcie?? :)

Witam

Na wiosnę ruszamy z budową Oriona, okolice Bielska-Białej. Od dawna śledzimy forum. W związku z tym, że ze względu na ukształtowanie terenu będzie podpiwniczona część domu, mam prośbę do Romana (Romarc). Również podpiwniczamy tylną część domu, może skontaktujemy się mailowo i wymienimy uwagi. Nasz poprawiony projekt ma być gotowy do końca miesiąca. Chcielibyśmy się dowiedzieć, jakie zmiany w projekcie planujecie i chętnie opowiemy o naszych.

Pozdrawiam

Co do podpiwniczenia to chyba podpiwniczymy tylko powierzechnię pod salonem ze względu na koszty. Resztę bedziemy mino wszystko zawalać! Wejścia do piwnicy z domu też chyba nie będzie chociaż czytałem na forum, że ktoś zrobił takie wejście z garażu.

Pozdr

Roman

dzieki agana za slowa otuchy :)

ale im bardziej zaczynam sie zaglebiac w budowanie, tym jestem blizej na wykonczeniu :-?

kosztorysy sa tak rozbiezne, a ceny z kosmosu, ze juz nie wiem w co wierzyc :(

no nic...moze jak sie w koncu zdecyduje, to dam do wyceny i bede wiedziec czy porywam sie z motyka na slonce czy istnieje realna szansa na budowanie wymarzonego domku :)

mamba luna

220 tys to mało

ale widze że masz wielką rodzinę hehhehe

pytanie tylko jakie możliwości ma rodzina nie tylko w stosunku do pracy

ale i do materiałów.

możesz oczywiście zrobić parter ale pytanie czy poddasze zostawisz w stanie surowym czyli bez dociepleń nidy grzejników posadzek

czy tylko nie pomalujesz i nie ułożysz podłóg

poza tym jeśli chcesz mieć pompę ciepła - to fajne ale dość drogie rozwiązanie

zdecydowanie droższe przynajmniej w montażu i zakupie niż zwykła kotłownia

w swojej wyliczance wymieniasz także meble w ograniczonym zakresie

słabo widzę żebyś się zmieściła szczególnie że wszystko drożeje z dnia na dzień

co nie zmienia faktu że życzę powodzenia