Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no wlasnie prymasek, no wlasnie :roll:

nie wiem jak z materialami, bo jeszcze szczegolow nie obgadywalam, gore chcialabym ocieplic, przygotowac rury i rurki, pociagnac kable, itd. i ew podlogi wstawic, ale nie musze-wazne, zeby nie wialo od gory i zeby potem nie robic znowu balaganu :)

z pompa ciepla to jest tak, ze jesli teraz zainwestuje, to potem mi sie zwroci wszybkim czasie i daltego biore ja pod uwage, ale tez jeszcze nei wiem-czekam na kosztorys, opinie, rady, itd...

drozeje wszystko, pensje nie rosna, lipa...ale moze...moze... sama nie wiem??

wkurza mnie jeden fakt-te kosztorysy na stronach sa chyba wziete z kosmosu :wink:

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kosztorysy z kosmosu ?? tzn za duże czy za małe....??

pierwsza zasada jest taka że zawsze wychodzi drożej niż sie planuje

i tego należy sie trzymać i jeśli chcesz wybudować za 220 to raczej mysl ż masz 200 :-)

co do pompy ciepła to dokładnie policz jak szybko to sie zwraca

(pamiętaj o seriwsowaniu prądzie :-) w końcu pompa ciepła to taka odwrócona lodówka:-))))

ja liczyłem to 4-5 lat temu i zawracało sie bardzo długo

inna rzecz że mieniły sie ceny gazu koksu czy czego tam jeszcze

i urządzeń sie znacznie pozmieniały więc teraz mogą być zupełnie inne

wyniki obliczeń

płaszcz wodny to strata pieniędzy - liczył to mój kolega - zwrot około 10 lat

co powoduje że nie ma to sensu po tym okresie i tak trzeba będzie wymieniać urządzenie....

nie jest łatwo

Witam

Nasz dom będzie miał piwnicę pod salonem, gabinetem i połową garażu. Zaraz za ścianą gabinetu w garażu bedą schody do piwnicy. Garaż będzie poszerzony o 1.5m (1m na schody do piwnicy i 0.5m garaż). W sumie trochę żałuję że nie wziąłem wersji z dwoma stanowiskami w garażu. W kuchni rezygnujemy ze spiżarni. Będzie wolne pomieszczenie w kotłowni, ponieważ z piecem uciekamy do piwnicy, więc w kotłowni zrobimy chyba spiżarnię.

Jeżeli chodzi o taras to NA PEWNO będzie on na ziemi czyli nie będziemy go robić na słupach czy cos w tym stylu. Cała piwnica będzie zasypana ziemią i nie będzie jej widać. W ten sposób powstanie zapewne spora skarpa na podwórku ale myślę że da się cośz tym zrobić. Myślę że jeżeli ten dom będzie miał taras w powietrzu, straci na wyglądzie. Zastanawiam się też na podnoszeniu ściany kolankowej. Z reguły zaburza to bryłę budynku. Sam nie wiem jak będzie najlepiej. Pomieszczenie nad garażem będzie najprawdopodobniej podzielone na pół. W jednej części będzie suszarnia z wejściem z łazienki. Druga część będzie garderobą z wejściem z pokoju.

Co do reszty to raczej bez zmian.

Pozdrawiam

Wes

Witam serdecznie wszystkich miłośników Oriona.

Jestem na tym forum nowy, choć od kilkunastu dni jest ono moją podstawową lekturą. I tak po tej lekturze coraz bardziej przekonuje się do Oriona. Mam nadzieję, że będę mógł liczyć na Wasze rady. :)

Benkol

wspomniałeś, że w Twoim Orionie będzie/jest pompa ciepła.

Temat dla mnie interesujący. Czy mógłbyś napisać dlaczego akurat takie rozwiązanie, jakie są orientacyjne koszta inwestycji, gdzie najlepiej szukać i czym się kierować przy wyborze konkretnego rozwiązania?

Może trochę za dużo oczekuje na początek, ale chętnie skorzystałbym z rad.

Pozdrawiam.

prymasek-wlasnie sama niewiem czy to duzo czy malo, ale z tego co opisujecie, to raczej malo, bo z kosztorysow wychodzi, ze smialo moge wybudowac oriona bez garazu w stanie surowym zamknietym za ok. 150 000 (licze z instalacja) a moze za ciut wiecej??? a "pod klucz" za ok. 260 000 (oczywiscie ceny srednie i liczone z ekipa), ale z Waszych opisow wynika, ze jak nie bede miala przynajmniej 300 000 to nie mam co startowac :-?

no to teraz zglupialam ...

plaszcz wodny raczej musze zrobic, bo chociaz mam przylacza do gazu, to jeszcze tego gazu tam nie ma i dopiero maja do calego osiedla doprowadzic w tym roku (no chyba, ze zaczne budowac w przyszlym), a pompa-sama nie wiem-czekam na kosztorys...

czlowiek glupieje i wychodzi na to, ze trzeba miec jakies 500 000 na budowe :roll:

Witaj Berflinger !

Pompa już jest i działa. :p Dlaczego-bo do gazu za daleko 500m.,olej drożeje , nikt zimą go do mnie nie dowiezie :evil: ,a brak magazynu na duże ilości.Chcieliśmy mieć ogrzewanie zupełnie bezobsługowe,bez przeglądów,czyszczenia kominów .....i udało się .Pompe montowała firma Climakomfort z Grudziądza.Urządzenie jest austryjackie i przyjeżdza z tamtąd w całości zmontowane.W momencie wyboru była to pompa z najwyższej półki.Kolektor ziemny zakopany na głębokości 1,5m.wypełniony jest gazem,który nie złużywa się wobec czego nie podlega kosztownym wymianą (tak jest w przypadku glikolu i solanki).Także zasada działania jest ważna tu opiera się na bezpośrednim parowaniu co daje kolejne korzyści ,ponieważ wyrzucamy dodatkowe pompki i ciecz pośrednią.W naszej pompie oddzielono funkcje grzewczą od grzania ciepłej wody.Do tego służy druga pompa pobierająca ciepłe powietrze z pomieszczenia i wyrzucające schłodzone ,zimą na zewnątrz ,a latem do pomieszczeń działając jako klimatyzacja.Taki podział jast korzystny ,ponieważ latem gdy potrzebujemy troche energi do ogrzania wody to nie musi działać duża pompa propanowa i grunt może się zregenerować przed kolejną zimą.Reszte wiadomości można znależć na stronach http://www.Climakomfort.pl A co do kosztów -boli i to bardzo.Cała inwestycja :wykop,ułożenie kolektorów gruntowych,ułożenie styropianu,dylatacji ,folii refleksyjnej,podłogówki i instalacja wszystkich urządzeń przy powierzchni podłogi 238m2 towydatek 70 000zł. :cry: Jeżeli będziesz chciał więcej informacji i rad pisz na priva.

Pozdrawiam

ale z Waszych opisow wynika, ze jak nie bede miala przynajmniej 300 000 to nie mam co startowac

Uważam, że te 300 trzeba mieć, no chyba że w większości będą kosztować Cię same materiały (duże upusty, ekipa wujków :wink: ).

płaszcz wodny to strata pieniędzy - liczył to mój kolega - zwrot około 10 lat co powoduje że nie ma to sensu po tym okresie i tak trzeba będzie wymieniać urządzenie....

To na ile wyceniony został ten płaszcz, który nie ukrywam planuję u siebie, jako alternatywę do ogrzewania gazowego.

Jakie u siebie zastosowaliście formy ogrzewania, a kominek tylko dla nastroju?

nie wiem na ile wycenił

wiem że koleś sie na tym trochę zna bo zajmuję sie energią cieplną hehhee

i powiedział że to się nie opłaca bo koszty zwrócą sie po 10 latach

ja planuje piec uniwersalny na eko groszek owiec i jakieś inne badziewie i

pomocniczo gazowe

do tego kominek z rozprowadzeniem gorącego powietrza ale sie łamię bo nie jest to takie proste jakie miało być...

czyli pompa ciepła to prawie koszt polowy domu-a kiedy to sie zwroci... :roll:

zastanawia mnie czemu plaszcz wodny jest do kitu?? jak czytam rozne na ten temat artykuly, to wcale nie jest glupia sprawa-zwlaszcza jak sie nie ma gazu, bo robic piec i brudzic nowy dom?? nie, nie, to nie dla mnie

ale ciagle przesladuja mnie pieniadze-kasa, kasa, kasa-nie wiem czy sie za budowe brac teraz czy poczekac-zwlaszcza, ze chyba bede rzygnowac z jedngo wykusza :roll: no i oriona stawiac bede bez garzu (to moze sie jednak zmieszcze?? :) )

gratuluje rozterek!!!!!!!!!!!!! RADA JEST JEDNA ZACZNIJ BUDOWAĆ BO TAK SIĘ NICZEGO NIE DOLICZYSZ. jest w budowaniu tysiące ukrytych kosztów bez kosztorysu. my mamy taki sam kredyt i połowa poszła a dom powoli się pnie do góry. co do pompy ciepła to zwraca się za skromne 20 lat. ale my ją bedziemy zakładać, ale nie za taki kosmos czyli skromne 70.000!!!!!!!!!!

musisz poszukać bo ofert na pompy jest coraz więcej i coraz taniej. Poza tym my będziemy montować na wiosnę więc zapraszam. co do kominka z płaszczem wodnym.. tu ważna jest regularność palenia, zatem to nie dla zapracowanych. Pomyście też że wszystkie te urządzenia potrzebują prądu a czasami się zdarza że go nie ma. zatem u nas pompa, kolektory, kominek z rozprowadzeniem jako ognisko domowe i chyba piec na eko groszek. zresztą za niektóre rozwiązania jest jakaśr efundacja?

ważne NIE LICZMY BO MOŻNA SIĘ PRZELICZYĆ TUDZIEŻ NIEDOLICZYĆ. pOZDRAWIAM :p

szuna-wiem co masz na mysli :wink: ale zawsze poczytac nie zaszkodzi :)

na pompe wodna przyslali mi oferte-koszt ze wszystkim to 39 000 z groszami-prawie 40 000, ale jeszcze musze sie zastanowic zwlaszcza, ze takie ogrzewnie staje sie bardziej dostepne dla zwyklych zjadaczy chleba, wiec moze jak rusze na wiosne to troche spuszcza z ceny :)

trzeba ropzwazyc wszystkie za i przeciw-bo dom jest na lata i to za duze pieniadze, wiec po co potem kuc, rozburzac, itd...

ale powiedz mi-czyli jak jest plaszcz wodny, to w lecie tez trzeba palic???

my rozwazalismy ogrzewanie na ekogroszek, ale tez nie wiem czy sie oplaca-za duzo tego wszystkiego... :roll:

Prymasek, zaskoczyłeś mnie, płaszcz wodny ma się zwrócić dopiero po 10 latach? Planowałam go zainstalować, czytałam info, że zwraca się po dwóch latach regularnego użytkowania. Wydaje mi się, że to dobra alternatywa dla ogrzewania gazowego, które niestety stale drożeje. Warunek: musi być w ciągu dnia ktoś kto będzie w nim palił (i będzie:) Ale skoro mówisz, że dopiero po 10 latach... to sama już nie wiem... :roll: zwłaszcza, że to wydatek rzędu ok. 7 tys. pln.

Prymasek, zaskoczyłeś mnie, płaszcz wodny zwraca się dopiero po 10 latach? wydawało mi się, że to dobra alternatywa dla ogrzewania gazowego, które stale drożeje. Czytałam, że zwraca się po dwóch latach regularnego użytkowania. Warunek: musi być ktoś w domu w ciągu dnia, kto będzie w nim palił (i będzie:) ale skoro mówisz, że po 10 latach... to sama już nie wiem... :roll: zwłaszcza, że to wydatek rzędu 8 tys. pln.

Właśnie wczoraj się rozmyśliłam, jeśli chodzi o to gorące powietrze na rzecz płaszcza. Nawiew ma minusy: kurz i częstsze malowanie się kłania. Sama już nie wiem :roll:

wszystko zależy czy chodzi żeby uratować trochę ciepła przy paleniu okazjonalnym czy uznać kominek jako środek palenia codziennego i robić kotłownie w salonie

jeśli sporadycznie to się =po prostu nie opłaca inwestować w płaszcz wodny i w instalację z włączeniem i zabezpieczeniem płaszcza

jeśli kotłownia w salonie to jakby na to nie patrzeć tez masz kurz i codzienne "obowiązkowe" palenie

nikt nie obiecywał że będzie łatwo :-?

Prymasek, zaskoczyłeś mnie, płaszcz wodny ma się zwrócić dopiero po 10 latach? Planowałam go zainstalować, czytałam info, że zwraca się po dwóch latach regularnego użytkowania. Wydaje mi się, że to dobra alternatywa dla ogrzewania gazowego, które niestety stale drożeje. Warunek: musi być w ciągu dnia ktoś kto będzie w nim palił (i będzie:) Ale skoro mówisz, że dopiero po 10 latach... to sama już nie wiem... :roll: zwłaszcza, że to wydatek rzędu ok. 7 tys. pln.

ja też sie zaskoczyłem jak mi to koleś powiedział

inna sprawa że jeśli palisz regularnie cały dzień to ma to pewnie większy sens gdy nie masz kiedy palić...

Prymasek, miałeś rację! dziś byliśmy rozeznać sprawę kominka i sprzedawca poinformował nas, że płaszcz wodny zwraca się dopiero po 8 latach! W związku z tym rezygnujemy z płaszcza. Nie będziemy też robić nawiewów z kominka na poddasze (koszt ok. 3 tys.), bo widzieliśmy jak się brudzą ściany przy kratce nawiewowej po miesiącu użytkowania (miał kilka "aktywnych" kominków w salonie sprzedaży) :evil: Ponadto mówił, że żeby ogrzać nawiewem dodatkowo inne pomieszczenia oprócz salonu trzeba by było dłużej i intensywniej palić w kominku, a na to też trzeba mieć czas. Przy weekendowym paleniu ta inwestycja się nie opłaca.

Acha, podobno najlepszy okres na kupowanie drewna do kominka (jak się w tym roku wprowadzamy to trzeba już o tym pomyśleć) to marzec, są wtedy najlepsze ceny i najlepsze drewno. Na jesień będzie już ciężko dostać dobre drewno i w dobrej cenie.

Pozdrowienia

:D :D

Witam

Mi się wydaje że, montaż wkładu z płaszczem wodnym i tak jest najlepszą alternatywą. Wkłady kominkowe mają dość duże moce (od 10kW wzwyż). Jest to za dużo, żeby ogrzewać tylko salon. Wydaje mi się że może następować zjawisko, że w salonie będzie wysoka temperatura (za wysoka) a w pomieszczeniach na górze może być chłodno i trzeba będzie dogrzewać. Nie można też liczyć na to, że gorące powietrze grawitacyjnie będzie wędrować na górę schodami do poszczególnych pomieszczeń. Rozprowadzenie gorącego powietrza rurami może jest i dobre ale rzeczywiście ściany będą brudne przy wylotach. Trzeba też wiedzieć, że gorące powietrze będzie przypalać gromadzący się kurz i roztocza, czyli alergicy mogą odczuwać pewne dolegliwości przebywając w takich pomieszczeniach. Warto się może zastanowić nad zainstalowaniem wentylatora który wymusi obieg powietrza i będzie zasysał powietrze z pomieszczenia i wymusi powrót "zużytego powietrza" na dół z powrotem do kominka. Szybszy obieg powietrza jest lepszy ponieważ następuje mieszanie czyli w miarę stała remperatura w każdym pomieszczeniu, jak również powietrze wymuszone będzie nieco chłodniejsze, może więc nie następować zjawisko przypalania. Kratki i sciany może też będą wtedy nie takie brudne. Taki wentylator może być zamontowany w kominku i może wpychać zimne powietrze do kominka celem jego ogrzania. Najlepiej żeby wentylator był cichy (jest w salonie) i w miarę możliwości regulowane obroty.

Nie jestem fachowcem od kominków i pewnych kwestiach mogę się mylić, ale w moim Orionie chyba zdecyduję się na płaszcz wodny, tym bardziej że pod salonem bedziemy mieli piwnicę i piec węglowy, przez to podpięcie kominka do instalacji grzweczej jest prostsze.