Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to mam pytania z innej beczki-aczkolwiek moze juz omawianej:

1. czy zlikwidowaliscie wykusze (oba czy jeden)??

2. czy ktos z Was buduje Oriona z Ytonga??

3. i czy moge prosic o jakies fotki, bo nie widzialam na zywo z zewnatrz ani tym bardziej w srodku-jestem ciekawa jak to wyglada, czy na duzy domek, czy na maly?? jak ze schodami, kominkiem?? chodzi mi o Oriona juz wytynkowanego-foty sa na poczatku strony, ale u mnie same krzyzyki, poza tym linki tez nie dzialaja juz :(

Witam,

Mam ogromną prośbę - jesteśmy obecnie na etapie wyboru projektu i po wielu perypetiach postanowiliśmy postawić na ORION'a w wersji z podwójnym garażem. Czy ktoś z Was, kto ma już ten domek postawiony choćby w stanie surowym byłby tak miły i zechciał się z nami skontaktować? Chcielibyśmy obejrzeć taki domek w realu, bo na projektach to wszystkie ładnie wyglądają. Mieszkamy na Mazurach.

My z mężem również jesteśmy na etapie wyboru projektu. Wahaliśmy się między Saturnem a Orionem ale w końcu wybraliśmy Oriona. Jednak tak jak p001exp3, chcielibyśmy bardzo zobaczyć domek w całej okazałości "na żywo" czy ktoś byłby tak uprzejmy aby zaprezentować nam swój domek. My jesteśmy z Warszawy. Bylibyśmy baaaaardzo wdzięczni. Czekamy również z niecierpliwością na jakieś fajne zdjęcia domków z zewnątrz jak i wewnątrz.

Witamy wszystkich forumowiczów!

Jesteśmy tu po raz pierwszy ale z wielkim zainteresowaniem śledzimy Wasze poczynania dotyczące budowy Oriona.

Podobnie jak Wy jesteśmy zauroczeni tym projektem. Przed jego kupnem bardzo chcielibyśmy zobaczyc jego realizację nie tylko na zedjęciach ale także na żywo.Jesteśmy z Gniezna i bardzo bylibyśmy wdzięczni gdyby ktoś ( z Wielkopolski) kto ma wybudowanego Oriona mógłby nam go pokazać.

Serdecznie pozdrawiamy! :D

Witamy wszystkich forumowiczów!

Jesteśmy tu po raz pierwszy ale z wielkim zainteresowaniem śledzimy Wasze poczynania dotyczące budowy Oriona.

Podobnie jak Wy jesteśmy zauroczeni tym projektem. Przed jego kupnem bardzo chcielibyśmy zobaczyc jego realizację nie tylko na zedjęciach ale także na żywo.Jesteśmy z Gniezna i bardzo bylibyśmy wdzięczni gdyby ktoś ( z Wielkopolski) kto ma wybudowanego Oriona mógłby nam go pokazać.

Serdecznie pozdrawiamy! :D

no jest kilka osób z wielkopolski :-)

np ja tylko że orion sie buduje jeśli chcecie dajcie znać na priv

"Starzy" Forumowicze, mam do Was pilne pytanie dot. okien:

1). czy w salonie zostawiliście okno w wymiarze 1200x2300 a w pokoju od frontu nad kuchnią 1200 x 2100, są w całości czy podzieliliście te okna na pół?

Boję się, że w całości będą za duże skrzydła do otwierania.

2). Czy macie progi w oknach na taras i balkonowych?

Miśka, a jak to było u Ciebie, bo nie zwróciłam na to uwagi?

Z góry wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Ja nie zostawiałam tego wyjścia na taras 120/230, gdyż zlikwidowałam je po to by zyskać całą ścianę (ustawność), a wyjście na taras mam przez wykusz (90/230). Okno na górze nad kuchnią podzieliliśmy na pół z tego względu o którym wspominasz.

Progów nie mamy.

mamba luna napisała

czy zlikwidowaliscie wykusze (oba czy jeden)??

Ja zlikwidowałam ten w jadalni, bo ta strona świata nie jest dla mnie na tyle atrakcyjna.

A na budowie praca wre :D

Pozdr. dla wszystkich

Olimpia skąd brałaś okna czy jeszcze jeszcze jesteś w trakcie wyboru. My daliśmy do wyceny tak jak jest w projekcie i nie zmienialiśmywymiarów.

Jeszcze czy zostawiliście to przeszklenie przy drzewich wejści owych? i czy poszerzyliście otory okienne na roletę?

nadal nie wiem jaka dachówka? :(

i niestety dalej stoimy :evil: :evil: :evil: :evil:

pozdrawiam

Ja zlikwidowałam ten w jadalni, bo ta strona świata nie jest dla mnie na tyle atrakcyjna.

ja mam zamiar zostawic ten w jadalni chyba, a zlikwidowac ten od strony tarasu (albo oba ze wzgledu na koszty :roll: ) i likwiduje tez drzwi wejsciowe od gabinetu-poki co narazie mi wszystko odpowiada, ale niewiem jak bedzie wygladala budowa z ytonga i czy sie w ogole oplaca?? niewiem tez czy ceramike na dach czy blache?? no i co z oknami?? jeszcze sie nie pytalam ile kosztuja okna ze szprosami, ale podejrzewam, ze duzo :-?

a co powiecie na inna kolorystyke projektu (np. podobna do saturna?? :lol: ), zeby z Oriona nie robic dworku (bo troche taki jest), tylko jakis nowoczesny domek-czy bedzie ladnie??? a moze macie jakies ciekawe wizje ?? :D

jak Saturn? czemu nie, też mi się podoba ten domek :D

Szuna, prawdopodobnie zdecyduję się na okna 6-komorowe z profilami Gealana 2-str. złoty dąb z okuciami Roto. Tzw. naświetle w drzwiach wejściowych planuję zrobić jako pełne skrzydło bez szyby a natomiast drzwi wejściowe z przeszkleniem. Jeśli chodzi o koszt szprosów to waha się w granicach od 2 - 5 tys. w zależności od szerokości i oczywiście producenta. Jedno jest pewne, warto dobrze zapoznać się z ofertą okien na rynku, bo różnice w cenach potrafią być znaczne... :o

...Agana, jednak oba okna zostawię otwierane w całości, to w pokoju nad kuchnią zwężę do szer. 1100 a w salonie zostawię 1200. Rozważałam drzwi przesuwne w salonie ale szkoda mi tej ściany na które musiałyby się one przesuwać. Może kiedyś "zawiśnie" na niej ekran TV? :roll:

A tak nawiasem mówiąc nadal nie wiem, gdzie ustawię telewizor. Zastanawiam się, czy może zmieści się przy ścianie od ogrodu między oknem a wykuszem albo w ciągu komunikacyjnym z holu na balkon, albo w miejscu kominka, z którego na razie chyba zrezygnuję :roll: A jakie Wy macie plany odnośnie TV? Nie wiem, gdzie mam zrobić to przyłącze do TV.

Witam. Jak dla mnie jedyną ścianą gdzie można umieścic tv jest ściana gabinetowa, my nie bedziemy mieli w salonie żadnych drzwi, te na taras zmniejszyliśmy do pojedynczych więc tv tam mi idealnie pasuje zwłaszcza, że komplet wypoczynkowy bedzie dokładnie na przeciwko a telewizor bedziemy miec baaardzo duży. Jak bym nie robiła kominka to pewnie tam byłby telewizor. Pozdrawiam

Rzeczywiście Olimpia ma racje. Szprosy kosztują. Mnie miały wynieść ponad 6 tys., więc zrezygnowałam.

Z telewizorem nie mam problemu, gniazdo mam na ścianie z jadalnią, gdyż tam zaplanowałam drzwi (oddzieliłam kuchnię od salonu m.in. ze względu na ustawność zarówno salou jak i kuchni).

Kominek oczywiście zostaje :D . Po przeanalizowaniu sensu płaszcza wodnego- rezygnuję. Zdaję się na grawitacyjne dgp- chyba :roll:

Saturn b. ładny domek. Kamień także dawałabym jaśniejszy, ale co do zewnętrznej koncepcji jeszcze myślimy.

mamba luna napisała

jak bedzie wygladala budowa z ytonga i czy sie w ogole oplaca?? niewiem tez czy ceramike na dach czy blache??

Ytonga odrzuciłam ba rzecz bk, bo nie byliśmy przekonani, chcieliśmy tradycyjnie, a poza tym koszty były wtedy większe (nie wiem jak teraz ceny). A nie brałaś pod uwagę dachówki cementowej? Ja mam BRAASA.

Pozdr. :D