Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A już się zastanawiałam, gdzie kupiłaś okna, że takie drogie szprosy :wink:

A na jakie profile + okucia ostatecznie się zdecydowałaś? z tego co pamiętam wahałaś się pomiędzy Veką a Aluplastem.

A jakie okna dachowe wybraliście drodzy Orionkowicze: Velux, Fakro czy Roto?

Chciałabym się Was poradzić kiedy wg Was najlepiej zamontować bramę i drzwi wejściowe? Podobno powinno się razem z montażem okien aby mieć możliwość od razu ubezpieczenia domu od kradzieży oraz zamontowania alarmu. Ale z kolei obawiam się zniszczenia drzwi podczas robót :-? Jak Wy to rozwiązaliście? Planuję za miesiąc wstawiać okna, więc jeśli z oknami to musiałabym już zamówić bramę garażową i drzwi wejściowe.

Pozdrawiawiam serdecznie :D

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeżeli o nas chodzi to na okna mamy jeszcze dużo czasu, ale osobiście mogę co nieco doradzić odnośnie okien.

Dla mnie numerem jeden jest firma PETECKI z Łodzi - jedyna firma w Polsce która ma godło "Teraz Polska" na swoje wyroby. (profil REHAU, okucia ROTO, szyby PILKINGTON k=1,0 , ciepła ramka w standardzie).

Piszę to dlatego, że pracuję u mojego ojca i zajmujemy sie sprzedażą i montażem okien od ok 5 lat . Przed firmą Petecki mieliśmy już 2 producentów stolarki okiennej ale teraz wreszcie trafilismy w dziesiątkę. Nie piszę tego dlatego, żeby sobie robić reklamę (więc też nie podaję nazwy naszej firmy) ale dlatego, że trzeba naprawdę dobrze się zorientować w temacie a ktoś kto się tym nie zajmuje na codzień to jest mu bardzo ciężko. "Każdy sklep zachwala swoje".

Trzeba dużo popytać np. po znajomych jakie okna mają,

- jak zostały zamontowane, bo mogą być najdroższe i najlepsze okna ale jak źle zamontowane to zawsze będzie z nimi kłopot

- jak dana firma/ dealer rozwiązuje serwis posprzedażowy - bo nawet w tych najlepszych oknach zdażają się regulacje a w tych gorszych to nawet często

Sama wystawa w sklepie o niczym nie świadczy.

My mamy swoich pracowników odpowiedzialnych za mnontaż, więc prowadzimy też usługi montażowe dla innych firm. W związku ztym mogę powiedzieć z doświadczenia, że dużo można powiedzieć o oknach przy samym montażu. Tzn. Jakie mocne są wzmocnienia w profilach, bo gdy jest duże okno to nieraz te ramy wyginaja się na różne strony i montażyści nie mogą wypoziomować tych okien. Ma to także BARDZO DUZY WPŁYW przy wybieraniu kolorowych okien. Jeżeli jest odpowiednie wzmocnienie w profilu nie będziemy mieli kłopotu np. z zniekształceniem plastiku pod wpływem warunków atmosferycznych a szczególnie słońca - tym bardziej jak są to okna ciemno brązowe. Gdy producent oszukuje i oszczędza na stali to skutki są tego później różne.

Dlatego popytajcie ludzi jakie mieli relacje z dostawcami okien i jak wyglądał potem serwis. Czy mieli reklamacje czy też nie.

Ja polecam naprawde wyroby firmy PETECKI. Popytajcie w waszej okolicy może są jacyś dealerzy tej firmy.

Jest to solidny producent. Z resztą samo to że mają godło "Teraz Polska" zobowiązuje ich do utrzymania określonego standardu.

Jeżeli ktoś mieszka w okolicach łodzi - pod koniec lutego są targi budowlane - może będą jakieś dodatkowe promocje (nie tylko w branży okiennej).

Warto się na nie wybrać.

Bądzcie czujni.

Życzę dobrych wyborów

Pozdrawiam

Kasia

Nawiązując do mojej wcześniejszej wypowiedzi to jeżeli chodzi o szprosy międzyszybowe to podajecie straszliwe ceny. :o

Wyliczyłam, że wg projektu wychodzi 136 pól czyli my sprzedajemy po cenie 1768 + 7 % vat(jesli okna z montażem) =1891,76.

Bez względu na szerokość i kolor bo tak też kupujemy od producenta.

:wink:

Wtam

Jestem właśnie w trakcie załatwiania formalności związanych z Orionkiem. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś z okolic Wrocławia mógł podzielić się ze mną jego wyglądem wewnątrz. Z góry dziękuję i pozdrawiam

my budujemy pod Wrocławiem jesteśmy cały czas :evil: przed zalaniem stropu. jeśli się tylko uda nam zgrać to zapraszamy. A w którym miejscu pod Ty budujesz?

Olimpia napisała:

A na jakie profile + okucia ostatecznie się zdecydowałaś? z tego co pamiętam wahałaś się pomiędzy Veką a Aluplastem.

A jakie okna dachowe wybraliście drodzy Orionkowicze: Velux, Fakro czy Roto?

Wybrałam w końcu okna pięciokomorowe Aluplasta z okuciami Roto. Jeśli chodzi o okna dachowe to Fakro.

Myślę właśnie :roll: o bramie i drzwiach wejściowych (na razie mam prowizorkę), ale będę montować chyba po zainstalowaniu "ogrzewania", albo równocześnie. Teraz zaczynamy tynkowanie.

Nie ma problemu.

Jutro w pracy przeliczę wszystko dokładnie.

Wg projektu czy ze zmianami?

Kolor dwustronny, szprosy?

Mieliście liczone jakieś dodatkowe dopłaty?

Kasia

My bez zmian, łącznie z okrągłym okienkiem, kolor dwustronny bez szprosów, choć intrygują mnie, ale takie pieniądze nie wchodzą w grę oczywiście 6 komorówka. dodatkowe opłaty na razie nic mi nie wiadomo o takowych.

czekam z ciekawością> pozdrawiam

Ja polecam naprawde wyroby firmy PETECKI. Popytajcie w waszej okolicy może są jacyś dealerzy tej firmy.

Jest to solidny producent. Z resztą samo to że mają godło "Teraz Polska" zobowiązuje ich do utrzymania określonego standardu.

Ze wszystkimi radami masz rację zgadazam się w 100% można by dopisać jeszce kilka rad które moga sie przydać

jedno tylko mnie nie przekonuje zupełnie

godło "teraz polska", "Wielkopolska jakość" Iso" i inne tego typu znaki

to raczej marketing i wydana kasa na certyfikacje niż rzeczywiste efekty...

SZUNA !

Czy na parterze w gabinecie w drzwiach obydwa skrzydła się otwierają (na ruchomym słupku) czy robiliście może imitacje skrzydła w jednym ze skrzydeł (bez otwierania).

Czy wszystkie okna wycenialiście rozwierno - uchylne?

Pozdr. K.

możesz mi podać maila miałem kilka zmian wyślę Tobie maila z wymiarami okien

które jak maja sie otwierać i zrobisz mi wycenę

- montujecie w całej polsce??

Petecki mnie przekonał - niekoniecznie godłem teraz polska :-)

SZUNA !

Czy na parterze w gabinecie w drzwiach obydwa skrzydła się otwierają (na ruchomym słupku) czy robiliście może imitacje skrzydła w jednym ze skrzydeł (bez otwierania).

Czy wszystkie okna wycenialiście rozwierno - uchylne?

Pozdr. K.

możesz mi podać maila miałem kilka zmian wyślę Tobie maila z wymiarami okien

które jak maja sie otwierać i zrobisz mi wycenę

- montujecie w całej polsce??

Petecki mnie przekonał - niekoniecznie godłem teraz polska :-)

Czy montujemy? - Jak się dogadamy do ceny to myślę że wszystko można załatwić :)

Więc tak to się przedstawia z tymi oknami.

Wszysto wg projektu.

Profil Brillant (5-cio kom), szyba k=1,0 z ciepłą ramką

Nie ma 6-cio kom. na Rehale ale sprawdźcie sobie współczynniki profili.

Od otworów okiennych odjęte jest 4 cm z szerokości i 5 z wysokości

W drzwiach balkonowych 4 cm z szerokości i 10 cm z wysokości (wszystko zależy od wylewek)

Więc mamy tak:

560 x 850 2 szt. RU

860 x 1150 2 szt. RU

1760 x 1450 1 szt RU+R

1760 x 1150 1 szt. RU+R

860 x 1750 6 szt. RU

860 x 2000 2 szt. RU

1160 x 2200 1 szt RU+R (ruchomy słupek)

1760 x 2200 1 szt RU+R (ruchomy słupek)

1160 x 2000 1 szt RU+R (ruchomy słupek)

1360 2200 1 szt RU+R (ruchomy słupek) - łuk

Koło o średnicy 720 FIX

Wartość z montażem i Vatem 7 % 18400,00

Po negocjacjach z klientem robimy za 16700,00

Do okien dorzucamy gratis stopniowanie uchyłu do skrzydeł okiennych RU.

Dopłata do szprosów wewnątrzszybowych (niezaleznie od koloru i szerokości) 2030,00 brutto

Poprzeczki we wszystkich drzwiach 390,00 brutto

Nawiewniki aereco Emm707 (brąz) 160,00 brutto za sztukę

Żeby zmniejszyć trochę koszt można np:

- W wykuszu tylko 1 oko zrobić RU a 2 tylko R.

- Gdyby okna było po centymetrze węższe tez zmieniłaby się kwota na mniejszą.

Także powinna być to bezpośrednia wycena z klientem, jego zachciankami, oraz wymiarami wymurowanych otworów.

Ważną rzeczą jest to że okienko okrągłe musi mieć minimum 720 średnicę aby ładnie wyglądało wygięcie tym bardziej w kolorowej okleinie.

Nie wiem jakie dostaliście wyceny. W naszym regionie jest to średnia cena. Mieliśmy swego czasu tańszego dostawcę ale teraz nie chcemy widziec tych okien ze względu na niestaranność w wykonaniu, przec co my traciliśmy czas na regulacje i reklamacje. A klientowi nie ma się co dziwić bo wykłada nie raz niemałe pieniądze i chce mieć porządny wyrób.

Teraz mamy producenta godnego polecenia i bardzo zadowolonych klientów.

Pozdrawiam

Dino74