Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Powaznie. Poza drobiazgami typy tu za malo o jedno gniazdko, tam kaloryfer 10 cm w prawo nie widze potrzeb innych zmian. No i jak wspomnialem wyzej garaz moglby byc wiekszy (ale to sprawa indywidualna).

Grzeje sie gazem. Docelowo tez kominkiem z rozprowadzeniem ciepla ... ale to dopiero w przyszlym sezonie :)

no to ja również się odliczę i zamelduję, ze w naszym Orionie jeszcze dużo do wykończenia, tzn. cała góra i robi sie bardzo powoli. Schodów nadal nie mamy, poszukuję wykonawcy, bo nasz stolarz zdezerterował.

Dół bardzo mi się podoba, bo jest tak widno i przestronnie mimo nie zadużej powierzchni.

Mam prośbę do tych co mają schody, napiszcie ile was kosztowały i z czego są wykonane.

Pozdrawiam wszystkich budujacych i mieszkających w Orionach.

Ewa

Witam wszystkich serdecznie. Melduję , że u nas stan Oriona na dziś wygląda następująco: wstawione okna, wykonane tynki wewn.-cementowo-wap., wylewki schną. ocieplony z zewnątrz styrop.12cm+siatka i te kleje, kolor może wiosną, hydraulika wykonana z polipropylenu+miedz gdzie to konieczne . punktów elektrycznych wraz z TV i telefonem wyszło 110 koszt okablowania to 5500,no i nie wiem czym się jeszcze podzielić z państwem bo ja czerpię z tego forum jak z encyklopedii :)

Myślę , że mogłabym polecic państwu naszego producenta okien Boram z Biłgoraja. Jesteśmy zadowoleni z produktu a cena 12999 sądzę że jest dobra.Mamy w tej cenie również okno z łukiem to balkonowe i kolor orzech na zewn. od środka białe.Plastik.

Pozdrawiamy i życzymy udanego roku.

Witajcie :D .

Szymon, a jaki masz piec dwufunkcyjny, czy jedno? Jakiej firmy? Może doświadczeni w temacie coś podpowiedzą. Wkrótce muszę się decydować, a póki co nie wiem na co :-?

Jeśli chodzi o schody, to na razie znam cenę od jednego stolarza - 400 za stopień- dębowe. Muszę go jeszcze zestawić z innymi, bo on zawsze nawalał czasowo, jak zamawialiśmy u niego dechy i chyba do końca mu nie ufam.

Aaa Alexa, nam elektryka wyszła identycznie- mam na myśli koszt.

Piec mam jednofunkcyjny z z zasobnikiem 120l Vaillant. Fachowcy doradzali mi Vailanta lub Viessmana jako rynkowe "mercedesy". Porównywałem z Viessmanem i cenowo wychodziły podobnie. Na razie dziala bez zastrzezen - pożyjemy zobaczymy. Za okres pazdziernik, listopad, grudzien rachuneczek od Putina przyszedł 780 PLNów (chyba nie najgorzej).

Schody mam bębowe zabiegowe. Kosztowały mnie z balustrada 5 500 PLNów.

Na razie eleacji nie malowaliśmy. Bialy to co prawda nie nasz wymarzony kolor ale doszlismy do wniosku, ze niech sie "podbrudzi" to za jakiś czas pomalujemy - bedzie znowu "coś nowego" :D

Prymasek - nie narzekaj, nie narzekaj. Bylem, widzialem ile frajdy Ci to sprawia :wink:

Jak posprzątamy :wink: to popracuje nad fotkami.

Cześć wszystkim ! Mam na imię Beata i razem z mężem zdecydowaliśmy się na budowę Oriona z podwójnym garażem. Od dawna czytam wasze forum i jestem zachwycona waszymi zdjęciami z realizacji. Ja chciałbym w Orionie zlikwidować wykusz w salonie ale jak oglądałam zdjęcia to trochę zwątpiłam. Czy ktoś buduje ten dom na Warmii i mazurach? bardzo chciałbym go zobaczyc na żywo, my mieszkamy w Kętrzynie, ale możemy podjechać gdziekolwiek, aby nie za daleko, żeby go zobaczyć. Będę wdzięczna za wszelkie uwagi jakie możecie nam przekazać, bo dopiero w tym tygodniu chcę zamówić projekt. Czekam na wiadomości. Pozdrawiam.

Kochani sympatycy ORION'a,

Ponawiam swoją prośbę o przesyłanie zdjęć z wnętrza ORION'a. Przy okazji dziękuje Szymonowi77 za zaproszenie do obejrzenia ORION'ka. Niestety odległość nas dzieląca jest zbyt duża, aby w taką pogodę wybierać się z wizytą. Czy może jest ktoś, kto byłby chętny pochwalić się swoim domkiem w okolicach Kętrzyna (warmińsko-mazurskie)? Bardzo proszę o odzew.

Wojtek.

Hejka Wszystkim,

Ewa, schody zabiegowe ażurowe dębowe będziemy mieć zrobione za 5.000 pln (musimy obejrzeć dzieło) lub 7000 pln brutto (bdb. sprawdzone źródło). Ale na ile to będzie realne, to się dopiero okaże.

Alexa, faktycznie niedrogo kupiłaś okna.

Dino, nie powiem, trochę kosztują te roletki...

Szymon, Alexa, zmienialiście położenie kaloryferów i punktów elektrycznych czy zostawiliście tak jak w projekcie?

Szymon, myślałam, że tynk zewn. jest od razu kolorowy? ...A i budowaniem też się z Tobą chętnie podzielę :D Może jeszcze jest ktoś chętny do pomocy? :D :D

Do rozmieszczenie grzejnikow i punktow elektrycznych podszedlem indywidualnie (nie sugorowalem sie projektem a funkcjonalnoscia).

Sa tez tynki juz kolorowe w masie. Opcja mineralny w kolorze bialym + farba silikatowa jest tansza i ponoc dobra farba jest kolejna warstwa zabezpieczajaca.

No i mala aktualizacja. Za kolejne 2 miesiace Putin zazadal 1000 PLN :evil: . Zaczyna boleć.

Witam.

Właśnie kupiłem okna.

Jeśli kogoś to interesuje to wybrałem Oknoplast Kraków.

Okna barwione w masie obustronnie okleinowane. Kolor orzech. Szprosy 8mm. Klamki metalizowane-stare złoto. We wszystkich drzwiach balkonowych dodatkowo z kluczykiem. Szyby standart 4/16/4 z termoramką K=1.0, a na elewacji frontowej i tej gdzie wykusz jadalni dzwiękochłonne 36dB.

Okna w garażu i kotłowni na zewnątrz okleina, wewnątrz białe.

Jeśli chodzi o zmiany projektowe to w gabinecie mam takie samo okno jak w salonie zamiast drzwi balkonowych i w suszarni zamiast okrągłego okna-takie jak w garażu.

Za wszystko 18.200 Brutto z montażem

Witam wszystkich niektórzy maja dośc budowania a nam ekipa własnie oświadczyła, że mogą zacząc stawiac mury za 2 tyg a mieli w kwietniu, ale pogoda sprzyja więc się uporali wczesniej więc jestesmy strasznie podnieceni :D Tylko jeszcze kredytu nie mamy :evil: Na lipiec mamy już tynkarzy umówionych, teraz robimy wyceny ogrzewania. I chciałam zapytac gdzie kładliscie podłogówkę bo np zastanawiam się nad salonem i kuchnią.

Szymon77 jak jestes na swiezo z grzejnikami to zapytam gdzie dałeś grzejniki na parterze?

Z oknami to niestety mąż ma zaprzyjaźnioną firmę i będziemy miec drewniane. Piszę niestety ponieważ nawet po znizkach specjalnych wstępną wycenę mamy na 38,000 z tym, że wszystkie policzyli antywłamaniowe no i z takimi fajnymi szprosami odpinanymi na zewnątrz :D Nie wiem czy to dużo czy nie jak na drewniane ale i tak suma dla mnie kosmiczna.

Chciałabym jeszcze raz zapytac czy ktoś nie zechciałby nas zaprosic do siebie, ale najlepiej żeby były juz tynki w środku bo inaczej to ja się nic nie mogę dopatrzyc :D Może byc nawet Wrocław bo autostradą to znowu nie tak daleko. Pozdrawiam

witam po dluzszej przerwie-duzo sie uzbieralo do czytania i analizy :lol:

wlasnie ogladam gotowego orionka-moj sie szykuje tez bez garazu, oraz bez wykuszy i chyba bez okien dachowych w lazience-ale jeszcze nie wiem-musze sie zmiescic w kosztach :roll:

wlasnie-czy jeszcze ktos z Was moze sie pochwalic domkiem??? z zewnatrz, a moze w srodku?? no i pytanko-czy jakis orionek buduje siew w okolicy kielce-krakow ??? chetnie zobaczylabym na zywo :lol:

Co do grzejnikow. Moj instalator liczyl, liczyl i wyszlo, ze na patrterze wystarczy:

1 pod oknem w salonie (spory)

1 pomiedzy jadalnia a kuchnia (mam cos a'la barek a pod nim zabudowany kaloryfer)

1 w wiatrolapie

1 w hallu (za drzwiami od wiatropalu)

1 w gabinecie

1 drabinka w lazience

1 w kotlowni (nie uzywam poki co)

Oczywiscie kazdy ma indywidualnie dobrany rozmiar/moc.

No i chyba sie nie przeliczyl bo wszedzie jest cieplo.

Na pietrze jak w projekcie z tym, ze w dwoch pokojach dalem niskie a dlugie grzejniki na sciance kolankowej pod oknami dachowymi (nie paruja dzieki temu)

Witam Wszystkich po długiej przerwie, ale u nas szaleństwo wykończeniówki trwa!

agade, zapraszamy Cię serdecznie do nas, do Krosna! Domek jest otynkowany i w środku i na zewnątrz, w łazienkach i w kuchni płytki ułożone, kominek gotowy, schody - pod koniec miesiąca, no a w marcu przeprowadzka!!!!!

Nie powiem, zostało jeszcze trochę roboty, ale najbardziej bym chciała, żeby ci wszyscy fachowcy wreszcie się wyprowadzili!

Już niedługo - więc wytrzymam, ale z tym zmęczeniem budowaniem to racja. Wykończeniówka jest wykańczająca...

Pozdrawiam