Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

yogga-a nie mozesz choc 2 fotek wkleic jak orionek wyglada??? :lol:

mnie strasznie daleko do Ciebie :(

no i ile orientacyjnie wyniosla Cie budowa?? nam koles powiedzial, ze "pod klucz" wybuduje za 1600 zl/m2 :)

wszystko jeszcze zależy od tego ile ten koleś liczy metrów - użytkowe z garażem i strychem to w wersji z 1 garażem prawie 170 m2 to byłoby za 272.000, czy całkowite po podłodze jakieś 200 m2 to już wychodzi 320.000 i to byłoby bardziej realne. Za 270 tys. to może i możliwe ale przy b. taniej robociźnie po znajomości i przy bardzo dużym cięciu kosztów, z użyciem tylko najtańszych materiałów zwłaszcza jeśli chodzi o dachówkę i okna, nie mówiąc już o dalszych wydatkach związanych z wykończeniówką...

kochani-ja mieszkam w Kielcach, a siwetokrzyskie jest tanie, a ze znajomosci to inna sprawa, poza tym mam zamair budowac bez garazu i wcale nie tanimi materialami, a inna sprawa, ze tez niewiem czy brac goscia czy robic metoda gospodarcza-juz pisalam, ze branza budowlana nie jest mi obca, bo w rodzinie mam speca od dachow, tynkow, geodete, od remontow, od grzejnikow i podlogowki i jeszcze by sie kogos znalazlo-poza tym moj maz potrafi ladnie malowac, klasc gladzie, plytki-taka zlota raczka, a do tego mam kolezanke, ktora kocha remonty :lol:

ale wracajac do tej wyceny-nawet na stronie skad "pochodzi" projekt jest jak byk napisane co ile kosztuje i to sa srednie ceny, gdybym sie nie pytala co i gdzie, to na pewno ten domek nie bylby w planach-nie mam 300 000 i napewno takiego kredytu nie dostane, poza tym mam zamiar wykonczyc na poczatku tylko dol, a gore w miare mozliwosci, moze przyplywu gotowki?? jeszcze nie wiem, ale nam sam dol jak narazie wystarczy :wink:

ponawiam prosbe o foty :D :D

agade - rzeczywiście Twój mail doszedł, tylko ja już nie pamiętam, kiedy zaglądałam do mojej poczty. Znacznie częściej zaglądam na "orionową stronę".

Z przyjazdem nie ma najmniejszego problemu. Teraz nie mam czasu, bo zaraz jadę na budowę ale później wyślę Ci numer telefonu.

A z tymi zdjęciami dziewczyny, to będzie problem, bo nie mamy aparatu cyfrowego. Chyba, że agade po wizycie przedstawi efekty.

Budowa czeka - pozdrawiam

Wczoraj umówiłam się z gościem od schodów i po negocjacjach z 14.000 zrobiło się 12.500 (schody dębowe ażurowe) i jest to już drugi gość, który oscyluje wokół 12 tys. Obydwaj mają świetne opinie. I zdaje mi się, że to tyle będzie kosztować. :(

Zastanawiam się, jak będzie z wnoszeniem mebli po tych schodach? :o

Aha, gdzie rozpoczyna się u Was bieg schodów? Z jadalni, czy na wprost, tak jak się wchodzi, czy może jeszcze od strony gabinetu?

A najlepiej pokażcie to na zdjęciach :D

Ja niestety niewiele mam do pokazania:

http://foto3.m.onet.pl/_m/1861c4dda9d8b393b88a0cbbbb40fd23,5,19,0.jpg

Ja niestety też nie mam się czym pochwalić, schody będziemy robić wg projektu czyli wejście od strony kuchni, taki mamy przygotowany otwór w stropie. Agana, planujesz jakieś extra schody, że za taką kasę?

Na budowie mieliśmy niestety kolejne włamanie :evil: :evil: :evil: :evil: !!!!! na szczęście nie mieli co wziąć. Aż się boję wstawić okna. Zastanawiam się na ile te agencje security są pewne i czy faktycznie wypłacają odszkodowanie w razie kradzieży. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie?

hej,

jezeli chodzi o schody to my mamy juz projekt - bukowe, azurowe, zabiegowe, zgodne z projektem, 1-wszy schodek prawie w swietle otworu w stropie. Wstepny koszt 8,5 ale chcemy ladne toczone tralki, troszke obudowac strop drewnem, zrobic swiatelka, balustrade z furtka - takze pewnie skonczy sie na 10. Stolarz zrobil nam projket na 2 zabiegi... i jakos tak za bardzo kreto sie zrobilo, bylby chyba problem z wnoszeniem czegokolwiek, takze zostajemy przy 1.

Poza schodami - kuchnia sie robi, szafa do zabudowy tez:) zrobilo sie sucho na scianach i posadzkach takze dzisiaj w koncu zaczynaja rygipsy, a w czwartek w koncu kafelkarz. Nareszcie cos ruszylo :)))

Pytanko techniczne czy po tynkach maszynowych zacieracie je jeszcze przed malowaniem??

Olimpia napisała:

Agana, planujesz jakieś extra schody, że za taką kasę?

Ależ skąd żadne tam super schody. Takie są ceny z dobrą jakością. Mogę u stolarza za 8 tys., ale mu nie wierzę do końca, bo wcześniej zawodził na mniej poważnych tematach. Może coś takiego?

http://foto1.m.onet.pl/_m/cb979a499000559a8cf4e319f176f8e1,5,19,0.jpg

A ta wersja gdyby bieg zaczynał się od strony gabinetu

http://foto3.m.onet.pl/_m/b7c2cbaffa811571244ffe1040102293,5,19,0.jpg

sluchajcie-dostalam kosztorys od firmy Pref-Bud, ktora budowala Oriona III w 2004 r. kolo Krakowa i przerazilam sie kosztami-czy Orion faktycznie jest taki drogi?? chodzi o ten domek: http://www.pref-dom.pl/realizacje/realizacje.asp?fold=stopka&ile=5&big=2

stan surowy otwarty: 202 675,00 zł

stan surowy zamkniety: 253 642,00 zł

stan surowy zamkniety z instalacjami co: 294 177,00 zł

stan wykonczeniowy: 302 470,00 zł (ale nie pod klucz)

i to sa ceny netto :roll:

czy mozecie mnie uswiadomic???

Mamba - 300 tys hmmmm no to powiem tak fajnie by bylo gdyby na tym sie skonczylo:) napisalas ze to Orion III, a tu garaz jest stawiany osobno, a to tez powieksza koszta...

Agana ladne te 1, tez chcemy taki ladny stopien zapraszajacy. Dostalam oferte i wiele sie nie pomylilam, schody 7,4 + dodatki = 10:) za 6 tyg schody powinny stac na swoim miejscu:)

Miśka a jak Twoje?? bo Ty juz chyba po nich biegasz??:)

pozdrowienia

skoro nie ma szans, to po co podaja mi takie ceny??? dlaczego na stronach tez jest taka wycena?? oszukuja?? nie maja nowych danych?? a moze ceny sa warszawskie?? sama nie wiem co o tym sadzic :roll:

tez mi sie wydaje, ze orion to nie szopka czy pomieszczenie gospodarcze, wiec 200 000 to za malo na jego budowe, ale po co dawac falszywa nadzieje?? :(