Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mieszkam na poludniu ... Poznania :wink:

Stan surowy (mury+dach) to koszt rzedu 120 000. Jesli pytasz o stan zamkniety to nalezy doliczyc okna (w moim przypadku to ok. 19000).

Calosc do etapu jak na zdjeciach to wydatek przekraczajacy 300 000 (w tym ogrodzenie, bruki, przylacza, kuchnia, szafy w zabudowie, itp). Dwa lata temu tez myslalem, ze kwota 250 000 jest realna :( Niestety diabel tkiw w szczegółach tj. wykonczeniowce.

Czesc wszystkim. :D Czy ktos mieszka juz w orionie?My mieszkamy narazie na samym dole,ale za 2 tygodnie ruszamy z góra.Nie mamy tez jeszcze schodów,otwór został zakryty płyta na czas wykończenia góry,zeby nam sie nie sypało na głowy.Narazie nie mamy nikogo konkretnego do schodów.Jeden nam wyliczył takie jak chcemy azurowe i z egzotyku za 8 tysiaczków.W miejscowosciach koło nas sa 2 oriony ale oni maja lane schody.Mówia ze ogólnie sa bardzo niewygodne(mają zrobione tak jak w projekcie).Jezeli ktos juz mieszka i moze cos poradzic lub dac luknąć na fotkę ze schodami to z góry serdeczne dzięki.HEYA :D :D :D

Witam.

Szuna nam powiedzieli 650zł za kubik chyba z vatem. Kupilismy dachówkę Robena ale czarno-brązową.

Co do kosztów to całe szczęście, że kupiliśmy przed podwyżka porotherm no i dachówkę bo byłoby krucho. Do tej pory mamy zrobione fundamenty, kupioną dachówkę, porotherm, stal, zamówione drewno i licząc do tego robociznę stanu surowego to już wychodzi 143,800. Jeszcze beton, pewnie cegłe, jakieś zaprawy czy kleje i nie wiem co jeszcze... :D

Szymon77 chciałabym zapytac czy poszerzałeś dom? A gdzie masz w kuchni lodówkę bo nie mogę dojrzec :D aaa i jeszcze jak szerokie są schody? A jak u Ciebie Szymon z wygodnością schodów?

szpulka31 załamałaś mnie tymi schodami, ja myslałam o wylewanych bo ażurowe to mi się podobają tylko baaardzo drogie...

Domu nie poszerzalem. Lodówka schowała sie po prawej stronie w zabudowie (widac na jednym ze zdjęc). Schodow nie jestem w stanie zmierzyc bo nie ma mnie chwilowo w domu ale otwór na schody jest standardowy (bez zmian w projekcie) wiec nalezy jego szerokośc podzielic przez 2 odjąc kilka centymetrów. Schody sa wygodne chociaz trudno wnieśc gabarytowo wieksze przedmioty. Do tego celu sluzyl mi dotychczas balkon nad wejsciem :)

Nie znam kosztow schodów lanych ale wyobrażam siebie, ze jest z nimi troche pracy + stal + beton no i na koniec trzeba ja czyms wykonczyc (czyli tez pewnie drewno). Suma sumarum pewnie wyjdzie to samo jak nie wiecej ... czy nie? :roll:

Szymon77 dzięki serdeczne za błyskawiczną odpowiedz :D

Szpulka31 orientuję się, że schody lane wyjdą gdzies tyle co przeciętne ażurowe i jak na taką cenę to wolę betonowe (bo mi ażurowe to się podobaja tylko takie które kosztują 30 tyś) tylko patrząc na małą ilośc miejsca to trudno mi sobie wyobrazic te wylane schody...

Szuna tą cenę podał nam nasz wykonawca, a orientowalismy się u znajomych w tartaku to mieli o 100zł drożej. Znając nasze krzywe szczęście to jeszcze może się okazac, że cena bedzie wyższa :D Z czystej ciekawości zapytam ile Was Szuna wyniosła dachówka?

mamba luna:mieszkamy pod Warszawa.Niedługo wstawie pare fotek domku,moze nawet dzis jak mała pójdzie mi spać.

ooo-to niedaleko mnie :lol: chcialabym zobaczyc oriona na zywo i dlatego sie pytam :) bede czekac na foty-dzieki :lol:

zazdroszcze Wam, bo juz go macie a ja jeszcze nie zaczelam, a jak tak wszystko idzie w gore, to nie wiem czy zaczne w tym roku :(