Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no dzieje się. U nas cieśle montują dach i idzie im to dość sprawnie, oczywiście jak deszcz nie leje, ale spory postep już jest.

Mamy pierwszych lokatorów. Tak bylismy zajęci układaniem stropu, ze nie zauważyliśmy jak ptaszki uwiły sobie gniazdo pod balkonem z przodu, a teraz są już pisklęta.

Wrzuciłam kilka nowych zdjęć, jeszcze bez więźby, można zobaczyć:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=38307&grupa=0&kat=2&a=ewos

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ładne kolumny Wam wyszły. Wbrew pozorom bardzo ważny element, który zaważy na całościowym odbiorze domu. My mamy z dnia dzisiejszego postawioną tzw. "budę" i przywieziono deski na szalunki. Oby tylko pogoda nam wszystkim dopisywała. Na razie jest beznadziejnie zimno :(. To kolejny już taki brzydki czerwiec w naszym kraju. Pozdr.

Ewa jestes o przyslowiowy krok z przodu. U mnie dzisiaj skonczyli szalowac strop i wzieli sie za szalowanie lukow. Ja nawet ze stemplami widze juz przestrzenie, a jak wyjde na gore to dopiero widac lotnisko :) i wtedy sie zastanawiam czy nie przesadzilismy z powiekszeniem tego domu.

Jutro zaczynam planowac oswietlenie w pomieszczeniach parteru, bo chce ulozyc kable punktow swietlnych sufitowych przed zalaniem stropu.

No i jutro dorzucam pare fotek

rufio ja nie wiem po co ty chcesz to robić, ale ja nie jestem ekspertem tylko mój mąż. jesli masz strop teriva, to betonu będziesz miał na 3 cm nad pustakami i pomiędzy, od dołu, tzn. patrzac na parterze na sufit będą belki i pustaki stropowe, ale nie beton. wiem, ze się robi instalacje elktryczne przed tynkami, ale przed wylaniem stropu to nie wiem czy to ma sens?

Fakt, zimno nie jest 8) Bardzo ładne ławy nam wyszły :D. Ekipa jest dokładna i dość szybka (przynajmniej na tym etapie), bo nie chwalmy dnia przed zachodem słońca. Zastanawiamy się już nad kolumnami. Zachęcają nad do okrągłych (prościej wykonać), ale uważam, że budynek straci na wyglądzie. W jaki sposób były robione u Was kolumny? (klinkier, docinanie cegieł?-o takich sposobach słyszałam, ale podobno trzeba mieć na prawdę dobrego, dokładnego fachowca).

Pozdr.

Nasze kolumny były murowane po deskach z pełnej cegły zwykłej, tzn. trzeba ustawić skosy z desek i tak murować i docinac cegły. Nasz murarz tak robił. Jesli chcesz zeby tak było zrobione, to ekipa nie ma nic do gadania. Mój mąż wiekszość protestów załatwia powiedzeniem: "inwestor tak chce" i po tym zabierają sie bez słowa do pracy. Przed wami pewno jeszcze niejeden bunt na budowie.

często łatwiejsze rozwiazania pod względem wykonania niekoniecznie są tańsze dla inwestora. Takie wylewane filary sa droższe od murowanych i nie pasują do każdego budynku.

U nas teraz trwa deskowanie i przybijanie papy. Optymistyczny termin zakończenia prac w ta sobotę został przesuniety na następną. A my liczymy punkty do instalacji elektrycznych. Pozdrawiam.

Dzisiaj wyprowadzaja się cieśle z budowy, a murarz już uciekł w sobote. Od poniedziałku rozpoczynamy instalację elektryczną i przyłącza. Wczoraj wieczorkiem zrobiłam kilka zdjęć, ale już było za ciemno, więc słabo widać. Bardzo podoba mi się poddasze i cieszę zię, że podwyższylismy sciankę kolankowa, bo wyszły bardzo ładne pokoje.

Fajnie, że podobają Ci się pokoje na poddaszu, bo oznacza to dla mnie, że, moje również będą ładne, gdyż także zaplanowane mamy podniesienie ścianki kolankowej. U nas także "instalacja", tzn.wprowadzenie kanalizacji do domu. Wkrótce wychodzimy z ziemi (strasznie kosztowne). Przywieźli styropian i trwa ocieplanie fundamentu. Obejrzałam zdjęcia. Dom jest super. W słońcu 8) pewnie jeszcze lepiej wygląda :wink:. Czy możesz powiedzieć ile do tego momentu kosztowały Cię materiały z robocizną? Ciekawi mnie to, gdyż my w takim stanie zostawimy dom na zimowanie (papą na dachu, okna zabite dechami). Zresztą skończą się środki, a może właśnie nie starczy :(

Podliczyliśmy wszystkie wydatki za nasz dom (pow. 288 m2 - z podwójnym garażem) i stan surowy otwarty kosztował 78 tys.:

- projekt, uzgodnienia - 5030

- fundament - 12300

- ściany, strop - 44000

- dach - 16600

Kupiliśmy już okna i styropian na ocieplenie ścian i podłogi, czyli nasze wydatki jak dotąd 99tys.

W porównaniu z naszymi wstepnymi kalkulacjami, to więcej wydalismy na dach, bo drewno droższe niż zakładalismy i więcej go poszło-zmienilismy konstrukcję - podnieslismy dach to pow. zwiększyła się, same gwoździe ponad 1tys.

Nie liczyłam nadzoru inwestorskiego męża, który pilnował poprawność robót, dostawy i zuzycie materiałów, czyli bardzo dużo czasu spędził na budowie. Ale jest zadowolony z efektu, więc dalej podejmuje się nadzorowania.

Teraz zabieramy się za instalacje, więc zaraz pojawią się nowe wydatki.

Budżet mamy ograniczony, więc na pewno nie wykończymy całego domu od razu, ale na tyle, żeby można się było wprowadzić najlepiej do końca roku.

Zamieściłam nowe zdjęcia, więc można pooglądac, a jakby były jakieś pytania, to chętnie odpowiem.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Dach podobnie szacujemy, ale ściany (budujemy z gazobetonu) wyliczaliśmy na znacznie mniej :o U nas znacznie droższy będzie fundament, gdyż mamy nierówny teren i dużo więcej materiału potrzeba. Ekipę mamy dobrą i dość szybko idzie. Budowy pilnuje wynajęty człowiek (zamawia materiały, patrzy na jakość prac), który jest bardzo solidny, a my trzymamy się za kieszeń. Zaraz będziemy regulować płatność za kanalizację. Do tej pory na rury i te inne niezbędne materiały poszło 1500, za robociznę (wprowadzenie do domu 1600), ale to jeszcze nie koniec (pozostało rozprowadzenie).

Bardzo ładny jest Wasz ORION. To na razie tyle. Jak coś, pozwolę sobie pomęczyć pytaniami. Pozdrawiam. :D