Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Huraaaaaaaaaaa!

Już mieszkamy!!! Co prawda nie ma jeszcze schodów i paru innych rzeczy ale mieszkać się da. Jest super!

Mam pytanie do Szymona. Napisz jak technicznie rozwiązaliście problem zamontowania karniszy nad wykuszem, bo jakoś szyna sufitowa nie bardzo mi tam pasuje.

Tomus, bez podniesienia ścianki kolankowej skos dachu zaczyna się na wysokości 38 - 40 cm od podłogi. My podnieśliśmy ściankę kolankową o 40 cm.

Pozdrawiam i życzę Wszystkim przyjemnego i taniego budowania!

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie wszystkich ZACNYCH ORIONOWICZÓW,

Zacznę podobnie, jak już ktoś dawno, dawno temu... "Wasze forum śledzę już od bardzo dawna....", bo bodajże od piątej strony...,a włączam się dopiero teraz... aż wstyd się przyznać :oops: Tak naprawdę to zupełnie anonimowy nie jestem, bo wiem, że jest kilka osób, które widziały mojego orinka w trakcie budowy letem w Faktach TVN. Wtedy w stanie surowym otwartym dziś jest już zamieszkały, choć tylko na parterze, ale już to wystarczy, by być szczęśliwym jak dzwonek :D (kiedy widze jak nasz synek biega wokół nieobudowanego jeszcze kominka i cieszy się tą otwartą przestrzenią to serce się raduje :p ) W trakcie tego czasu dopingowałem Wam wszystkim i dzięki Waszym opiniom utwierdzałem się w wielu kwestiach dotyczących naszego pięknego projektu. Razem z żonką wprowadziliśmy do projektu tylko kilka "kosmetycznych" zmian (nie licząc podpiwniczenia). Teraz kiedy coraz więcej osób pokazuje wnętrze swych orionków stwierdziłem, że nie można tak ciągle siedzieć w ukryciu... :oops: Miło popatrzeć jak urządzają się inni i warto się nawzajem inspirować i motywować do działania (bo chwile zmęczenia budowlanego od czasu do czasu człowieka niestety dopadają...). W niedługim czasie postaram się załączyć kilka fotek naszego domostwa i mam nadzieję, że w ten sposób wkupię się do Waszego Szacownego Grona :wink: Tymczasem pozdrawiam Wszystkich serdecznie i życzę siły do działania - w końcu idzie WIOSNA :p

Witajcie: Ogrodnik6 (dzięki za zdjęcia i pogratulować pomysłowości na wspólne zamieszkanie- już się zastanawiałam, co to za wersja Oriona :wink: ).

Yogga, super, już mieszkasz :D

Tomus powodzenia na początkowym etapie budowania.

A i witaj Snurk. O, to rzeczywiście po tym jak pokazano Oriona w TVN, po troszę wszyscy Cię poznali. :D . (Jak można tyle się ukrywać :wink: ). Czekamy na uroczyste wkupienie :wink:, ale po tym przypomnieniu o wiośnie chyba Ci się udało.

Nad moim Orionem krążyły żurawie.

Moi Drodzy

mamy drogę zatem możemy ruszać dalej. My podnieśliśmy ściankę kolankowa o prawie 50 cm. tym samym wydłużyliśmy dach i czekamy na Fv za dachówkę. m,usimy się spieszyć bo mija nam czas wykorzystania kredytu.

muszę wam powiedzieć,że jesteśmy duuużymi optymistami że wprowadzimy sie tam na jesień? myślicie że sie uda.

pozdrawiam wiosennie bardzo! :p

dzien doberek, witam "starych" i nowych milosnikow Oriona:)

Wiosna, sloneczko pogoda nas rozpieszcza w tym roku. U nas prace nabraly ekspresowego tempa, nie nadazamy podejmowac decyzji:) nie sadzilam ze wybor np umywalki moze sprawiac tyle problemow;) 1 jest pewne wykonczniowka wykancza. Ale juz niedlugo juz za chwilke, moze nawet uda sie na Swieta hmmmm pozyjemy zobaczymy.

Tomus my podnieslismy o 1 porotherm... bo wiecej nie moglismy, ale powinno wystarczyc. Przedluzylismy tez krokwie... jak nie widziales wczesniej- oto nasze zdjecia... ech kiedy to bylo :) http://foto.onet.pl/0,22146693,1246973,8459071,user.html#ih8465229

Snurk czekamy czekamy... za to ukrywanie musisz sie szybko zrehabiliotwac :)

Pozdrowienia!!

Witam!

Aga.S. , my również chcemy zrobić ściankę kolankową 2xporotherm +wieniec, czy są szanse na zdjęcia ze środka domku :wink: .

Oglądaliśmy ostatnio Oriona blisko obwodnicy trójmiejskiej, z zewnątrz prawie std. natomiast w środku inny projekt. Jedna z ciekawostek to wykusze bez filarków, wstawione okna połączone słupkami. Poszerzony, w zasadzie zlicowany garaż ze ścianą frontową -nad garażem ogromne pomieszczenie (żałuję że chociaż nie poszerzyłem o 60cm). Łazienka połączona z ''lukarną'' nad wejściem- powstał pokój kąpielowy i być może miejsce na saunę.

Pozdrawiam!

Na którymś z etapów zawsze nas dopadnie to "dość". Osobiście również wolałabym zakończyć budowę, bo tak naprawdę nie ma na to czasu.

A teraz pytanie dla tych, którzy mieszkają. Czy wannę na górze posadowiliście w tym miejscu, które przewiduje projekt (przy kominie), czy jest wygodnie, nie przeszkadzają skosy przy wchodzeniu, podnoszeniu się itd.?

Witam wszystkich! U nas dzisiaj robotnicy nareszcie zaczęli w tym roku zalewaniem fundamentów...i wysypywaniem kamieni na drogę bo się zakopywali...

Przychylam się do próśb o zdjęcia, na które czekam z niecierpliwością na tym forum :D Szczególnie poddasza bo jeszcze nie było wogóle...

My podnosimy sciankę kolankową do 120cm

No i wykonawca mnie nie pocieszył schodami bo mówi, że takie schody jak w projekcie są bardzo nie wygodne...

Pozdrawiam

Witam wszystkich Orionowiczów !!

Dawno nie byłem na forum ,a tu tyle się dzieje.Coraz więcej osób buduje Oriona i niedługo ten projekt stanie się wzorem domu jednorodzinnego :p .W naszej miejscowości buduje sie drugi Orion a koło Gorzowa niedługo rusza trzeci.

Agana wannę mamy jak w projekcie tzn.na kominie,ale wolnostojącą ,taką owalną.Fajna sprawa ,bo można dojść z trzech stron i nie jest umiejscowiona daleko pod skosem.

Życze wytrwałości wszystkim budującym,bo im trudniejsza walka tym lepiej smakuje zwycięstwo. :wink:

Witam serdecznie!

Mam pytanie do AGA.S..

Jak wysoka Wam wyszła ściana kolankowa i o ile w związku z tym przedłużyliście krokwie?

A teraz do wszystkich Orionowiczów: Jakie wstawialiście okna dachowe - chodzi mi o wymiary. No i czy jesteście zadowoleni z wyborów.

Pozdrowionka!

:)

Witam serdecznie!

Mam pytanie do AGA.S..

Jak wysoka Wam wyszła ściana kolankowa i o ile w związku z tym przedłużyliście krokwie?

A teraz do wszystkich Orionowiczów: Jakie wstawialiście okna dachowe - chodzi mi o wymiary. No i czy jesteście zadowoleni z wyborów.

Pozdrowionka!

:)

Wstawiliśmy 78x140, w projekcie było 78x160. Na razie jestem zadowolona, ale dom jest wciąż placem budowy, więc wszystko wyjdzie przy zamieszkaniu :D

Obecnie etap wylewek na podłogi. :D

Hej Wszystkim, dawno mnie tu nie było, bo prace na budowie rozpoczęły się w ekspresowym tempie... i podobnie jak Prymasek mam już serdecznie dość, zaczynam się przekonywać, że wykończeniówka faktycznie wykańcza, a jestem dopiero na jej początku, aż strach pomyśleć ile jeszcze roboty do zrobienia.

A okna dachowe zamierzam wstawić takie jak w projekcie 78 x 160 aby maks. doświetlić pokoje. Apropos, Agana, czy Ty masz otwieranie okien od góry czy od dołu? czy ktoś z Was ma od góry w wymiarze 78x160 i można dosięgnąć? Velux ma z szybą hartowaną tylko otwierane od góry.

Pozdrawiam

Wybrałam Fakro między innymi właśnie ze względu na otwieranie od dołu. W Veluxie było dla mnie trochę za wysoko. :wink:

Jeśli chodzi o wykończeniówkę, to nawet nie próbuję szacować, ile jeszcze zostało do zrobienia, bo wciąż wiele, a działamy od stycznia. Dobrze, że zima na to pozwoliła, bo gdybyśmy zaczęli teraz, to powątpiewałabym, czy zdążymy się wprowadzić jeszcze późym latem, a tak wciąż mam nadzieję :-?

hej,

my mamy okna velux w rozmiarach wg projektu od strony ogrodu, i w rozm 70x140 od str wejscia. DLaczego? poniewaz okna te typowo lazienkowe sa wlasnie takie, wiec w pokoju nad kucnia tez zrobilismy to 1 mniejsze, zeby nie bylo widac roznicy. Veluxy otwieraja sie od gory i nie mamy problemow z ich otwieraniem. Oboje jestesmy wysocy a jak pojawia sie dzieci... to poki co nie musza ich otiwerac;)

obiecanych zdjec nie ma, poniewaz bateria odmowila posluszenstwa i w ogole aparat sie nie laduje, prosze o cierpliowsc:)

.. chyba jednak nie bedzie jajka w domku :( szkoda a jest tak blisko ech..

Zycze wytrwalosci

aga

p.s. wczoraj mielismy otwarcie sezony grillowego... taras jest poprostu super :)))))))) ale chyba latem bez parasola sie nie obedzie ;)