Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szuna my placilismy za calosc - stan surowy otwarty za 25 tys, bez znajomosci i rodziny. Fakt z dachem i dachowka bawili sie 2 m-ce, ale to przez chorobe dekarza. Mamy Oriona II z wydluzonymi krokwiami

Olimpia my bedziemy mieli wanne okragla KOLA, posatwiona tak pod ukosem ale w miejscu zgodnym z projektem. Przy laniu posadzek zostawilsimy miejsce pod wanne i pod prysznic, dzieki czeku beda o te pare centymetrow osadzone nizej.

PZDR

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałbym z tego miejsca serdecznie podziękować ogrodnikowi6, że zechciał nas gościć w piątek. To bardzo miłe z jego strony, że udostępnił nam swoje włościa.

Domek bardzo nam się spodobał i na razie jedyna jego wada (która dla innych może być zaletą) to schody. Osoba z lękiem wysokości może na nich czuć się nieswojo.

W związku z tym, myślimy aby umieścić klatkę schodową w miejscu kotłowni (przeniesionej do piwnicy) - czy może ktoś z Was planuje/planował podobną zmianę?

Pozdrawiam,

Wojtek W.

p.s. Jurek - pozdrów Monikę i śliczne maleństwo.

witam dzięki za pozdro p001exp3 i wzajemnie ja zapłaciłem za cieslę z odeskowaniem i opapowaniem heblowaniem końcówek desek i krokiew w zeszłym roku 3,500 tyś pln i nic mnie nieinteresowało a teraz za dachówkę wraz z rynnami i innymi rzeczami na komplet chcą 4,000 tyś pln to widzę że tanio pozdro dla wszystkich :wink:

Dziękuję za odpowiedzi. obawiam się ze ja dostane straszna cene za zrobienie dachu. :cry:

nie chce Ciebie straszyć

ja za całość zapłaciłem w zeszłym roku 15 tys z ł

(konstrukcja deskowanie papa dachówki obróbki i rynny)

a ceny które tu były podane to chyba sprzed WIELKIEJ BUDOWLANEJ APOKALIPSY

PRYMASEK zyjesz? ja już myslałam, że zrezygnowałeś z budowy, zaginąłeś :lol:

Mam nadzieję, że ta pogoń cenowa kiedyś sie skończy. I tak podjęliśmy decyzję w dobrym czasie a teraz nic nam innego nie zostaje jak skończyć domki. my ślimaczymy się strasznie i w takim tempie to chyba skończymy za rok!

pozdrawiam wiosennie i optymistycznie :lol: :lol: :lol: :lol:

My także zaczęliśmy się ślimaczyć (końca nie widać), a szaleństwo panujące w hurtowniach przyprawia o ból głowy. Ceny wciąż w górę. Wczoraj kupując parapety zewnętrzne (klinkier) dowiedziałam się, że od 1 kwietnia w górę). Pomijam już, że na wszystko się czeka. Ja mam dni kiedy "wymiękam".

Budowlanka to nie moja branża.

Witam serdecznie,

No i przyszedl czas na mnie aby zaczac budowe. Dzis dostalem oferte na wykonanie robot. Oferta obejmuje wykonanie stanu surowego budynku + elewacja + dach z dachowka ceramiczna. Cena 214 tys. Czy to nie jest za duzo? Oferta z okolic trójmiasta.

HElllloooołłł wszystkim posiadaczom domu orion i budującym orionka

właśnie z mężem zdecydowaliśmy się na ten projket.

zastanawiam się nad schodami - czy nie będą zbyt na środku i przez to nie zabiorą przestrzeni. kibelek na dole też jakiś malutki :)

poszerzamy dom z 1523 do 1600 na szerokości. troszeczkę zwiększy mi się z prawej kuchnia a z lewej tak samo kotłownia. o to chodzi nam najbardziej. chcemy miec dwa piece. jeden na gaz a drugi na drewno. w związku z tym kubatura pomieszczenia musi byc większa. za łazienką wstawimy drzwi i jeszcze jedne do kotłowni. mam nadzieję że nie będzie czuc w części mieszkalnej dymu!:)

zastanawiam się również nad podnieisem troszeczkę ściany na poddaszu ale boję, zeby nie stracił dom na wyglądzie.

chętnie przyjmę Wasze rady!!

Dzięki !!!

ewelina

Ewelina,

mysle ze na spokojnie jak odczytasz wszytskie stronki tego postu to otrzymasz odp na wszytskie nurtujace Cie pytania:)

Schody mieszkajacym sie podobaja, lazienka na dole pewnie w 90% przypadkow jest powiekszona, podobnie jak gora podwyzszona. My przedluzalismy krokwie zeby zachowac proporcje....ale o tym wszytskim juz bylo, zparaszamy do lektury:))))

Pozdrawiam

za łazienką wstawimy drzwi i jeszcze jedne do kotłowni. mam nadzieję że nie będzie czuc w części mieszkalnej dymu!:)

przemyślcie to jeszcze. My zrobiliśmy tak: powiększyliśmy pokój/gabinet kosztem korytarzyka i teraz korytarzyk ma szer ok. 1m, dł ok. 4m, po jednej stronie drzwi do łazienki i kotłowni.

mieliśmy pomysł na drzwi zaraz za łazienką, i nawet zrobilismy nadproże i okazało się strasznie ciasno, za dużo drzwi i w którą stronę maja się otwierac, i żeby sie dostac z garażu do domu i odwrotnie trzeba by było tylko otwierać i zamykać drzwi.

Mamy piec na ekogroszek i ogólnie brudzi się od tego, więc konieczne sa dośc szczelne drzwi do kotłowni. Dodatkowo trzeba przemyśleć składowanie opału, w was drewno i sposób dokładania do pieca. Ta kotłownia jest malutka i jak piec jest spory to będzie ciasno i niewygodnie.

Dodam, że mnie też ogarnęło straszne lenistwo budowlane, wściekłość na coraz wyższe ceny i wykonawców, po których musiałam poprawiać, ze specjalnych postępów nie ma. Mam nadzieję, ze wiosna doda energii do tej nierównej walki.

Pozdrawiam

Ewelina no fakt jest co czytac;)

my budujemy w Szczecinie, i jestesmy na etapie...KONCA NIE WIDAC. W piatek montuja nam juz kuchnie, niestety troche za wczesnie bo czesc prac nie udalo sie skonczyc dzieki przemilym panom od wykonczeniowki grrrrrrr. Ale co zrobic. Generalnie konczymy... i moze tak za 2-3 tyg bedziemy sie wprowadzac... troche na wariata, ale bycie na miejscu tez wiele spraw ulatwi:)