Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Bryza jesteśmy dokładnie na tym samym etapie budowy Orionka i mam pytanie do Ciebie i może do wszystkich ktorzy juz zalewali strop .

Ile potrzeba betonu na strop Orionka z garazem :roll: jakos licze i licze i strasznie mi duzo wychodzi :cry:

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Bryza jesteśmy dokładnie na tym samym etapie budowy Orionka i mam pytanie do Ciebie i może do wszystkich ktorzy juz zalewali strop .

Ile potrzeba betonu na strop Orionka z garazem :roll: jakos licze i licze i strasznie mi duzo wychodzi :cry:

Pozdrawiam

witam Marku

o ile dobrze pamiętam to kiedyś pytałam ile zapłaciłeś za fundamenty i przesłałeś mi dane na emila. nie pomyliłam osób?

my na zalanie stropu zużyliśmy 17 kubików betonu.

pozdrawiam

W sobote pojaiwly sie w domu schody, dzisiaj pojawia (a moze juz sa) drzwi wewnetrzne, a jutro na forum moze pojawia sie zdjecia :)

Rufio!!!

Nie mogę się doczekać na zdjęcia!

Gdy zobaczyłam poprzednie niemal zemdlałam! Twój dom jest niemal dokładnie taki jak my chcemy mieć! To znaczy w kwesti rozwiązań wewnątyrz, bo oczywiście Orion, więc podobny. Też chcę mieć taką ściankę z cegły! Powiedz prosze, u Ciebie to jest okładzina, prawda? A czemu nie zbudowałeś jej z cegły? A kominek powalił nas totalnie! Właśnie od misiąca dywagujemy nad takim rozwiązaniem, żeby podpiąc go z boku filara. Czy ty przesuwałęś filar w bok? A rozmiar zmieniłeś? na 21x21? Nawet kolry chcę takie jak ty masz! Różowy i zielony, czerwona ściana w białym pokoju! No i łazienka! och!! Po prostu super! Jakbym zobaczyła Orionka ze swoich mażeń. Gratuluję i pokaż koniecznie te schody![/url]

moi drodzy, którzy już macie okna i się nad nimi zastanawialiście

okno u góry 120 dzieliliście równo na pół czy może jedna tafla

kono tarasowe też jestr 120 czy budowaliście większe

co z oknem w gabinecie jedno wychodne i na stałe czy też pełne wyjście z ruchomym słupkiem

czy zostawiliście przeszklenie przy wejściu czy większe drzwi czy mniejszy otwór

OLIMPIA jak okna kupowaliście w Oknovidzie?

dzięki za odpowiedzi

co z oknem w gabinecie jedno wychodne i na stałe czy też pełne wyjście z ruchomym słupkiem

czy zostawiliście przeszklenie przy wejściu czy większe drzwi czy mniejszy otwór

dzięki za odpowiedzi

podaj mi maila to wyślę Ci zestawienie okien jak ja zrobiłem :-)

Witam Wszystkich!

Jakoś pusto się tu ostatnio zrobiło, a ja chciałam dołączyć do grona budujących Oriona. mam nadzieję, że przyjmiecie jeszcze jednego wielbiciela tego projektu? Projekt wybraliśmy już rok temu i mimo dalszych poszukiwań niczego co bardziej by nam pasowało nie znaleźliśmy :)

Działka kupiona, papierzyska załatwione, czekamy na naszego murarza i ruszamy na początku maja. Co prawda przebrnełam przez cały wątek forum i dwie kartki zabazgrałam rzeczami o których należy pamiętać i na co zwrócić uwagę, ale na pewno pojawi się wiele pytań, na które mam nadzieję będziecie mogli odpowiedzieć.

Życzę słonka!

justyna

Jakoś pusto się tu ostatnio zrobiło, a ja chciałam dołączyć do grona budujących Oriona. mam nadzieję, że przyjmiecie jeszcze jednego wielbiciela tego projektu?

justyna

niestety nie możemy Ciebie przyjąć bo jest nas za dużo :wink:

a tak na serio pytaj

a ja dziś miałem mieć okna walczyłem o to 2 tygodnie żeby były szybciej i co??

zrobili ale białe a nie kolorowe

będą za 3 tygodnie :-)))

okna mamy tak jak w projekcie:) w gabinecie otwierane oba na ruchomym slupku tak samo z lukiem nad wejsciem, balkonowe 1 skrzydlowe w salonie i w pokoju nad kuchnia. Drzwi wejsciowe chyba przeszklenie jest ciut mniejsze ale to wynikalo ze standardow jakie sa na skrzydla i przeszklenia:)

Zycze wszystkim milego weekendowego wypoczynku:)

p.s.

a my juz mieszkamy !! hurrrrraaaaa !!! we wtorek osteczne zwozenie mebli.

niestety nie możemy Ciebie przyjąć bo jest nas za dużo

Dawno się nie śmiałam, a to mnie akurat rozbawiło. :lol:

Dużo nas, ale to oznacza, że dom się podoba. Witajcie nowi. :D

Wkrótce opuszczam nasze forum, gdyż muszę się wyprowadzić ze swojego mieszkanka :cry: , co nie oznacza wprowadzenia do Oriona :(. Wszystko to jest ogromnie stresujące i jeszcze ten brak czasu. Drugi raz za budowanie się nie biorę- też będę swoim osobistym wrogiem (jak to Prymasek wcześniej fajnie ujął)- chodzi o ten pierwszy wybudowany dom, że niby trzeci dla siebie- ooo nie!!!

a my juz mieszkamy !! hurrrrraaaaa !!! we wtorek osteczne zwozenie mebli.
- kolejni szczęściarze już na swoim. Gratulacje :D

Witam, jestem nowiuteńkim użytkowinikiem tego FORUM, wszystkich orionkowiczów na wstępnie serdecznie pozdrawiam i gratuluję udanych inwestycjii.

Mam plan budować się na lipiec.

Mam prośbę, czy ktoś ma powykonawcze zestawienie ilości materiałów na ORION I ?

Chodzi mi głównie o ilość szt. cegły POROTHERM 25 P+W, kubików betonu i kubików drewna (dach ceramiczny).

Ja bazuję na zestawieniu metariałów dołączonym do projektu, z niego wychodzi mi ok. 1700 szt. 25 P+W.

Krótko mówiąc, czy z waszych doświadczeń wynika, że zestawienie materiałów dołączone do projektu jest celne, czy możę tego materiału należy liczyć więcej ?

Proszę o odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam.

Witam, jestem nowiuteńkim użytkowinikiem tego FORUM, wszystkich orionkowiczów na wstępnie serdecznie pozdrawiam i gratuluję udanych inwestycjii.

Mam plan budować się na lipiec.

Mam prośbę, czy ktoś ma powykonawcze zestawienie ilości materiałów na ORION I ?

Chodzi mi głównie o ilość szt. cegły POROTHERM 25 P+W, kubików betonu i kubików drewna (dach ceramiczny).

Ja bazuję na zestawieniu metariałów dołączonym do projektu, z niego wychodzi mi ok. 1700 szt. 25 P+W.

Krótko mówiąc, czy z waszych doświadczeń wynika, że zestawienie materiałów dołączone do projektu jest celne, czy możę tego materiału należy liczyć więcej ?

Proszę o odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam.

całe szczęście że mnie zechcieliście przygarnąć :wink:

w innyw wypadku podglądała bym Was z ukrycia :oops: , bo bardzo ciekawe rzeczy tu piszecie. jeśli chodzi o pytaniato na obecnym etapie mam jedno:

kto z was stawiał ściany trzy warstwowe (pustak, stropian, pustak) i jak w takim przypadku ocieplaliście ściany fundamentowe? nie pamiętam czy już o tym było pisane w poprzednich postach.

Dzisiaj się żegnam, gdyż w przyszłym tygodniu nie zdążę. Jak ja wytrzymam bez forum :( . Mam nadzieję, że ponownie zacznę nadawać już z Oriona, ale dokładnie kiedy to będzie, nie wiem. Zaczyna się ciężki okres, no cóż, nikt nie mówił, że będzie lekko. Pozdrawiam wszystkich. Trzymajcie się! :D

A w takim stanie na dzień dzisiejszy jest nasz dom.

http://foto2.m.onet.pl/_m/93ede46dbb6014a5e8916e36f72ef382,5,19,0.jpg

dzięki za odpowiedzi

Ja w gabinecie zrezygnowałem z drzwi wyjściowych i mam tylko okno, ale za to wieksze na szerokosc orygn. okno+drzwi. W salonie drzwi balkonowe mam powiekszone chyba o 10 cm., dwuskrzydlowe bez slupka

U góry mam tak jak w projekcie

do Magdyc

Na scianie kominowej mam plytki klinkerowe, a jezeli chodzi o komin jest w tym mejscu jak w projekcie, ale zrezygnowalem z murowanego jak w projekcie na rzcz Schiedla.

Jezeli chodzi o kolory to nie moja dzialka roz i groszek to pomysl corki, a reszta zony. W sypialni jest bordowy z szarym (zdjecia jednak nie oddaja w pelni kolorow, no chyba ze ze mnie kiepski fotograf).

Zdjecia bede robil dopiero dzisiaj sorki.

No to agna juz chyba ma za soba to najgorsze, co mnie czeka. Moja druga polowka naciska mnie na też na przeprowadzke :(

A ja jeszcze nie skonczylem zakladac kontaktow i gniazdek, nie mam tez listw przysciennych na podlogach.

a zakladalem sobie ze wjade do nowego domu jak wszystko w srodku bedzie skonczone. :(

Ach te baby (przepraszam wszystkie panie na forum).