Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytanie do Ewy G. : co wchodziło w koszt fundamentów ?

Nasz budowniczy wyliczył nam wstępny kosztorys całych fundamentów zgodnie z projektem / obustronne izolacja i ocieplenie , pierwsza płyta i odwodnienie / na 23000 zł. Różnica bardzo duża , proszę o radę jak ją można zmniejszyć.

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moje fundamenty niestety będą także droższe. Już oscylują koło 20.000, ale na razie nie dam rady tego tak dokładnie wyliczyć, gdyż część z tej kwoty stanowią już materiały zakupione na przyszłe etapy. Rzeczywiście fundamenty traktuje się indywidualnie. U nas też nie trzeba odwadniać (grunt piaszczysty), a ocieplenie styropianowe.

A u nas na jeziorze, które będziemy widzieć z poddasza, pojawiła się rodzinka (nie mogłam się oprzeć, żeby tego nie zamieścić).

http://foto.onet.pl/upload/30/3/_497169_n.jpg

I to są właśnie uroki mieszkania w domu. Choćby takie gniazdko. Ja jak na balkonie zimą powiesiłam słoninkę z nadzieją zwabienia sikorek, to już pierwszego dnia zniknęła porwana przez ... gawrona, bo tych w mieście nie brakuje.

Lecę po pracy na budowę. Teraz to taki unormowany tryb życia mamy praca-dom (w sensie blok) -budowa. My to i tak tylko się przyglądamy, bo wszystko załatwia za nas nasz człowiek. Niestety to kosztuje:-?, ale inaczej nie wyobrażam sobie pogodzenia pracy i budowy. Zresztą trzeba się na tym znać.

Obejrzałam nowe zdjęcia. Fajnie tak "być w środku". My też powoli "jesteśmy w środku". Otacza nas gazobeton :D Mam pytanie, kiedy będziecie robić tarasy, schody? To niby wchodzi w zakres stanu surowego i zawsze mielibyśmy o te elementy do przodu, ale z kolei teraz będzie za wcześnie, bo ziemia jeszcze nieuleżała się. Chyba, że ze zbrojeniem. Sama nie wiem...

Witam ponownie po dluzszej przerwie milosnikow oriona, a zwlaszcza panie A i E :)

Zauwazylem ze u was roboty zasuwaja az milo. Niestety u mnie po poczatkowym dobrym tempie wykonywania szalowania pod strop ekipka troche przyhamowala, a to musieli cos dokonczyc, a to moj kierowniki budowy wyjechal na urlop, wiec nie bylo komu odebrac zbrojenia, a jak zrobili zbrojenie to inwestor (:oops: ) ociagal sie z ulozeniem instalacji oswietleniowej parteru, a potem pojechal sie bawic przy u2. Ale na szczescie w czwartek przyjechala grucha i wylala troche betonu i stropik gotowy :).

Przy okazji powrotu z chorzowa zajechalem podgladnac domek pod wrockiem, postepy prac (ulozona dachowka i zrobione sciany wewn.) i sprawdzic jak wysoka scianke kolakowa zrobic aby bylo ok. Ja najpierw chcialem zrobic na 4 warstwy pustakow, ale po inspekcji pod wrockiem jednak zrobie na trzy bo koncowka dachu bedzuie jednak za wysoko. Druga rzecza ktora mnie lekko zszokowala to wielkosc lazienki . Ona nie jest duza ona jest poterzna, jak na moj gust za duza, wiec bede sie musial zastanowic jak ustawic sciany wew.

Pytanie do Ewy: czy w projekcie meliscie okienko na tzw strychu, ktore zauwazyle na zdjeciach bo u mnie nie ma i czy podnosiliscie dach bo ze zdjec wydaje mi sie jakis taki duzy.

odpowiedź na pytanie agana:

tarasy i schody będziemy robić po ociepleniu budynku, na razie ściany fundamentowe mamy nieocieplone, więc jak już je ocieplimy, co będzie razem z resztą budynku, zabierzemy się za tarasy. Dlatego tak, żeby uniknąć mostków termicznych.

do rufio:

- po podniesieniu ścianki kolankowej chcieliśmy zachować ten sam wygląd zewnętrzny dachu, czyli nie chcielismy żeby okap podniósł się względem poziomu balkonów

- dach przez to został podniesiony i wydłużony, a tym samym powiększył się strych i zamontowaliśmy tam okienka - plan na przyszłość: dodatowe sypialnie dla gości, ale ze względu na wielkość strychu, okienka i tak się należały

- pomieszczenia na poddaszu użytkowym zyskały bardzo na funkcjonalności i wyglądzie

- dom wygląda okazale i cieszy się dużym zainteresowaniem :)

od siebie:

zmienilismy trochę układ pomieszczeń na poddaszu i w miejscu łazienki jest salonik z kominkiem otwarty na klatkę schodową, a łazienka w miejscu małej sypialni nad wykuszem w jadalni.

Jedziemy mierzyć instalację wod-kan, więc tymczasem...

Przechodzimy niemoc budowlaną. Nie możemy zdecydować się na bramę garażową, drzwi, blachę na dach, nie mówiąc o reszcie typu glazura itd. Teoretycznie coś się dzieje, bo instalacja elektryczna prawie skończona, w poniedziałek przyłączą nam wodę, potem instalacja kan. i wodna, na początku sierpnia wstawią okna, a w międzyczasie mamy zrobić tynki i wylewki. Urlop ma być w sierpniu i zastanawiamy się jak go spędzić.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Spadające co rusz ulewne deszcze spowolniły tempo prac, ale w tym tygodniu na pewno strop zalejemy. Teraz wolniej wszystko przebiega, bo dużo czasu zajmują "zabawy" z kolumnami, wykuszem, zadaszeniem. W każdym bądź razie jest do przodu i widać już dobrze pomieszczenia na dole. Utwierdziłam się w naszym rozwiazaniu, jakim było zrobienie wyjścia na ogród przez wykusz. Została mi cała ściana na zagospodarowanie. Salon będzie naprawdę fajny. Pozdrawiam urlopowiczów.

Wzięliśmy własnie urlop, a tu po pewnym okresie zastoju zacznie się wzmożony ruch na budowie: wkroczył hudraulik i rozpoczął wykopy pod inst. kanaliz. a potem będzie kładł wodną i c.o., elektryk kontynuuje okablowanie poddasza, ciesle powrócili i zaczną nabijanie łat pod blachę, tynkarze jutro pokażą co potrafią, montaż okien śr-czw, brama garaż w nast. tygodniu. Dodatkowo mąż samodzielnie wykonuje pierwsze wylewki i myśli, zeby ustawić grafik dla pozostałych coby mu nie przeszkadzali. Na szczęście niewiele mu zostało do zrobienia.

Może jednak uda nam się wyjechać choc na kilka dni?

To się u Was dzieje!!! My już mamy wprowadzoną wodę do budynku i rury kanalizacyjne również. Okazało się jednak, że Wod-kan się "machnął" :( i jeden z odpływów wyszedł nie tam gdzie trzeba i teraz będą to "odkręcać", a raczej przestawiać. Chodzi o odpływ z górnej łazienki (tam gdzie są umywalki). Pozostałe prace w toku i kierownik mówi, że za miesiąc będzie koniec. Tak więc mielibyśmy stan na zimowanie. Pozdrawiam, a podczas urlopu 8) trzeba konieczne choć na troszeczkę wyjechać :D

• 2 weeks później...