Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szuna

Pisałaś że na strop zużyłaś 17 kub(czy m3) budujesz Orion II?

''Dystans'' do budowy jest potrzebny tylko jak to zrobić? Dzisiaj miałem sen o porotermie na działówki 11,5 w tym śnie ludzie brali nawet potłuczony :lol:

Pozdrowienia, powodzenia!

nie budujemy OronaI?

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam serdecznie

to ja też może wyjdę z ukrycia (od kilku miesięcy obserwuję bacznie wątek)

nasz orion II w odbiciu lustrzanym z "drobnymi" modyfikacjami właśnie dorasta do stropu. miała być silka ale jak to w dzisiejszych czasach bywa firma xella w dniach dostawy, po miesiącu od zamówienia (takie kiedyś były terminy) :wink: poinformowała łaskawie nas że silki ni ma i nie wiadomo kiedy będzie. więc orion rośnie z keramzytu 24 PW. Dalszy plan przewiduje wełna 15cm +klinkier wienerberger pomerania( już kupiony więc decyzja zapadła) z czarną fugą, na dachu dachówka jungmeier Mondo, wentylacja mechaniczna.

budowa systemem naprawdę gospodarczym

wykonawcy trochę mnie denerwują bo niesystematycznie przychodzą do pracy, no ale cóż jak zacznę im płacić to mogę zacząć narzekać 8)

całość robimy w składzie:

Ja - inżynier informatyk

1x szwagier - mgr. inżynier wysokich napięć + logistyka,

1x brat - też jakiś mgr. inżynier od prądu

i kto tylko da się strzelić na pomoc.

budżet niestety skromny dlatego starcza tylko na materiały bez robocizny( 200tys od stanu 0).

i to chyba na razie wszystko, aha z projektem nie jesteśmy jakoś mocno zżyci więc wszystkie rozsądne pomysły są na bieżąco rozważane.

pozdrawiam serdecznie

Witamy serdecznie,

jesteśmy nowi na forum, jednakże czytamy je już od wielu dni. Powód? Prawie jesteśmy pewni, że Orion to projekt, który wybierzemy na własne gniazdko. Do postawienia kropki na "i" brakuje nam zobaczenia domu w rzeczywistości. I tu prośba. Ponieważ mieszkamy w Świnoujściu, chcielibyśmy zobaczyć dom w "realu", najlepiej z okolic Szczecina (blisko od nas). Czy możemy liczyć na otrzymanie adresu od aga.s., żeby go obejrzeć chociaż z zewnątrz. Chcielibyśmy to zrobić jak najszybciej, jeszcze podczas długiego weekendu. Z góry dziękujemy za pomoc w podjęciu ostatecznej decyzji. :roll:

Teresa i Wiesiek

T&W spr poczte, nie wiem czy dostaliscie mojego maial bo mama go caly czas w folderze dow yslanai ia nie chche od emnei cos wyjsc... jak nie to podajie jakiegos innego maila.... pod netem jestem do 16.30 tylko

Bryza nie wiem ile dokladnie, ale kolumny lalismy i od przodu i na tarasie.... wykusze z cegiel

Pzdr

rufio, bardzo podobają mi się te Twoje schodki :D, ja też będę robiła ażurowe tylko nie wiem czy pierwszy stopień zrobić tak jak jest to rozwiązane u Ciebie , czy tak jak w projekcie. te w projekcie są bardziej kręte i zastanawiam się jakie rozwiązanie będzie wygodniejsze, daj znać jak się je użytkuje. na to mam jeszcze czas, ale fundamenty to już zaczynamy jutro i nikt mi nie chce podpowiedzieć jak ocieplił fundament pod ścianę 3 warstwową :(

Rufio - jeszcze raz super schody! Czy otwór klatki schodowej jest u Ciebie taki jak w projekcie czyli 203x190cm?

justa* my mamy ścianę dwu warstwową, pod trzy warstwową można dać bkoczek bet. na grubość 25cm przerwę na styropian 8-10cm, a następnie bloczek bet. ''na sztorc'' czyli 14cm będzie to podstawa pod ścianę elewacyjną, czyli trzecią warstwę. Należy to robić kolejno czyli ścianka 25cm, styropian (klej, kołki itd.), trzecia warstwa. Jeżeli zastosujesz wełne mineralna trzeba pamiętać o szczelinie wentylacyjnej.

Pozdrowienia!

bryza2005

Dzękuje za odpowiedź, nie byłam pewna czy ociepla się go tak samo jak ściany, czy trzeba to jakoś inaczej rozwiązać.

U nas dziś geodeta wyznacza budynek i kopanie fundamentów :D

Jeszcze tyle roboty a ja już nie mogę doczekać sie kiedy zobacze ściany.

Zdecydowaliśmy , że na stryszku likwidujemy wszystkie okna dachowe a w zamian za to wstawimy dwa w ścianie szczytowej. podejżałam to rozwiązanie u kogoś z Was i bardzo mi ono odpowiada, bo tak jak większość dzielę strych na dwa pomieszczenia, garderobę i pralnie. i tu moja kolejna psośba, czy ktoś kto wprowadził taką zmianę może mi podpowiedzieć jak duże okna wstawił :roll:

Witam przyszłych mieszkańców Oriona.

Jestem wraz z żoną wciąż na ziemi. Ceny materiałów kosmiczne, ale mimio to szykujemy się z misją. Docelowo interesuje na Orion II wersja lustrzana.

Nasze dotychczasowe doświadczenia to kupno działki na pd- zach. od Wrocławia, niedospane noce spędzone nad katalogami z projektami domów. Początkowo szukaliśmy domu z dachem wielospadowym. Odwiedziliśmy kilka budów i jak się okazało pokoje na poddaszu mimo swojej dużej powierzchni użytkowej, ze względu na kształt dachu były mało ustawne( niektóre miały nawet trzy skośne ściany w jednym pokoju). Poza tym co nie jest bez znaczenia wykonanie dachu wielospadowego przy obecnych cenach materiałów i robocizny nie napawa optymizmem.

Orion urzekł nas swoim wyglądem, funkcjonalnością i jak się nam wydaje nie jest domem bardzo drogim. Uważamy, że pomysły wydłużenia kuchni jak i również podniesienia ścianki kolankowej są godne naśladowania.Chcemy pokombinować coś ze schodami na poddasze bezpośrednio z garażu, ale boimy się czy bryła domu nie zmieni się zanadto.

Z doświadczenia wiemy, że to co tworzy wyobraźnia na podstawie rzutów i rysunków rzeczywistośc koryguje, czasem bardzo brutalnie.

Dlatego zanim wykonamy telefon do Biura Projektowego z zamówieniem, zwracam się do forumowiczów budujących w szeroko rozumianej okolicy (dolnośląskie i województwa sąsiednie) z pytaniem:

Czy możliwe byłoby spotkać się u Państwa na budowie Oriona ?

Chcielibyśmy złożyć krótką wizytę, obejrzeć zwłaszcza piętro,wymienić uwagi i przedstawić nasze spostrzeżenia. Myślimy że i Państwo nie uznają tego czasu za stracony.

Pozdrawiamy

:D

Witam przyszłych mieszkańców Oriona.

Jestem wraz z żoną wciąż na ziemi. Ceny materiałów kosmiczne, ale mimio to szykujemy się z misją. Docelowo interesuje na Orion II wersja lustrzana.

Nasze dotychczasowe doświadczenia to kupno działki na pd- zach. od Wrocławia, niedospane noce spędzone nad katalogami z projektami domów. Początkowo szukaliśmy domu z dachem wielospadowym. Odwiedziliśmy kilka budów i jak się okazało pokoje na poddaszu mimo swojej dużej powierzchni użytkowej, ze względu na kształt dachu były mało ustawne( niektóre miały nawet trzy skośne ściany w jednym pokoju). Poza tym co nie jest bez znaczenia wykonanie dachu wielospadowego przy obecnych cenach materiałów i robocizny nie napawa optymizmem.

Orion urzekł nas swoim wyglądem, funkcjonalnością i jak się nam wydaje nie jest domem bardzo drogim. Uważamy, że pomysły wydłużenia kuchni jak i również podniesienia ścianki kolankowej są godne naśladowania.Chcemy pokombinować coś ze schodami na poddasze bezpośrednio z garażu, ale boimy się czy bryła domu nie zmieni się zanadto.

Z doświadczenia wiemy, że to co tworzy wyobraźnia na podstawie rzutów i rysunków rzeczywistośc koryguje, czasem bardzo brutalnie.

Dlatego zanim wykonamy telefon do Biura Projektowego z zamówieniem, zwracam się do forumowiczów budujących w szeroko rozumianej okolicy (dolnośląskie i województwa sąsiednie) z pytaniem:

Czy możliwe byłoby spotkać się u Państwa na budowie Oriona ?

Chcielibyśmy złożyć krótką wizytę, obejrzeć zwłaszcza piętro,wymienić uwagi i przedstawić nasze spostrzeżenia. Myślimy że i Państwo nie uznają tego czasu za stracony.

Pozdrawiamy

witam

my budujemy w okolicach Oławy. jesteśmy na etapie budowania II kondygnacji. (Chyba nigdy tego nie skończymy!!!!!!) budujemy Orionna I w lustrzanym odbiciu i jeśli chcecie zobaczyć to serdecznie zapraszamy. najpierw tylko musimy się umówić bo mieszkamy w Poznaniu :lol: i to jest szczyt......

Szuna !

Dziękujemy bardzo za zaproszenie!

Bardzo się cieszymy, że jesteście skłonni nam pokazać swój dom.

Z przyjemnością spotkamy się z Wami.

Ufamy że z czasem kiedy nasz Orion urośnie my również będziemy mogli podzielić się naszymi doświadczeniami i zaprezentować nasz dom innym.

P.S. Szczegóły omówimy na priva.

Pomocy!!! Mamy problem. Zamówiliśmy okna dachowe takie jak w projekcie 160/78 i w tym pokoju od ogrodu przy garażu jest taka rama w której ma być osadzone okno I NIE PASUJE jest za duże (okno). Mąż mierzył tą ramę i jest niby tak jak w projekci.Ma przyjechać cieśla i kierownik budowy i sprawdzić. Ciekawa jestem czy ktoś z was ma okna takich wymiarów jak w projekcie i czy u was wszystko pasowało bo może to błąd w projekcie. Odpiszcie szybko bardzo was proszę.

Witam. U nas zrobili szalunki i wlali beton ale myślę, że nie zrobili to tak jak należy bo zrobili kwadratowe słupy a teraz będą narzucali żeby na dole były szersze niż na górze a myślę, że to głupiego robota bo widziałam u innych,że mają od razu tak zrobione szlaunk jak trzeba. No nie wiem czy moi FACHOWCY (za dychę-bo mam ich juz po dziurki w nosie) nie umieli czy nie chciało im się wiecej bawić.Wiem już od dobych fachowców że na to samo wyjdzie ale mnie denerwują te kwadratowe słupy i nie mogę na nie patrzeć. U mnie kończą układać dachówki, montują na dachu okna. Jak już na dniach zrobią schody z przodu i taras to wkleję parę zdjęć. Dziś okazało się,że jedno okno na dachu nie pasowało do ramy ale kierownik budowy powiedział że tą ramę można jeszcze przerobić. Ale czyja jest wina dowiem się jutro czy cieśli czy błąd w projekcie.Normalnie boli mnie już głowa.