Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Jesli podnosicie belkę nad wykuszem do góry w takim razie jak rozwiązaliście ocieplenie balkonu nad wykuszem, ba pasuje ocieplić go styropianem. :-?

Ja chce ocieplić wylewkę na balkoniku 15 cm styropianem i aby zrównać podłoge na balkonie i w pokoju musze obniżyć tą belkę o 10 cm w stosunku do sufitu.

Co radzicie?

Kasia

tam się robi mała awaria tzn belka jest wyżej i sama belka nie jest ocieplona

co do płyty balkonowej

najpierw mi zrobili taka cieniutką płyte na to poszedł styro i papa a później wylewka ostatecznie wyszło to 2-3 cm ponad poziom wylewek w pokojach

- moja nieuwaga i brak pomyślenia wykonawców

nie robiłem awantury bo mi to specjalnie nie przeszkadza

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Mam tytanie do osób którzy mają już rolety zewnętrzne. Jak je macie zamontowane? Był u nas pan od okien i chce nam umocować roletę na oknie(co zmniejszy automatycznie okno) mi się to absolutnie nie podoba. Wiem ,że są roletu podtynkowe ale jak je umocować jak jest nadproże nad oknem? Macie cofnięte te nadproża czy jak? Jakby umocować puszke rolety na nadprożu to przecież i tak będzie wystawała bo jest gruba na 21 cm. JAK WY TO ROZWIĄZALIŚCIE? Musimy iśćdo jakiegoś fachowca od rolet bo tan chyba ma małą wedzę....

macie już otwory zostawione wieniec i strop zalany??

jakby nie macie wielkiego wyboru albo rolety na ścianie zewnątrz powyżej okna

- skrzynki 16 cm i duże okna 20 cm - więc będą wystawać poza docieplenie będzie je widać albo puszki w świetle okna.

są jeszcze skrzynki montowane w nadprożach okien ale są to specjalnie do tego przystosowane nadproża i jeśli już je macie to po zabawie

ja zostawiłem po prostu większe otwory okienne na etapie murowania

a tak na marginesie MAM OKNA!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, podobnie jak wy wybraliśmy projekt oriona z czego bardzo jestem zadowolona.Przeglądaliśmy mnóstwo projektów, jednak żaden nie spełniał naszych oczekiwań. Orion był pierwszym projektem jaki wybraliśmy i tak już zostało. Mówią, że pierwsza decyzja jest najlepsza. Staramy się na bieżąco śledzić wasze osiągnięcia w realizacji tego domku i bardzo pomogły nam wasze wskazówki dotyczące zmian. Obecnie jesteśmy dopiero na etapie wykupienia projektu, jednak część materiałów już kupiliśmy, gdyż ceny są przerażające.Zamierzamy budować oriona III( bez garażu) z częściowym podpiwniczeniem. Z zainteresowaniem będziemy śledzić wasze postępy. Mam nadzieję,że przyjmiecie nas do swojego grona orionowiczów. Pozdrawiam serdecznie

Marzena

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Podobnie jak wy, zdecydowaliśmy się z mężem na budowę oriona( tylko, że bez garażu i z częściowym podpiwniczeniem). Przeglądaliśmy wiele projektów, jednak tylko orion spełnia nasze oczekiwania. Był to pierwszy projekt, który wybraliśmy i myślę, że to dobra decyzja. Już od dłuższego czasu śledzimy wasze posty, które bardzo nam pomogły oraz przekonaliśmy się, że nasz wybór jest słuszny. Obecnie jesteśmy na etapie wykupienia projektu, ewentualnych poprawek i zmian. Z uwagi na szokujące ceny materiałów budowlanych, część już wykupiliśmy. Teraz czeka nas robota papierkowa, pozwolenia itd.Bardzo się cieszymy, że nie jesteśmy sami. Mam nadzieję, że nam pomożecie, oraz przyjmiecie do tak licznego grona orionowiczów.

Mam jeszcze jedną prośbę, oriona będziemy budować koło Opola Lubelskiego i szukamy kogoś z województwa lubelskiego, kto realizuje lub zrealizował projekt orion. Bardzo chętnie byśmy go zobaczyli na żywo, jeśli byłaby taka możliwość. A jeżeli nikogo nie ma z tego województwa,to może ktoś z Warszawy lub z okolic. Bardzo prosimy o kontakt.(oczywiście dopasujemy się do terminu spotkania).Pozdrawiamy serdecznie

Marzena i Paweł

Witam. Mam tytanie do osób którzy mają już rolety zewnętrzne. Jak je macie zamontowane? Był u nas pan od okien i chce nam umocować roletę na oknie(co zmniejszy automatycznie okno) mi się to absolutnie nie podoba. Wiem ,że są roletu podtynkowe ale jak je umocować jak jest nadproże nad oknem? Macie cofnięte te nadproża czy jak? Jakby umocować puszke rolety na nadprożu to przecież i tak będzie wystawała bo jest gruba na 21 cm. JAK WY TO ROZWIĄZALIŚCIE? Musimy iśćdo jakiegoś fachowca od rolet bo tan chyba ma małą wedzę....

macie już otwory zostawione wieniec i strop zalany??

jakby nie macie wielkiego wyboru albo rolety na ścianie zewnątrz powyżej okna

- skrzynki 16 cm i duże okna 20 cm - więc będą wystawać poza docieplenie będzie je widać albo puszki w świetle okna.

są jeszcze skrzynki montowane w nadprożach okien ale są to specjalnie do tego przystosowane nadproża i jeśli już je macie to po zabawie

ja zostawiłem po prostu większe otwory okienne na etapie murowania

a tak na marginesie MAM OKNA!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:

Gratuluje okien!

Prymasek, a tak przy okazji to co praktycznie nalezy zrobić? Dodać po prostu do wymiaru okien, np. 20 cm wysokości? Inna rada? :-)

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Podobnie jak wy, zdecydowaliśmy się z mężem na budowę oriona( tylko, że bez garażu i z częściowym podpiwniczeniem). Przeglądaliśmy wiele projektów, jednak tylko orion spełnia nasze oczekiwania. Był to pierwszy projekt, który wybraliśmy i myślę, że to dobra decyzja. Już od dłuższego czasu śledzimy wasze posty, które bardzo nam pomogły oraz przekonaliśmy się, że nasz wybór jest słuszny. Obecnie jesteśmy na etapie wykupienia projektu, ewentualnych poprawek i zmian. Z uwagi na szokujące ceny materiałów budowlanych, część już wykupiliśmy. Teraz czeka nas robota papierkowa, pozwolenia itd.Bardzo się cieszymy, że nie jesteśmy sami. Mam nadzieję, że nam pomożecie, oraz przyjmiecie do tak licznego grona orionowiczów.

Mam jeszcze jedną prośbę, oriona będziemy budować koło Opola Lubelskiego i szukamy kogoś z województwa lubelskiego, kto realizuje lub zrealizował projekt orion. Bardzo chętnie byśmy go zobaczyli na żywo, jeśli byłaby taka możliwość. A jeżeli nikogo nie ma z tego województwa,to może ktoś z Warszawy lub z okolic. Bardzo prosimy o kontakt.(oczywiście dopasujemy się do terminu spotkania).Pozdrawiamy serdecznie

Marzena i Paweł

Prymasek, a tak przy okazji to co praktycznie nalezy zrobić? Dodać po prostu do wymiaru okien, np. 20 cm wysokości? Inna rada? :-)

na etapie murowania ścian podnosisz belkę L o 20 cm

w praktyce u mnie wyszło że belka jest bezpośrednio pod

wieńcem - po takim wyznaczeniu okien i wybidowaniu stropu

masz wrażenie wielkości okien ale po ich wstawieniu

Twoje okna zmniejszają sie do normalnych wymiarów

Marzena i Paweł

trzeba ustawić jakieś WPISOWE ;-)

bo to już jest przegięcie

bo zaraz będzie tak jak na moje ulicy gdzie sie wychowałem

domy z lat 60-tych wszystkie identyczne :-)

a tak serio WITAMY

WITAM- słuchajcie a czy wy wszyscy montujecie rolety zewnętrzne? Bo tak się zastanawiamy,że moze po prostu zamówimy porządne okna antywłamaniowe i dobry monitoring i wystarczy. Jak wy robicie?A może macie rolety tylko na dole? Bo widziałam, że ludzie też tak robią. Pozdrawiam

na etapie murowania ścian podnosisz belkę L o 20 cm

w praktyce u mnie wyszło że belka jest bezpośrednio pod

wieńcem - po takim wyznaczeniu okien i wybidowaniu stropu

masz wrażenie wielkości okien ale po ich wstawieniu

Twoje okna zmniejszają sie do normalnych wymiarów

Dzięki za radę.

ludzie ludzie co Wy robicie że WAS tu nie ma :p

Ja jestem codziennie ale siedzę cicho bo chwilowo nie mam żadnych pytań. Ale mam już na działce fundamenty iiiiiiii wodę w kotłowni! :D

A za tydzień przychodzi ekipa i ruszają dalej, więc jak dojadę do domku to już będzie kawał orionka stało. Już nie mogę się doczekać :p

Pozdrawiam innych podglądających :D