Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W projekcie są wszedzie 160. Ja z tyłu w sypialniach dałam 160 a z przodu w łazience i pokoju nad kuchnią 140. W pralni i garderobie dałam tylko 98. Narazie nie wiem jak doswietlają poniewaz mam zakryte folią... Mnie martwi tylko to, że ze wzgledu na duze podniesienie scianki kolankowej mam okna dosyc wysoko i nie wiem czy bede mogła swobodnie je otworzyc :) Pozdrawiam wszystkich i apeluje o pokazywanie zdjęc :D

My dajemy wszędzie okna "140", dodaliśmy w sypialni nad kuchnią, natomiast zrezygowaliśmy z okna dachowego nad salonem (będziemy mieli dodatkowo w szczycie) i zrezygnowaliśmy z jednego nad garażem od frontu (w szczycie dwa mniejsze okna). Mam nadzieję że pomieszczenia będą wystarczjąco doświetlone.

witajcie

trochę was zaniedbałem (he, he) z 500 postów temu

jestem już na ostatniej prostej

trochę długiej i ostatecznie wykańczającej

pozdrowienia dla dinozaurów tego wątku: Agany, Ewy G, Szymona77, Juranda Chrisa i rzecz jasna Prymaska.

Prymasek? Ty jeszcze budujesz? Myślałem, że przy takim tempie w grudniu skończysz w połowie maja!

pochwalcie się zdjęciami wnętrz

uściski

tezet

witajcie

trochę was zaniedbałem (he, he) z 500 postów temu

jestem już na ostatniej prostej

trochę długiej i ostatecznie wykańczającej

pozdrowienia dla dinozaurów tego wątku: Agany, Ewy G, Szymona77, Juranda Chrisa i rzecz jasna Prymaska.

Prymasek? Ty jeszcze budujesz? Myślałem, że przy takim tempie w grudniu skończysz w połowie maja!

pochwalcie się zdjęciami wnętrz

uściski

tezet

tempo się spowolniło

czekanie na okna 2 miesiące

płytkatkarze mogą w sierpniu więc przestało mi sie spieszyć

zabudowa NG od lipca więc też jakoś ciśnienie spadło

wełna zamówiona w lutym nadal nie dojechała więc ciśnienie rośnie.

Prymasek nie łam się :) U mnie to samo. Murarz z ekipą mieli przyjść w poniedziałek i przyjdą, ale w następny. Gdzieś czegoś nie dokończyli i będą dopiero 18. Może to i dobrze jak zaczną to będziemy na miejscu i sami wszystkiego dopilnujemy. Tata będzie miał trochę więcej wolnego czasu, bo chwilowo nasza budowa jest na Jego głowie.

Jak myślicie czy w 2 tygodnie postawią cały parter domku??

kurcze

no to rzeczywiscie klpa

ja, tak jak pamiętasz, zrobiłem przerwę zimową i prace rozpoczęliśmy pod koniec lutego.

i tak do tej pory udało nam się wstawić okna, zrobić całą elektrykę, tynki, hydraulikę, ocieplenie podłogi i izolacja, podłogówkę i wylewki dwa tygodnie temu.

wszystko trzeba bylo precyzyjnie umawiać i liczyć na brak opóźnień. Pewnie gdybym zaczął w marcu, kwietniu musiałbym ze wszystkim czekać do września, października.

z materiałami też był ubaw. Wełną kupiłem przypadkiem bo pani w hurtowni zapytała czy mi się nie przyda bo mają ostatnie rolki po starej cenie. Ale jeszcze śmieszniej było z cementem. Jadąc samochodem namierzyłem ciężarówkę z cementem i jechałem za nią aż do hurtowni. Od razu kupiłem dwie palety.

co za dziwne czasy

nie zazdroszczę tym co właśnie zaczynają budowę

nas z pewnością nie byłoby już na nią stać

powodzenia

tezet

Jak myślicie czy w 2 tygodnie postawią cały parter domku??

to zależy z czego budujesz i jakie zmiany wprowadziłaś

przepraszam, że nie czytałem twoich wcześniejszych postów i tego nie wiem

u mnie wyglądało to mniej więcej tak od czasu wbicia pierwszej łopaty (łychy koparki)

fundament z płytą 3 tygodnie

mury parteru z nadprożami 2 tygodnie

strop tydzień

ukłony

tezet

Dzięki tezet

Budujemy z pustaka, ściana 3 warstwowa. Ale nasza ekipa jest cztero osobowa z czego 3 panów muruje a jeden uzupełnia zapotrzebowanie na materiały. No chyba że jest mąż, wtedy to on biega i dostarcza materiały a 4 muruje. To może już za 2 tygodnie sobie troszkę pooglądam. :D

Zmian nie wprowadzaliśmy prawie żadnych. Zrezygnujemy chyba tylko ze spiżarki i ścianki działowej między salonem i jadalnią. Może powstaną tam drzwi przesuwane , chowane w ścianę. Zobaczymy jak duży otwór tam zostanie, bo poszerzamy troszkę schody więc ściana, na której się podpierają będzie szersza kosztem właśnie przejścia z salonu do kuchni, no i oczywiście pokoiku na górze.

Pozdrawiam wszystkich :D [/b]

Witam wszystkich. "Nowych" i "starych" pozdrawiam serdecznie.

Ja..... podobny etap jak Tezet-czyli wylewki.

Walczymy z ekipami, szukamy materiałów na pokrętnych drogach kombinatorstwa i chciwości. Udaje nam się jakoś zawsze zdobyć taniej niż oficjalny cennik tych magików od słupów cenowych. Normalnie jak za komuny.Paleta cementu brutto, ten sam producent, a różnica w cenie 50-80zł.

Dzisiaj żoną w samochodzie o 6 rano zasuwamy na budowę, bo wchodzi ekipa od ociepleń. Dla pewności dzwonimy, czy bedą, a oni, że chyba nam się poniedziałki pomyliły.... . A jeszcze we środę dzwoniłem i miałem pretensję, że nie mówią mi wcześniej kiedy wejdą. Cały piątek i sobotę organizowałem styropian. W sumie już trzeci raz zmienił się termin.

Ale, widze po sobie, że zrobiłem się twardszy na to wszystko. Nie dzisiaj to jutro. Nie ma rady.

Coś o oknach połaciowych.

Ja mam okna 140. W pokoju nad kuchnią dodałem jedno(nie było w projekcie) W pokoju nad gabinetem dałem podwójne. Koło komina dałem mniejsze okno aby doświetlić poddasze otwarte w tym miejscu.

witam

mam pytanie budujemy Oriona II ile wyniosła Was robocizna. nam wycenili stan surowy zamknięty na 70000zł samą robociznę trochę mnie to podłamało. wydaje mi się trochę duzo. mam zamiar zaczynać 30km na pd Wrocławia. Moze ktoś z was ma jakąś przyzwoitą ekipę w przyzwoitej cenie.

a czy ktoś z budujących stan surowy w tym roku policzył koszty materiałów?

pozdrawiam i życzę wszystkim dużej wytrwałości

mam pytanie budujemy Oriona II ile wyniosła Was robocizna. nam wycenili stan surowy zamknięty na 70000zł samą robociznę trochę mnie to podłamało.

:o :o :o

Faktycznie cena zwala z nóg.

Nam za stan surowy otwarty powiedzieli 25000 i wydawało się dużo. w cenie jest celagier ale bez krycia dachu. Budujemy domek w okolicach Kozienic (30 km od Radomia) więc ceny mogą się różnić, ale aż tak??

70 tys to raczej cena z kosmosu

nawet jeśli ceny materiałów skoczyły o 200% to proporcjonalnie robocizna powinna wynieść około 50t.

ja w zeszłym roku zapłaciłem 27t za wszystkie mury i to już były wysokie stany średnie.

buduje w Warszawie więc też trudno porównać

właśnie zamówiłem szafki do kuchni. Będą we wrześniu :lol:

Chris liczę na ciebie

tezet

Tezet wysłałem Ci namiary na ekipy i na hurtownię na prywatna skrzynkę. Daj znac czy doszło, bo nie jestem pewien czy dobrze kliknąłem. Jak cos nie tak to jeszcze raz wyślę.

Justa budujesz się w moich rodzinnych stronach. Pochodzę z Pionek.

Może jak będe przejeżdzał to kiedyś wypatrzę Twojego Oriona.

Miłego budowania.

tezet

3 miesiące to chyba przeciętny czas oczekiwania na szafki kuchenne, znajomi czekali 5 miesięcy chociaż wstępnie miały być 2, ale jak zwykle coś tam.... :wink:

Czekamy do września na zdjęcia Twojej kuchni. Mam nadzieję, że się pochwalisz :D

Chris

Oriona należy wypatrywać w Brzózie. :D

te 70 000 to robocizna stanu s urowego zamkniętego :fundamentykim 17000 ze szyst, sciany okna ocieplenie wełna tynk28000 , dach, okna, rynny

a zaleta zaleta termin na wrzesień tego roku i dobra marka

proszę was bardzo piszcie ile wasz kosztuje robocizna na poszczególnych etapach lub całościowo, muszę mu dac wkrótce odpowiedz dałam co prawda jeszcze innym do wyceny ale niepewność mnie dobija

te 70 000 to robocizna stanu s urowego zamkniętego :fundament ze wszystkim 17000 , sciany okna ocieplenie wełna tynk28000 , dach, okna, rynny 25000

a zaleta zaleta termin na wrzesień tego roku i dobra marka

proszę was bardzo piszcie ile wasz kosztuje robocizna na poszczególnych etapach lub całościowo, muszę mu dac wkrótce odpowiedz dałam co prawda jeszcze innym do wyceny ale niepewność mnie dobija