Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witami pozdrawiam wszystkich budujących. Ja jestem po zalaniu stropu płyta typowa żelbet 12 cm.moje wydatki dotychczas to ; materiały 51 tys. robota 7 tys. projekt + uzgodnienia 3200zł fundamenty ocieplone styropianem 7cm. mury suporex 24cm dachówke kupiłem ruppceramika syrius13 miedziana cena 14tys za 225m2 za wykonanie dachu policzyli mi 9000zł

dachóweczka extra czeka na składzie teraz czekam na murarza i wymurowanie poddasza

vippero

dach kupowałem w firmie ASDACH w Sulejówku widać ją z Zakrętu (tam gdzie skręsasz na Lublin lub Terespol)

O szczegóły dachówki nie pytałem bo mnie to trochę drażni. W każdym razie wygląda jak tradycyjna esówka na niemieckich folwarkach.

dino74

Masz fantastycznie niskie koszty. Zazdroszcze.

Witam wszystkich miłosników Oriona :D

Od dziś będę namiętnie dyskutowac z Wami. Budowę Orionka I zaczynamy 23 lipca 207. Juz sie boje. Zdaję sobie sprawe jak duze to jest przedsięwziecie i ile człowiek musi mieć w sobie cierpliwości, siły i wiary w to, ze sie uda. Wasze zdjęcia udowadniają, ze warto!

My zmienilismy troszeczkę projekt. Wydłuzylismy tył domu o 1m2 i zrównaliśmy dach domu z dachem garazowym od strony ogrodu. Dzieki temu powiększył się pokój dzienny do 32,64mr, gabinet do 16,13m2, garaż do 28,68m2, pokój na poddaszu do 20,02, pokój 19,0 oraz strych do 18,44.

Szczerze mówiac bylismy juz u pewnych ludzi, którzy wydłuzyli dach garażu (stad ten pomysł) i dom zrobił na mnie ogromne wrazenie. Jedynie pokój dzienny wydawał mi się troszke mały, więc postanowiliśmy wydłuzyć jeszcze tył o 1m2. Teraz zastanawiam się, jak to wszystko będzie wygladało. Wierzę, ze nam się również uda, choc droga do sukcesu daleka.

Zastanawiam sie ciągle czy zrezygnowac ze spizarki i gdzie ustawić schody, ale na to jeszcze mam czas. Na razie jestesmy na etapie materiałów na sciany zew i wew.wstepnie umówiłam się na dach i więźbe. No i startujemy. Jak się nauczę jak wstawiac zdjęcia to wyślę naszą działeczkę, bo tyle w tej chwili mamy.

Witaj Otey!

Ja również należę do szczęśliwego grona Orionwiczów :) a do tego podobnie jak Ty jestem z Zielonej Góry !!

Nasz domek budujemy w Radomii ok 8 km od centrum.

Napisz gdzie Ty się budujesz

Jesteśmy obecnie na etapie wyboru kafelek, szaf wnękowych, paneli itp.

Jeżeli chodzi o zmiany jekie wprowadziliśmy w projekcie to podobnie jak większość zrezygnowaliśmy ze spiżarki - bardzo dobra decyzja. Podnieśliśmy również ściankę kolankową, powiększyliśmy łazienkę na dole, a pomieszczenie nad garażem podzieliliśmy na pół i zrobiliśmy schowek i garderobę (od strony sypialni).

Pozdrawiam

Ania

Cześć Aniu.

Jak super, ze budujecie się tak blisko. Obecnie mieszkamy w Zielonce, a budować się będziemy w Przytoku. Chcieliśmy kupić działke w Radomi koło starej szkoły, ale jakoś zrezygnowalismy. Może szkoda, bylibysmy sasiadami :-)) Gdybyscie chcieli sie kiedys z nami spotakac to dajcie znac. Chetnie z Wami porozmawiamy. Ja równiez przychylam sie do likwidacji spizarki. Tzw. strych również chcemy podzielic na pół. Super, ze jestescie juz na takim etapie. my obecnie rozgladamy sie za dachówka. Myslimy nad dachówka cementową - kolor miedziany, albo ceglany, w kazdym razie jasny. A jakiego budujecie Orionka lustrzane odbicie, czy nie, a schody , jak w projekcie, od strony kuchni?

dino74:

Super dachóweczka to cos w naszym stylu :-)

Hej Otey,

szkoda niewiele by brakowało i mieszkalibyśmy koło siebie !!

Bardzo chętnie się z wami spotkamy, jeżeli chcielibyście zobaczyć Oriona "na żywo" to oczywiście zapraszamy!!

My budujemy Oriona II odbicie lustrzane.

Mamy dachówkę Roben małą średzką falistą w kolorze kasztana.

Jeżeli chodzi o schody to będą tak jak w projekcie od strony kuchni, ale widziałam również rozwiązanie gdzie schody były obrócone i wejście było od strony wykusza. Też fajne rozwiązanie, powstało jednak kosztem najmniejszego pokoju na górze.

A jaką dużą macie działkę, nasza ma 1400 m2?

Pozdrawiam

Ania

Aniu

Super, ze będziemy mogli zobaczyc Oriona na zywo w innej wersji niz widzieliśmy, bo kolejny Orion stoi w Droszkowie. Przecudny i to własnie on nas przekonał. Napisz jak możemy sie spotkać i kiedy. My się oczywiście dostosujemy.

My Aniu mamy działkę 2084m2. Pózniej postaram się wkleic zdjęcie. Jak długo sie budowaliscie? Firmą od A do Z czy rózni fachowcy? A masz zdjecia?

Ludzie, zasypałabym Cie pytaniami, ale moze jednak bedzie okazja porozmawiac. Super!

Ja przewiduje, ze mury postawią nam w 2 m-ce, pózniej dach. Znalazłam wykonawcę na dach 55zł. za m2 - duzo? Mi się wydaje, ze nie.

Otey

my jesteśmy na działce praktycznie codziennie, możemy się umówić np. na niedzielę nie będzie fachowców i na spokojnie będziemy mogli pogadać.

My budujemy się od sierpnia zeszłego roku i cały czas z tą samą ekipą - z czystym sumieniem mogę ją polecić - super.

Mam oczywiście zdjęcia jednak mam problem z ich wklejeniem możesz mi przesłać maila to Ci wyślę, a tak czy tak będę próbowała umieścić je również na forum.

Bardzo chętnie odpowiem na Twoje pytania.

Lecę do domku

Do jutra pa pa

Pozdrawiam

strasznie wciągnęły mnie ostatnie posty

jak to forum zbliża.

najbardzie zaciekawiło mnie to powiększenie domu o 1m2

jak to możliwe? w którą stronę?

to musiały być strasznie skomplikowane wyliczenia.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

kupiłem styropian Organiki za 220 pln m3

taniej był tylko jakiś chłam z Koziej Wólki co to wiatr robi dziury jak w serze szwajcarskim.

Czy ktoś kładł tynk silikonowy. Jak się sprawdził i czy rzeczywiście jest taki dobry?

ukłony dla przyjaciół z Zielonej Góry

tezet

Witaj Tezet!

Zielona również Cię pozdrawia :)

Jeżeli chodzi o tynki silikonowe to niestety nie mogę Ci nic poradzić bo sami jesteśmy jeszcze przed.

A tu możecie znaleźć naszego Orionka. Stan sprzed 2 tygodni. Jeszcze widać podłogówkę.

http://foto.onet.pl/fr4op,24jys0tgsoj8,u.html?V=1

Pozdrawiam

Ania

Hello Tezet!

Jesli chodzi o powiększenie domu o 1 m2 to dla nas, to wcale nie było skomplikowane. Projektantka, która nakładała budynek na działkę, nałozyła równiez zmiany na projekcie. Wydłuzyła cały tył domu o 1m2, przez to jest podniesiony odrobine dach (ok 40cm). Proporcje zostały zachowane, no i dom w srodku zrobił się większy. Mi głównie zależało na pokoju dziennym, żeby był troszke szerszy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, ze nasz Orionek się nie zawali :-))))) Mówie Wam mam pietra przed tym całym przedsięwzięciem. Jutro dostanę info. odnosnie więźby tzn. wyliczenia ile i co mam zamówić. Ciekawe, ciekawe.

Ile kupiliscie i jaki regips na poddasze (chodzi mi o zakrycie krokwi)?

O tynkach silikonowych słyszałam tyle tylko, że są bardzo dobre, ale też bardzo drogie.

Aniu!!!

Nie moglismy się oprzec i musielismy zobaczyć, choć z daleka wasz domek i widzielismy tył Orionka, super, a jaka okolica, ach. Działkę macie przecudną. Tyle zieleni. Nie zajeżdzaliśmy, bo pisałaś, ze lepiej spotkac się w niedziele. Postaramy się więc zajechac w niedzielę, jesli to nadal aktualne. Gdyby cos się zmieniło to napisz Aniu.

Aniu Twoich zdjęć nie mozna otworzyć.

Pa,pa

s

najbardzie zaciekawiło mnie to powiększenie domu o 1m2

jak to możliwe? w którą stronę?

to musiały być strasznie skomplikowane wyliczenia.

przynajmniej powinny być - przeliczenie całego dachu w końcu każda para krokwi jest dłuższa łącznie o około 2,5m

budynek jest wyższy no chyba że była zmiana pochylenia dachu

belka stropowa nad salonem powinna być przeliczona

no i ścianki kolankowe - trzpienie - powinny być przeliczone

i powiem szczerze bez podpisu konstruktora bałbym sie wprowadzać takie zmiany

choć myślę że dla salonu to tylko na plus

dla garażu też na plus pytanie tylko czy z tyłu zniknął podcień i słup

jeśli zniknął to moim zdaniem na minus