Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Prymasek jak wcisnales 15 cm welny w krokwie 14-tki, z tego co slyszlem to nie powinno sie welny robic na wcisk, powinna byc zostawionia przestrzen na obieg powietrza ok 2-4 cm miedzy welna a deskowaniem (lub folia).

Ja mam krokwie 14 wiec zostawiam 4 cm wolnego daje 10 cm welny pomiedzy a potem 10 w poprzek i styka. :)

Czy moze jednak ktos wie cos na temat ocieplania poddasza granulatem ze styrpianu? jakie plusy i minusy.

pozdr :D

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie,

O jak dawno nie zagladalem na forum, a tu tyle nowych osob i nowych Orionkow sie stawia. Chyba trzeba bedzie nie długo towarzystwo orionowiczow zalozyc. Poczytalem sobie ostatnie watki i opisze jak wyglada to u mnie.

Vippero: Ja ze wzgledow techniczno-ekonomicznych zdecydowalem sie równiez na eko-groszek. Z tym tylko, ze sklad opalu bede mial w budynku dodatkowym taki garazowo-gospodarczy bo miejsca w kotowni moze na 1 tone wystarczy ale z pewnoscia nie na wiecej. Co wiecej zdecydowalem sie na zamurowanie (jeszcze nie wykonane ale tak bedzie) przejscia pomiedzy kotlownia a powierzchnia przy lazience. Bylem w paru domach u znajomych, ktorzy opalaja ekogroszkiem i niestety prawda jest taka ze pyl wchodzi na mieszkanie, eh wchodzi to malo powiedziane. Niestety kolejny minus to bieganie zima do kotłowni na zewnątrz bowiem wykonalem drzwi w elewacji bocznej, ale cos za cos. Zawsze jakis kompromis musi byc.

Tezet: W kwestii tynkow wybralem silikatowo-silikonowe z Terranowy. Silikonowe sa cholernie drogie 30kg około 300 zł. Fachowiec ktory bedzie mi to kladl, bowiem jestem wlasnie na tym etapie, powiedzial ze naprawde sa to dobre tynki spelniajace w pelni wlasciwosci podane w opisie. Przy czym wskazał wlasnie firme Terranowa, choc wedlug niego to pozycja nr 2. Pozycja nr 1 to firma STO i tynki samoczyszczace sie, ale za to cena :(

Pozdr

Prymasek jak wcisnales 15 cm welny w krokwie 14-tki, z tego co slyszlem to nie powinno sie welny robic na wcisk, powinna byc zostawionia przestrzen na obieg powietrza ok 2-4 cm miedzy welna a deskowaniem (lub folia).

Ja mam krokwie 14 wiec zostawiam 4 cm wolnego daje 10 cm welny pomiedzy a potem 10 w poprzek i styka. :)

Czy moze jednak ktos wie cos na temat ocieplania poddasza granulatem ze styrpianu? jakie plusy i minusy.

pozdr :D

to raczej ja powinienem zadać pytanie jak ty wcisnąłeś tam krokwie 14

jeśli w projekcie są 20 :o

teraz już wiesz jak mi sie 15 cm wełny zmieściło :-)

o kurcze, sklad opalu ............... chyba przeznacze na niego ten pokoj obok salonu bo nie wiemy co w nim zrobic :lol: , a na powaznie to jakie ogrzewanie wybraliscie, bo dla mnie to jest temat rzeka, juz chyba przechodziem przez wszystkie opcje i zadna mi nie pasuje, przewaznie cenowo, za podlaczenie nas do sieci gazowej chca 13 tysiow, pompa ciepla kosztuje okolo 40 tysiow, wiec chyba zostaje nam tylko ekogroszek ale faktycznie tu pojawia sie problem skladowania tego wegla i znowu minus, eh ale lipa. a zima coraz blizej.

pozdrowka.

No właśnie ja , też wybrałem eko ze względów ekonomicznych.

Ktoś pisał ze pył wchodzi do domu. Wydaje mi się , że przy takim rozwiązaniu ( kotłownia o poziom niżej ), chyba było by lepiej . Zapomniałem dodać że mam wersję z podwójnym garażem i żeby nosić eko z innego budynku , to kawałek drogi.

Widzę ze nie jestem sam :D

Pozdrawiam

moja kotłownia będzie gazowa i węglowa

mam zamiar założyć szczelne drzwi bo głupio tracić to przejście

i kupować węgiel w workach (wiem wiem jest droższy ale mniej syfu przy przechowywaniu)

w moim przypadku wielki składa opału chyba nie ma większego sensu no chyb że ktoś chce kupować węgiel luzem

w przypadku worków wszystko przyjeżdża na palecie

Witam, co do kotłowni z piecem na eko groszek też chętnie się wypowiem:) bowiem moja ciocia posiada taki piec i nigdy nie zauważyłam żeby było u niej brudno??!!nawet w samej kotłowni jest czysto, a kotłownie ma mniej więcej w centralnym punkcie domu, drzwi do tego pomieszczenia ma standardowe, jak do każdego innego pokoju. No ale będę mogła się przekonać jak to z tym kurzeniem, bo my też nie rezygnujemy z drzwi do kotłowni od strony mieszkania.

..... u nas dzisiaj miał być zalewany strop, ale przez tą pogodę i deszcz od tygodnia, prace się troszkę opóźniły. No ale nasz orion wygląda już super mimo, że mamy dopiero parter:) może wrzucimy kilka zdjęć tego co już wybudowaliśmy:) (muszę pogadać o tym z mężem) ;)

Pozdrawiam Ola

Od kilku dni zbieram oferty na okna. Do momentu gdy poprosiłem o wycenę nie myślałem że będę miał tyle okien. Uzbierało się ich bez okien dachowych 18 sztuk!

Najkorzystniejszą ofertą przedstawił mi oknoplast z Krakowa koszt okien z montażem w kolorze orzech ze szprosami, w tym jedno okno balkonowe złukowane jak w projekcie ( Orion II) , wszystko razem ok. 21 000 zł brutto.

Hej, my mamy zamówione okna pięciokomorowe salamander, złoty dąb ze szprosami firma Abatex z Łodzi, wszystkie wymiary jak w projekcie zapłaciliśmy coś ok 21000 (zamawialiśmy w styczniu)

Pozdrawiamy Ola i Mariusz

:lol:

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Ja obecnie jestem na etapie szukania projektu i nie ukrywajac jestem bardzo zainteresowana ORIONEM II, tylko do podjęcia ostatecznej decyzji brakuje mi jednego zobaczenia go na realu stąd moje zapytanie a zarazem ogromna prosba czy ktos moze buduje ORIONA w okolicy Trójmiasta i byl by na tyle miły by mi go pokazac! :-?

Moj email to [email protected] jesli byl by ktos na tyle uprzejmy byla bym naprawde wdzieczna! :wink:

Pozdrawiam

Witam

Jestem z okolic Trójmiasta ( Starogard Gd.) niestety , jesteśmy jeszcze "w ziemii"

wiec niewiele widać i nie ma czego pokazywać.

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych budowniczych. Czy myślał któryś albo wykonał częściowe podpiwniczenie? Myślałem o podpiwniczeniu łazienki na dole na potrzeby opału ( groszek) , kotłownia o poziom niżej i zejście po schodach a wsyp pod oknem łazienki.

Może ktoś inaczej rozwiązał taki prozaiczny problem jak skład opału.

Pozdrawiam

Tomek

My podpiwniczalismy łazienke i mały pokój na dole, wyszła w piwnicy kotłowania z miejscem na składowanie opału i spiżarka, zejscie w miejscu wnekowych szaf.

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Ja obecnie jestem na etapie szukania projektu i nie ukrywajac jestem bardzo zainteresowana ORIONEM II, tylko do podjęcia ostatecznej decyzji brakuje mi jednego zobaczenia go na realu stąd moje zapytanie a zarazem ogromna prosba czy ktos moze buduje ORIONA w okolicy Trójmiasta i byl by na tyle miły by mi go pokazac! :-?

Moj email to [email protected] jesli byl by ktos na tyle uprzejmy byla bym naprawde wdzieczna! :wink:

Pozdrawiam

Witam

Jestem z okolic Trójmiasta ( Starogard Gd.) niestety , jesteśmy jeszcze "w ziemii"

wiec niewiele widać i nie ma czego pokazywać.

Mam pytanie do bardziej zaawansowanych budowniczych. Czy myślał któryś albo wykonał częściowe podpiwniczenie? Myślałem o podpiwniczeniu łazienki na dole na potrzeby opału ( groszek) , kotłownia o poziom niżej i zejście po schodach a wsyp pod oknem łazienki.

Może ktoś inaczej rozwiązał taki prozaiczny problem jak skład opału.

Pozdrawiam

Tomek

My podpiwniczalismy łazienke i mały pokój na dole, wyszła w piwnicy kotłowania z miejscem na składowanie opału i spiżarka, zejscie w miejscu wnekowych szaf. Arenika

My będziemy mieli okna pięciokomorowe Vetrex, wyszło 22 szt. na zew.złoty dąb wśrodku białe profile Veka koszt ok 15600 brutto, jeszcze nie są zamontowane więc niewiele mogę powiedzieć.

Prymasek możesz rozjaśnić "10 cm w poprzek"

Parę liczb : porothermu 25 poszło 2200szt

porothermu na działówki 840szt

Papy wyszło 21 rolek po 15m2

Deskowanie 7,5 m3 !!! drewna

Pozdrowienia!

Arenika Wielkie dzieki za info .

Muszę to przemysleć i przerysować. Trochę późno mnie olśniło bo mamy już ławy i ściany fundamentowe.

Trochę pokombinujemy i coś sie wymyśli :D ,

Widziałem ze ktoś podawał ile mu wyszło Porothermu .

Ja bardziej sie skłaniam do gazobetonu. Może ktoś budował z tego materiału i poda jakąś cyfrę :D , z informacją z jakim garażem ( 1 czy 2 )

Pozdrawiam

Tomek

Witam

Czy ktoś z szanownych Orionowiczów :) może podać przybliżony rzeczywisty koszt budowy Oriona I systemem gospodarczym?

Ja się właśnie zaraziłem tym projektem i mam zamiar budować go niedaleko Legnicy. Obecnie jestem na etapie kupna projektu. Chciałbym jednak przed jego zakupem poznać rzeczywiste koszty budowy, które na pewno różnią się od kosztorysu. A może ktoś z Was zrobił sobie kosztorys i mógłby sie nim podzielić?

No i jeszcze jedno, jeżeli ktoś z Was ma namiary na dobrą ekipę z Legnicy to też proszę o namiary.

Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam

Marcin

Witam

Czy ktoś z szanownych Orionowiczów może podać przybliżony rzeczywisty koszt budowy Oriona I systemem gospodarczym?

Ja się właśnie zaraziłem tym projektem i mam zamiar budować go niedaleko Legnicy. Obecnie jestem na etapie kupna projektu. Chciałbym jednak przed jego zakupem poznać rzeczywiste koszty budowy, które na pewno różnią się od kosztorysu. A może ktoś z Was zrobił sobie kosztorys i mógłby sie nim podzielić?

No i jeszcze jedno, jeżeli ktoś z Was ma namiary na dobrą ekipę z Legnicy to też proszę o namiary.

Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam

Marcin

Orion to braciszek Saturna, ktorego buduje ;-)

rozumiem, ze sposob gospodarczy to lokalnie podnajmowane ekipy + cos tam wykonasz samodzielnie.

koszt ? do stanu w pelni wykonczongo (wliczajac kuchnie + AGD,kominek, alarm, odkurzacz, ogrodek, ogrodzenie itp) szacuj budzet na 400 tys, tyle powinno wystarczyc.

Jacek

Kwestia kosztów jest zawsze trudna do oszacowania ze wzgledu na roznorodnosc materialow, ktore kazdy z nas stosuje oraz ekipy, które się zatrudnia. W moim przypadku przy nastepujacych materiałach: max, strop Akermana, dachowka ceramiczna zakladkowa, okna pieciokomorowe Aluplast, brama garazowa segmentowa, drzwi drewniane, wszystkie instalacje bez wyposazenia kotłowni ale wraz z grzejnikami, tynki cementowo-wapienne, parapety wewnetrzne z kamienia, zewnetrzne aluminiowe, wylewki, ocieplenie styropianem 12 cm wraz z tynkiem silikatowo-silikonowym koszt stanowi w przeliczeniu 1255 zł/m2 powierzchni.

Dzięki Jurand

To mnie troszkę uspokoiłeś, bo już dzisiaj się przeraziłem kiedy w jednej z odpowiedzi koszt oszacowany był na 400tys. A to jak dla mnie cena kosmiczna:)

A te 1250zł w przybliżeniu jest bliskie mojemu oszacowaniu no i teraz mogę spać spokojnie:)

Więc w najbliższym czasie nie pozostaje mi nic innego jak zakupić projekt naszego przyszłego domku.

Jeszcze jedno pytanie czy przy zakupie projektu dają dokumentacje w formie papierowej czy również elektronicznej (rysunki w formacie dwg (AutoCad), kosztorys w Excelu itp)?