Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Orionowiczow. Za 2 tygodnie ruszam z budowa Oriona 1. Ze zmian w projekcie pokusilem sie na:

- zastapienie balkonow nad wykuszami zadaszeniem,

- podniesienie scianki kolankowej o 50cm,

- zastapienie wszystkich okien ich odpowiednikami z szerego okien typowych (niekotre zmniejszyly sie o kilka centymetrow.

Poradzcie na co jeszcze zwrocic uwage. Zastanawia mnie czy klatka schodowa w srodku domu nie zabiera zbyt duzo miejsca (wiem, ze na taki projekt sie zdecydowalem, ale zaczynaja mnie nachodzic takie mysli). Czy kondygnacja nad poddaszem nadaj esie do jakiegos zagospodarowania? Czy dorosla osoba wmiesci sie w pozycji stojacej?

Czy ktos bylby tak uprzejmy i podeslal mi zdjecie wnetrz podczas realizacji?

Witam :D . Ewa, to w zasadzie niedługo przeprowadzka, jak już macie taki postęp. No, no! A my powróciliśmy z krótkiego urlopu 8) .Trzeba było się wyluzować, bo obciążenie pomimo, że tylko psychiczne, jest duże. Właśnie, to do przyszłych budujących. Nie wiem, jakie będą koszty budowy całości, ale mój stan surowy sięgnie stówy. Ewa, ile Was wyniosły okna? My zacznamy ostro liczyć, bo drożyzna u nas straszna. Jak tak dalej pójdzie, to domek przezimuje nie rok a dwa latka. Dzisiaj zaczęła u nas powstawać konstrukcja dachowa. Jeszcze z 3-4 tygodnie i na tym koniec prac. Odnośnie zmian to zastanawiamy się nad zamknięciem salonu (zamurować tam, gdzie zaplanowane są drzwi przesuwne), gdyż zyskamy na ustawności salonu, kuchni też.

Ewa, a co z Twoim albumem? :D. Pozdrawiam nowych Orionowiczów.

Nowe zdjęcia można zobaczyć tu:

http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=38307&grupa=0&kat=2&a=ewos

Dzisiaj wymieniaja nam okno z łukiem nad gankiem, bo było zrobione nie w takich wymiarach, więc wrzuce zdjęcie aktualne później.

do Szymon77:

nasza kondygnacja nad poddaszem ma 3,20 wysokości w pewnie jakiejś przyszłości będzie tam pokój do przenocowania gości. Zobacz na zdjęciach jak wyglada klatka schodowa. My zrobimy schody drewniane ażurowe, zeby nie wyglądały za ciężko i nie zabierały za dużo miejsca. Ciekawa jestem jak będzie wyglądał domek z tymi zadaszeniami nad wykuszami.

O kosztach i naszych zmianach pisałam w poprzednich postach. Okna 5-komorowe, pcv Schuco, dwa podwójne tarasowe z roletami zintegrowanymi, szprosy i drzwi wyjściowe otwierane na zewnatrz razem kosztowały 17tys. Przy oknach dopasowanych do typowych i bez dodatków na pewno wyjdzie taniej.

Dzisiaj zacznie się obróbka kominów: podniesienie jednego, obłożenie płytkami i blacharska.

Do przeprowadzki jeszcze masę pracy i kasy, więc zobaczymy jak to wyjdzie.

Pozdrawiam

Wielkie dzieki za foty. Troche mie to uspokoilo bo przynajmniej ze zdjec widac, ze w srodku zalkiem obszernie.

Czy 3,2m o ktorych piszesz to wynik zmian w projekcie czy to jest standard. Planuje podniesc scianke kolankowa o 50cm bez zmian kata nachylenia dachu wiec nie wplynie to na wysokosc strychu.

Jesli masz wiecej (glownie wnetrze) to poprosze na prv.

Pozdrawiam

Witam serdecznie,

Po raz pierwszy piszę na Forum Muratora.

Nie ukrywam, że z zainteresowaniem przyglądam się dyskusji dotyczącej budowy Oriona.

Proszę o odpowiedź na podstawowe dla mnie pytania:

1. Czy mając działkę 650 m2 (prawie kwadrat) można postawić Oriona I (z pojedynczym garażem) i zostanie jeszcze trochę ogródka?

2. Czy na budowę (bez działki) i wykończenie wraz z łazienkami, podłogami (parkiet dębowy) ale bez mebli w kuchnii wystarczy 300 000 PLN?

3. Czy rozpoczynając w marcu budowę można wprowadzić się w grudniu (tego samego roku oczywiście)?

Pozdrawiam,

Sylwek

1. Należy wrysowac dom w wymiary działki, min. wielkosc jest podana na stronie projektu, i bedzie widac ile zostanie na ogródek. Lepiej żeby więcej miejsca zostało z tyłu domu, ale to tez zalezy od warunkow zabudowy.

2. Mi by to wystarczyło nawet na zabudowę kuchenną i przyzwoite auto do garażu.

Zalezy jaki wystrój planujesz, czy przewidujesz wkład pracy własnej, pilnowanie budowy itd.

3. Można, ale zalezy tez czy zima pozwoli zaczac w marcu i jak sie przygotuje front robót. My sporzadziliśmy harmonogram prac, wg którego budowa trwa od marca do końca października. Jest to do wykonania, ale potrzebny jest odpowiedni nadzór.

Strych ma 3,20 po zmianie konstrukcji dachu, bez tego 80 cm mniej powinno wyjśc, z tego co pamietam. Uwazam, ze scianke kolankowa trzeba bezwzglednie podniesc, inaczej wyjda małe niefunkconalne pokoje.

Pozdrawiam

Wszyscy mocno zapracowani, na budowach praca aż wrze. Tak wnioskuje po własnym doświadczeniu. Pogoda na szczęście dopisuje 8) . U nas trawają prace nad dachem. Długo jakoś schodzi tworzenie tej konstrukcji. Wykonawcy bardzo brzydką mówią o projektancie, który niepotrzebnie pokomplikował (chodzi o wymiary krokwi), tym samym podniósł inwestorom koszty :x . No, cóż papier wszystko przyjmie. W piątek zawiśnie u nas wiecha, więc szykujemy dla ekipy wiadomo co. A co u Was? Pozdr. :D

Dzisiaj pewnie wieczorem pobawię się ze zdjęciami, tak więc będzie można porównać. Trochę się będą różnić, bo ja np. nie mam wykusza w kuchni-jadalni, gdyż ta strona nie jest dla mnie atrakcyjna widokowo (sąsiada podwórko). Zyskałam za to na ustawności i w przyszłym roku zaoszczędzimy na oknach. W chwili obecnej trwa ostatni etap tegorocznych dużych prac- deskowanie i pokrycie papą dachu. Zostanie jeszcze postawienie ścianek działowych, nadanie kolumnom kształtu (mieliśmy wylane, a teraz sa obijane bloczkami) i pewnie coś tam jeszcze się znajdzie. Generalnie dom bardzo nam się podoba, a uroda jego szczególnie wyszła, kiedy dach nadał Orionowi właściwych proporcji (też podnosiliśmy ściankę kolankową - o jeden bloczek). Budzi się w nas chęć zamieszkania w nim już w przyszłym roku, choć rozpatrywaliśmy wersję wykańczania w dwuletnim cyklu. Ty zresztą najepiej znasz koszty. Stan surowy zakładaliśmy też tańszy niż wyszedł, a więc nie łudzę się, że wykończeniówka wyjdzie w zakładanych finansach :( . Pozdrawiam słonecznie 8), bo pogoda wciąż dopisuje.

Ewa G mamy pytanko na temat okien na ścianie od wejścia do domu.

Czy zmieniałaś wymiary okien , a jeżeli tak prosimy o podanie wymiarów.

DOMEK na zdjęciach jest super , na pewno w rzeczywistosci wygląda jeszcze lepiej.

My zaczynamy 1 pazdziernika tego roku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bawiłam się ze ze zdjęciami, ale zauważyłam, że nie są one najlepsze, gdyż w zasadzie jest to dokumentowanie budowy. Na razie poczekam aż dom będzie cały odeskowany i pokryty papą, jak powstaną ścianki działowe, wtedy porobię zdjęcia tak, aby można było porównać nasze ORIONKI :D, bo teraz z uwagi na braki nic nie widać (środek jeszcze, jak stały stemple). Sama zobacz!

Poczekam na reszte zdjęć, ale juz widac, ze sa inne.

Nam tez dom strasznie sie podoba i juz bysmy mieszkali. Salon jest świetny przez to, ze jest tak dobrze doświetlony. Zmiana wymiaru okna na podwojne tarasowe, to nasz pomysl po tym jak juz mury staly i wedlug nas to genialne rozwiazanie. Bardzo tez podobaja nam sie wykusze. Ogólnie dól sprawia wrazenie bardzo przestronnego wnetrza przez to, ze calosc jest połączona i nie ma drzwi. Na górze natomiast wydaje sie, ze jest tam duzo wiecej miejsca niz na dole (po naszych zmianach).

Janusz, odnosnie okien na scianie frontowej:

kuchenne - otwor ma 150x125, a łazienkowe i kotłowni mają po: 75x125cm. Czyli tzw. final countdown?

Wczoraj rozliczylismy sie z tynkarzami i teraz bedziemy dalej walczyc z dachem, bo zanim polozymy blache musimy ocieplic i otynkowac szczyt nad garazem oraz dokonczyc kominy. Mamy juz wstawione okna polaciowe i wylazy. Jestem juz dosyc wykonczona ta budowa i nie moge sie doczekac az w koncu wszystkie niezbedne prace zostana wykonane: rozprowadzenie wody i c.o., wylewki, pokrycie dachowe i ocieplenie. Po tym bedziemy odpoczywac, az znow bedzie kasa na dalsze prace.

Bardzo dziękuję za odpowiedź , rzeczywiście nie możemy się już doczekać

na rozpoczęcie i spotkanie z nowymi problemami.

Mam też inne pytanie tym razem do wszystkich zaglądających w "nasz temat" :

BUDUJĄCY ORIONKA W BABICY KOŁO RZESZOWA ODEZWIJCIE SIĘ ,

chcemy Was odwiedzić i popytać o budowę - wygląda już okazale.

Pozdrawiam :D . Jak czytam ile to jeszcze elementów czeka po tym naszym odeskowaniu, to faktycznie można być zmęczonym. ale u Ciebie Ewa, to tempo niesamowite. Mam pytanie, czy zostawiłaś spiżarkę tak jak przedstawia to projekt? Pytanie stąd, że zastanawiamy się, czy nie powiększyć przedsionka kosztem spiżarni właśnie. Jak sobie go wyrysowaliśmy, to nie jest za duży (trzy osoby maks i buty), ale gdyby przesunąć ściankę kosztem spiżarki, to byłoby szerzej. Ja jednak ubolewam nad spiżarką, bo zawsze to kanciapka na jakieś słoiczki, czy coś w tym rodzaju (piwnicy przecież nie ma). Z kolei mąż mówi, że wystarczy w tym miejscu szafkę wygospodarować na te "historie piwniczne". Chętnie więc zapoznam się z Twoją opinią, bo jakby namacalnie już widzisz te pomieszczenia :D .

Nie mamy spiżarki, mąż powiedział że nie i lepiej powiekszyć przedsionek i kuchnie. Okno w kuchni jest teraz pośrodku sciany i jest bardziej ustawna niz w projekcie. Moze postawimy regal na weki/słoiki w garazu, ale najpierw ktos musi je zrobic. Moja ciotka uważa np, że spiżarka jest niezbędna, a u nas nie bedzie. Nie ma na nią miejsca.

U was to trochę inaczej, bo zamurowaliście wykusz i macie więcej miejsca na zabudowe kuchenną. Rozrysujcie sobie kredą na podłodze.

Rozrysowaliśmy... i zrezygnowaliśmy ze spiżarki w celu powiększenia przedsionka tak, aby powstała w tym miejscu szafa wnękowa. Na spiżarkę powinno być raczej chłodne miejsce, a od kuchni ... nie sądzę, aby było chłodno. Wygospodarujemy jakieś miejsce w pomieszczeniu gospodarczym. Może tę drugą wnękę, która w projekcie nazwana jest garderobą. W każdym bądź razie już nie męczy mnie temat spiżarki.

Najważniejsze, że mamy skończony dach :D i teraz tylko jeszcze ścianki działowe, osypanie domu i na ten rok to wszystko, bo pusto w kieszeniach :(.

Co u Was?