Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jurand

dzięki za pamięć

właśnie jest letnia promocja tynków firmy krisel silikatowo-silikonowy kosztuje 135pln styropian też poszedł w dół u nas na wschodzie 210 m3

w odpowiedzi na poprzednie posty

ocieplenie poddasza 15 + 5 w poprzek i w sumie powinno wystarczyć

okna z firmy MS okna U=0,6 trójszybowe WK2 jakieś 27t

my powoli kończymy ocieplać poddasze. Zamiast płyt GK montujemy deski obiciowe. Materiał twardszy i zawsze można coś spokojnie przymocować.

Ostatni tydzień upłynął na wybieraniu płytek. Na szczęście już za nami.

Według moich obliczeń koszt wybudowania i wykończenia jednego metra kwadratowego będzie się realnie kształtował około 2000. A my i tak zaczynaliśmy w zeszłym roku.

ukłony

tezet

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Budujemy w Krośnie, mamy wylaną płytę nad parterem, więc na poddaszu jeszcze przeciąg, ale jak chcesz - zapraszamy! Termin zadaszenia - koniec lipca. Zmiany w projekcie kosmetyczne. Pytaj o co chcesz, w miarę możliwości i naszej wiedzy odpowiemy. Pozdrowionka dla Wszystkich.

Hey dawno sie nie odzywaliśmy ale straszne zamieszanie. Jestesmy na etapie wylewania ślepych wylewek, za tydzień przychodzą panowie do dachu, mamy zalewany drugi strop. A co u was?

A my już mieszkamy od 3 marca 2007 , jest super !!! Pozdrowienia

moja kotłownia będzie gazowa i węglowa

mam zamiar założyć szczelne drzwi bo głupio tracić to przejście

i kupować węgiel w workach (wiem wiem jest droższy ale mniej syfu przy przechowywaniu)

w moim przypadku wielki składa opału chyba nie ma większego sensu no chyb że ktoś chce kupować węgiel luzem

w przypadku worków wszystko przyjeżdża na palecie

Mam podobną teorie co do ogrzewania zastanawiam się jak to to rozwiązać technicznie gdzie umieścić gazowe, wentylacja itp. a ciepłą wodę będziesz miał z ekogroszku czy gazu?

witam :D

Odnośnie kilku ostatnich postów, my budujemy z pustaka (taki szary 25\25\60) nie wiem jak to sie fachowo nazywa ale konkretnych liczb ile go wyszło jeszcze nie mogę podać bo dopiero mamy strop.

Kupiłam projekt wiosną i całą dokumentację dostałam na papierze, ale szczerze mówiąc nie zapytałam nawet o inną formę dokumentów.

Też planujemy ogrzewać dom eko-groszkiem i nie rezygnuję z przejścia między kotłownią i domem. Moi rodzice ogrzewają węglem, kotłownia jest w maleńkiej piwniczce pod kuchnią, wstawione są najzwyklejsze drzwi bez uszczelek i w domu nie ma pyłu itp. może to wynik tego że kotłownia jest w piwniczce ale wydaje mi się że jak się ten popiół umiejętnie z pieca wybiera tak żeby się przy tym bardzo nie kurzyło to nie będzie źle. przy obecnych piecach nie trzeba w popielniku grzebać codziennie. my nie mamy jeszcze wylewek więc chcemy kotłownie zostawić jak najniżej się da (chociaż 1,2 stopnie) to też powinno ograniczyć "noszenie się " kurzu itp.

To teraz czas na moje pytanie :D

Jakie planujecie schodki wejściowe? myślałam o lanych betonowych, ale jak je wykończyć, żeby ładnie wyglądały?

Podobają mi się schody wejściowe szymona77 (już tu chyba nie zagląda) zrobione z kostki brukowej, ale u mnie jest dość wysoki fundament trzeba by dużo ziemi nawieźć jeszcze. Nie chce ktoś się pozbyć?? :wink:

podpowiedzcie jak wy planujecie to rozwiązać :roll:

Witam ponownie

Na początek wielkie dzięki za odpowiedzi na moje pytania. Jak na razie to ja będę wysysał z Was jak najwięcej informacji bo dopiero przygotowuję się do budowy itp. :)

Z tego co wyczytałem z Waszych postów wynika że dużo osób decyduje sie na ogrzewanie groszkiem. Ja też ze względu na brak gazu w okolicy będę zmuszony wybrać jakieś paliwo stałe, bo ogrzewanie gazem z butli jak wynika z wszystkich analiz jest min 2 razy droższe. Napiszcie proszę gdzie w takim wypadku planujecie składować groszek bo ja za bardzo nie widzę miejsca w domku a przecież tego troszkę idzie przez cała zimę. No i jeszcze jedno, jak planujecie w okresie letnim ogrzewać wodę do mycia?

Do Marcina z Legnicy.

Cześć ja też buduję Oriona koło legnicy-może budujemy w tym samym miejscu?Możesz zdradzić gdzie macie działkę? Co do ekipy budowlanej to w naszym rejonie jest bardzo trudno o dobrą ekipę a jeśli już znajdziesz to albo ok 6 miesięcy musisz na nich czekać albo budują kilka domów naraz. Pwiem ci tylko, że jeśli trafisz na chłopaka (ciemne włosy) jeździ rozgruchotanym bordowym polonezem i bęzie chciał budować ci dom to przepędź go nie pytając o nic!!! Ile my nerwów przez niego mieliśmy- raz byli robotnicy innym razem nie,pili na budowie, ciągle przywoził nowych pracowników, no i jest dzięki niemu trochę rzeczy do poprawek np. krzywe wykusze. Nie powiedział np.że jeśli chcemy miec rolety podtynkowe to trzeba powiększyć otwory okienne itp."bo on nie może o wszystkim pamiętać i myśleć" !!!!Tyle powinmo ci wystarczyć a ja już nawet nie chcę go wspominać.

Muszę się pochwalić,że mamy już okna wstawione!!!

Cześć Selda

Jeżeli chodzi o mnie to ja dopiero jestem na etapie załatwiania a budowę planuje zacząć na wiosnę bo wcześniej pewnie nie zdążą nam doprowadzić prądu. Działkę kupiliśmy w Gniewomirowicach gdzie na 5 ha zorganizowaliśmy ze znajomymi małe osiedle domków (19 działek -w kierunku na Goślinów), koło komisu Joker.

Co do ekipy to na razie się rozglądam, pytam tu i tam. W sumie mam już dwie oferty od znajomych znajomych i pewnie z któreś z nich skorzystam. Mam stracha przed nieznanymi ekipami!

A Ty jak się nie mylę budujesz się w Zimnicach? Ostatnio nawet tam pojechałem z moim kochanie, ale niestety nie znaleźliśmy Twojego Orionka, a chętnie byśmy się wprosili jeżeli byłoby to możliwe na zwiedzanie i podpatrzenie jak to wygląda w rzeczywistości a nie tylko na rysunku. Zresztą moja żona podobnie jak 90% kobiet nie ma wyobraźni przestrzennej i nie potrafi sobie wyobrazić wszystkiego na podstawie rzutów.

A powiedz jak tak wygląda u Ciebie sprawa z kradzieżami. Bo mnie straszą wszyscy do okoła, że strasznie kradną i najlepiej to jest mieszkać na budowie bo inaczej to trzeba nie które materiały kupować kilka razy:)

Witam serdecznie :)

Jakże mógłbym nie zajrzeć - w końcu mój Orion to ostatnio moje hobby .

Mam na imię Paweł i buduje Oriona II niedaleko Krakowa - już jestem ( razem z moją Kasieńką ) na etapie wykończeniówki wnętrz ... Na jesień mam nadzieje sie przeprowadzić i w nim zamieszkać .

Rozpocząłem czytanie tego wątku ale jest tu tyle informacji że aż sie przeraziłem - w każdym razie poczyniłem bardzo podobne zmiany w projekcie jak większość z Was , a oprócz tego i jeszcze kilka innych aby uczynić domek bardziej funkcjonalnym :)

Tyle gwoli przywitania i kilka słów o sobie :)

Pozdrawiam

Jak zauważyłem to w dobrym tonie jest pokazać co się już wybudowało :lol:

Wiele Waszych zdjęć już oglądnąłem - jakby to powiedzieć - całkiem jak z mojego domu :)

Poniżej linki do dwu fotek naszego Oriona II - niestety nie najnowsze ale i nie takie stare - nasz Orion i nasz Orion ponownie .

Pozdrawiam

Bardzo ładny domek :D

Zastanawiam się skąd masz tyle ziemii , wygląda jakby została z wykopów.

U mnie nic nie zostanie a nawet dużo zabraknie.

Gratuluję

Tomek

Witaj Tomku

W jednym z poprzednich postów ( może i nawet sprzed roku - czytałem je hurtowo :)) ktoś napisał jak sie sprawują Oriony na działkach ze spadkiem terenu - ja mam właśnie taką działkę i wybudowałem na niej Oriona :) - sprawuje sie do dzisiaj znakomicie ...

Działka 1500m2 ze spadkiem - po wytyczeniu przez geodetę budynku wyszło mi pomiędzy najniższym i najwyższym miejscem płyty parteru około 1,5 metra różnicy :)

Mój Orion jest w połowie podpiwniczony - właśnie przez ten spadek terenu .

Aby wyrównać poziom gruntu dookoła budynku nawiozłem ponad 30 dużych MANów ziemi - to właśnie ta ziemia która widać na fotkach ...

Ale te fotki są już stare - ziemia już jest ładnie rozplantowana na terenie i domek cały jest widoczny .

Z wykopów ziemi niewiele zostało - wszystko zaraz zużyłem do niwelacji terenu działki .

Pozdrawiam

pablitoo

Miło że do nas dołączyłeś i pochwaliłeś się swoim domkiem. Bardzo ładnie się prezentuje :p

u mnie też potrzeba jeszcze duuuuuuużo ziemi. Działka była niżej niż droga a ponieważ nie chcemy by cała woda po deszczu spływała nam ma podwórko to podmurowaliśmy dość wysoki fundament i teraz trzeba podnieść jeszcze teren względem drogi.

U mnie jest podobna sytuacja - jednak musiałem utopić dom poniżej poziomu drogi o 50cm . Niestety - jakbym chciał go wybudować na poziomie drogi po przeciwległej stronie garażu ( okolice salonu ) miałbym 2 metrową ścianę fundamentową - starsznie duża różnica poziomu - nie miałbym jak zniwelować terenu ...

Dlatego mam delikatny spadek od drogi i mały problem z wodą spływającą z drogi w okolice podjazdu pod garaż - ale teraz właśnie na dniach będę układał kostkę brukową na podjeździe do garazu i zainstaluję wodny odpływ liniowy żeby odprowadzić ta wodę która może po podjeździe spływać - także problem powinien ustąpić i już nie występować :)

Pozdrawiam

Kwestia kosztów jest zawsze trudna do oszacowania ze wzgledu na roznorodnosc materialow, ktore kazdy z nas stosuje oraz ekipy, które się zatrudnia. W moim przypadku przy nastepujacych materiałach: max, strop Akermana, dachowka ceramiczna zakladkowa, okna pieciokomorowe Aluplast, brama garazowa segmentowa, drzwi drewniane, wszystkie instalacje bez wyposazenia kotłowni ale wraz z grzejnikami, tynki cementowo-wapienne, parapety wewnetrzne z kamienia, zewnetrzne aluminiowe, wylewki, ocieplenie styropianem 12 cm wraz z tynkiem silikatowo-silikonowym koszt stanowi w przeliczeniu 1255 zł/m2 powierzchni.

na metr użytkowy ???

czy całkowity???

ja już wydałem 2 tys za metr a do końca daleko