Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moja kotłownia będzie gazowa i węglowa

mam zamiar założyć szczelne drzwi bo głupio tracić to przejście

i kupować węgiel w workach (wiem wiem jest droższy ale mniej syfu przy przechowywaniu)

w moim przypadku wielki składa opału chyba nie ma większego sensu no chyb że ktoś chce kupować węgiel luzem

w przypadku worków wszystko przyjeżdża na palecie

Mam podobną teorie co do ogrzewania zastanawiam się jak to to rozwiązać technicznie gdzie umieścić gazowe, wentylacja itp. a ciepłą wodę będziesz miał z ekogroszku czy gazu?

będzie tak jak patrzysz na kotłownie stojąc tyłem do okna

piec gazowy + zasobnik we wnęce

piec węglowy po prawej stronie

ja mam zmienione miejscami komin z drzwiami :-)

ciepła woda będzie z z tego i z tego - zasobnik dwuwężownicowy

mój komin ma więcej przewodów niż w projekcie - 4 wentylacyjne i 2 spalinowe

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w

To teraz czas na moje pytanie :D

Jakie planujecie schodki wejściowe? myślałam o lanych betonowych, ale jak je wykończyć, żeby ładnie wyglądały?

Podobają mi się schody wejściowe szymona77 (już tu chyba nie zagląda) zrobione z kostki brukowej, ale u mnie jest dość wysoki fundament trzeba by dużo ziemi nawieźć jeszcze. Nie chce ktoś się pozbyć?? :wink:

podpowiedzcie jak wy planujecie to rozwiązać :roll:

mam zamiar zrobić tak jak ma szymon widziałem to na żywca i jest eleganckie i trwałem

mam zamiar zrobić tak jak ma szymon widziałem to na żywca i jest eleganckie i trwałem

Mi też to się podoba zwłaszcza że z kostki mam zamiar ułożyć też opaskę wokół domu, więc schody i taras z tego samego materiału na pewno fajnie będzie wyglądał. Ale myślałam też o schodach lanych betonowych i wykończeniu stopni jakąś ładną płytką. tylko że każdą z nich trzeba by przyciąć przy brzegu stopnia na półokrągło a to już nie koniecznie fajnie wygląda i jak wykończyć podstopnice(tak się to zwie??) może tynkiem na bazie żywicy, a może całe schody i taras tym potraktować? :-? Co wy na to? Kto ma jakieś ciekawe pomysły, proszę się ty chwalić :wink:

Witam

Ja planuję teraz właśnie robić schody wejściowe jak w projekcie - właśnie wylałem stopy fundamentowe pod te schody i teraz na dniach ekipa bedzie mi je szalować .

Oczywiscie i murki bedą - one są chyba najładniejsze :)

PS. Proszę podeślijcie mi linka do schodów wykonanych przez Szymona77 - nie moge tego posta odnaleźć a jestem ciekaw jego wykonania ...

Pozdrawiam

No no - ciekawie to Szymon wymyslił i wykonał :) - podoba mi się - ale bardziej mi sie podoba oryginalnie wg projektu .

Jak wykończę wylane schody i murki - jeszcze dokładnie nie wiem - może płytki gresowe , może płytki kamienne - nad tym myśli moja Kasieńka :)

W każdym razie jak już je zrobię na pewno sie pochwalę.

Pozdrawiam

Witam

Krosno to nie tak daleko. bardzo się cieszę bo będzie mozna się doświadczeniami podzielić z kimś z okolicy :D

Nasz Orion zaczął powstawać od początku roku (koniec kwietnia).

W poniedziałek przyjeżdza ekipa od dachu.

Serdecznie pozdrawiam Krosno i wszytskich uczestników tego Forum :wink:

pytanie mam

jakie wybraliście kabiny prysznicowe??

Początkowo myśleliśmy o kabinie narożnej półokrągłej 90cm, jednak taka nam się nie zmieści:( 80 taka jak w opisie wyżej wydaje sie za mała..., a ostatnio widzieliśmy fajną kabinę owalną o wymiarach 80x100, myślę że taką właśnie kupimy, zamierzamy o jakieś 30 cm wydłużyć łazienkę na dole więc powinna sie bez problemu zmieścić obok kibelka:) ;)

Pozdrawiam Ola :D

pytanie mam

jakie wybraliście kabiny prysznicowe??

Do dolnej łazienki - kabina narożna , z hartowanego i giętego szkła , czteroczęściowa f-my RONAL : PUR R4 , plus do niej brodzik kamienny Marblemate.

Natomiast do górnej łazienki ( którą dosyć poważnie zmodyfikowałem - jak zresztą całe poddasze ) duża kabina ( 90x140 ) bez brodzika z hartowanego i giętego szkła f-my SAMO :Open Smile .

Kabinę Ronal do dolnej łazienki w wtorek przywożą mi do domku :)

Pozdrawiam

CZY KTOŚ WYBUDOWAŁ LUB BUDUJE ORIONA W BIESZCZADACH???? :wink:

Witaj LIDIK! My budujemy Oriona w Klimkówce przy głównej drodze Rymanów - Klimkówka. W chwili obecnej zaczynamy murować ścany na poddaszu. Krycie dachówką - koniec października :-?

W Klimkówce jest jeszcze jeden Orion - już zamieszkały.

Osobiście byłam też oglądac Oriona w Besku. Wybudowany wg projektu. Jedyną zmianą jaką ma to podniesiona ściana kolankowa ale tylko nad garażem. Bardzo ładny.

Z tego co wiem buduje się też Orion w Jasionowie.

Osobiście byliśmy oglądąc domek w Krośnie u YOGGI. Superowi ORIONOWICZE i można dużo od nich się dowiedzieć ciekawych, pomocnych porad.

YOGGA - macie fajowy domek, bardzo nam się spodobało rozplanowanie w środku. Przy okazji mam pytanie bo przymierzamy się właśnie do murowania poddasza a bardzo spodobał mi się wasz pomysł na przejście z korytarza do pokoju nad garażem. Pytanie brzmi jak szerokie zrobiliście to przejście i po ile wycieliście z łazienki i z sypialni. Z góry dziękuję za odpowiedź. I pozdrawiam wszystkich.