Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...) Przy okazji mam pytanie bo przymierzamy się właśnie do murowania poddasza a bardzo spodobał mi się wasz pomysł na przejście z korytarza do pokoju nad garażem. Pytanie brzmi jak szerokie zrobiliście to przejście i po ile wycieliście z łazienki i z sypialni. Z góry dziękuję za odpowiedź. I pozdrawiam wszystkich.

Witam

Odzywam, się nie wzywany do tablicy ale właśnie zauważyłem że ktoś dokonał podobnej przeróbki poddasza jak i ja :)

Buduję Oriona II i również wykonałem kosztem łazienki i sypialni górnej przejście ( korytarzyk ) do pokoju nad garażem - szkoda było przeznaczać tak duży pokój na suszarnię ... - po podniesieniu ścianki kolankowej o 2 pustaki plus wieniec mamy pokój nad garażem o powierzchni ponad 20m2.

Korytarzyk na poddaszu i Rozmiar korytarzyka - jak ktoś jest zainteresowany to zapraszam do oblookania fotek ...

Aby uczynić hall na poddasze jeszcze bardziej funkcjonalnym przeniosłem drzwi wejściowe do łazienki na ściankę stworzonego przeze mnie korytarzyka ...

Troszkę trzeba było przekonfigurować ustawienie wewnątrz łazienki , ale warto było , drzwi są umieszczone dyskretnie z boku ( w korytarzyku ) a hall wyszedł przez to ładniejszy :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pablitoo

Czy mógłbyś umieścić zdjęcia łazienki. Też myślałam o przeniesieniu drzwi łazienkowych i ciekawa jestem jak wyszło to u Ciebie.

W pierwotnej wersji planowałam ten pokój nad garażem przeznaczyć na suszarnię z garderobą i przedzielić ten pokoik jakąś lekka ścianką lub zrobić dwustronną szafę przez środek pokoju. Dlatego też okna dachowe rozdzieliłam na dwa oddzielne (po jednym po obu stronach dachu).

Mężowi natomiast marzy się zrobienie sauny ale to jest jakaś abstrakcja przez najbliższe x lat. Przejście z łazienki było by wtedy idealne.

Patrząc z innej jeszcze strony jeśli kiedyś miałby być tam pokój lub sypialnia to bez sensu jeśli miałby ktoś przechodzić do niego przez łazienkę. Chociaż i tak jak na naszą 3 osobową rodzinę (może kiedyś 4) tych pokoi jest full.

Jest to dla mnie ogromny dylemat tym bardziej że w przyszłym tygodniu przychodzą macherzy do murowania ścian na poddaszu i muszę podjąć szybką decyzję.

Plus korytarzyka jest jeszcze taki że można umieścić w nim właz na stryszek tak jak to zrobiła YOGGA.

Proszę o zdjęcia.

:D

Łazienka jest dosyć konkretnie przebudowana - generalnie projekt przebudowy zrobiony dawno i długo przed budową ścianek działowych ...

- po kolei więc :

Generalnie zlikwidowany mamy jeden pion kanalizacyjny ( ten który był oryginalnie do kabiny prysznicowej w górnej łazience ), muszla klozetowa i bidet przeniesiona do wnęki pomiędzy kominem i ścianką od strony korytarzyka łazienka góra 1 ,umywalka zawieszona będzie na kominie, wanna duża , owalna bezpośrednio pod oknami dachowymi łazienka górna 2 , kabina prysznicowa - duża 90x140 bez brodzika z giętego hartowanego szkła w narożniku - w miejscu gdzie oryginalnie w projekcie były drzwi łazienka górna 3 , drzwi wejściowe są centralnie pośrodku wybudowanego korytarzyka do pokoju nad garażem dokładnie naprzeciwko wanny ( po lewej stronie drzwi będzie prysznic , po prawej klozet i bidet i na kominie duża pojedyncza umywalka.

Więcej zdjęć całej łazienki nie posiadam - mam tylko te szczegółowe - jak chcesz to jutro sfotografuję całą łazienkę i powieszę na liście fotkę :)

Pozdrawiam

http://picasaweb.google.pl/baszuk07/NaszDomek/photo#5087153998079372706

Witam wszystkich po długiej przerwie. My rozpoczęliśmy budowę Oriona II w kwietniu. Na razie mamy stan surowy otwarty. Budujemy w okolicy Krakowa - a dokładnie koło Słomnik. Tak jak wszyscy poczynilismy pewne zmiany. Starałam sie je opisać pod zdjęciami Mam nadzieję, że link działa. Jeszcze raz pozdrawiam.

Baśka

pablitoo

(...)

W pierwotnej wersji planowałam ten pokój nad garażem przeznaczyć na suszarnię z garderobą i przedzielić ten pokoik jakąś lekka ścianką lub zrobić dwustronną szafę przez środek pokoju. Dlatego też okna dachowe rozdzieliłam na dwa oddzielne (po jednym po obu stronach dachu).

Mężowi natomiast marzy się zrobienie sauny ale to jest jakaś abstrakcja przez najbliższe x lat. Przejście z łazienki było by wtedy idealne.

W przypadku Oriona II gdzie wg projektu jest 15m2 powierzchni to marnotrawstwo pięknego pokoju - a w moim przypadku gdzie mam w tym pokoju ponad 20m2 to zupełny bezsens :) My planujemy w tym pokoju postawić wielką szafę garderobianą na przeciwległej ścianie do okien dachowych - przez całą długość pokoju ,a reszta powstałego saloniku to będzie pokój/sypialnia dla gości.

Patrząc z innej jeszcze strony jeśli kiedyś miałby być tam pokój lub sypialnia to bez sensu jeśli miałby ktoś przechodzić do niego przez łazienkę. Chociaż i tak jak na naszą 3 osobową rodzinę (może kiedyś 4) tych pokoi jest full.

Dokładnie tak jest - pokój z wejściem przez łazienkę - zupełny bezsens - jak dla mnie oczywiście - dlatego u nas koncepcja korytarza do tego pokoju - wykoannego kosztem przede wszystkim łazienki - po podniesieniu ścianki kolankowej powierzchnia łazienki powiększyła się i nie jest bardzo odczuwalne jej zmniejszenie kosztem korytarzyka do pokoju nad garażem.

(...)

Plus korytarzyka jest jeszcze taki że można umieścić w nim właz na stryszek tak jak to zrobiła YOGGA.

No niestety - ja tak nie zrobiłem - u mnie wyłaz na strych jest zaraz obok otworu na schody na parter - w wypadku chęci umieszczenia go w korytarzyku nie zmieściłby sie pomiędzy jętkami ( byłby prostopadle do nich ) - musiałbym je ciąć - a nie chciałem osłabiać konstrukcji dachu ... - zwłaszcza że dach pokryłem dachówką ceramiczną .

Proszę o zdjęcia.

Jutro postaram się sfocić łazienkę górną całościowo :)

Pozdrawiam

http://picasaweb.google.pl/baszuk07/NaszDomek/photo#5087153998079372706

Witam wszystkich po długiej przerwie. My rozpoczęliśmy budowę Oriona II w kwietniu. Na razie mamy stan surowy otwarty. Budujemy w okolicy Krakowa - a dokładnie koło Słomnik. Tak jak wszyscy poczynilismy pewne zmiany. Starałam sie je opisać pod zdjęciami Mam nadzieję, że link działa. Jeszcze raz pozdrawiam.

Baśka

No no - witam krajana/nkę/ :) - piękny domek :) - my budujemy naszego Oriona II na terenie jury , niedaleko Ojcowa /około 10 km od Krakowa w kierunku na Olkusz/ .

Bardzo ciekawe zmiany wprowadziliście w Orionie - szczególnie podoba mi sie dodatkowe okno w garażu i bardzo ciekawie umiejscowione schody do piwnicy - macie podpiwniczenie pod całym domem ??

Widzę że dołożyliście okno dachowe do pokoju nad kuchnią jak i nad garażem daliście tylko dwa okna dachowe - tak samo jak my :)

Pozdrawiam

mieszkam w domu od urodzenia, i nie uważam że pomieszczenie na pralnie i suszarnie jest błędem czy bezsensem.

wydaje mi się że nie po to się buduje dom żeby pranie wieszać

w łazience - szczególnie zimą. Pomieszczenie nad garażem

nadaje się zarówno na saunę, pokój treningowy - jakiś mały atlas- trenażer - rowerek, pralnie z suszarnią czy na dużą szafę - jakkolwiek podzielić to pomieszczenie.

no chyba że ktoś ma na te cele przeznaczoną piwnicę :D

mieszkam w domu od urodzenia, i nie uważam że pomieszczenie na pralnie i suszarnie jest błędem czy bezsensem.

J co prawda mieszkam w domu dopiero od pięciu lat ale mam takie samo zdanie.

Pralki w łazience nie chcę mieć a tym bardziej wieszać w niej prania. Pamiętam jak mieszkaliśmy w bloku i w tej maleńkiej łazience(około 3 m2) wieszaliśmy zimą pranie a potem przedzieraliśmy się przez ten gąszcz ubrań :wink:

no chyba że ktoś ma na te cele przeznaczoną piwnicę

lub inne pomieszczenie ewentualnie planuje zakupienie suszarki :)

Pozdrawiam gorąco pablitoo. To znaczy, że budujecie nie tak daleko od nas. Czyli jest to kolejny Orion w okolicy - my bylismy w wybudowanym Orionie koło Michałowic - zauroczył nas bardzo i utwierdził w przekonaniu, że wybraliśmy dobry projekt.

Podpiwniczenie mamy tylko pod częścią domu: pod gabinetem, łazienką, pralnią i fragmentem garażu.

W garażu zrobiliśmy otwór na zrzucanie opału, gdyż piwniczka pod garażem 3mX3m ma służyć jako składzik opału,.

Obecnie jesteśmy na eteapie robienia instalacji wodnej i grzewczej. W poniedziałek hydraulik ma skończyć swoją robotę. Potem jedziemy na zasłuzone wakacje, a w sierpniu mamy mieć okna, we wrześniu rozprowadzenie prądu i tynkowanie. Takie mamy przynajmniej plany i zamówione terminy - czy nam się uda czas pokaże.

Pozdrawiam

Baśka

(...)

Witam

Wygląda na to że zostałem opacznie zrozumiany ... :oops:

Pralnia i suszarnia jest jak najbardziej wskazana jako osobne pomieszczenie - i źle mnie moi drodzy zrozumieliście - chodziło mi o to że szkoda tak dużego i pięknego pokoju przeznaczać na pralnię, czy suszarnię - szkoda - i nic więcej ... Dlatego w mojej adaptacji poddasza ten pokój został salonikiem z szafą garderobianą - duży ładny pokój oświetlony naturalnie przez okna dachowe - dla gości ...

Natomiast pralnio/suszarnia - oczywiście jest na parterze - ponieważ u mnie w domku mam gaz ( kocioł kondensat Viessmanna ) wraz z zasobnikiem wody mieści się w kotłowni ( pomieszczenie gospodarcze wg projektu ) - ponieważ kocioł jest wiszący ( gabarytów niewielkich ) a zasobnik nie zajmuje dużo miejsca bezpośrednio pod kotłem ( we wnęce obok komina ) , spokojnie zmieściła się tam pralka i miejsce na suszarkę :)

wydaje mi się że nie po to się buduje dom żeby pranie wieszać

w łazience - szczególnie zimą.

Jak najbardziej się z tym zgadzam - pralnio/suszarnia w łazience to nie najlepszy pomysł ...

Pomieszczenie nad garażem

nadaje się zarówno na saunę, pokój treningowy - jakiś mały atlas- trenażer - rowerek, pralnie z suszarnią czy na dużą szafę - jakkolwiek podzielić to pomieszczenie.

Dokładnie - w moim przypadku akurat znalazło takie przeznaczenie o jakim pisałem powyżej ... , oczywiście może i tam być suszarnia , sauna , pokój treningowy a nawet taras ...

no chyba że ktoś ma na te cele przeznaczoną piwnicę

Mój Orion jest częściowo podpiwniczony - i owo podpiwniczenie jest przeznaczone do innych celów - między innymi do przechowywania win :lol: - dzisiaj na południu ponad 32 stopnie ( jak w całej Polsce zresztą ) u mnie w piwnicy rewelacyjne orzeźwienie w postaci rześkich 20 stopni - sama przyjemność z siedzenia w piwnicy :)

Pozdrawiam

Pozdrawiam gorąco pablitoo. To znaczy, że budujecie nie tak daleko od nas. Czyli jest to kolejny Orion w okolicy - my bylismy w wybudowanym Orionie koło Michałowic - zauroczył nas bardzo i utwierdził w przekonaniu, że wybraliśmy dobry projekt.

Podpiwniczenie mamy tylko pod częścią domu: pod gabinetem, łazienką, pralnią i fragmentem garażu.

W garażu zrobiliśmy otwór na zrzucanie opału, gdyż piwniczka pod garażem 3mX3m ma służyć jako składzik opału,.

Obecnie jesteśmy na eteapie robienia instalacji wodnej i grzewczej. W poniedziałek hydraulik ma skończyć swoją robotę. Potem jedziemy na zasłuzone wakacje, a w sierpniu mamy mieć okna, we wrześniu rozprowadzenie prądu i tynkowanie. Takie mamy przynajmniej plany i zamówione terminy - czy nam się uda czas pokaże.

Pozdrawiam

Baśka

No to super - całkiem niedaleko od nas :)

My mamy też częściowo podpiwniczony domek - a dokładnie piwnica ma 40 m2 a znajduje się ona pod całym salonem , pokojem obok salonu i częścią ( połową ) garażu ( jest to połowa budynku wzdłuż jego dłuższego boku ) - zejście do piwnicy mamy w garażu pod ścianą naprzeciw bramy wejściowej - swobodne zejście nie zajmujące w ogóle pomieszczeń z części mieszkalnej - ale bardzo podoba mi się wasze zejście - takiego wariantu w ogóle nie rozpatrywałem a jest super ...

My mamy ogrzewanie gazowe - mamy gaz w granicy działki więc zdecydowałem się na ogrzewanie i c.w.u. z jednofunkcyjnego kondensata Viessmanna + zasobnik wody użytkowej - takie rozwiązanie zajmuje mało miejsca i dlatego w z pomieszczenia gospodarczego zrobiliśmy przede wszystkim pralnio/suszarnię :)

Ogrzewanie to przede wszystkim podłogówka ( na parterze wszędzie oprócz salonu i gabinetu ) natomiast na poddaszu tylko w łazience - reszta to grzejniki gdyż wszędzie będzie parkiet .

Pozdrawiam

(...)

Proszę o zdjęcia.

Poniżej linki do fotek - świeżutkie - jeszcze z dzisiaj :lol:

Widok na łazienkę z hallu , widok na korytarz i wejście do łazienki , widok na komin - umywalka i okna dachowe - wanna , widok na drzwi od wew, klozet i bidet , widok na wannę i rozdzielacze co na poddaszu , widok na prysznic .

To wszystko - udanego wyboru :D

Pozdrawiam

pablitoo

Dziękuję Ci serdecznie za zdjęcia.

Widzę że nie rzucasz słów na wiatr - obiecałeś i zdjęcia są. :wink:

Teraz mam wyobrażenie Twojej łazienki. Bardzo fajnie będzie to wyglądać.

Jutro jedziemy z mężem na budowę z kredą i rysujemy ścianki.

Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Czy na korytarzyk wyciąłeś tyle samo cm z łazienki jak i z sypialni?

POZDRAWIAM

Nie.

90% powierzchni korytarzyka wyciąłem z łazienki. Szkoda mi było zmniejszać sypialnię , wolałem zmniejszyć łazienkę . Ale jak napisałem w jednym z wcześniejszych postów - po podniesieniu ścianki kolankowej realna powierzchnia użytkowa pomieszczeń poddasza powiększyła się - takoż pomniejszenie łazienki nie jest tak dotkliwe :)

Pozdrawiam

pablitoo

Dziękuję za cenne wskazówki.

Mam jeszcze jedno pytanko do wszystkich Orionowiczów.

Chcę wstawić wyłaz na dach ze stryszku. Czy posiadacie wyłaz w Waszych dachach? Jeśli tak jaki gabaryt. Z tego co zauważyłam na zdjęciach to Aga.S. go posiada. Napiszcie.

:p

pablitoo

P.S. Chyba nie masz spania tak jak ja. :lol:

Dużo zdrówka.

pablitoo

Dziękuję za cenne wskazówki.

Chcę wstawić wyłaz na dach ze stryszku. Czy posiadacie wyłaz w Waszych dachach? Jeśli tak jaki gabaryt. Z tego co zauważyłam na zdjęciach to Aga.S. go posiada. Napiszcie.

mam wyłaz ROTO

rozmiar jak dla mnie za mały :-)

:p

Dużo zdrówka.

U mnie wyłaz VELUX VLT025 - jak dla mnie też za mały - jakbym teraz miał możliwość wyboru wybrałbym większy ...

Pozdrawiam

My o włazie na dach całkiem zapomnieliśmy :o :o

Jak to dobrze mieć takich podpowiadaczy :D dzięki.

Pablitoo

Łazienka nadal wygląda na duże pomieszczenie. Oglądałam Oriona w którym inwestorzy przesunęli ściankę działową między sypialnią a łazienką powiększając tym samym sypialnię, Ściana stanęła przy samych drzwiach łazienkowych umieszczonych tak jak w projekcie, podniesiona też jest sporo ścianka kolankowa i efekt super. Łazienka już wykończona i naprawdę duża.