Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wyłaz na dach być musi - chciażby do inspekcji komina - no chyba że ktoś zrobił dach stricte wg projektu ze stopniami dachówkowymi do wyjścia na dach i do komina .

A z drugiej strony taki wyłaz pięknie doświetla stryszek - jest to naprawdę fajna sprawa ( nie mówiąc o wentylacji stryszku - wyłaz otwarty i można przewietrzyć strych ) .

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Drodzy Orionowicze - napiszcie jak rozwiązaliście w swoich domach temat wentylacji kanalizacji i wentylacji dolnych pomieszczeń takich jak dolna łazienka , spiżarka , kuchnia ...

Wg mnie projekt pod tym wzgledem jest bardzo oszczędny i zaproponowane rozwiazanie tj cztery wywietrzaki w postaci rurowych kominków wentylacyjnych wychodzących z połaci jaskółki nie jest szczęśliwe - brzydko to wygląda ...

Ja co prawda juz ten temat po "swojemu" rozwiazałem ale jestem ciekaw jak Wy to zrobiliście ... - szczególnie chodzi mi o wentylację pionu kanalizacyjnego ...

Pozdrawiam

[

YOGGA - macie fajowy domek, bardzo nam się spodobało rozplanowanie w środku. Przy okazji mam pytanie bo przymierzamy się właśnie do murowania poddasza a bardzo spodobał mi się wasz pomysł na przejście z korytarza do pokoju nad garażem. Pytanie brzmi jak szerokie zrobiliście to przejście i po ile wycieliście z łazienki i z sypialni. Z góry dziękuję za odpowiedź. I pozdrawiam wszystkich.

Szerokość korytarzyka 1 metr . Z sypialni wycięte 15 cm , łazienka reszta i tak jest ogromna

pozdrowionka

pytanie mam

jakie wybraliście kabiny prysznicowe??

Początkowo myśleliśmy o kabinie narożnej półokrągłej 90cm, jednak taka nam się nie zmieści:( 80 taka jak w opisie wyżej wydaje sie za mała..., a ostatnio widzieliśmy fajną kabinę owalną o wymiarach 80x100, myślę że taką właśnie kupimy, zamierzamy o jakieś 30 cm wydłużyć łazienkę na dole więc powinna sie bez problemu zmieścić obok kibelka:) ;)

Pozdrawiam Ola :D

jakiej firmy ta 80x100 kabina??

Drodzy Orionowicze - napiszcie jak rozwiązaliście w swoich domach temat wentylacji kanalizacji i wentylacji dolnych pomieszczeń takich jak dolna łazienka , spiżarka , kuchnia ...

Wg mnie projekt pod tym wzgledem jest bardzo oszczędny i zaproponowane rozwiazanie tj cztery wywietrzaki w postaci rurowych kominków wentylacyjnych wychodzących z połaci jaskółki nie jest szczęśliwe - brzydko to wygląda ...

Ja co prawda juz ten temat po "swojemu" rozwiazałem ale jestem ciekaw jak Wy to zrobiliście ... - szczególnie chodzi mi o wentylację pionu kanalizacyjnego ...

Pozdrawiam

zrobiłem dużo więcej przewodów w kominie no i wyprowadziłem do komina te wszystkie wentylacyjne.

a odpowietrzenie kanalizacji - jeden kominek wentylacyjny

zrobiłem dużo więcej przewodów w kominie no i wyprowadziłem do komina te wszystkie wentylacyjne.

a odpowietrzenie kanalizacji - jeden kominek wentylacyjny

Więc mój pomysł był dobry - zrobiłem bardzo podobnie jak Ty z tym wyjątkiem że wentylację kanalizacji wprowadziłem do jednego z dodanych przewodów wentylacyjnych w kominie ,

http://img364.imageshack.us/img364/9859/17746956ob7.jpg

natomiast wentylację z kuchni i dolnej łazienki wyprowadziłem plastikowymi kanałami wentylacyjnymi do dachówek typu kominek wentylacyjny - jak na fotce poniżej :) - takie rozwiązanie wygląda o wiele apetyczniej :)

http://img407.imageshack.us/img407/5474/24294798bp7.jpg

Pozdrawiam

pytanie mam

jakie wybraliście kabiny prysznicowe??

jakiej firmy ta 80x100 kabina??

Ta z linka jaki wcześniej przesłałam to: Kabi Calypso kabina przyścienna szkło 100 (KN-PSO /100)

http://www.ceneo.pl/701763 - ta podoba mi sie bardziej, jednak chyba troche za duża do tej małej łazienki?

http://dom.gazeta.pl/czterykaty/51,57596,2754766.html?i=0 - myślę, że taka przyścienna okrągła 90, też by się zmieściła, ale nie wiem jakiej jest firmy :)

http://www.lazienki-lux.com.pl/go/_category/?idc=%22id_55%22&sess_id=a2fd7f4317bcce5a79a37e67eefb37c6 -a tu są super kabiny, tylko ceny nie bardzo!! ;)

Pozdrawiam Ola

Witam wszystkich

My właśnie rozpoczęliśmy budowę naszego Orionka, choć na forum zaglądam już z rok. No i mam już pytanko, na które nie znalazłam nigdzie odpowiedzi. JAK WYSOKO PODNOSILIśCIE ORIONKA NAD POZIOM GRUNTU? Tak jak w projekcie, czy może ktoś podniósł wyżej? Mój tata radzi wyżej, a my się obawiamy, że będzie źle wyglądać. Pokażcie fotki jeśli ktoś podniósł domek.

Na to wygląda że chyba wszyscy podnosili ściankę kolankową - co automatycznie wiąże się ze zwiększeniem wysokości całego budynku ...

Fakt jest taki że stricte wg projektu ścianka kolankowa jest bardzo niska co w znacznym stopniu ujmuje funkcjonalność pomieszczeń na poddaszu.

W moim wypadku - ściany murowane z pustaka ceramicznego "max" - ścianka kolankowa podniesiona o 2 pustaki + wieniec . Jak cofniesz sie kilka postów wstecz znajdziesz fotki mojego Oriona II .

:)

Pozdrawiam

magdac

Czy chodzi Ci o podniesienie domu na fundamencie? Jeśli tak to my tak zrobiliśmy i to dość wysoko bo na 8 bloczków, ale było to wynikiem tego ,że nasza działka była zaniżona względem drogi a nie chcemy by wszystko po deszczu spływało nam na podwórko. Oczywiście teraz nawozimy ziemię na działkę by wszystko wyrównać i tym samym zakryjemy większą część fundamentu. Wydaje mi się ,że jeśli nie macie takiego problemu to podnoszenie wyżej domu nie jest potrzebne. :wink:

Jakieś zdjęcia wypadałoby w końcu pokazać, tylko muszę najpierw poczytać jak to zrobić. :D

(...)

Jakieś zdjęcia wypadałoby w końcu pokazać, tylko muszę najpierw poczytać jak to zrobić. :D

Zamieszczasz dowolną fotkę na jakimkolwiek darmowym serwerze ( stronce ) ktora oferuje umieszczanie fotek lub albumów np : fotosik , lub imageshack , nastepnie kopiujesz link do zamieszczonego obrazka i zamieszczasz go na forum korzystając z opcji IMG - wówczas obrazek się wyświetli we wiadomości lub URL - wtedy podany zostanie link do obrazka i po jego otwarciu otworzy się osobne okno z obrazkiem :)

(...)Czy chodzi Ci o podniesienie domu na fundamencie? Jeśli tak to my tak zrobiliśmy i to dość wysoko bo na 8 bloczków, ale było to wynikiem tego ,że nasza działka była zaniżona względem drogi a nie chcemy by wszystko po deszczu spływało nam na podwórko.

No tak - opacznie zrozumiałem pytanie :oops:

U nas na działce jest spadek terenu więc w jednym miejscu poziom płyty parteru jest "zerowy" - równy z poziomem gruntu , natomiast z drugiej strony ściana fundamentowa podniesiona około 1,5 m. Tamże jest podpiwniczenie - dokładnie pod połową budynku.

Również jak u koleżanki justa* róznica poziomów zniwelowana nadsypaną ziemią .

Pozdrawiam

No cóż. Dzięki za odpowiedzi, ale właśnie się dowiedziałam, że wybudowali na 4 nad poziomem zero. Mam nadzieję, że nie będzie to dziwnie wyglądać. Najwyżej trochę obsypiemy. U nas drogi nie ma żadnej więc wiadomo, że jak ją będą robić, to nasza działka automatycznie zrobi się obniżona, więc może to i dobrze.

Pozdrawiam

MagdaC

No cóż. Dzięki za odpowiedzi, ale właśnie się dowiedziałam, że wybudowali na 4 nad poziomem zero. Mam nadzieję, że nie będzie to dziwnie wyglądać. Najwyżej trochę obsypiemy. U nas drogi nie ma żadnej więc wiadomo, że jak ją będą robić, to nasza działka automatycznie zrobi się obniżona, więc może to i dobrze.

Pozdrawiam

MagdaC

Z tego co pamiętam u nas wejście do domu jest na takiej wysokości co wg projektu 3 schodki.

Mamy spadek na działce i musielismy tak zrobić aby z tyłu domu nie wkopywać tarasu. Z drugiej strony wydaje mi sie że ten dom wygląda okazalej jeśli jest podniesiony. Schody i boki domu są ozdobą moim zdaniem w tym projekcie.

W najbliższym czasie postaram się o fotki. U nas dzisiaj murują ściankę kolankową na poddaszu a później przychodzą macherki do więźby. Zbytnio to nie ma się czym narazie chwalić ale zawsze to coś.

Looknij sobie na ten dom:

http://www.pref-dom.pl/realizacje/realizacje.asp?fold=stopka&ile=5&big=3

Pozdrawiam

Witam wszystkich

JAK WYSOKO PODNOSILIśCIE ORIONKA NAD POZIOM GRUNTU? Tak jak w projekcie, czy może ktoś podniósł wyżej?

my mamy chyba dokładnie tak jak w projekcie czyli poziom zero w domu jest ok 45 cm nad poziomem gruntu (idealnie na trzy 14cm schodki), chyba wystarczająco wysoko - jak na moje oko woda nie powinna się wlewać do domu ;) Poza tym gdyby fundamenty były jeszcze wyższe, domek mógłby śmiesznie wyglądać, bo okna frontowe są całkiem wysoko osadzone (110cm patrząc od poziomu zero w domu, dodając 45 cm patrząc od strony podwórka to już 155, gdyby jeszcze podnieść fundament to byłoby juz chyba za wysoko)

Pozdrawiam Ola :D

jak sie ma gotową drogę to sprawa jest prosta - wysokość z projektu wystarcza gorzej jak drogi nie ma :-(

wtedy trza chyba wyżej bo chyba się nie zdarzyło w historii drogownictwa osiedlowego żeby po wybudowaniu drogi poziom nie urósł.

Ja zrobiłem wyżej powiedziałbym że sporo wyżej bo moja droga to totalna masakra - żeby jednak Orion nie wyglądał jak domek czarownicy na kurzej nodze

wokół będzie usypana skarpa i nasadzone płożące się rośliny jakby droga się podniosła to skarpa zaniknie a jesli zostanie to będzie jak będę miał ten element gotowy to pokaże zdjęcia :-) (tak za rok ehehheh)

pablitoo

Dzięki za instrukcje. Popróbuję i coś wkleję, choć nie wiele jest do pokazania, bo dopiero parter i strop ale co tam i tak się z tego bardzo cieszymy. Jutro jeśli pogoda będzie dopisywała zaczynają murować ściany poddasza a na koniec sierpnia powinien być dach :D

Ja zrobiłem wyżej powiedziałbym że sporo wyżej bo moja droga to totalna masakra - żeby jednak Orion nie wyglądał jak domek czarownicy na kurzej nodze

wokół będzie usypana skarpa i nasadzone płożące się rośliny jakby droga się podniosła to skarpa zaniknie a jesli zostanie to będzie jak będę miał ten element gotowy to pokaże zdjęcia (tak za rok ehehheh)

wytrwale będę czekała na zdjęcia :D . Może coś podpatrzę bo u nas też wysoki fundament i też zamierzam jakoś ładnie tą różnicę "zasłonić". :p