Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Chętnie zobaczę zdjęcia kominka bo mnie również nurtuje to czy kominek nie bedzie przeszkadzał oglądaniu telewizora.

No niestety - fotek nie będzie bo i kominka nie ma :( - ekipa nie dojechała - co prawda z Bielska do Krakowa daleko nie jest ale ... :( - no cóż - zobaczymy jutro - zapowiadają się od samego rana ...

Ale nie ma tego złego - przynajmniej dzisiaj skończyłem montaż systemu alarmowego i uruchomiłem go - co prawda tylko strefy na parterze ( poddasza jeszcze nie skończyłem ) , ale już śpię bardziej spokojnie :)

Mysle, że zabudowanie tego otworu obok gabinetu to jakies nieporozumienie chocby nawet dla tego, że jak sie wstawi wiekszy stół w jadalni to moze byc problem z przechodzeniem do salonu. Mnie tez usiłowano wcisnąc na siłe rózne rozwiazania ale sie nie dałam :)

A to już kwestia gustu - mnie również wydaje się iż zamurowywanie tych drzwi nie ma sensu - w moim przypadku - gdyż schody na poddasze będą zabiegowe i będą zajmować trochę miejsca - kącik bez drzwi za schodami byłby niewykorzystany - a tak z drzwiami będzie większe wrażenie otwartej przestrzeni ...

Zresztą My powiększyliśmy trochę wykusze więc w jadalni stół bardziej się schowa w wykusz i nie będzie przeszkadzał w komunikacji z salonem.

Mam jeszcze prośbę żeby ktos pokazał zdjecia dolnej łazienki, interesuje mnie umiejscowienie umywalki i wc czy dając je na przeciwko siebie bedzie wystarczająco miejsca?

My łazienkę dolną powiększyliśmy do linii drzwi od pomieszczenia gospodarczego. Drzwi są w tym samym miejscu co wg projektu - tylko - zaraz po lewej stronie od drzwi będzie prysznic , dalej w kierunku okna na tej samej ścianie bedzie toaleta , a na przeciwko toalety , na ścianie od strony pomieszczenia gospodarczego będzie umywalka . Jak znajdę fotki to powieszę na forum :)

Pozdrawiam

My tak samo powiekszylismy łazienkę. Prysznic zrobimy chyba koło okna, ale bardzo ciekawa jestem jak wygląda koło drzwi.

Bardzo fajny pomysł z tym powiekszonym wykuszem, gdybym przed budową widziała oriona w srodku w realu to tez bym co nieco powiekszyła...

Mam nadzieje, że fachowcy od kominka Was dzisiaj nie zawiodą :D

Pozdrawiam

Heja wszystkim, :) ja szukam pilnie dekarza moze ktos ma godnego zaufania fachowca do polecenia? :)

Justa z czego budujecie swojego pieknego Orionka ? czy to jest szary gazobeton?, fajnie wyglada, i jak sie patrzy na zdjecia to rosnie w oczach :) az milo popatrzec :) widzac te stepmle przy garazu przypomina mi sie jak my bylismy na tym etapie, tez mielismy las w garazu ale grzyby nie urosly hehehehe

Buzka

ps a ja juz nie wiem za co mam sie lapac w pierwszej kolejnosci (oprocz dachu oczywiscie) jedni mi mowia ze powinieniem wstawic drzwi przed malarzami aby obrobili futryny a w sklepie z drzwiami mowia ze nieprawda ze po malarzach i po podlogach eh i kogo sluchac ......... metlik w glowie.

Dzieńdoberek!

Vippero

Nie wiem jak fachowo nazwać materiał z którego budujemy, u nas mówi się na to pustak. Łatwo go przeciąć i nadać mu dowolny kształt więc może to właśnie gazobeton.

pablitoo

Kominek wygląda super, ale będziecie mieć klimacik przy tym otwartym palenisku :)

My ze względów praktycznych robimy kominek zamknięty.

Pozdrawiam wszystkich zajętych budową i wykańczaniem orionów

Witam!

pablitoo dzieki za zdjecie. Wydaje sie, ze tego miejsca jest wystarczajaco. My na taras mamy pojedyncze drzwi (nie wiem jak u Was) wiec mam nadzieje, że bedzie ok zwłaszcza, że wczoraj panowie od ogrzewania obiecali, że troche wpuszczą jeszcze w sciane kominek. Nie byłoby problemu gdyby mąz nie wymyslił ogromnego telewizora...ehhh :D

justa fajnie, że założyłas album - ja sie nie moge cos zebrac...Bedziemy obserwowac jak rosnie domek :D

Czemu wszyscy macie taki porzadek wokół domu i tak równo? :D U nas jakis taki nieporzadek i góry, doliny...juz nie moge sie doczekac jak przyjedzie koparka i wyrówna teren :D

A wogole to jestem juz taka zmeczona...głowa mi paruje od myslenia...panowie od elektryki, ogrzewania, wod-kanow itp zadaja mi setki pytan, gdzie, co i jak, ze tylko licze, mierze i projektuje, spac nie moge z metrem sie nie rozstaje :D A do konca jeszcze daleko...

Pozdrawiam

Witam wszystkich ponownie...

Dostalismy juz POZWOLENIE NA BUDOWE, trwalo to niecale 3 tygodnie, co nas mocno zaskoczylo. A tak poza tym poziom naszej wiedzy na temat materialów i budowy jest malusi w porównaniu z innymi forumowiczami. Ale w koncu od czego jest to forum :lol:

W tym roku chcemy zrobic tylko fundamenty, a na wiosne przyszlego chcemy ruszyc dalej.

Acha, pozdrowienia dla Marcina z Legnicy, bo bedziemy "prawie" sasiadami :lol: Nasz dom bedzie stal w Witkowie za Chojnowem (kierunek Wiatrak w Jerzmanowicach). Rzut beretem z Gniewomirowic.

Milo sie czyta wypowiedzi, jak ktos z pobliza sie pojawi...

Selda, czekam niecierpliwie na telefon, choc nie chce sie narzucac, bo domyslam sie, ze macie duzo pracy. Pozdrawiam, pa.

Pozdrowienia dla wszystkich...

Witam!

pablitoo dzieki za zdjecie. Wydaje sie, ze tego miejsca jest wystarczajaco. My na taras mamy pojedyncze drzwi (nie wiem jak u Was) wiec mam nadzieje, że bedzie ok (...)

Będzie okay , będzie ... :)

My mamy podwójne drzwi na taras - całkowicie z profilu wyglada to tak - kominek z profilu .

Ja równiez przygotowałem instalację antenową i zasilania dla dużego wyswietlacza TV na ścianie - wszystko ładnie sie zmieści i nie ma żadnej kolizji z kominkiem ...

Pozdrawiam

pablitoo

Kominek wygląda super, ale będziecie mieć klimacik przy tym otwartym palenisku :)

My ze względów praktycznych robimy kominek zamknięty.

W naszym przypadku kominek tylko rekreacyjny - dlatego otwarte palenisko - klimat takiego kominka jest niesamowity - zwłaszcza w pochmurne zimowe wieczory gdy w kominku buzuje ogień i unosi się aormat drewna ...

Pozdrawiam

Heja, uwaga bede probowal wstawic jakies foty, jak cos wybuchnie, to mile mnie wspominajcie :lol:

http://imajr.com/th/M1_213483.jpg

to jest tecza ktora dosc czesto wystepuje po intensywnych opadach w naszych okolicach :roll:

http://imajr.com/th/M2_213484.jpg

A to juz chata z jednej strony

http://imajr.com/th/M3_213485.jpg

... i z drugiej.

teoretycznie jak sie w nie kliknie to powinny sie powiekszyc

to moj pierwszy raz wiec ciekawe czy te foty wogole bedzie widac heh,

:D :D

agade

Mam nadzieję, że się w końcu jednak zmobilizujesz i też założysz album żeby pokazać nam swój domek :) Tym bardziej że zaczynasz już wykończeniówkę, więc można by było podpatrzeć to i owo :D

Na zdjęciach bałaganu na działce tak nie widać, ale mogę Cię zapewnić że jest i to solidny :lol: . Ziemię wyrównaliśmy tylko przed domem przy okazji doprowadzania wody, a z tyłu bałagan jak się patrzy.

pablitoo

Nasz kominek też tylko rekreacyjny mimo to zamknięty. Napatrzyłam się na otwarte kominki wiem że ładnie wyglądają ale wiem też że trochę się z nich dymi. Choć jak ktoś nieumiejętnie otworzy kominek z zamkniętym paleniskiem to też zakopci mieszkanie :wink: Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Vippero

Nic nie wybuchło ale chata wystrzałowa :D

(...)

A to juz chata z jednej strony

i z drugiej.

(...)

:D :D

Ładny domek :-) - pełne deskowanie na dachu + papa ?? - jakie będzie pokrycie dachu ??

Nasz kominek też tylko rekreacyjny mimo to zamknięty. Napatrzyłam się na otwarte kominki wiem że ładnie wyglądają ale wiem też że trochę się z nich dymi. Choć jak ktoś nieumiejętnie otworzy kominek z zamkniętym paleniskiem to też zakopci mieszkanie Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Cały sekret dobrze zbudowanego i nie dymiącego kominka z paleniskiem otwartym to odpowiedni kształt / przekrój / kanału dymowego w stosunku do pola powierzchni otworu paleniska i kształt czopucha kominka.

To są podstawowe rzeczy - i jeżeli są one odpowiednio dobrane to taki kominek nie dymi więcej jak kominek z wkładem podczas rozpalania ... - a klimat i efekt podczas palenia ... :)

Przewód dymowy mojego komina ma przekrój prostokąta o wymiarach 24x35cm , bez żadnego wkładu - komin tradycyjny z pełnych cegieł zacierany i wygładzany zaprawą od wewnątrz , ocieplony 20cm warstwą wełny mineralnej .Do tego odpowiedni czopuch kominka z regulowanym szybrem i regulowanym popielnikiem ...

Cały komin zbudowany wg wskazań producenta mojego kominka - od samego początku czyli budowy stopy komina , do daszka kominowego na wylocie przewodu dymowego :lol:

Pozdrawiam

Witajcie, :)

Justa, ciesze sie ze Ci sie podoba "wystrzalowa" chata ....

Z tego co ktos mi mowil to ten szary pustak to jest gazobeton popiolowy chyba :roll: ale tez sie na tym nieznam :)

Pablitoo, zgadza sie deskowanie pelne + papa, za tydzien przychodza fachowcy od dachu, beda kladli blachodachowke Planja Regent Ciemnobrazowa i wstawia okna polaciowe, juz sie nie moge doczekac :)

.... jak mi tak dobrze idzie z tymi fotami to moze uda mi sie wkrotce wrzucic jakies wnetrza, kto wie kto wie ...

ps. Ludzie dajcie mi namiary na kogos z uprawnieniami do robienia przylaczy wodociagowych, plissssssssss, tu w okolicach wawy jest straszne zdzierstwo, moze byc kazdy, niewazne z jakiego rejonu kraju byle mial uprawnienia.

pozdrowionka

Witam

Właśnie skończyłem wykonanie instalacji odgromowej na moim Orionie - kompletna instalacja odgromowa składająca się z uziomu otokowego i wyprowadzonymi zeń sześcioma złączami pomiarowo-kontrolnymi i poprzez nie sześcioma zwodami pionowymi do instalacji na dachu .

odgrom_1,odgrom_2 ,odgrom_3 , odgrom_4 - dla zainteresowanych kilka fotek instalacji .

Pomiar rezystancji uziomu otokowego wykonałem metodą udarową trójbiegunową i wyniósł on dla każdego złącza osobno : 1,2 Ohm , 1,6 Ohm , 1,9 Ohm , 1,4 Ohm , 1,2 Ohm , 1,3 Ohm .

Pozdrawiam