Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pablitoo, zgadza sie deskowanie pelne + papa, za tydzien przychodza fachowcy od dachu, beda kladli blachodachowke Planja Regent Ciemnobrazowa i wstawia okna polaciowe, juz sie nie moge doczekac :)

Dokładnie - dach po pokryciu dopiero nabiera wyglądu :)

.... jak mi tak dobrze idzie z tymi fotami to moze uda mi sie wkrotce wrzucic jakies wnetrza, kto wie kto wie ...

No proszę proszę - jestem ciekaw wnetrz - czy porobiłeś jakieś zmiany wnętrz w stosunku do oryginalnego projektu ??

Pozdrawiam

Witam wszystkich. Czy możecie pokazać swoje łazienki (górne). Zastanawiam się gdzie postawić prysznic, zlewy, toaletę i bidet bo wanna będzie narożna w okolicach spadu dachu i komina. Mój "projektant" i wykonawca wnętrz proponuje prysznic po lewej stronie jak się wchodzi do łazienki (orion w lustrzanym odbiciu) za nim zlew a po prawej stronie od wejścia toaleta i bidet- i tak myślę czy takie ustawienie będzie fajne. Bo ja to bym widziała dwa piękne zlewy po prawej stronie od wejścia tylko gdzie wtedy umieścić toaletę?-za prysznicem???-kurde nie wiem,a elektryk wciąż pyta i pyta. POMÓŻCIE!

zdjec nie mamy, bo kafelkarz po 3 tyg wolnego dzisiaj dzielnie powrocil na plac boju. ale moge Ci zdradzic uklad: na sciane z drzwaiamy ( przesunalismy je blizej skosu) po prawej stronie stanie toaleta i bidet, na prawej scianie duza umywalka, w rogu kabina polokragla, na przeciwko wejscia kolo prysznica grzejnik i w rogu pod skosem tradycyjnie juz chyba wanna - okrągła Koła.

Przy okazji szukamy od 2 m-cy chromowanego grzejnika tak ok 1200x 600, moze gdzies w Waszych regionach mozna cos znalezc?? Gorenje ma cos takiego w swojej ofercie ale niestety braki na stanie, a cene maja bardzo przystepna, ok 1300 zl. interesuje nas cos do 1800 zl. Pomozecie??

Witam wszystkich. Czy możecie pokazać swoje łazienki (górne). Zastanawiam się gdzie postawić prysznic, zlewy, toaletę i bidet bo wanna będzie narożna w okolicach spadu dachu i komina. (...)

.

LINK do dyskusji w tym temacie ( od około połowy strony do jej końca ) - zawiera opisy i fotki łazienek górnych ( w tym i naszej łazienki ) ...

:)

Pozdrawiam

Witam słonecznie! :D

Jakoś dyskusja na forum nam troszkę przycichła. Ja nie mam jeszcze o czym pisać, będę u siebie na budowie 16 sierpnia to wtedy pochwalę się tym co już mam i wkleję nowe zdjęcia do albumu. Dziś murarze znowu wystartowali i domek rośnie ponad strop :p .

Tym czasem napiszcie proszę co słychać u Was. jak postępuje budowa i wykończeniówka??

pablitoo

Ja również jestem pod wrażeniem Twojej instalacji odgromowej :o

Czy wszyscy z Was się tak zabezpieczają??

szuna

Pięć latek szybko minie a to piwko jak Wam będzie smakowało :wink:

(...)

Tym czasem napiszcie proszę co słychać u Was. jak postępuje budowa i wykończeniówka??

Witam - to może ja napiszę co u mnie się dzieje - bo ostatnio się dzieje - jak to podczas wykończeniówki bywa :)

http://img127.imageshack.us/img127/8120/72369584mt1.th.jpg

http://img122.imageshack.us/img122/2043/17179917hu0.th.jpg

http://img411.imageshack.us/img411/8769/43354801oy4.th.jpg

- powyżej - moje właśnie zamontowane grzejniki c.o / Viessmann /

, zaczynam już powoli kończyć układanie płytek w kuchni/jadalni , łazience dolnej i pom gospodarczym i w garażu/piwnicy .

Montuję właśnie drzwi wewnętrzne na parterze i zastanawiam się nad wyborem farb do wnętrz - i tu moje pytanie do Orionowiczów - jakie farby ( jakich producentów ) preferujecie , polecacie , zdecydowanie odradzacie ??

Polskich producentów : DULUX , Dekoral , Nobiles etc ... , czy zachodnich : Beckers , Levis etc ... , kolory gotowe czy z mieszalnika ??

Powiem szczerze że mam porządnego "zgryza" gdyż pod koniec tego tygodnia ekipa zaczyna malować kuchnię/jadalnię i goście chcą już wiedzieć jaką farbą będą malować ...

Pozdrawiam

pablitoo

Ale Ci zazdroszczę!! :D Widzę, że prace wykończeniowe idą pełną parą. Kiedy wprowadzacie się do orionka? Pewnie już w tym roku. Fajnie że pokazałeś zdjęcia, czekam na więcej z kolejnych etapów :wink:

Na farbach nie bardzo się znam, ale mąż jest w temacie. U rodziców malował duluxem. Kolory wyszły intensywniejsze niż na wzornikach, ale bardzo ładne. w tej chwili już nieco zbladły albo my się do nich przyzwyczailiśmy. do naszego domku na pewno kupimy farby zmywalne firmy Jotun. Chyba są dostępne też w Polsce. Super farby zwłaszcza do kuchni (gdzie często coś chlapnie) i przy dzieciach, zmyje się z nich wszystko oprócz koloru.

justa* -> mamy zamiar się przeprowadzić oczywiście w tym roku w październiku - mamy zamiar - jak napisałem - ale czy się uda - zobaczymy ... :)

Na razie trzymają nas parkiety i schody na poddasze - parkiety będzie mi kładł parkieciarz za około tydzień - potem półtora miesiąca czekania ( będę kładł parkiet - egzotyk Lapacho ) i dopiero cyklinowanie i lakierowanie , potem zaraz po parkietach schody - ponieważ również będą drewniane ( zabiegowe - egzotyk Sapeli ) będą się łączyć na poddaszu z parkietem - parkiet musi być zrobiony pierwszy .

No a potem malowanie ścian na poddaszu i finał wnętrz :)

Oczywiście w międzyczasie montaż kuchni ( za tydzień ) , łazienki i wyposażenie - sypialnie , salon etc ...

We wrześniu ocieplenie budynku i wykonanie elewacji - a wcześniej kostka brukowa na podjeździe i podejściu do drzwi i taras i wejście do budynku .

Niestety wg wszelkich znaków na niebie i ziemi nie zrobię w tym roku podbitki :( - ekipa mnie wystawiła i nie mogę teraz znaleźć nikogo do roboty ... - takoż chyba podbicie dachu w przyszłym roku ...

Jutro zabieram się za robienie wylewek na balkonach - ocieplenie i wylewki ( nad wykuszami ) i nad wejściem do budynku - no i zaraz po wylewkach - hydroizolacja ( najważniejsza sprawa -przeciwwodna izolacja balkonów nad wykuszami ) - a potem płytki i finał balkonów :)

A co do farb - zdecydowaliśmy się na Duluxa - na sufity Acryl Matt natomiast na ściany - kolory z mieszalnika - a to już wybór mojej Kasieńki :) - farby na sufit i ściany do kuchni , jadalni i holu na parterze nabyte - ekipa malarzy powinna zacząć tam malować w piątek lub w sobotę najpóźniej .

Pozdrawiam

jezeli chodzi o farby to wybralismy duluxa i dekorala... sa tez zmywalne. z palety tradycyjnej, z mieszlaniki 2 kolorki tylko czekoladka do sypialni na 2 sciany i cos na styl capuccino, ktora byla dobierana do tapety, ktroej nie polozylismy bo sie skonczyla seria w raschu i pomalowalismy 1 wykusz i 1 sciane w salonie... ceny z mieszalnika kosmos:) ale to wszytsko zalezy od zasobnosci:)

Pablitoo zazdrosze calosciowego podejscia do tematu:) my mieszkamy bez drzwi wew, z wykonczonym 1 pokojem u gory:) a jest super...co by to bylo jakby wszytsko bylo pokonczono.... chyba robotki reczne wchodza w gre ;) gartulacje!!!

przestroga...komin malujcie po montazu schodow....bo nawet najwieksze fachury otra sie o sciany szkoda malowac 2 raz

Ciągle cisza :o :o :o

Gdzie Wy się wszyscy podziewacie? Może by się tu ktoś w końcu pokazał bo chciałam się pochwalić nowym zdjęciem i nie mam przed kim :(

No nic może jednak ktoś zajrzy. To wklejam, wczorajsze świeżutkie zdjęcie . Moja cudna kuzyneczka robi dla nas zdjęcia i przesyła na mejla. Wczoraj dostałam między innymi takie :D

http://images29.fotosik.pl/47/b45d11d5824d4f99m.jpg[/img]

http://images26.fotosik.pl/46/1319dd3822e75adcm.jpg

Ale się cieszę :p

Pozdrawiam zapracowanych orionowiczów

Ciągle cisza :o :o :o

Gdzie Wy się wszyscy podziewacie? Może by się tu ktoś w końcu pokazał bo chciałam się pochwalić nowym zdjęciem i nie mam przed kim :(

Wakacje , wakacje ... - no i budowy ... :)

No nic może jednak ktoś zajrzy. To wklejam, wczorajsze świeżutkie zdjęcie . Moja cudna kuzyneczka robi dla nas zdjęcia i przesyła na mejla. Wczoraj dostałam między innymi takie :D

Ale się cieszę :p

Pozdrawiam zapracowanych orionowiczów

Fajny domek :) - no - już widać więźba pnie sie do góry ... - czym będziecie kryć dach ??

A u nas - robota idzie powoli - ale zawsze idzie :)

Świeże wylewki nad wykuszami - zrobione przedwczoraj własnoręcznie / dwie warstwy papy termozgrzewalnej kładzione w poprzek , folia , styropian 2x5 cm , folia , siatka zbrojenia wylewki i około 4 cm jastrychu / :

http://img394.imageshack.us/img394/4286/wylewkanadwykuszemty6.th.jpg

Łazienka dolna - hydroizolacja ścian prysznica /system hydroizolacji MAPEI / :

http://img89.imageshack.us/img89/4742/azienkadolnahydroizolacsi8.th.jpg

Łazienka dolna - kawałek ściany z położonymi płytkami / wraz z miejscem na zlew / :

http://img137.imageshack.us/img137/337/azienkadolnage1.th.jpg

Kawałek garażu :) :

http://img137.imageshack.us/img137/4972/garaix8.th.jpg

Montaż drzwi wewnętrznych wiatrołapu :

http://img225.imageshack.us/img225/2374/drzwiwiatroappk5.th.jpg

justa* - kilka fotek wykończeniówki powyżej :wink:

Pozdrawiam