Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kilka fotek wykończeniówki powyżej :wink:

Pozdrawiam

Nooo super. Widzę pablitoo, że praca wre :D

Łazienka na dole zapowiada się bardzo fajnie, czekam na fotkę już gotowej

Tarasik wykonany bardzo profesjonalnie, inwestor zna się na rzeczy :wink:

Nasza więźba jeszcze nie skończona, ale jak już będzie gotowa to kryjemy orionka blachą, kolor brąz. Mąż uparł się na blacho dachówkę z posypką mineralną, ale jak dostaliśmy kosztorys materiałów (40.000) to się szybko z tego wyleczył. Trochę zaczynam żałować że odchudziliśmy krokwie, bo różnica w cenie między dobrą blachą a dachówką ceramiczną jest niewielka. Ale wiem już jak ma ten nasz dach wyglądać jak nic nam się nie odmieni i dach już będzie na swoim miejscu to oczywiście się pochwalę :D [/b]

• Odpowiedzi 8,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasza więźba jeszcze nie skończona, ale jak już będzie gotowa to kryjemy orionka blachą, kolor brąz. Mąż uparł się na blacho dachówkę z posypką mineralną, ale jak dostaliśmy kosztorys materiałów (40.000) to się szybko z tego wyleczył.

Mój kolega właśnie kończy kryć dach swojego domu taką właśnie blachodachówką z posypką mineralną - przyniósł mi nawet pokazać kawałek - nigdy bowiem takiej nie widziałem - wygląda bardzo ciekawie i na pewno będzie miała lepsze parametry izolacyjności termicznej niż klasyczna blachodachówka - może jednak warto przemyśleć ten temat i pomimo większych kosztów zainwestować w dach ... - zwłaszcza że poddasza użytkowego w Orionku jest dużo ...

Trochę zaczynam żałować że odchudziliśmy krokwie, bo różnica w cenie między dobrą blachą a dachówką ceramiczną jest niewielka. Ale wiem już jak ma ten nasz dach wyglądać jak nic nam się nie odmieni i dach już będzie na swoim miejscu to oczywiście się pochwalę :D [/b]

No cóż - jak odchudzone krokwie - to już za późno na zmianę pokrycia na dachówkę ...

Czekam niecierpliwie na fotki pokrytego dachu :) - jakie okna połaciowe wstawiacie - i ile ??

Pozdrawiam

Zapytam Was jeszcze o taką głupotkę. Podbitkę dachową to po tynkach robią wszyscy czy przed też się robi :roll:

Lepiej po wykonaniu elewacji i po tynku zewnętrznym - wówczas podbitką dojeżdża się do gotowej elewacji i jest wtedy najestetyczniej i najbezpieczniej - nic nie podcieka i nie zalewa ...

Pamiętać tylko o prawidłowej wentylacji okapu i wszystko będzie okay :)

Pozdrawiam

Mój kolega właśnie kończy kryć dach swojego domu taką właśnie blachodachówką z posypką mineralną - przyniósł mi nawet pokazać kawałek - nigdy bowiem takiej nie widziałem - wygląda bardzo ciekawie i na pewno będzie miała lepsze parametry izolacyjności termicznej niż klasyczna blachodachówka - może jednak warto przemyśleć ten temat i pomimo większych kosztów zainwestować w dach ... - zwłaszcza że poddasza użytkowego w Orionku jest dużo ...

Czekam niecierpliwie na fotki pokrytego dachu :) - jakie okna połaciowe wstawiacie - i ile ??

Pozdrawiam

No właśnie dużo tego dachu i wychodzi dwa razy drożej niż zwykła blacha, ale gwarancja jest na 50 lat a nie 10. Niestety gotówki nam na to zabraknie. pocieszam się tym że mój dziadek też krył dach blachą zakładana była w rąbek i rodzice wymienili ją dopiero teraz po 50 latach.

Okien połaciowych będzie 4. zlikwidowaliśmy wszystkie nad garażem tam będą okna w ścianie szczytowej. Jeśli chodzi o firmę to zamierzamy kupić Fakro.

Tu kolejne moje pytanie , czy okna łazienkowe macie plastikowe? Bo nie orientuję się czy są plastikowe okna połaciowe. :roll:

Lepiej po wykonaniu elewacji i po tynku zewnętrznym - wówczas podbitką dojeżdża się do gotowej elewacji i jest wtedy najestetyczniej i najbezpieczniej - nic nie podcieka i nie zalewa ...

Pamiętać tylko o prawidłowej wentylacji okapu i wszystko będzie okay :)

Pozdrawiam

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli na wykonanie podbitki umawiam się z dekarzem na przyszły rok po tynkach.

Ojjj już nie mogę się doczekać :D

No właśnie dużo tego dachu i wychodzi dwa razy drożej niż zwykła blacha, ale gwarancja jest na 50 lat a nie 10. Niestety gotówki nam na to zabraknie. pocieszam się tym że mój dziadek też krył dach blachą zakładana była w rąbek i rodzice wymienili ją dopiero teraz po 50 latach.

Niestety nie orientuję sie w ogóle w cenach blachodachówki - ale drugie tyle co zwykła - to duża różnica ...

Okien połaciowych będzie 4. zlikwidowaliśmy wszystkie nad garażem tam będą okna w ścianie szczytowej. Jeśli chodzi o firmę to zamierzamy kupić Fakro.

Bezwzględnie proponuję dołożyć jedno okno połaciowe w pokoju bezpośrednio nad kuchnią - na początku ja sam nie byłem zdecydowany ale moja żona sie uparła ... - a teraz nie wyobrażam sobie tego pokoju bez okna połaciowego - znakomicie doświetla cały pokój :)

Tu kolejne moje pytanie , czy okna łazienkowe macie plastikowe? Bo nie orientuję się czy są plastikowe okna połaciowe. :roll:

My założyliśmy wszystkie okna Velux - wszystkie drewniane - okna w łazience na poddaszu również .

Pozdrawiam

vellux ma powlekane takim laminatem

fakro malowane iluś tam razy

roto ma plastikowe

Które do łazienki najlepsze??

Kwestia gustu inwestora ...

- Fakro z tego co wiem to nawet chyba robi białe do łazienek :)

Pozdrawiam